Šta je novo?

Stari Sajam i naselje Staro sajmište

Screenshot_20231215-171418_Viber.jpg

20231215_181900.jpg

Danas sam imao priliku da poduže sedim sa jednim starim gospodinom, 1929. godište.. Između ostalog, pričao mi je kako pamti predratni sajam na kojem je prvi put video televiziju, svoj lik na ekranu i kako mu ništa nije bilo jasno.. :) Kaže kako mu to niko nije verovao kada je šezdesetih počelo televizijsko emitovanje..

Danas sam imao priliku da poduže sedim sa jednim starim gospodinom, 1929. godište.. Između ostalog, pričao mi je kako pamti predratni sajam na kojem je prvi put video televiziju, svoj lik na ekranu i kako mu ništa nije bilo jasno.. :) Kaže kako mu to niko nije verovao kada je šezdesetih počelo televizijsko emitovanje..
Bas lep, redak i dirljiv razgovor, kad zamislis tog starog cikicu od skoro 100 godina kako je bio dete i odusevljeno video sebe u ekranu televizora na tek otvorenom sajmu. Jedan komad istorije podeljen iz prve ruke.

Da, njegovi su pre rata bili imućni trgovci, imali su automobil Ford i reče mi kako mu je ostalo u sećanju da su ga jednom prilikom ostavili samog u kolima u Poenkareovoj ulici i otišli nešto da obave, a on je krenuo da trubi, pa mu prišao žandar i hteo da kazni roditelje kada su se pojavili zbog uznemiravanja ulice.. Družili se sa Vladom Mitićem, Teokarevićima, išli u Banju Koviljaču u Kur salon, top predratna buržoazija..

Pa sad se trudimo da mu vratimo.. 😎Da vidiš samo Zaključak o konfiskaciji pokretnih stvari..o nepokretnostima i da ne pričam..

Najjače je što je on i sada po ubeđenju komunista, kaže mi-i pored toga što su uzeli mom ocu, i pored toga što nisam imao od čega da nastavim studije-taj sistem je bio pravedniji.

Pa proživeo je najbolje godine u to sistemu samo cudi me kako nije mogao da nastavi studije zar to nije bilo besplatno tada ...
Jesu popisali i kvalitet parketa...

Pa sad se trudimo da mu vratimo.. 😎Da vidiš samo Zaključak o konfiskaciji pokretnih stvari..o nepokretnostima i da ne pričam..

Najjače je što je on i sada po ubeđenju komunista, kaže mi-i pored toga što su uzeli mom ocu, i pored toga što nisam imao od čega da nastavim studije-taj sistem je bio pravedniji.

Bilo vreme idealista... ali on je makar bio svestan da su te "zadužbine poštenih domaćina" u stvarnosti koštale reda veličine promila nakupljenog bogatstva.

A na temu Sajmišta i "prvog TV prenosa": zar to nije bila samo demonstracija tehnologije televizije? Ipak je to bio - sajam....
Da li se može govoriti o "TV prenosu" ako se i snimanje i prijem signala dešavaju u maltene istoj prostoriji jednog paviljona?
Mislim da se radi o još jednom događaju koji se danas pogrešno tumači.

Pa da, na tom predratnom sajmu je na ovim prostorima prvi put prikazana tehnologija televizije, ne znam da je neko rekao drugačije..

Prvi deo posta nisam baš najbolje shvatio..

Poslednja izmena:
U javnosti se često pogrešno interpretira da je tu "izveden prvi TV prenos"...

A u vezi prvog dela posta, mislio sam na ovo:
.....

ali ne bi bilo ok da ja sada tumačim čoveka kojeg ti poznaješ, a ja ne tako da - zanemari.

Веселин Маслеша и Моша Пијаде у Београду

Занимљив детаљ на првој фотографији, модернији дизајн стубова расвете, подсећа на тзв. печурке које су доста коришћене по парковима и пешачким зонама у СФРЈ.

Занимљив детаљ на првој фотографији, модернији дизајн стубова расвете, подсећа на тзв. печурке које су доста коришћене по парковима и пешачким зонама у СФРЈ.
1658136_10152179706365943_474483838_o.jpg

DJZD58rXgAEQb-a.jpg

Za nijansu novija verzija takvog osvetljenja je svuda oko SIV-a

Да, чувене печурке, пре су биле стандард негде до 80их када крећу масовније лоптасте светиљке на стубовима за паркове и стазе.

Vrh