Zanimljivo da je korišćen predlog U Novom Beogradu, što je svakako gramatički pravilnije. Izraz NA Novom Beogradu verovatno je korišćen više u narodu pa je zato postao gramatički ispravan.
Žika je bio strip-crtač, i otud tako tanana briga o fotografiji u njegovim filmovima - izuzetno filmičnim i dobrim. Posle Žike uglavnom smo kamerom snimali kamerne pozorišne predstave.Fantastična fotografija Stevana Labudovića iz "Filmskih novosti". Neverovatna ličnost i veliki majstor zanata.
Snimao je samo dokumentarce a kvalitet slike je bio daleko iznad mnogih domaćih igranih filmova snimanih u njegovo vreme i kasnije.
Morao sam da proverim, ipak nije radio na filmovima Žike Mitovića koji je takođe držao do "holivudskih" standarda
Da, kao da gledaš kadrove iz filma "Ljubav i moda"Verovatno je Beograd tada dodatno ulickan, ali generalno mi sve izgleda mnogo lepše, urednije i čistije nego sada.
Tri najbolja jugoslovenska ratna filma:Žika je bio strip-crtač, i otud tako tanana briga o fotografiji u njegovim filmovima - izuzetno filmičnim i dobrim. Posle Žike uglavnom smo kamerom snimali kamerne pozorišne predstave.
I Labudov sin (moj drug Labud) je odličan fotograf i snimatelj i baš je nedavno bio u nesvrstanom Alžiru, gde pokojni ćale ima status nacionalnog junaka, kao gost tamošnje vlade.
Postoji odličan film Stevana Labudovića za FN o izgradnji Novog Beograda, pitaću gos'n Milutina ima li još šta.
Ispravka - lepša strana Prizrenske, ne BalkanskeDa, kao da gledaš kadrove iz filma "Ljubav i moda"
Uvek su "lickali" Beograd pred te samite i državničke posete. Mada, treba biti iskren i objektivan i reći da je ovo ipak dokumentarni film sa dozom reklame za Jugoslaviju: umontirane su lepša strana Balkanske, "Albanija" bez pogleda na tada neizgrađenu Kolarčevu, ne vidimo "krezubu" Karađorđevu i Staro sajmište onako kako su ih videli gosti dok su prelazili Brankov most, Zeleni venac iz tog vremena, vidimo okolinu Narodne skupštine ali bez pogleda prema "Tri lista duvana", ne vidimo pustaru oko "SIV-a" već samo tu zgradu, fasade oštećene mecima i gelerima koje su tako dočekale 90-te... i nasmejane ljude koji veselo pozdravljaju goste. Vidimo samo sliku koju vlast želi da bude poslata u svet. I svi to rade, što je OK.
Ali sa "zanatske" strane ovo je rad kojem se ne može naći zamerka.
Gde je snimana ova scena? Dom omladine ili Politika?Od Žike je odličan čak i bugaraški ciklus - Solunski atentatori, Mis Džons - a i onaj krimić sa Mišom Janketićem Ubistvo na podmukao i svirep način iz niskih pobuda: gledajući ga kao klinac, shvatio sam da i Beograd ima svetleće reklame.
Fotografija iz pomenutog, vrlo 'beogradičnog' filma:
Ponekad nije bilo struje i vozilo se na par-nepar.Kaže istoričarka Dubravka Stojanović da je Beograd početkom osamdesetih bio mračan, nije bilo struje po 8 sati, ljudi živeli sa gasnim lampama itd..Za vreme mera stabilizacije Milke Planinc..Znao sam da nije bilo kafe, banana i praška..uvozne robe generalno, ali da je bilo toliko teško stanje i sa snabdevanjem strujom, vala nisam..