Šta je novo?

Stari Sajam i naselje Staro sajmište

Prokrstario sam Starim Sajmištem i došao do sledećih zaključaka. Tamo ima mnogo više prostora nego što se vidi sa mosta. Mislim da su jednu baraku ili neku drugu građevinu ili zid srušili jer sam video gomilu betonskih ploča ili nečeg sličnog. Očistili su i jedan deo od šiblja i žbunja. Da li je ovo možda početak raščišćavanja tog prostora?

pa sa mosta se vidi velika prazna površina braon boje, mislim da su uglavnom čistili rastinje, dok je onaj beton verovatno od neke šupe ili nečeg sličnog. Za nešto krupnije ipak treba prvo preseliti ljude koji tamo žive.

bigvlada":2itkxd44 je napisao(la):
Za nešto krupnije ipak treba prvo preseliti ljude koji tamo žive.
To je i glavni problem, kako, iy cega obezbediti stanove ljudima koji sad tamo zive.
Vec neko vreme nisam prolazio tuda, ne znam sta se desavalo, na koji deo tacno mislis, gde je to odprilike?
sajam-ostaci.jpg

Pre neki dan je vestima objavljeno da planiraju sadjene jorgovana duz tog dela obale :D , da niie da se zbog toga uredjuje?

^^To bi trebalo da bude blize reci..

A sto se tice iseljavanja, to je "divlje" naselje kao i mnoga druga. Doci ce i ono na red kada se za to predvidi stavka u budzetu.

Staro sajmište će obasjati nova svetlost
Autor: S. TASIĆ | 22.04.2008 - 10:09

staro-sajmiste-v.jpg

O tome šta bi moglo i trebalo da se nađe na prostoru Starog sajmišta, centralnog balkanskog stratišta tokom Drugog svetskog rata, polemiše se već decenijama. Samo u poslednjih nekoliko meseci govorilo se o Muzeju holokausta, genocida, stradanja, tolerancije... Ovih dana oglasili su se i studenti arhitekture. Njihove ideje vezane za ovaj prostor predstavljene su u okviru poslednjeg Salona arhitekture.

Ispod slojeva nebrige i ravnodušnosti koji pokrivaju Staro beogradsko sajmište postdiplomci arhitekture su uočili „Zlatnu prašinu vremena“ i pokušali da kroz prizmu vremena novom svetlošću obasjaju i oboje ovaj prostor. Cilj izložbe pod naslovom „Staro sajmište prošlost/sadašnjost/budućnost“ koja je ovih dana postavljena u Muzeju primenjene umetnosti je da Staro sajmište obasja novom svetlošću koja će ga učiniti pristupačnim, sačuvati ga i uključiti u savremeni život.
- Period kad je nastalo Staro sajmište je najnapredniji od svih istorijskih slojeva koji su vezani za taj prostor. Hteli smo da napravimo nešto što je isto tako napredno, ali u ovom vremenu i kompleksu. Sećanje na one koji su tamo izgubili život treba da postoji, ali ne i da dominira - objašnjava Ela Nešić, mentor studenata arhitekture.

staro-sajmiste-v2.jpg

Ispunjavajući zadatak svojih mentora studenti su napravili šest potpuno različitih rešenja. Njihova rešenja idu od srušiti sve i zidati iz početka, do obnavljanja srušenih paviljona. Sva rešenja su različita, zanimljiva i u svakom od njih je uključeni i neki novi sadržaj. Bilo da ruše ili da obnavljaju paviljone, istoriju i žrtve logora nisu zaboravili, ali nisu ni odbacili mogućnost da na prostoru Starog sajma mogu da budu i kafei, restorančići, pa čak i koncertne dvorane.
Projekat Jelene Jovanović je nazvan „Vremeplov“. Njen objekat je dinamična „zglavkasta“ struktura koja svojom izvijenošću simulira krivudav istorijski tok: Sajmište pre, za vreme i posle Drugog svetskog rata. Komercijalna zona je liftovima i pokretnim stepeništem povezana sa Muzejom sajmišta. Iz njega se na isti način stiže do Muzeja logora na Sajmu, a odatle u Zonu savremene i digitalne umetnosti. Lidija Kljaković je napravila slojevit projekat. U prvom svaka zemlja ima svojih 50 kvadrata da sa njima radi šta joj je volja, a u drugom, iz njih izrasta „informacioni mol“ po ugledu na savremene šoping molove u kojima se, umesto materijalnih, „prodaju“ unutrašnja zadovoljstva. Nebojša Stanošević uz reku vidi Institut za film, Miloš Bjelobrk Muzej arhiekture i Medijateku koje razdvaja Memorijalni kompleks, a Nataša Vukosavljević tri scene, glavna za prezentaciju ideje, i dve manje, muzička i prosotr za alternativno pozorišta. Sve je napravljeno kao lavirint visećih vrtova koji bi dodatno dezorjentisali posetioce.
- Moji objekti su svi novi. Nijedan paviljon nism zadržala. Svi su okrenuti leđima, i zatvoreni prema spoljašnjem svetu. Sve je napravljeno kao mali kompjuter pa su i objekti oblika nula i jedinica - kaže Dajana Elez, koja je jedina sve srušila i zidala nanovo.
Njeno Sajmište je zamišljeno kao Fabrika umetnosti sa komercijalim sadržajima i koncertnom dvoranom u Kući muzike.

Sećanje na premijeru iz 1952. godine
Studentima arhitekture su se pridružili vršnjaci sa fotografije, scenografije i dramskih umetnosti. Studenti scenografije su napravili instalaciju koja treba da pokaže kako Staro sajmište izgelda sada. To je drvo sačinjeno od plastičnog đubreta koje je reka izbacila, a koje su pokupili na Sta-rom sajmištu. To drvo je deo scenografije za predstavu „Čekajući Godoa“, koja je će u četvrtak biti izvedena u Muzeju primenjene umetnosti, a premijeru je imala 1952. godine u ateljeu Miće Popovića na na Starom sajmištu.

Izvor: Blic
http://www.blic.co.yu/beograd.php?id=39006

Dobra vezba, ali koliko sam jacuo i citao, Sajmiste ce se rekonstruisati tako da barem spolja izgleda kao pre 6. aprila 1941.
Unutra - postoje razne ideje, nista jos nije zacrtano.

I ja mislim da će obnoviti nacionalne paviljone koji su opstali, ali da neće obnavljati one velike hangare koji su srušeni. Mada, pre par strana je bilo jako lepo rešenje od pre par decenija.

Diskusija o Starom sajmištu
Beograd -- U okviru Beogradske nedelje dizajna održana je diskusija o otvaranju memorijalnog centra na mestu gde je tokom Drugog svetskog rata bio logor Staro sajmište.

Istovremeno u Domu Omladine istoričar Jovan Bajford govorio je o različitim simbolima tog mesta u poslednjih šezdeset godina. Staro sajmište je poslednjih šezdeset godina često bivalo politički instrument, a retko se posmatralo kao mesto najvćeg stradanja Jevreja u Beogradu. Istoričar Jovan Bajfort je to ocenio kao poluprepoznavanje holokausta.

"Stradanje Jevreja na Starom sajmištu je retko kada negirano u potpunosti ali ono što je učinjeno to je da je specifično stradanje Jevreja nikada nije bilo adekvatno naglašeno, odnosno da se stradanje Jevreja obeležavalo u kontekstu drugih stradanja", kaže Bajford.

U periodu posle Drugog svetskog rata Staro sajmište je bilo obeležavano kao mesto stradanja partizana i učesnika NOB-a dok su devedestih godina političari kao primer ratnih logora najčešće navodili samo Jasenovac.

Učesnici skupa na Beogradskoj nedelji dizajna složili su se da je izgradnja Memorijalnog centra neophodna. Samo kada prethodne zločine osudimo smanjujemo mogućnost da se oni ponove.

"Jedan od uzroka za to ponavljanje je činjenica da ne znamo da se suočimo sa prošlošću na pravi način. A Staro sajmište je najdrastičniji primer tog suočavanja", rekao je predsednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić.

Kroz logor Staro sajmište prema procenama prošlo je više od četrdeset hiljada ljudi. Jedino obeležje danas je spomen ploča i spomenik, a u samom prostoru nalazi se diskoteka.

"U centru grada je stradalo 45 hiljada ljudi. Za vas koji ne možete da zamislite koliko je to ljudi. To je veličina Čačka, neko je uništio celi Čačak ili celi Sombor. To je pedest metara odavde, jedno srušeno mesto jedan srušeni spomenik, a na tom mestu je disko klub, a sutra će biti tržni centar", upozorio je dizajner Mirko Ilić.

Arhitekta Danijel Libeskind, koji je projektovao jevrejske memorijalne centre u Berlinu i Kopenhagenu istakao je ulogu arhitektonskih spomenika u podesćanju ljudi na zlodela.

"To nije samo pitanje priznavanja prošlosti, ljudi moraju da postanu svesni šta se događalo i koje su posledice toga. To je pitanje edukacije. Kakav bi svet bio da se samo predstavljaju prijatne slike. To mora da bude moment buđenja svestii o tome šta se dogodilo", rekao je Libeskind.

Želja Fonda B92 je da se stvori edukativni centar koji će iz postojećeg nasleđa učiti toleranciji i suživotu. Kao prvi korak realizacije projekta je izrada dokumentarnog filma u kojem će biti rekonstruisani događaji iz logora Staro sajmište.
Izvor: B92
Link: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=05&dd=11&nav_id=297955

Naselje Staro sajmište, između Gazele i Starog savskog mosta, iako na elitnoj lokaciji, predstavlja nepoznanicu prestonice
Slepo crevo na dva minuta od centra
GUP-om je ovaj rejon predviđen za komercijalnu delatnost, ali se čeka donošenje Detaljnog plana regulacije. Naselje nema kanalizaciju, a komunalni uslovi su loši.Za placeve se nudi fantastičnih 40.000 evra po aru, ali meštani za sada nemaju nameru da ih prodaju

Naselje Staro sajmište, između Gazele i Starog savskog mosta, minuti dele od najstrožeg centra Beograda, ali se o ovoj lokaciji gotovo ništa ne zna, kao da je reč o slepom crevu prestonice. Na potezu između Brodarske i Ulice Vladimira Popovića, postoji 400 kuća i čak 700 porodica, odnosno oko 3.000 stanovnika.

S obzirom na atraktivnost lokacije, logično je da se za ovaj deo interesuju investitori. Generalnim urbanističkim planom ovaj rejon predviđen je za komercijalnu delatnost. Međutim, u opštini Novi Beograd napominju da neće praviti planove uređenja ovog naselja pre donošenja Detaljnog urbanističkog plana.

- Urbanistički planovi nisu u nadležnosti opštine Novi Beograd, tako da za sada ne postoje konkretni planovi za ovo naselje. Izvesno je da će u daljoj budućnosti ovaj deo grada, verovatno, promeniti svoj izgled i namenu, ali za sada ne postoje konkretne aktivnosti na ovom planu - kaže za Glas Miloš Hetlerović, pomoćnik predsednika opštine Novi Beograd.

Žitelji za svoje naselje kažu da je „Dedinje 2“. Za jedan ar zemljišta potrebno je izdvojiti i do fantastičnih 40.000 evra, bilo da imaju dozvole ili ne. Zbog aktuelne visoke cene nekretnina u Beogradu, trenutno niko nema nameru da prodaje zemljište.

- Kupoprodaja je uobičajena stvar, i nad time Opština nema nikakve ingerencije, pre svega zbog toga što još nije urađen plan detaljne regulacije. Deo kuća ima građevinsku dozvolu, ali predmeti za legalizaciju iz ovog naselja još nisu razmatrani iako postoje prijave, s obzirom na to da do sada još nije urađena planska dokumentacija koja se odnosi na ovaj prostor - objašnjava Hetlerović.

Prvi stanovnici došli su u ovo naselje još 1939. godine. Razvoj je usledio posle Drugog svetskog rata kada su počele da se grade individualne kuće pored nekadašnjeg koncentracionog logora „Staro sajmište“.

Iako se naselje nalazi nedaleko od elitnih hotela „Hajat“ i „Kontinental“, ruglo ispod mosta narušava izgled naselja, što dodatno otežava život građanima. Strukturu stanovništva danas uglavnom čine starosedeoci, odnosno građani koji su se doselili pedesetih godina prošlog veka i oni nemaju veze sa Romima koji žive u nehigijenskom naselju ispod Gazele.

Pored prostora koji će biti pretvoren u komercijalnu zonu, u opštini napominju da će kompleks nekadašnjeg logora „Staro sajmište“ biti konzerviran i da će Opština insistirati na čuvanju i revitalizaciji ovog memorijalnog kompleksa.
- Ukoliko dođe do promene namene zemljišta, Opština će najpre razgovarati sa građanima oko adekvatne nadoknade za njihovu svojinu i naravno nalaženja odgovarajućeg rešenja njihovih egzistencijalnih problema - zaključuje Miloš Hetlerović.

Mnogi žitelji su ceo život proveli u ovom naselju pa je i razumljivo da su vezani za njega.
- Ceo život sam ovde i ne bih volela da se ikad ruši. Do rata je bilo 20 kuća koje su se pravile od zemlje i blata. Za vreme Tita ništa nismo mogli, ali kada je Milošević bio na vlasti uspeli smo da sazidamo kupatilo za koje smo se dve godine borili sa opštinom. Bila sam spremna na sve, samo da imamo normalne uslove za život - priča Vesna Tomić, koja živi sa četiri ćerke u kućerku starom preko sto godina.

Zbog rugla ispod Gazele ovo mesto je proglašeno za nehigijensko naselje.
- Zagađuju nas svi redom, a prozivaju nas za nehigijenu. Nekoliko puta sam zatekla prolaznike kako u mom dvorištu vrše nuždu. Bar ne možemo da se žalimo za odnošenje đubreta jer u poslednje dve godine tri puta nedeljno se nosi smeće. Zaposleni u Zavodu za dezinfekciju i deratizaciju nekih pet puta godišnje posipaju prašak kako bi bilo što manje insekata - dodala je Vesna.

JEDVA ČEKAM RUŠENJE
Dok se većina žitelja ne žali na uslove za život, LJubina Blagojević, koja već osam godina živi ovde, jedva čeka da dođe do rušenja.
- Ne znam da li ima goreg naselje od ovoga. Glasam za rušenje. Mogla bih knjigu da napišem o najgorim stvarima koje se ovde dešavaju - žalila se Blagojevićeva.

NEMA FIKSNOG TELEFONA
Po rečima žitelja Vojkana Ristića, najveći problem je što nema kanalizacije i fiksnog telefon.
- Prednost ovog naselja je što ste faktički u centru. Ali, s druge strane, problem je to što se u naselje ništa ne ulaže i što nije bezbedno. Slab je pritisak vode i struje. Dosta ljudi ima problema jer se dešava da im septička jama izbija u dvorište.
- Kada sam 1998. godine kupio ovde plac jedan ar je koštao 6.000 maraka. Čuo sam nedavno da komšija nije hteo da proda 10 ari placa čak ni za 400.000 evra.

OPŠTINA POMAŽE
Opština Novi Beograd je u toku prošle godine investirala u asfaltiranje staza i internih saobraćajnica u ovom naselju, kao i na sitnijim popravkama u okviru malih projekata komunalnog uređenja. Ove aktivnosti će se nastaviti do kraja ove godine. U planu je i akcija besplatnog pražnjenja septičkih jama, sanitarne seče drveća koja se nalaze u dvorištima kuća, a prete da ugroze građane - kažu iz opštine Novi Beograd.

KRADEM DA PREŽIVIM
Meštani se uglavnom žale na komunalne probleme i glasnu muziku koja dopire sa obližnjih splavova.
- Ne bih voleo da nas ruše. Odlazio sam odavde ali sam se uvek vraćao ovom naselju, ipak je ovde moj život - kaže Božo Dmitrović, koji od 1963. godine živi u naselju. On dodaje da mnogi maloletnici u kraju konzumiraju drogu i kradu gvožđe sa šahtova.
- Nek vrate one šahtove što su pokrali - povikao je starac Dmitrović.
NJemu je odmah odgovorio jedan od Roma, koji se našao uvređenim.
- Šta si ti bolji od mene? Krv je krv. Kradem i šta sad? Od nečega mora de se živi - tužno je rekao čovek koji se predstavio kao Rafim.

Autor:
D. Mojić
izvor Glas javnosti
link http://www.glas-javnosti.co.yu/clan...8-09-2008/slepo-crevo-na-dva-minuta-od-centra

Danas sam nabasao na sajt posvećen Sajmištu koji je napravio Jovan Bajford.

http://www.open.ac.uk/socialsciences/semlin/semlincamp.html

This site has been created by Jovan Byford, Lecturer in Social Psychology at the Faculty of Social Sciences, The Open University, UK, as part of the British Academy funded project History and politics of Holocaust remembrance: Semlin Judenlager in Serbian public memory (March 2007-May 2008).
Ovo je prvi put da se neko potrudio i na internetu na jednom mestu objedinio priču o Sajmištu. Čak je postavio i dva inserta iz starih žurnala od pre rata (ovo sam naveo samo da vas navedem da posetite sajt, "pokretne slike" su ovde najmanje bitne).
Ja sam se od ranije interesovao za ovu temu, ali zbog obaveza (večiti izgovor) nisam stizao da ganjam stara izdanja raznih knjiga i časopisa u kojima bih našao informacije koje tražim. Sve sekcije sam pročitao u jednom dahu!

Preporučujem sajt svima, naročito onima koji su ranije učestvovali u ovoj temi.

edit - zaboravih da postavim link

relja":3plxzfes je napisao(la):
Ja sam se od ranije interesovao za ovu temu, ali zbog obaveza (večiti izgovor) nisam stizao da ganjam stara izdanja raznih knjiga i časopisa u kojima bih našao informacije koje tražim.
Mozda ce ti biti korisno, nije tesko nabaviti:
Milan Koljanin - Sajmiste-logor smrti, ima i u obliku feljtona na sajtu "Vecernjih novosti";
Branislav Bozovic - Stradanje Jevreja u okupiranom Beogradu;

malo vise o arhitekturi Starog sajmista u: LJiljana Blagojevic - Novi Beograd-osporeni modernizam.

Hvala :) , znam, to su izvori koje je i Bajford koristio.

Dobrodošao na forum Prežo.

Fotografija padobranske kule? Postoji, mislim da sam je video u članku u Aeromagazinu, ali pre 10-tak godina, a skoro sam pobacao te stare brojeve. Ali se nešto ne sećam da je imala neke veze sa Škodom... ali davno je bilo.
Postoji online arhiva predratnih brojeva Politike, a u maju 1938 su svaki dan izlazili tekstovi o Međunardnoj vazduhoplovnoj izložbi. Moguće da tamo ima neka fotka.
Sad mi je žao što nisam sačuvao taj broj...osim ako nisi u toj priči i tražiš možda neke manje poznate fotke?

Ovo je fotka makete Sajmišta sa izložbe u Narodnom muzeju, 2006 godine.

toranj.jpg

Totanj je preživeo Aprilski rat i i obično se na fotografijama srušenog mosta se vidi u pozadini.

Belgrad_1941_Ecopy.jpg

DSC00052.jpg

Malo jadne slike sa Ebay-a, ali šta da se radi kad ne može da se "biduje" iz Srbije...

Hvala na iscrpnom odgovoru i dobrodoslici Reljo.
Nisam u potrazi za fotkama, samo me je zanimalo kako je izgledao svojevremeno najvisi toranj u Evropi :)

U utorak (21.10.) krece sa radom i srpska verzija mog sajta koji Relja spominje u jednom od ranijih postova. Sajt "Jevrejski logor na Beogradskom sajmistu: istorija i secanje", nalazi na adresi http://www.semlin.info ili http://www.holokaust.rs.

Verzija sajta na srpskom jeziku sadrzi i hronologiju dogadjanja na Sajmistu posle Drugog svetskog rata, i niz siroj javnosti uglavnom nepoznatih cinjenica o ovom nepravedno zapostavljenom mestu secanja.

U skoroj buducnosti, na sajtu ce se pojaviti i virtuelni vodic kroz najznacajnije lokalitete vezane za istoriju Holokausta u Beogradu.

Pozdrav svima,

Jovan Byford

PS komentari na sajt su dobrodosli, bilo preko ovog foruma ili direkto na e-mail koji se nalazi na sajtu...

Dobrodošao na forum (ovde smo svi na "ti", pa nije do nevaspitanja :) )

Sve čestitke na trudu, odlično napravljen sajt.

Jedina sugestija: sajt se ne nalazi u prvih 30-40 pogodaka na Google-u kada se ukuca "sajmiste". Možda ne bi bilo loše da se "sajmiste" kao ključna reč što više provuče kroz sajt, jer za ime "semlin" je malo ljudi čulo, tako da i nije asocijacija na sajam i logor, pa pomoću "semlin" niko i ne traži informacije na internetu. A šteta je, je http://www.semlin.info ima sve informacije koje ljudi traže.

Baš sam juče prošao kroz Sajmište na redovnoj "vikend-rekreativnoj" turi biciklom. Ljudi zidaju, ogradjuju, uredjuje se sportski teren...u stvari, ništa se nije promenilo. Tuga.

Sajt je sa malim zakasnjenjem (od 7 dana) krenuo na srpskom. U srpskom delu (koji sadrzi i hronologiju desavanja na Sajmistu posle 1944) koristim iskljucivo rec Sajmiste, tako da ce verovatno, vremenom sajt biti lakse naci na google-u.

Naravno, sugestije vezane za sadrzaj, itd su dobrodosle.

Jovan

Obzirom na to da je za većinu ovo jedna gomila do sada nepoznatih informacija, malo ko je kompetentan da da neku sugestiju vezanu za sadržaj.

Još jednom: bravo, svaka čast!

Vrh