Šta je novo?

Stari Sajam i naselje Staro sajmište

Iskreno, ja ne mogu da poverujem da će oni išta veliko tu da naprave, eventualno tu kulu i to je to.
 
A projekat izgradnje sa sve panoramskim liftom čeka u fioci ili?
 

Zbog loših temelja centralna kula Starog sajmišta se ruši, pa gradi po originalnom nacrtu​

Beta danas 13:38

Rekonstruckcija Centralne kule koja se nalazi u okviru Memorijalnog centra Staro sajmište u Beogradu trebalo bi da bude završena 2023. godine, posle čega sledi rekonstrukcija Italijanskog paviljona koji se takođe nalazi u tom kompleksu, izjavila je danas vršiteljka dužnosti direktorka tog Memorijalnog centra Krinka Vidaković Petrov.

„Mnogo je lakše izgraditi nešto iz temelja, nego rekonstruisati zgradu koja je propadala 70 godina“, kazala je Krinka Vidaković Petrov novinarima na predstavljanju projekta rekonstrukcije u Beogradu.

Ona je rekla da će biti rekonstruisane sve zgrade nekadašnjeg Sajma, koji je na tom prostoru izgrađen 1930-ih godina i nacističkog logora u Drugom svetskom ratu koje su preživele dva bombardovanja 1941. i 1944. godine, a da je Centralna kula, koja je bila centralni objekat Sajma, samo prva u nizu.


„U vreme kada je ovde bio logor, ta kula je bila slika užasa koji se ovde dešavao“, kazala je Vidaković Perov i naglasila da će ona sada biti centralna figura sećanja na taj period.

Dodala je da će Centralna kula biti centralni izložbeni prostor u okviru Memorijalnog centra koji će obuhvatiti sve istorijske namene Starog sajmišta – od sajma, preko logora do umetničkih ateljea, a Italijanski i Spasićev paviljon biti pretvoreni u muzeje.

Govoreći o brojnim porodicama koje su što legalno, što besprvno živele u kuli i na prostoru Memorijalnog centra, ona je naglasila da će imovinsko pitanje biti pravno rešeno i da Zakon o Memorijalnom centru Staro sajmište iz 2020. godine omogućava eksproprijaciju kao pravno rešenje, ali da se još uvek ne zna da li će to pravo biti iskorišćeno.

V.d. direktorka Memorijalnog centra objasnila je da posle kule sledi projekat za Italijanski paviljon, ali da radovi na tom objektu neće moći da počnu dok se ne isele porodice koje još žive tu, naglašavajući da grad ima problema da im obezbedi smeštaj, jer oni tu žive bespravno.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda Olivera Vučković istakla je da je taj zavod Staro sajmište 1987. godine proglasio spomenikom kulture, ali da radovi počinju tek sada, nakon „višedecenijske nebrige ljudi“.

Objasnila je da projekat rekonstrukcije podrazumeva vraćanje originalnog volumenakta, uklanjanje dodatih objekata, sanaciju tornja, adaptaciju objekta za nove namene,…

Vučković je naglasila i da će toranj Centralne kule morati da bude u potpunosti uklonjen zbog armature i betona koji su u „izuzetno lošem stanju“, ali da je projektom planirano da bude izgradjen novi koji će biti isti kao originalni, kao i da će biti ugradjen panoramski lift.

Pomoćnica ministra kulture Danijela Vanušić kazala je da je ideja za obeležavanje memorijalnog centra postojala od 80-ih godina prošlog veka, ali da je nacrt zakona izradila Radna grupa ministarsva 2019. godine, od kada su praktično intenzivirani radovi.

Objasnila je da su se susreli sa potpuno zanemarenom situacijom kada su počeli da dolaze na sajmište, ali da je zakonom o memorijalnom centru imovina preneta na državu i da završetak radova na Centralnoj kuli očekuje sledeće godine.
 
Za sada je nejasno da li se ruši ceo objekat i gradi novi - ili samo toranj?

Ovo za lift mi deluje kao namerno naknadno ubačeno komplikovanje rekonstukcije.
 
Ako postoje originalni planovi iz 30ih a sigurno postoje onda nema tu šta dodatno da se projektuje.
Sto se tiče lifta, to je obično okno par kvadratnih metara kroz betonske ploče.
Nije neki posao to osmisliti i ubaciti u planove.
 
Ja bih razumeo da, ako je u originalna zamisao bila tamo 1930-tih da kula ima i lift pa iz nekog razloga to nije bilo realizovano, da se to sada uradi ako se toranj ponovo gradi...
Ali - koja je svrha, čemu to, zašto se to radi?
Ne vidim ni razlog ni potrebu, ako će kula da bude izložbeni prostor u kojem će biti prikazan koncentracioni logor, da toranj ima "panoramski lift".
 
Ne znam sta su tacno planirali.
Ako taj lift ide do samog vrha kule onda ima prostora samo za taj lift i nista drugo.
Od prilike se ide do gore, tu lift stoji 5 minuta i vraca se nazad i to bi bilo to. Znaci nista epohalno.
Visina panorame je u rangu panoramskog tocka na Kalemegdanu, takoreci nikakva.
 

„Mnogo je lakše izgraditi nešto iz temelja, nego rekonstruisati zgradu koja je propadala 70 godina“, kazala je Krinka Vidaković Petrov novinarima na predstavljanju projekta rekonstrukcije u Beogradu.

U glavi mi je scena Italijana koji ruše toranj u Pizi, jer lakše je...
V.d. direktorka Memorijalnog centra objasnila je da posle kule sledi projekat za Italijanski paviljon, ali da radovi na tom objektu neće moći da počnu dok se ne isele porodice koje još žive tu, naglašavajući da grad ima problema da im obezbedi smeštaj, jer oni tu žive bespravno.
Obezbedi smeštaj jer žive bespravno??? Sad je idealno vreme za useljavanje, što li ja plaćam stanarinu kao bu**** 😂
 
Svašta, pa kako bez lifta razni blogeri, vlogeri, instagramuše i influencerice da se popnu gore i opale neki selfi uz kliberenje?

Svakako neće znati gde su došli i šta je tu nekad bilo..
 
Uz ovaj lift očekujem i neki jaki reflektor koji će da para nebo uz kreativno objašnjenje. Ni šareno dekorativno osvetljenje nije isključeno.
 
Mislim da su opet uspeli da izmanipulišu javnost i da nas po ko zna koji put namerno isprovociraju nepotpunim informacijama, da će posle par dana revolta "oslobodilac" Sajmišta lično objaviti fotografije stvarnog stanja konstukcije tornja.
Naravno da je stanje objekta "nadležnima" bilo poznato i ranije, pre onog "svečanog" početka radova.
Ali ovde je sve u funkciji rejtinga, pojavljivanja u javnosti, a ako ne postoje, povodi za to mogu i da se izmisle i isfabrikuju.

Rekonstukcija nije do sada počinjala zato što nije bilo dovoljno političke volje.
Sada je ima, ali pre svega zbog projekta Beograd na vodi, i sada će da rekonstrukciju eksploatišu na sve moguće načine. Živi bili pa videli.

Fakat je da je toranj u jako lošem stanju. To se vidi golim okom. Uvek sam se pitao kako bi tačno mogao da se sanira.
Lift - samo me zanima da li je bio predviđen i prvobitnim projektom, pa nije bio izveden. Do tada ću pokušati da se uzdržim od komentarisanja.
 
Nekakv lift je bio u planu i ranije... Panoramski, ili...? Na strani 25.

PROGRAM CENTRALNE KULE NA STAROM SAJMISTU, 2012

PROGRAM CENTRALNE KULE NA STAROM SAJMISTU 22.jpg
PROGRAM CENTRALNE KULE NA STAROM SAJMISTU20.jpg
PROGRAM CENTRALNE KULE NA STAROM SAJMISTU21.jpg
PROGRAM CENTRALNE KULE NA STAROM SAJMISTU22.jpg
PROGRAM CENTRALNE KULE NA STAROM SAJMISTU23.jpg
PROGRAM CENTRALNE KULE NA STAROM SAJMISTU24.jpg
PROGRAM CENTRALNE KULE NA STAROM SAJMISTU25.jpg
PROGRAM CENTRALNE KULE NA STAROM SAJMISTU26.jpg
 
"Ukoliko bude odobren konzervatorskim radovima"
 
Vrh