Šta je novo?

Stari Beograd (Stare fotografije Beograda)

1946.
FmYCP3AXEAcTY0i (1).jpg
 
"Bile samo močvare pa je morao da se nasipa pesak..."
U stvari, bilo nečije plodno, obradivo poljoprivredno zemljište, ispresecano kanalima za navodnjavanje i odvodnjavanje.
1492267881233-bom-44-999-Sava-mostovi.jpeg


April 1944. Vidi se isparcelisano obradivo zemljište i put na nasipu, od železničkog mosta pa uzvodono prema današnjim savskim blokovima... otud i kasniji naziv ulice "Savski nasip".
 
BIlo je delova sa njivama i delova sa mocvarom, ali to sto je obradivo ne znaci da nije moralo da se nasipa.
 
Da, naravno da je moralo da se nasipa zbog izgradnje tolikih zgrada.
U jednoj knjizi o Drugom svetskom ratu u Beogradu (u PDF, negde je imam, zaboravio sam naslov) sam našao na podatak da su ilegalci u jednom trenutku oštetili nasip i da je oštećenje sanirano tek posle rata.. sama knjiga je vrlo površna i neprecizna, više pamflet NOB nego stručna-istorijska, pa sam je i ovako uzeo sa rezervom.

Taj nasip izgleda da nije u potponosti štitio teren budućeg Novog Beograda.
Tek pre neki dan sam povezao koji deo obale prikazuje ova fotografija i da se zaista radi o Beogradu

beograd poplava 1941.jpgNemački avion Ju-52 sleće na Zemunski aerodrom, po svemu sudeći, a "krivudanje nasipa" u potpunosti se poklapa sa fotografijom američkog bombardovanja aprila 1944.
Ovo je "savski nasip", a vidimo da je Sava prodrla iza njega.

Verovatno da posle 1945, kada su počeli prvi radovi na izgradnji "novog" Beograda, ljudi koji su došli sa strane, zatekli i neurđen prostor uz Dunav i delimično poplavljene delove Bežanije, verovatno i delove koji su stvarno bili "bare" - ali zbog poljoprivrednih potreba i navodnjavanja (to "močvare" mi tako para uši), pa je ceo NBG dobio epitet "močvare".. a kao što danas vidimo, nije bilo baš tako.
 
Pa da nije bilo ni ovog nasipa taj deo bi i tada verovatno bio mocvara/bara/plavno podrucje ili kako god volis da ga zoves. Isto vazi za dobar deo Panonske nizije koja je postala obradiva zahvaljujuci izgradnji svih nasipa i kanala za odvodnjavanje (a i navodnjavanje). I preko Save je bila Ciganska, a posle Bara Venecija.
 

Kakva sličnost između prikazivanja tada nove zgrade CK i danas "Kule Beograd" :)
 
isi-izgradnja-home-pisi.jpg


Izgradnja palate Agrarne banke 1932-1934. U Aprilskom ratu izgorela, posle rata dozidana za sprat u istom stilu kako bi se visinom izjednačila sa okolinom, prvo se u njoj nalazio CK KPJ (SK), a nakon preseljenja u novu zgradu CK na Ušću (današnji poslovni centar Ušće) tu se uselio "Muzej Revolucije naroda i narodnosti Jugoslavije" koji se 90-tih utopio u "Muzej istorije Jugoslavije", a nakon njegovog preseljenja u zgradu "Muzeja 25. maj", zgrada je 2006. dodeljena "Istorijskom muzeju Srbije".
Uh :)
 
Vrh