Drakche":2df5atj9 je napisao(la):
Ali gde nadjose bas staro sajmiste? :| Valjda im se ucinilo dovoljno haoticno da tu podignu bilo sta ili ih ima naseljenih tamo? Mislim da na buducem starom sajmistu treba biti mesta za molitvenike svih religija, ali samo u sklopu plana rekonstrukcije. U tom smislu bi mozda cak i jedan minaret mogao doci u obzir.
1 - nije Staro sajmište, bivši sajam i logor za vreme rata, već naselje Staro sajmište koje se nalazi između Gazele i Tramvajskog mosta. Ako novinari namerno prave zabunu i prećutkuju taj bitni deo vesti, ne moramo i mi da se prvimo da smo neobavešteni
2 - nije džamija, nego definitivno privatna zgrada. Mogli su i da je nazovu beogradski kosmodrom, ali to je ipak samo privatna zgrada
3 - "Beogradu je oduvek bila uza specijalnost rusenje dzamija." - šta ovo treba da znači?
Jeste, po napuštanju Turaka džamije su rušene. I Turci su pre toga srušili austrijski Beograd. Srbe su javno nabijali na kolac (treba da pročitaš o kakvom mučenju se radi), ubijali viđene ljude, terorisali naše pretke dok se nisu pobunili i oterali ih nakon čitavih 6 decenija. Posle njihovog odlaska su ostale napuštene džamije maltene u svakoj većoj ulici. Na šta bi ličio današnji Beograd da su ostale? Same bi se raspale jer niko više niie koristio.
Sramno paljenje Bajrakli džamije od 17. marta 2004 je druga priča. Ja sam tada bio u vojsci, blizu Kosova, podigli su nam borbenu gotovost, to veče nam nije bilo baš svejedno. A onda sam čuo za divljanje u Beogradu i Nišu i da policija ništa ne preduzima. Bio sam duboko postiđen. Od navijača nisam očekivao ništa pametno ni korisno, ali država je ta koja po običaju nije reagovala, iako je morala - kasnije smo saznali da je to bilo namerno (glupi DSS koji ima problem sa svima, počev od Čarlsa Darvina, koji je omanuo u svemu čega se dohvatio).
Sada je pod policijskom stražom gotovo kao američka ambasada. I treba. Nadam se da sada imaju ovlašćenje da pucaju u meso, ako zatreba.
4 - Nemam problem sa izgradnjom nove džamije u Beogradu. Ali, neka se to uradi kako treba, neka bude remek-delo arhitekture i neka je gradi prava verska zajednica, a ne neko levo udruženje građana, kao običnu kuću u Kaluđerici.
5 - Uostalom, ceo taj blok treba da se sruši i napravi moderan kvart sa mostom u Nemanjinoj ("Nemanjin most" - zapamtite ko se prvi setio
) i prilazom Savi.