Šta je novo?

Stari Beograd (Stare fotografije Beograda)

Кнез Михајлова улица и робна кућа "Та-Та", 1939.г
102649721015239739161432.jpg
 
31915108369d36bd8424o.jpg

Tokom 1929. godine, gradski oci planirali su da nastupajući sveslovenski Sokolski slet u Beogradu bude održan na prostoru Donjeg grada na Kalemegdanu. Usled sabiranja troškova koje bi proizvelo uklanjanje ostataka srednjovekovne Mitropolije, amama Kneza Miloša i kapije Eugena Savojskog, uz adekvatnu konzervatorsko restauratorsku brigu, odlučeno je da se ova manifestacija održi na drugoj gradskoj lokaciji. Osim ovoga, treba istaći i Korunovićevu megalomansku liniju rada koju je delimično skrivao slojevima dekorativne plastike. Ipak, nameru da u Donjem gradu projektuje tribine za 110. 000 gledalaca bila je i prevelik trošak, lucidna ideja sobzirom na dimenzije platoa Donjeg grada dok se istovremeno postavljala i sumnja u toliki broj gledalaca. Ovde treba podsetiti da je nemački arhitekta W. March za Olimpijske igre 1936. godine u Berlinu izgradio Olimpijski stadion sa 100. 000 mesta što se u to vreme projektovalo u svetu kao osmo čudo savremene arhitekture.
31915028684b90b89b68o.jpg

Prazna parcela, omeđana ulicama, Bulevar Kralja Aleksandra, Vladetina (danas Karnegijeva), Ratarska (Kraljice Marije) i Grobljanska (danas Ruzveltova) pokazala se najprihvatljivijom iz više razloga. Naime, bila je dovoljno prostrana sa relativno ravnom površinom koja je denivelisana tokom izgradnje tribina, nalazila se u centru a opet izvan grada dok je bila povezana sa širokim Bulevarom za neometan protok svih gledalaca. Krajem 1929. godine Momir Korunović projektovao je efemernu (arh. montažno-demontažnu) konstrukciju tribina izvedenu od drvenih ploča i oblica. Najdekorativniji bio je muzički paviljon na Istočnoj tribini sa lučno zasvedenom nišom. Samo jedan dan nakon održavanja ključne Sokolske manifestacije, tribine stadiona su demontirane dok je sav materijal upotrebljen na realizaciji drugih projekata gde je to bilo potrebno.
http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 8&page=104
 
direktor":1efc2u31 je napisao(la):

a može i ovako:

_n_zpsf6acc662.jpg


Originalna fotografija je inače snimak R. Marjanovica, nastao prvo ili drugo jutro po oslobodjenju Beograda, oktobra 1944.
 
требало би посећи ово дрвеће да видимо фасаду.
 
Pa da izroni jedna oguljena rapla fasdada nedirati
 
па неће занавек остати огуљена.
 
Никако не дирати малу оазу усрд нехумане Савске падине ... а и зграда није неки спектакл, мени лично је изузетно крмачаста ...
 
Bravo direktore, svaka čast!
Koja je ovo ulica?
 
stf":2wb4ydep je napisao(la):
Никако не дирати малу оазу усрд нехумане Савске падине ...

Slazem se, sto nije izgovor da fasada treba da se ostavi u raspadu.
U jesen i u zimu kada opadne lisce zgrada bi mogla da zablista.
 
Ulaz u dvorski kompleks se nalaxi u ulici pivljanina baja pa kad se krene spustati nizbrdo od ulazne kapije onda pocinje ovaj model ograde koji je bio ispred skupstine
 
Super, hvala.
Sleduje ti "referenca" na stručnom forumu, i plusić, naravno :kk:
 
A u međuvremenu, lopovi u Ohridu maznuli jedno krilo kapije (via PZ forum http://politikin-zabavnik.rs/pz/content ... ment-75564):

http://a1on.mk/wordpress/archives/134181

porta-biljana-2.jpg


Takođe, evo i objašnjenja za ogradu oko Vodovoda u Lješkoj:

http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74. ... skog-parka

Danas oko poslovne zgrade „Beogradskog vodovoda i kanalizacije“ u Lješkoj ulici na Banovom brdu postoji ograda koja i dalje veoma pristojno i dostojanstveno izgleda.

Upravo ta ograda nekada se nalazila u današnjem Pionirskom parku.

Tako da, ograda u Lješkoj nije ona koja je stajala između dvorova u Kralja Milana, već ona u Bulevaru, prema Skupštini

17_620x0.jpg


dsc07716.jpg


(samo su skinuti šiljci).
 
Misterija rijesena do detalja ograda dakle postoji , ono sto meni nije jasno kako to da bieli dvor nije bio ogradjen pa da su isti crveni morali da ogradjuju
 
Vrh