Možda će nekome ovo zvučati kao jeres, ali sve sam bliži zaključku da ova rekonstrukcija kompleksa Sajmišta, da bi se prikazali užasi stradanja u logoru- u ovoj zemlji i u 2022. godini nema nikakvu svrhu.
Ko će da dolazi da obilazi logor, da napreže vijuge i da se deprimira? Ovi klinci danas, koji ne znaju dalje od telefona i instagrama, ili malo stariji, koji rintaju po cele dane ne bi li na ovu skupoću skrpili kraj sa krajem, pa bi možda vikendom, na svoj slobodni dan, poželeli da izvedu decu u obilazak logora, u kojem će da gledaju potresne fotografije i ostale izložene stvari užasa od pre 80 godina?
Bojim se da to ljude danas malo zanima, niti žele da se bave time. Hajde da je memorijalni centar napravljen 1950, pa se do danas etablirao kao važan muzej Beograda, ovako, sve mi se čini kao uzaludan posao i bacanje novca.
Lično, mnogo više bih voleo da vidim da se novac uloži u Teslin muzej na Dorćolu, koji bi bio nešto izuzetno i gde bi hrlili ljudi iz celog sveta, kao i u završetak Muzeja grada Beograda, gde bi u okviru stalne postavke mogla da se ispriča detaljna priča o stradanjima za vreme rata i logorima u Beogradu. Treba uložiti novac i u konačni završetak Iatorijskog muzeja Srbije, gde takođe treba da se predstavi stradanje Srba za vreme WW2..Sve to je važnije završiti pre ulaganja novca u Staro Sajmište.
Podsetiću da mi već imamo Jevrejski muzej i Muzej logora na Banjici, pa je pitanje koliko ih ljudi uopšte posećuju.. evo prvi ja nisam nikada bio tamo, a obožavm istoriju..
Tako je i sa Sajmištem, da ga završe i srede, pitanje je da li bih tamo otišao više od jednom u životu.. Veliko poštovanje žrtvama i nikada se sve to ne ponovilo, ali mislim da je bolje da se novac uloži u ovo što pomenuh gore. A na Sajmištu eventualno srediti kulu, a sve ostalo raščistiti i posaditi park okolo, sa jezercima i stazama pored kojih bi bile table na kojima bi pisalo šta je tu bilo.. kakva rekonstrukcija paviljona, ili još gore- ostavljanje ruševina. Malo ih imamo.