Kultura je rođena - u kafani
Z. Nikolić | 18. april 2014. 11:20 | Komentara: 0
http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74. ... --u-kafani
Stručnjaci Turističke organizacije Beograda pokrenuli akciju povratka tradicije u ugostiteljstvo. Svi beogradski boemi, umetnici, a ako hoćete i političke stranke, rođeni su u ovoj instituciji
BEOGRADSKI turizam valjalo bi obeležiti sa velikim „T“. Danas su sve brojniji gosti iz inostranstva koji dolaze u našu prestonicu, sa željom da vide najčešće rušen grad u istoriji Evrope, ali i varoš koja je, nesumnjivo, neprikosnovena po svojoj gostoljubivosti.
Jedan segment sećanja na zaboravljeni Beograd sasvim sigurno su - kafane.
O njima razgovaramo sa direktorom Turističke organizacije Beograda Miodragom Popovićem, koji, uz posebno poštovanje prema ovoj gradskoj instituciji, ima želju da nas vrati među kafanske stolove i sećanja naših predaka...
DUH GRADA
- Naša želja je da se prave, tradicionalne kafane vrate Beogradu - izričit je Popović na početku razgovora. - One su manifestacija duha glavnog grada. Morate znati da su se nekada majke onih koji su živeli u glavnom gradu posebno radovale vikendu, jer su ozbiljni očevi familije celu porodicu vodili u kafanu na ručak tokom subote i nedelje. Nije to bilo nikakvo pijančenje niti loše shvatanje porodičnog izlaska, to je bilo poštovanje prema majci koja brine o kući, i koja zaslužuje poštovanje i odmor. Šta mi danas znamo o tome?
Namera Turističke organizacije Beograda jeste da barem upola vrati beogradsku tradiciju u kafane prestonog grada.
- Svi varoški boemi, umetnici, a, ako hoćete i sve političke stranke - rođeni su u kafani - dodaje Popović. - Recite mi gde su legendarni Mihiz ili Kapor prvi put obelodanili svoje mudrosti? Ako su današnja vremena tu veliku tradiciju kafana izobličila, mi moramo da je vratimo!
Popović i stručnjaci TOB pokreću akciju vraćanja beogradskog duha, pričajući priču ispočetka, od „Bermudskog trogula“ pa naovamo. Nekada su kafane „Šumatovac“, „Pod lipom“ i „Grmeč“ bila stecišta ljudi od pera i reči. Danas toga više nema, ali je suština da makar nešto „vratimo“ iz „dobrih, starih vremena“.
- Prva namera nam je da kafansku tradiciju vratimo Beogradu, a onda da nju predočimo svetu - izričit je naš sagovornik.- To ima i svoju materijalnu i duhovnu putanju ka poštovanju predaka. Hoćemo da obnovimo beogradski kafanski duh kroz ovu akciju Turističke organizacije Beograda, ali i putem saradnje sa „Večernjim novostima“, i sa svim ostalima koji žele da nam povrate priču o gastronomiji i restoraterstvu strarog grada.
NACIONALNA KUHINjA
Kako bi mogao da izgleda „vremeplov“ u koji hoće da nas „ubace“ stučnjaci TOB?
- U beogradskim kafanama mora da dominira nacionalna kuhinja sa učešćem od najmanje 50 odsto, ali tako da se namirnice nabavljaju u najširem dozvoljenom dijapazonu od 100 kilometara van Beograda - kaže Popović. - Izbor alkoholnih i bezalkoholnih pića mora da bude, u najmanjem slučaju takav da makar polovinu ponuđenih pića predstavlja ponuda domaćih proizvođača. Ambijent usluge mora da bude potpuno autentičan, prema dobrim običajima starih beogradskih kafana.
Kako objašnjava direktor Turističke organizacije Beograda, ova akcija je potpuno dobrovoljna.
- Mi ćemo, kao organizacija, maksimalno da podržavamo sve koji nam se priključe. Suština je u tome da se vratimo u doba koje smo zaboravili, a to nije smelo da nam se dogodi. Mi želimo da se vratimo u vreme nekih dragocenih ljudi koji su svojevremeno dosegnuli veliki ugled i preneli ga u instituciju koja se zove - kafana.