Миодраг Мића Поповић испред зграде са атељеима сликара на Старом Сајмишту
Вера Божичковић-Поповић и Јован Поповић испред зграде са атељеима сликара на Старом Сајмишту
Хвала ти.За сада нема никаквих јасних планова. Има ту још пуно станова и пословног простора да буду исељени.
Italijanski paviljon se redovno potencira kao sledeći na redu za rekonstrukciju.Драго ми је да се простор Старог Сајмишта коначно уређује и приводи некој намени која му доликује. Да ли можда неко зна да ли се очекује уређивање и још неких павиљона и околине (нпр. Италијански павиљон или они објекти иза и десно од куле)?
Хвала.
У реду.Logor je otvoren pre konferencije u Vanziju 20. januara (ili kako se to mesto već zove). Sa druge strane, u okupiranoj Srbiji, Nemci su ubijanje Jevreje rešavali maltene "u hodu" (nisam znao kao da se izrazim a da stvari nazovem pravim imenom).
Koliko ja znam, još pre početka rata Gestapo je bio podčinjen Algemeine SS-u, tj Gestapo je bio deo SS-a, nisu to bile dve različite službe u istom rangu.
https://en.wikipedia.org/wiki/Allgemeine_SS (pod Child agencies)
Mislim da je kod Sajmišta malo drugačija priča nego kod ostalih logora: osnovan je za pre svega preostale Jevreje iz Beograda koji već bili pod kontrolom policije u gradu (poznato je za predavanje ključeva u policiji pre odvođenja u logor, u koloni), kao i zbog više specifičnosti i naše teritorije, razvoja događaja, datog trenutka, zatečenoig stanja u trenutku formiranja logora, zbog raspoloživih ljudskih resursa okupacionog aparata itd itd.
Logor na Sajmištu je po mnogo čemu specifičan i razlikuje se od drugih nacističkih logora u Evropi.
Ne može se svakome ugoditi.У реду.
И на који начин овај чудни назив меморијалног комплекса појашњава ту специфичност? Рекао бих да само додатно збуњује људе и отежава им разумевање онога што се тамо десило.
Ево, замислите да пролазите са неким странцем поред Сајмишта и овај вас пита шта је то и ви му одговарате:
- Аа то је био логор гестапоа.
Могли би му рећи и да је уметнички павиљон, био би на истој удаљености од разумевања шта се ту збивало.