Šta je novo?

Stari Sajam i naselje Staro sajmište

Možda nije najadekvatnije mesto, ali ta priča o "stubovima biletarnice" nema mnogo veze sa realnim stanjem i onim šta su ti armiranobetonski ostaci konstrukcija predstavljali...

Cekamo sa nestrpljenjem bitno da se radi i da pane neka kinta nemoj sve da radis samo za slavu i hvalu nesto i za novcnaik

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=363476#p363476:20i91vl7 je napisao(la):
direktor » 20 Dec 2015 12:41 am[/url]":20i91vl7]Cekamo sa nestrpljenjem bitno da se radi i da pane neka kinta nemoj sve da radis samo za slavu i hvalu nesto i za novcnaik

Наравно, наравно. :D Чим буде, јављам. :)

Да се придружим добродошлици Тотору и извиним се ако сам мало грубо окарактерисао насеље које ми је и поред своје мрачне прошлости и оронулог стања веома драго због другара који ту станује у призменој згради између зграде на спрат и Бродарца (који је опет "озлоглашен"). Али поред свега тога ипак мислим да сви становници Старог сајмишта заслужују боље станове. Што се тиче дивље градње, некако ми део између кружног тока и Бранковог моста делује склепан, док је Бранков мост био проходан са те стране, сећам се како сам пратио радове на изградњи куће у том делу кад год сам пешачио преко њега.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=363491#p363491:p8t9jb24 je napisao(la):
Дошљак » Ned Dec 20, 2015 3:17 am[/url]":p8t9jb24]Да се придружим добродошлици Тотору и извиним се ако сам мало грубо окарактерисао насеље које ми је и поред своје мрачне прошлости и оронулог стања веома драго због другара који ту станује у призменој згради између зграде на спрат и Бродарца (који је опет "озлоглашен"). Али поред свега тога ипак мислим да сви становници Старог сајмишта заслужују боље станове. Што се тиче дивље градње, некако ми део између кружног тока и Бранковог моста делује склепан, док је Бранков мост био проходан са те стране, сећам се како сам пратио радове на изградњи куће у том делу кад год сам пешачио преко њега.

Hvala i Vama :) Drugara Vam sigurno poznajem, makar iz vidjenja, jer se ovde svi koji zivimo od rodjenja i znamo. A sto se tice opet divlje gradnje...nema je, legalni su svi i dogradjeni delovi, ljudi koji su ih pravili su upisali iste i u katastar i ugovor, a za izgled istih kuca, sto deluju aljkavo zbudzeno i sklepano, to su isti ti vlasnici odlucili da ih tako naprave, bez nekog ukusa i slicno. Da budem iskrena, ne znam sta da vise mislim o selidbi, ipak je ovo deo grada na koji smo svi navikli i sve nam je "tu", ail definitivno sto se tice stanova, mogli bismo u neke bolje, jer koliko god da se ove zgrade, bar moja, renoviraju, dogradjuju i odrzavaju nije to to kako bi stvarno trebalo da izgleda. A i uzima dosta novca. Do sada koliko smo neki ulozili bolje nam je bilo da dodamo jos malo pa da kupimo novi stan :D

Па сумњам, он је подстанар од пре 4 године, његов тетак живи ту са својом породицом дуже па можда знате његову сестру :) Сигурно није све једно отићи са такве локације, али опет, ново за старо. Да ли је неко из управе града можда контактирао станаре поводом могућег исељења?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=363449#p363449:2bdlkn65 je napisao(la):
direktor » 20 Dec 2015 12:37 am[/url]":2bdlkn65]

I renderi neki studnt arhitekture se poturdio da ovo odradi ja dobih na mejl prilicno davno slucajno iskopah

3_sajmiste_1937_boja.jpg

U nasoj zelji da sajmiste dobije predratni oblik postoji nesto sto mi tu nije sasvim u redu, pogotovu sada nakon sto sam procitao totorine price iz kraja. Ne znam da li jos neko ima taj "osecaj".
Ima neceg plemenitog u njenoj prici o zivotu i odrastanju na sajmistu sto ce biti zamenjeno velikim gradilistem, secom stabala i velikom kolicinom betona.. Sagradili bi se objekti (verovatno vise imporvizovani, nego po originalnim planovima) sa puno prostora kojima ne vidim namenu, a pitanje je i kontinuiteta.
Ma koliko zeleo rekonstrukciju ne zelim da ostanem neiskren da bi taj projekat, u cilju izradnje veeeelikog memorijalnog centra, mogao postati nesto krajnje degutantno, megalomansko, cak vulgarno ... da nam je u biti forma bitnija od sadrzaja.

Generalizuješ. Evo, ja ne želim da se Sajmištu vrati predratni izgled, bio bih zadovoljan da se preostali originalni objekti rekonstruišu, a ostatak preuredi u park sa minimalnom gradnjom u funkciji memorijala.

A izgradnja po originalnim planovima nije svrsishodna, obzirom da je obilno korišćena i drvena građa.

Objektima treba dati funkciju .Po meni ljude koji zive na sajmistu treba obestetiti prostor isprazniti .Ukloniti sve objekte koji nemaju veze sa sajmistem .Obnoviti postojece objekte Izgraditi srusene objekte ali od cvrstog materijala da izgledaju spolja isto.I u njih smjestiti muzeje koji vape za prostorom .Pa bi prostor postalo muzejsko memorjalno sajmiste

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=363723#p363723:gotpw394 je napisao(la):
Drakche » 22 Dec 2015 06:54[/url]":gotpw394] ...u cilju izradnje veeeelikog memorijalnog centra,
mogao postati nesto krajnje degutantno, megalomansko, cak vulgarno ...

Upravo tako,
obeležiti u svakom slučaju, kula i i koj paviljon
a u sve ostalo vratiti život jer u tu svrhu je i prvobitno stvoreno :sesir:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=363632#p363632:1s8q0xsg je napisao(la):
Totoro » 21 Dec 2015 09:40 am[/url]":1s8q0xsg]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=363491#p363491:1s8q0xsg je napisao(la):
Дошљак » Ned Dec 20, 2015 3:17 am[/url]":1s8q0xsg]Да се придружим добродошлици Тотору и извиним се ако сам мало грубо окарактерисао насеље које ми је и поред своје мрачне прошлости и оронулог стања веома драго због другара који ту станује у призменој згради између зграде на спрат и Бродарца (који је опет "озлоглашен"). Али поред свега тога ипак мислим да сви становници Старог сајмишта заслужују боље станове. Што се тиче дивље градње, некако ми део између кружног тока и Бранковог моста делује склепан, док је Бранков мост био проходан са те стране, сећам се како сам пратио радове на изградњи куће у том делу кад год сам пешачио преко њега.

Hvala i Vama :) Drugara Vam sigurno poznajem, makar iz vidjenja, jer se ovde svi koji zivimo od rodjenja i znamo. A sto se tice opet divlje gradnje...nema je, legalni su svi i dogradjeni delovi, ljudi koji su ih pravili su upisali iste i u katastar i ugovor, a za izgled istih kuca, sto deluju aljkavo zbudzeno i sklepano, to su isti ti vlasnici odlucili da ih tako naprave, bez nekog ukusa i slicno. Da budem iskrena, ne znam sta da vise mislim o selidbi, ipak je ovo deo grada na koji smo svi navikli i sve nam je "tu", ail definitivno sto se tice stanova, mogli bismo u neke bolje, jer koliko god da se ove zgrade, bar moja, renoviraju, dogradjuju i odrzavaju nije to to kako bi stvarno trebalo da izgleda. A i uzima dosta novca. Do sada koliko smo neki ulozili bolje nam je bilo da dodamo jos malo pa da kupimo novi stan :D

Мислим да се овде превише своди на само имовинско-правни аспект, што није довољно да би се посматрала једна оваква сложена проблематика. И да је паприлошки све у реду, што не могу да трвдим или да оспорим јер нисам упознат са конкретним случајевима, али нека буде да јесте. Са естетске, архитектонске, конструктивне, па чак и статичке тачке гледишта постоје бројне мањкавости, које су и те како приметне и упитне. Занима ме, пошто се знамо и пошто живиш тамо, да ли је неко ангажаовао икада архитекту или не за доградњу, адаптацију или надградњу, а из написаног закључујем да није? Уколико не постоји пројекат доградње, адаптације иили надградње који је потписан од стручног и надзорног лица, по мом мишљењу, могу се увек довести у питање сви грађевински радови уколико поменути фактори нису испуњени. Можда би било добро да прозбори коју реч директор, пошто је правник, на ову тему, пошто сам упознат више са својим сектором и знам шта сме, а шта не сме...
Занимљиво је поменути пример куће без темељне стопе у западној Србији у време поплава 2014, која се издигла због клизишта, а за коју се на крају испоставило да има легалне папире, о чему се још тада говорило у архитектонским круговима. Другим речима, иако је кућа имала правну форму, остале битне параметре није испуњавала, а највероватније је рађена на своју руку и без стручног лица и пројекта. Слично је било и са земљотресом у Краљеву где се испоставило да добар део кућа у приватном власништву или није имало папире или је рађено на црно и тражили су одштету, што је по мом мишљењу доста дискутабилно уз дужно поштовање за несрећу коју су преживели. И, наравно, поред очигледних мањкавости све су легализоване или су у процесу легализације, што свкако отвара одређену бојазност шта ће бити приликом будућег земљотреса.

Слажем се са осталим саговорницима да житељи овог дела града заслужују много боље и прикладније стамбене просторе (познајем решења стамбених јединица), али се истовремено надам да их градски оци неће сместити на периферију...

Vesic izjavio da je kula raseljenavi da se radovi mogu ocekivati sledece godine tj 2017 i da su obezbedjena stedstva za izradu projekta u blicu
Plus da se trazi lokacija za crkvu u bloku 44 ili 64 sto je po meni bespotrebno jer eto 130 000nema crkvu u blizini

Cisto da prebacim ovde, za nas koji ne prate toliko SA temu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=372626#p372626:u102v33k je napisao(la):
milos.tro » 21 Feb 2016 10:36 pm[/url]":u102v33k]Pogledajte prilog 1
file.php

file.php

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=372644#p372644:u102v33k je napisao(la):
Igor » 22 Feb 2016 12:23 am[/url]":u102v33k]Pa to je odavno usvojeno u PPPPN-u

Pitanje je da li saobracajnica ulazi u prostor nekadasnjeg kompleksa
9pq711.jpg

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=372648#p372648:u102v33k je napisao(la):
milos.tro » 22 Feb 2016 12:40 am[/url]":u102v33k]To je ova lokacija gde bi trebalo da ide buduća saobraćajnica:

file.php

Ako se pogleda mapa sa sajta: http://www.starosajmiste.info/en/ i uporedi sa slikom koju je Igor okacio, Nemacki paviljon je skroz izvan prvobitnog kompleksa zgrada i cini mi se da je neko pominjao da je upravo on nakdnadno dodat.
Simbolicno sam za to da ga sravne sa zemljom.

Ali se sa druge strane priča kako će se taj paviljon dodeliti Jevrejskoj zajednici za potrebe muzeja.

Mislim da se svi slazemo da ima dovoljno prostora u okviru starog sajmista koji im se moze dodeliti.
E sad, ne verujem ni da njima trebaju neki ogromni kapaciteti, prosto oni kao zajednica treba da teze da se neke stvari ne zaborave, i prostor gde bi imali stalnu postavku. Ako se bude radila rekonstrukcija i ponovna izgradnja svih objekata, neki su poprilicno veliki takodje.
Ako se ulica uradi u nivou zemlje, ostvarice mnogo prirodniju komunikaciju sa vec postojecim pravcima kretanja i privuci nove ljude, koji sada peske ne zalaze tuda. (govorim iz pravca trznog centra Usce - koji kakav god da je, privlaci veliki broj ljudi)

Insistira se na njemackom paviljonu saobracajnica treba da ga preskoci sto je izvodljivo da se uradi vec smo raspravili to

Саобраћајница може да прескочи Немачки павиљон једино ако се раскрсница Теслиног и Пупиновог булевара исто ураде на стубовима. Између њих нема ни 50 метара. Боље да све музејске и меморијалне садржаје сместе у остале очуване павиљоне, Италијански, Чехословачки, Мађарски (павиљон смрти), Спасићев павиљон и централну кулу. Све остале стамбене, пословне и спортске објекте раселити и срушити. Реконструисати тадашње стазе и пажљиво осмислити зелене повришине на ослобођеном простору да буду примерене једном таквом стратишту.

direktor":27bypuiq je napisao(la):
Plus da se trazi lokacija za crkvu u bloku 44 ili 64 sto je po meni bespotrebno jer eto 130 000nema crkvu u blizini

Плаче ми се, само нам то фали, још једна наказа од цркве на нбгд..

Denivelisane raskrsnice negdje je davno na netu bio render mogao bi to neko u 3d da uradi

Bespotrebno denivelisanje dišo. Znam da si za tu varijantu . Prostora za nemacki paviljon ima sa desne strane i vise nego dovoljno.

Pa ako je verovati planu koji je sada prezentovan, bice nesto poput autokomande, sto se nije tako lose pokazalo, bez obzira kolika nekultura u voznji vlada.

Vrh