Šta je novo?

Stari mlin

Beograd: "Soravia" gradi hotel
Tanjug | 08. januar 2011. 09:30

Austrijska grupacija gradi hotel u Beogradu. Izgradnja projekta vrednog 55 miliona evra trebalo bi da krene u junu. Hotel sa 250 soba biće u starom delu Begrada

BEČ - Austrijska grupacija hotela "Soravia" gradi hotel u Beogradu, projekat u vrednosti od 55 miliona evra, tvrdi bečki dnevnik "Prese".

U junu treba da krene izgradnja hotela sa 250 soba u starom delu Begrada, u vrednosti od 55 miliona evra, a prema rečima šefa koncerna Hana Soravia ovaj hotel će biti izgradnjen u saradnji sa EBRD i Este bankom. Ova tri investitora će držati po jednu trćinu hotela.

Izgradnja bi trebalo da traje 14 do 16 meseci, a posao će, kako je najavio Soravia, dobiti pre svega austrijske firme.Hotelom treba potom da upravljaju "Hilton" ilI "Radison" grupacije.

Pre godinu dana je "Soravia" grupacija imala probleme sa finansiranjem postojećih projekata u istočnoj Evropi, a prodaja već gotovo razvijenih nekretnika je bila skoro nemoguća.

Ovaj austrijski koncern je zbog toga imao probleme sa likvidnošću, pa je dobio kapitalnu injekciju u visini od 43 miliona evra od IFC, EBRD, kao i CA Immo. Međutim sada se čini da se ponovo ide napred, ocenjuje "Prese". U svakom slučaju, dodaje list, "Soravia" grupacija je uspela da završi veliki projekat u Beogradu.

Hano Soravia ocenjuje da je ovo "prva veća investicija u Srbiju u poslednjih deset godna".

U Srbiji, kako je objasnio, tržiše za velike projekte nekrenina je zbog rata i finansijske krize bilo u zastoju. Dodatno su strogi zahtevi za sopstvenim kapitalom od do 40 odsto bili prepreka. Soravia je istakao da ponovo dolazi do uspona u regionu kada je reč o finansiranju i izdavanju nekretnina, i dodao da kupaca još nema.

"To će sigurno potrajati još dve do tri godine", zaključio je on.

Izvor: http://www.novosti.rs/vesti/turizam.90.html:314178-Beograd-quotSoraviaquot-gradi-hotel

Neverovatno ista prica kao tacno pre godinu dana.

Upravo to. Pre skoro godinu dana je bila ista prica - Soravia, EBRD, Radison - sve to u kompleksu Starog mlina. Jun je taman toliko daleko da se prica izjalovi :D

Ali ipak se nadam da ce ovog puta najzad poceti sa rekonstrukcijom jadnog mlina koji vec godinama propada i zarasta u korov.

I cisto sumnjam da ce biti "Hilton" (je*******o ih "Hilton" vise, svaki novi hotel u BG-u je "Hilton"). Uvek se pominjalo da ce hotel imati 3-4 zvezdice, tako da je "Radisson" verovatniji izbor.

Evo je i vest od pre godinu dana http://www.propertyxpress.com/news/...n_Hotel_Development_in_Belgrade_Serbia-012816

Cela vest inace je bila sledeca:

EBRD to Finance Radisson Hotel Development in Belgrade, Serbia

January 08, 2010, 8:32, (Property Xpress) - It has been reported that the
European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) will finance
construction of a Radisson Hotel in Belgrade, Serbia. The project will
require a EUR 55 mln investment, according to Austrian media.

Developer and investment group Soravia will be the project developer. It
has become clear that the group is looking to raise EUR 20 mln to solve
liquidity problems following a collapse of the real estate market in
Eastern Europe.

Erwin Soravia, who has a 50 pct interest in Soravia, said that about half
of the money would come from the company shareholders and the rest from
creditor banks such as Bank Austria, Erste Bank, Raiffeisen Zentralbank
(RZB) and Sparkasse Upper Austria.
Posle svega ja ne znam kako da se odredim prema novoj identicnoj najavi, sem da me nikad izugbljeni optimizam odrzi budnim pored ove najave

Izgleda da su celih godinu dana zatvarali krug finansijera. U prvoj se pominje zajam od 20 mln EUR, u drugoj cak 43 mln EUR. Ocigledno je da je "Soravia" imala velikih problema u Istocnoj Evropi i da im je bilo potrebno vreme se stabilizuju kako bi krenuli u nove investicije.

Stari mlin je inace super lokacija za biznis hotel. Od centra je deli samo ulica Kneza Milosa. Sajam je prakticno prekoputa. Do aerodroma treba 15 minuta, a buduca glavna zeleznicka stanica je odmah iza hotela. Blizu su i Sava, Ada, UMP, Sava centar, Arena...

Da li ostaje render isti?Meni je uzasan,pogotovu mislim na onu kulu ispred starog mlina koja ce biti do bigza

Ma, verovatno ostaje isti. Ne znam da li si primetio da se kod nas gomila zgrada radi po minimalno izmenjenim projektima iz 90-ih - Stari mlin, Tri lista duvana i Rajiceva mi prve padaju na pamet.

Doduse, godine ne bi trebalo da imaju bas tolike veze sa kvalitetom dizajna. Sto moze da znaci da se u Srbiji stilovi (ne) menjaju, ali "losost" ostaje ista :D

One kule iza su OK (ali mrzim vise sto govorim za sve da je OK ili prosecno, jer obicno mnogo proseka u preseku daje ispodprosecan grad). Ocuvanje i restauracija zgrade Starog mlina je svakako plus i najveci kvalitet projekta.

Kada BIGZ dodje na red nadam se da nece menjati apsolutno nista. Samo srediti fasadu i vratiti je u originalno stanje i to je to.

Da, BIGZ ne sme da se menja, doradjuje i sl.
A forumas Marone je preradio Stari Mlin(prethodna str.), uklonio kulu pored BIGZ-a i povecao one iza.
Mnogo bolje izgleda.

vucko":3fjsny2s je napisao(la):
Da li ostaje render isti?Meni je uzasan,pogotovu mislim na onu kulu ispred starog mlina koja ce biti do bigza
Za sad sve ostaje isto samo se u unutrasnjosti vrshe izmene, odnosno prethodni projekat je bio za hotel sa 3* a novi je za hotel sa 4*

Johnest_Hon":oi0adjvk je napisao(la):
Da, BIGZ ne sme da se menja, doradjuje i sl.
A forumas Marone je preradio Stari Mlin(prethodna str.), uklonio kulu pored BIGZ-a i povecao one iza.
Mnogo bolje izgleda.
Ah, kada bi investitori i projektanti imali sluha za predloge sa ovog foruma... :(

Pa predlozi se ne uzimaju sa foruma, nego odes kod investitora. Kuc, kuc. Dobar dan, dobar dan. Ja sam taj i taj i mislim da bi trebalo to da uradite tako i tako. Verovatno ce te odje*******ati, ali ces imati licno zadovoljstvo sto si pokusao i sto su oni krivi sto ce hotel ispasti lose jer te nisu slusali.

Naravno u gomili gluposti koje se pisu po forumima nadje se i nesto pametno, ili nesto sto bar tako deluje. Nije lose da se vidi sta se prica po kafani, iskrsne tu neka ideja ali put od ideje do realizacije, to je vec pravo umece.

Ljudi vole da pricaju, ne vole da rade.

Homer Jay":3mtbxc4p je napisao(la):
Pa predlozi se ne uzimaju sa foruma, nego odes kod investitora. Kuc, kuc. Dobar dan, dobar dan. Ja sam taj i taj i mislim da bi trebalo to da uradite tako i tako. Verovatno ce te odje*******ati, ali ces imati licno zadovoljstvo sto si pokusao i sto su oni krivi sto ce hotel ispasti lose jer te nisu slusali.

Naravno u gomili gluposti koje se pisu po forumima nadje se i nesto pametno, ili nesto sto bar tako deluje. Nije lose da se vidi sta se prica po kafani, iskrsne tu neka ideja ali put od ideje do realizacije, to je vec pravo umece.

Ljudi vole da pricaju, ne vole da rade.
Da, tako je. Mada se ja pitam kako im je odobren ovaj stakleni monstrum koji zaklanja BIGZ i tako mu je blizu. Ubanisti su morali da zahtevaju da se ostavi ta pjaceta izmedju mlina i BIGZa (mada, naravno, da mi neko ponudi resenje kakvo nisam mogao ni da sanjam i tu se umece nesto da oplemeni ceo prostor, i BIGZ i mlin ne bi imao neista protiv, ali ovo to sigurno nije) a posto je investitoru sigurno glavna povrsina koju ce da dobije, dozvoliti im vise kule iza tako da ih se bar delimicno zadovolji. Ako mogu da zatezu, po raznim osnovama (saobracaj, dozvoljena visina, pristup reci, itd.), po pitanju onog tornja kod Jugoslavije tako su i ovde mogli da brane opsti interes.

E sad, kad urbanisti i grad propuste da rade svoj posao mozda stvarno ne bi bilo lose lobirati kompaniju. Tesko da ce da uspe ali bar da ti je savest cista da si probao. Mozda moze neko da ih kontaktira ne samo u fazonu "e ovo bi bila dobra ideja" nego "reakcije u gradu u koji dolazite su takve da je ljudima drago sto dolazite ALI su ogorceni na deo projekta, bilo bi dobro da to uvazite"... ako su investitor koji ima aspiracija da jos nesto radi u gradu i zemlji u buducnosti, bio bi dobar business sense da to razmotre.

Hajde par nas da im posalje mail sa isim predlogom, koji bi naravno obrazlozili. Mozda jos nije kasno.

stf":2dgmvlok je napisao(la):
Hajde par nas da im posalje mail sa isim predlogom, koji bi naravno obrazlozili. Mozda jos nije kasno.
Dobra ideja, mada bi korektno bilo prvo proveriti da li bi im urbanisti zapravo ZABRANILI vise kule iza. Da ih ne za***mo da nesto menjaju pa da ih onda za***ju ovi iz grada, u fazonu da im ne daju nesto sto bi kompanija i tako uradila iz svoje dobre volje i kao gest prema gradu. Jer ako oni za ovo imaju odobrenja a za nesto sto bi bilo bolje nebi ni dobili, zasto ih onda zamajavati?

Vidim i vi ste pali pod Zaklinin uticaj.Kako to zaklanja?Zaklanja pogled na deo jedne strane BIGZ-a iz pravca grada,pa sta?Niti je taj staklenjak pribijen uz BIGZ niti ta mala kula moze svojim dimenzijama da ugrozi BIGZ koji je meni licno jedna od par omiljenih zdanja u gradu i svakako najbolji primer moderne u Beogradu.Ova kula ce samo da popuni prostor ispred mlina sto je pozeljno.Jedino se moze diskutovati o zaklanjanju starog mlina jer se ta zgrada moze videti samo sa bulevara vojvode Misica.

ja isto ne razumem filozofiju "zaklanjanja" i branjenja nekakvih "vizura". ono groblje brodova i sljunkare sa jedne strane savskog amfiteatar a sa druge kaludjerica u malom, 'vizure" rusevina od bombardovanja na sve strane, "vizure" livada po novom beogradu obraslih u siprazije, 'vizure' romskih naselja uz prugu, "vizure" autoservisa u bloku 19, vizura slavije... jel misli neko o tim vizurama?

da su slicni mozgovi vladali ranije vizura beograda bi bila jedno obicno brdo iznad usca dveju reka, bez saborne crkve, beogradjanke, usca, hrama. pa i bigza, ako bas hocete... zasto mislite da je vreme stalo i da ovaj grad treba konzervirati ovakav kakav je. zasto npr most na adi ne kvari vizuru, cak naprotiv, a soliter 100 metara levo ili desno bi je pokvario? ko je taj esteta koji to odredjuje?

sto se tice starog mlina projekat je bez veze.. gledao sam bas na ovom sajtu mnogo projekata revitalizacije starih objekata i ovo se ne moze uporediti ni sa jednim.. dodace par staklenih tornjeva, ispred ili iza potpuno nebitno, i to je to.. ja licno sam srecan sto ce i to biti uradjeno, pa makar i tako jadno..

To su sve pitanja za strucnjake stopljene sa foteljama!
Hajde da za tren zanemarimo BIGZ, ta kula bi smetala samom mlinu a takodje bi ''ukrala'' pogled kuli iza.
Ako ne osetis prostor onda svaka dalja prica o vizurama i sl. nema smisla.

@ razgradjevinar Filozofija zaklanjanja je ona filozofija po kojoj je jedno dno arhitekture predvidjeno na mestu na kome smeta kako god okrenes. Prvo, zaklanja dobar deo jednog modernistickog dragulja. Drugo, zaklanja samo zdanje starog mlina. Trece, gradi se na mestu moguceg pesackog platoa.

Da je bilo malo razmisljanja, ali samo malkice, dobili bismo dve vise kule iza, fantastican pesacki plato sa klupicama i biljama koji vizuelno spaja stari mlin i renovirani BIGZ. Dobila bi se daleko lepsa, i sto je jos bitnije, vizuelno upecatljivija CELINA.

Da je bar neko arhitektonsko delo, pa ajde. Ovako, ta zgrada je ``k..., gde joj mesto nije``, da izvinete na izrazu.

"Soravia" je treci investitor na ovoj lokaciji, a sve vreme je u opticaju isti projekat uz minimalne varijacije.

Jos jedan kvalitetan hotel na odlicnoj lokaciji i nekoliko novih radnih mesta u obnovljenom spomeniku industrijske arhitekture - to je svakako plus. Ali mora tu da bude i ovaj ostatak da balansira ka omiljenom nam dnu. Bar kada bi sa kule skinuli onaj zaobljeni deo, odnosno poslednjih nekoliko spratova - bilo bi skladnije.

Homer Jay":z9a1sgho je napisao(la):
"Soravia" je treci investitor na ovoj lokaciji, a sve vreme je u opticaju isti projekat uz minimalne varijacije. .
Kako bese Koling, Densira i Prigan :)

nisam ni ja za to staklo bilo gde, slazem se da bi na konkretnom mestu bolje bilo da su iza, zbog te celine koje bigz i mlin cine, mesta za staklene tornjeve ima koliko oces sirom grada i ne moraju da ih zabodu bas tu, i to takve nikakve od 6-7 spratova ali.. obozavam zgradu bigza, i bas zato kazem, ako je to cena koja mora da se plati neka se plati, ali makar ce se mlin upristoji pa ce i sam bigz brze bit obnovljen. valjda... nekako je tuga gledati ga onakvog..neka se od sad vidi kako treba samo od sajma, setite se kako to izgleda danas sa gazele, onako prljav pored polusrusenih odzaka.. tuga bas.. i pustite price da je bolje nista nego trajno ga zakloniti... bigz nikada niko nece rusiti, staklene tornjeve ne bih rekao.. trajno moze samo da truli, pored nas ovakvih kakvi smo

stf":1k0udj9a je napisao(la):
@ razgradjevinar Filozofija zaklanjanja je ona filozofija po kojoj je jedno dno arhitekture predvidjeno na mestu na kome smeta kako god okrenes. Prvo, zaklanja dobar deo jednog modernistickog dragulja. Drugo, zaklanja samo zdanje starog mlina. Trece, gradi se na mestu moguceg pesackog platoa.

Da je bilo malo razmisljanja, ali samo malkice, dobili bismo dve vise kule iza, fantastican pesacki plato sa klupicama i biljama koji vizuelno spaja stari mlin i renovirani BIGZ. Dobila bi se daleko lepsa, i sto je jos bitnije, vizuelno upecatljivija CELINA.

Da je bar neko arhitektonsko delo, pa ajde. Ovako, ta zgrada je ``k..., gde joj mesto nije``, da izvinete na izrazu.
:kk: Slazem se i da samo malo dodam o ovome sto mi najvise bode oci. OK, najvise bih voleo da se ovaj stakleni toranj ispred makne i taj volumen/povrsina (delimicno ili cak potpuno) doda ovema dvema kulama iza... a i voleo bih i da njih redizajniraju (obloga tipa ove staklene kule koja je ispred mi se cini da bi bolje isla?), i to bi onda po meni bio pun pogodak.

Kao sto sam rekao gore, ako ne mozes da ostavis tu pjacetu praznu, onda po mogucnosti daj nesto sto oplemenjuje (sto je jako tesko i OK, 'ajde da ne budemo preterano zahtevni) ili bar minimizira negativni efekt na taj prostor. Ali ovo stakleno cudo se uopste ne trudi da minimizira stetu i DVA aspekta me izludjuju. Prvo, kula je predebela i skroz zaklanja BIGZ a i dobar deo mlina cak i kad stojis na samoj pjaceti. Ovaj deo koji su nalepili iza (deo do zgrade mlina) je umetnut kao kost u grlo. Da je staklena kula bez tog dela i gracioznija manje bi opteretila taj prostor, bilo bi prozracnije.

Drugo, visina je "ni riba ni meso" totalno bez veze, nesto malo vise BIGZa but not really. A sam zavrsetak gore - katastrofa. Ako su vec presisali BIGZ bolje da su otisli jos u visinu i ostavili ciste linije bez tih piramidica i kerefeka na vrhu. BIGZ je dovoljno interesantan tako da tu ne treba nekakav overload oblika i povrsina (a ove totalno ne dele nista sa bigzom niti tu ima nekakve igre sa komsijskom zgradom koja je tu dosla pre), pogotovo ne na samom cosku prema BIGZu. Znaci, bolje napravi jednu gracioznu tanku kulu, jaku vertikalu, sibni je u visinu i ucini je jednostavnom da i sto manje zaklanja BIGZ a i sto manje odvlaci paznju od njegove igre masa. Ironija je da visa zgrada moze manje da zaklanja, tako da s' obzirom da BIGZ nije previsok ali je monumentalan jedna visa zgrada ali tanka i graciozna je daleko bolje resenje. A tanka zgrada isto tako zauzima manje prostora na pjaceti i cini je prozracnijom. Ovo sto je u projektu je totalan promasaj u oba aspekta. Kao kad fudbaleri prave zivi zid da blokiraju pogled i pristup golu, tako i ovo to radi sa BIGZom, a uz to je i tromo i voluminozno i bas uzima ogroman prostor tom lepom prirodnom trgicu ispred starog mlina...

JohnyBgood":2ozhngjs je napisao(la):
stf":2ozhngjs je napisao(la):

:kk: Slazem se i da samo malo dodam o ovome sto mi najvise bode oci. OK, najvise bih voleo da se ovaj stakleni toranj ispred makne i taj volumen/povrsina (delimicno ili cak potpuno) doda ovema dvema kulama iza... a i voleo bih i da njih redizajniraju (obloga tipa ove staklene kule koja je ispred mi se cini da bi bolje isla?), i to bi onda po meni bio pun pogodak.

Kao sto sam rekao gore, ako ne mozes da ostavis tu pjacetu praznu, onda po mogucnosti daj nesto sto oplemenjuje (sto je jako tesko i OK, 'ajde da ne budemo preterano zahtevni) ili bar minimizira negativni efekt na taj prostor. Ali ovo stakleno cudo se uopste ne trudi da minimizira stetu i DVA aspekta me izludjuju. Prvo, kula je predebela i skroz zaklanja BIGZ a i dobar deo mlina cak i kad stojis na samoj pjaceti. Ovaj deo koji su nalepili iza (deo do zgrade mlina) je umetnut kao kost u grlo. Da je staklena kula bez tog dela i gracioznija manje bi opteretila taj prostor, bilo bi prozracnije.

Drugo, visina je "ni riba ni meso" totalno bez veze, nesto malo vise BIGZa but not really. A sam zavrsetak gore - katastrofa. Ako su vec presisali BIGZ bolje da su otisli jos u visinu i ostavili ciste linije bez tih piramidica i kerefeka na vrhu. BIGZ je dovoljno interesantan tako da tu ne treba nekakav overload oblika i povrsina (a ove totalno ne dele nista sa bigzom niti tu ima nekakve igre sa komsijskom zgradom koja je tu dosla pre), pogotovo ne na samom cosku prema BIGZu. Znaci, bolje napravi jednu gracioznu tanku kulu, jaku vertikalu, sibni je u visinu i ucini je jednostavnom da i sto manje zaklanja BIGZ a i sto manje odvlaci paznju od njegove igre masa. Ironija je da visa zgrada moze manje da zaklanja, tako da s' obzirom da BIGZ nije previsok ali je monumentalan jedna visa zgrada ali tanka i graciozna je daleko bolje resenje. A tanka zgrada isto tako zauzima manje prostora na pjaceti i cini je prozracnijom. Ovo sto je u projektu je totalan promasaj u oba aspekta. Kao kad fudbaleri prave zivi zid da blokiraju pogled i pristup golu, tako i ovo to radi sa BIGZom, a uz to je i tromo i voluminozno i bas uzima ogroman prostor tom lepom prirodnom trgicu ispred starog mlina...
Potpisujem. :kk:

Kada bi se glavnom projektantu u snu javio neki glasitj, i pojasnio nashe zapazanje i sugestije, ah... :p

stf, Johny

+1

Di je taj arhitekta da mu mi pokazemo!? :lol:

Johnest_Hon":2d5zlx1x je napisao(la):
stf, Johny

+1

Di je taj arhitekta da mu mi pokazemo!? :lol:
Realno je tako. Koliko arhitekta treba da je los pa da napravi jedan ovako veliki projekat koji je totalni promasaj po svim aspektima? Zasto bi studirao arhitekturu? Da bi pogazio sve sto su ga ucili?

Vrh