Šta je novo?

Stranci u (o) Beogradu

Zanimljivo, ja bas ne vidjam te strance koje rade po Beogradu a svi ih spominjete. A krecem se dosta. Cujem ponekad (pored rusa) italijane po novom beogradu. Ponekad i amerikance uglavnom porodice idu ulicom, verovatno turisti ili rade ovde ko zna
Imaš Kubace po restoranima i fast fudovima, Bangladešane i Šrilančane za volanima autobusa, azijatkinje za čistačice i Turke na građevini. I ove iz centralne Azije za dostavljačkim biciklima.

Srbija je vazda bila mesto apsurda i paradoksa tako da svega 20-30 godina posle masovnih priliva više stotina hiljada srpskih izbeglica i zatvaranja pola industrije, dovedena je do situacije da više nema dovoljno ljudi u sebi koji mogu da vrte pljeskavicu, volan, metlu ili nose ciglu.

Najjača simbolika tog apsurda bila mi je prošle godine kada u Dečanskoj u lokalu koji se zove (ili je bar ispisan sa) "LESKOVAČKI ROŠTILJ" vidim Kubanca koji vrti pljeskavicu. I naravno, nema pojma srpski.

Nažalost, ni svet više nije imun na apsurd, tako da sve više zemalja, pogotovu po Evropi i u Americi, sve više liči na Srbiju i stižu je po indeksu apsurdnosti i slepila.

Poslednja izmena:
Imaš Kubace po restoranima i fast fudovima, Bangladešane i Šrilančane za volanima autobusa, azijatkinje za čistačice i Turke na građevini.

Srbija je vazda bila mesto apsurda i paradoksa tako da svega 20-30 godina posle masovnih priliva više stotina hiljada srpakih izbeglica i zatvaranja pola industrije, dovedena je do situacije da više nema dovoljno ljudi u sebi koji mogu da vrte pljeskavicu, volan, metlu ili nose ciglu.

Najjača simbolika tog apsurda bila mi je prošle godine kada u Dečanskoj u lokalu koji se zove (ili je bar ispisan sa) "LESKOVAČKI ROŠTILJ" vidim Kubanca koji vrti pljeskavicu.

Nažalost, ni svet više nije imun na apsurd, tako da sve više zemalja, pogotovu po Evropi i u Americi, sve više liči na Srbiju i stiže je po indeksu apsurdnosti i slepila.
Zar to nije znak nekog napretka? Ne bih rekao da nemamo ljude koji mogu da vrte pljeske, volan i metlu nego nece kad to mogu da rade za vece pare po evropi. Mislim da je logicno sto siromasniji deo sveta dolazi ovde jer je njima ovde banja u odnosu na njihove zemlje gde ti je plata na Kubi 30$, internet je luksuz i sapun se kupuje na grame.

Napredak koji isprva donese neke boljitke i promene na bolje a onda posle par godina donese druge, mnogo kompleksnije, trajnije i osetljivije probleme.

Svaka cast, ovako se promovise Srbija i Beograd. Nije mala stvar dobiti ovakav shout out od influensera za 500K pratilaca . Upravo sam mu poslao email jer zelim da doniram u ovom njegovom projektu malo veci iznos https://www.gofundme.com/f/1-million-dinars-to-help-people-in-serbia pored toga zelim i njemu licno da zahvalim na ovom radu na promociji nase zemlje i naseg grada.

Takodje planiram da angazujem i svoje kontakte iz ministatstva turizma i ministarstva privrede kako bih im predlozio da uzmu u razmatranje formiranje posebnog tela koje bi se bavilo promocijom Srbije preko globalnih influensera na platformama kao sto su Instagram, Youtube i Tiktok. Posto mene licno zanima da Beograd i Srbija budu kvalitetno ispromovisani i da se brand lift Beograda i Srbije poveca u ocima stranaca, narocito zapadnjaka, voleo bih da ucestvujem u tom projektu, mozda kroz neku fondaciju ili organizaciju koju bih pokrenuo i finansirao, a koja bi zapravo radila na pozitivnom PR-u iskljucivo koristeci globalne influensere.

Kasnije se to moze prosiriti i na lokalne influensere u pojedinim zemljama koje su nam bitne i u kojima zelimo da se percipirani brend Srbije poboljsa. Pogotovo treba uzeti u obzir mnogoljudne zemlje EU poput Nemacke, Francuske, Spanije i Italije, i posebno treba raditi da se njihovi lokalni influenseri od kojih neki imaju milione, pa i desetine miliona pratilaca angazuju u svrhu promocije Srbije i Beograda na tim trzistima.

Odmah mi padaju na pamet Gianluca Vacchi (Italija, 23M pratilaca), Diletta Leotta (Italija, 9M pratilaca), Lena Mantler (Nemacka, 21M pratilaca), Mahnaz Afshar (Nemacka, 19M pratilaca), María Pombo (Spanija, 3M pratilaca), Georgina Rodríguez (Spanija 64M pratilaca)... i tako dalje i tako blize, ali mislim da razumete poentu.

Ovakvi ljudi imaju ogroman doseg medju milenijalcima i generacijom zed, te stoga treba ih angazovati (naravno i dobro platiti) kako bi redovno dolazili u Srbiju, snimali se i promovisali nasu zemlju i nas grad kroz njihov content koji prati desetine miliona ljudi sirom sveta...

Није напредак ако наши квалификовани радници иду у иностранство.
Nasi radnici odlaze jos od Arsenija Carnojevica. U svakom slucaju je napredak sto sada zapravo i privlacimo neke ovde.

Malo stavi stvari u perspektivu, ma koliko kukanje ovde bilo nacionalni sport, i ovaj nas tako uzasan standard je za nekoga pojam kog bi jedva da se doceka.

Нису пре одлазили радници, одлазили су ђаци да се школују и трговци. А то што привлачимо јефтине раднике није последица да је код нас боље, него да је код њих горе, а код нас неће да плате нашег радника колико он тражи.

Нису пре одлазили радници, одлазили су ђаци да се школују и трговци. А то што привлачимо јефтине раднике није последица да је код нас боље, него да је код њих горе, а код нас неће да плате нашег радника колико он тражи.
Znaci to sto nasi odlaze u Nemacku nije posledica toga da je tamo bolje, nego je kod nas gore, a kod njih nece da plate nemackog radnika koliko on trazi? Kakav je to uopste argument, znaci nije da je Boban Marjanovic visi od mene, nego sam ja nizi od njega.

Termin gastarbajter je nastao jos 60ih, tako da radnici definitivno jesu odlazili.

Znaci to sto nasi odlaze u Nemacku nije posledica toga da je tamo bolje, nego je kod nas gore, a kod njih nece da plate nemackog radnika koliko on trazi? Kakav je to uopste argument, znaci nije da je Boban Marjanovic visi od mene, nego sam ja nizi od njega.

Termin gastarbajter je nastao jos 60ih, tako da radnici definitivno jesu odlazili.
Jos uvek u Nemackoj fali slabo placene radne snage za poslove, koje mnogi nece da rade. Taj manjak su delom popunili razni azilanti, ali jos ga ima. Takvi radnici nemaju skoro nikakvih prava, a to sto Srbi prihvataju takve poslove, govori o katastrofi u kojoj se Srbija nalazi.

Па да, код нас је горе, а Њемачка просто има хронично мањак радника због рата у ком је највише страдала средња класа, радници и сељаци, како војници тако и цивили.

Па да, код нас је горе, а Њемачка просто има хронично мањак радника због рата у ком је највише страдала средња класа, радници и сељаци, како војници тако и цивили.
A poslednjih decenija jer ne prave decu.

Ретко ко би ишао у Немачку да може овде лепо да живи. А ни ови разни и мигранти код нас се нису баш усрећили. Сетимо се они тужних индуса што су дошли да раде за Миљковића.

Ретко ко би ишао у Немачку да може овде лепо да живи. А ни ови разни и мигранти код нас се нису баш усрећили. Сетимо се они тужних индуса што су дошли да раде за Миљковића.
Video sam indijskog radnika u Idei na Kosi, ne zna ni rec srpskog. Za neke je i Srbija premija.

Jos uvek u Nemackoj fali slabo placene radne snage za poslove, koje mnogi nece da rade. Taj manjak su delom popunili razni azilanti, ali jos ga ima. Takvi radnici nemaju skoro nikakvih prava, a to sto Srbi prihvataju takve poslove, govori o katastrofi u kojoj se Srbija nalazi.
Znaci nasi radnici tamo rade poslove za azilante bez prava? Jel to tek sad pocelo ili se i ranije desavalo?
Srecom Srbija nista stanovnistva nije gubila u ratovima, za nas nedostatak radne snage je kriva samo drzava i zli poslodavci.

I da, znaci nigde nije bolje, samo je negde gore.

Vrh