Šta je novo?

Stranci u (o) Beogradu

Da lepo odu sto pre bilo gde 🙏. Ima li antipaticnijeg i zatvorenijeg naroda? Ako ima ja ne znam. Gde su oni koji su ovde pisali da donose svoju lijepu i naprednu kulturu i da ce biti od koristi nama, da su to fini obrazovani ljudi koji ce se lepo integrisati?:ROFLMAO: U realnost njih 90% sedi u stanovima, izadju da prosetaju pse (iz nekog razloga svi rusi imaju psa) radi remote i narucuje 3 puta dnevno glovo. I naravno pricaju samo medjusobno i potajno nas mrze sanjajuci da odu dalje u zapadnu evropu. aLI tO jE sLiCaN nArOuD, pRaVoSlAvCi ! 😂
Има и Срба којима се свиђају ти затворени Руси. Слушао сам интервју Горана Марковића на 100 минута буке где говори како сада само седи у руским локалима у Београду, јер је то неки бољи свет који њему више прија :)

интервју Горана Марковића на 100 минута буке где говори како сада само седи у руским локалима у Београду, јер је то неки бољи свет који њему више прија

Inače ne volim ni ja gužve a ni buku i neotesane ljude. Ali ovo što on priča je sasvim novi nivo proseravanja.

Iskreno ako treba da biram čorbu u prosečnoj kafani sa pijanicama i bukom koja uz to ide, a već je viđeno i oprobano toliko puta i sa neumornim Srbendama poput ovog Sremca...

I ja bih pre na miru boršč u ruskom lokalu da malo odmorim mozak od tipičnih balkanaca...

Iskreno ako treba da biram čorbu u prosečnoj kafani sa pijanicama i bukom koja uz to ide, a već je viđeno i oprobano toliko puta i sa neumornim Srbendama poput ovog Sremca...

I ja bih pre na miru boršč u ruskom lokalu da malo odmorim mozak od tipičnih balkanaca...
Ovom ameru danas izbusili gume u Zagrebu jer je imao BG tablice

Žao mi je Amera, simpatičan momak i treba imati baš debele živce da izdržiš ovog kabadahiju 2, 3, 4 sata za istim stolom... Svaka čast njemu da uvek nađe prave reči i pravi odgovor, da hendluje razgovor sa ovakvima uprkos 3, 4, 5 rakija... Svaka Ameru čast.

Reci mi da si iz Rusije bez da mi kažeš da si iz Rusije
_IMG_000000_000000~2.jpg

Uf kakav sprski macan... ostaje pitanje da li je ona impresionirana njegovim mišićima, visinom ili dlakama..?

^^
"U razgovoru sa istoričarkom umetnosti autorka saznaje i da se u Beogradu, za razliku od Zapada, grafiti doživljavaju kao nešto pozitivno." 🙄

‘Pulsirajući’ je reč koja se često koristi za gradove poput tebe, jer čovek tu može da oseti određeni nemir, zato što doprinosiš kompleksnosti sveta raznovrsnošću svojih kvartova i zato što putnici-reporteri retko pišu bilo šta drugo osim da se u tebi ‘sudaraju suprotnosti’ ili ‘susreću svetovi’.

Susramlje...

Ja često da približim strancima koji nisu nikad bili u BG koristim izraz eklektičan... mada taj izraz sve više postaje eufemizam, nažalost...

^^
"U razgovoru sa istoričarkom umetnosti autorka saznaje i da se u Beogradu, za razliku od Zapada, grafiti doživljavaju kao nešto pozitivno." 🙄
Kada bi strancima počeo da objašnjavaš gomilu stvari o kojima imaju pogrešnu ili nepotpunu sliku, ne bi bilo dovoljno ni nedelju dana, a pitanje da li bi te i razumeli šta im objašnjavaš.​

Kada bi strancima počeo da objašnjavaš gomilu stvari o kojima imaju pogrešnu ili nepotpunu sliku, ne bi bilo dovoljno ni nedelju dana, a pitanje da li bi te i razumeli šta im objašnjavaš.​
Pitam se samo, kakvo je objašnjenje dala neka istoričarka umetnosti uz nebuloznu tvrdnju, "da se u Beogradu, za razliku od Zapada, grafiti doživljavaju kao nešto pozitivno." 😃

Pitam se samo, kakvo je objašnjenje dala neka istoričarka umetnosti uz nebuloznu tvrdnju, "da se u Beogradu, za razliku od Zapada, grafiti doživljavaju kao nešto pozitivno." 😃

Provalio sam da ljudi koji nisu mrdnuli iz Beograda u životu vole strancima Beograd da objašnjavaju kao nešto posebno, drugačiji grad od drugih.

A zapravo je obična istočnoevropska postsocijalistička prerasla palanka.

Provalio sam da ljudi koji nisu mrdnuli iz Beograda u životu vole strancima Beograd da objašnjavaju kao nešto posebno, drugačiji grad od drugih.

A zapravo je obična istočnoevropska postsocijalistička prerasla palanka.
Obišao sam celu Evropu. U Beogradu nema ništa spektakularno da se vidi ali mogu povući paralelu sa npr Berlinom u smislu da Beograd nije dosadan grad, stalno se nešto dogadja (bilo pozitivno bilo negativno).
Ko nije željan neke savršene arhitekture (baš kao i u Berlinu gde dodje neka klasicistička zgrada pa neki raspad pa nešto ultramoderno), ni savršenstvo, nego traži neku eklektiku svega i svačega, njemu će biti interesantno.
Ko traži uređen i harmoničan život, nije za njega.

Aли то није истина на буквално ниједном нивоу. Малтене сваки град у Европи је уређенији и хармоничнији од Београда, Београд је упоредив са Истамбулом а не Варшавом или Прагом или већином других европских градова (укључујући и нпр. Нови Сад). Чак и градови који су озлоглашени по криминалу и хаосу насталим након масовних имиграција и слично функционишу много уређеније од Београда а неретко су чак и чистији. Београдски јавашлук и нефункционалност градске управе, паркирања, управљања отпадом, грађевинским прописима итд. уопште није карактеристичан за европске градове.

Такође, Београд је и урбанистички другачији град од већине европских градова који традиционално имају историјско језгро из кога се ширио град традиционалном матрицом уз евентуално неки бруталистички део изграђен након Другог светског рата.

Београд је 5 градова у једном који нема традиционално централно језгро са тргом и катедралом како то има већина европских градова (укључујући и нпр. Нови Сад) јер је кренуо у масивну експанзију и спајање тек у време када је модернизам увелико куцао на врата. Тога и чини много занимљивијим од већине европских градова који више прате ову форму:

1726328082970.png

Београд у реалности сада чине

1. Аустроугарски градић (Земун)
2. Репрезентативна, зелена и бруталистичка утопија направљена да буде понос читаве федерације (Нови Београд + слична насеља по брдима)
3. Огромна тврђава и стари град континуално насељени хиљадама година
4. Приградске, осмалнијске махале
5. празилук Дубаи- празилук Мајами хибрид на реци

Као такав је много занимљивији за обилазак него многи европски градови који су прилично генерични и личе једне на друге. Будимпешта ти досади после недељу дана обиласка, у Београду можеш комотно да живиш месец дана и да откриваш нове делове са занимљивом архитектуром и локалном културом.

И то све без помињања саме природне топологије града који има 2 реке, једно велико и доста малих острва, језеро, и брда и равнице и малу планину, пећине итд.

Београд већ јесте туристичка атракција сам по себи и има потенцијала да постане туристичка бомба много више од једног Дубровника само је потребна власт која

1. Уме да уопште води овај град на функционалан начин (посебно у контексту управљања отпадом, грађевином и саобраћајем)
2. Препознаје и цени шта Београд чини привлачним и то подстиче уместо да саботира
3. Приоритизује одржавање, сређивање и улепшавање делова града који имају највећу туристичку фреквенцију
4. Има добре идеје и стратегије за даље обогаћивање туристичке понуде и стварање нових атракција, културних установа, ноћног живота итд.

U pravu si za potencijal, ali u praksi kad pitaš turistu šta mu se sviđa u Beogradu, on kaže jeftina cuga, noćni život (splavovi, klubovi, drogiranje), ok hrana za male pare.

Mi smo grad jeftinog provoda i takvi nam turisti i dolaze uglavnom.

Moze li Beograd ikad doci u ravan sa Pragom recimo? Ja ne verujem
Jeste da kod nas ima sve vise turista ali u Pragu budu reke turista

Pa u teoriji, sto ne bi mogao? Samo nece sami od sebe na postojece stanje.

Zamislite sebe kao stranca, gde biste pre otisli?

Medjutim, postoji prostor da se ponudi nesto drugacije.

Vrh