Šta je novo?

Stanovi - naselje Dr Ivana Ribara - konkurs 2008

Drage komsije vidim da ste srecni kao i ja,i neka ste. zasluzili smo. ja cu ici u Subotu na gradiliste pa cu da prikupim jos informacija i pisem vam. Sigurno se mogu izvoditi gipsani radovi,a ne znam zasto ne i neka druga pregradjivanja ,zavisno sta ce ko raditi. Sad kad je tehnicki primljena ,a malo je ostalo vremena verov.nemoze da se radi. Ma da smo mi zivi i zdravi i da se uselimo pa cemo lako za pregradjivanje. Idem da radi.ja sam na poslu,a svima vama zelim laku noc i neka vasi snovi postanu stvarnost. CECA I MILANCE :)
 
Што се тиче преправки, ако се не мења спољашњи изглед зграде и ако се не упада код комшије - само напред. Већина зидова су од ''итонга'' дебљине 30 или 12 цм, а то се лако сече посебном ручном тестером. Нови преградни зидови - по избору исти материјал или гипс-картонске плоче. Такође, постоји алатка и за укопавање у ''итонг'' нових канала за каблове (нове утичнице, аудио, видео, интернет...)
Иначе, СнежанаС, не одлажем решавање кључног проблема (цене) - само сам непоправљиво реалан. То не можемо решити ни сада, а ни на начин на који смо успели да добијемо остале две ствари (ПДВ и рок усељења). Уосталом, обзиром на околности (у каквој држави живимо, али и колико нас је било спремно да се бори) ''два од три'' је прилично добар резултат. Понављам - за сада.
 
Za astira!
Što se tiče prekrajanja unutrašnjeg prostora, po propisima bi trebalo napraviti zahtjev opštinskoj službi za urbanizam, ali to niko ne radi niti ko postavlja pitanje pa se slobodno može raditi adaptacija unutrašnjeg prostora. Tako sam dobio objašnjenje. I ja sam najviše nezadovoljan kuhinjskim prostorom?
 
Rekao bih da je tatica upućeniji od nas po mnogim pitanjima. "Respect" što bi rekla omladina... i za sve učinjeno, sa pojedinim autističnim predstavnicima grada bio je to svakako podvig.
Potencijal koji bi imala dobro organizovana grupa građana od 1000 porodica je nesumnjiv i verovatno šteta neće biti nepopravljiva čak i kada pojedinačno potpišemo ugovore u kojima ćemo se defakto složiti sa cenom za koju se napokon odluče. Svakako bio bih srećniji da smo kao grupa građana angažovali zajedničkog advokata koji bi prisustvovao ugovaranju i evidentirao eventualne nepravilnosti a koje bi sutra bile pravno utemeljena okosnica nekakve borbe. Možda za tako nešto nije kasno? A možda bi samo par takvih „ugovaranja“, uz prisustvo advokata, mogla poslužiti kasnije kao okosnica za osporavanje delova ugovora kod svih učesnika u konkursu. Neka pravnici medju nama to prosude.
To što se još ne izjašnjavanju o ceni je svakako posledica mutnih radnji ali rekao bih i pritiska koji su grupa građana i tatica :) do sada izvršili. Dvoumljenje grada je dobar znak da će nastojati da izaberu cenu koja ce im omoguciti zaradu ali isto tako da nas ne rasrde previše.
E ovde bih da poentiram.
Ma koliko bila neprijatna i izlizana do sada tema cene, zloupotreba, prevara i ako hocete korupcije, jer i ovo je jedan veoma specifičan vid korupcije, ne bi trebalo da je izbegavamo na ovom forumu. Neko iz grada ovo svakako čita, prati "raspoloženje" i prenosi kompetentnima. Ti kompetentni su isti oni koji su nam dan pred izbore poslali „PDV“ pismo gradonačelnika kako bi obezbedili naše glasove i glasove naših porodica. Prvi red, pešadija, jeste autistična ali ovi stratezi u pozadini nisu. Odlučivši se za ovakvu manipulaciju, mislim na konkurs u celini, svakako su računali na „rajanski mentalitet“ koji nažalost ima samo tamne strane, jednu u kome raja podilazi vlasti i onu drugu u kojoj podmeće klipove u točkove. Svaka vlast, ma kako bila bezobrazna, plaši se „kuke i motike“ pa su tako kroz istoriju postali mudriji i veštiji. Vešti da zarade a mudri da nas što manje naljute. Dakle što je sada naša ljutnja veća to će biti i njihova mudrost pa će možda i početna cena kvadrata biti niža...
Mislim da sreća i zadovoljstvo zbog skorog useljenja ne treba da isključi ljutnju zbog evidentnih neregularnosti. Narodi sa ovih prostora kadri su da rade mnoge stvari istovremeno, da se smeju i plaču, da se biju i vole, da hvale i kude... pa što bi sada bili drugačiji, osim u želji da evoluiramo i taj svoj potencijal pametno iskoristimo...

Dakako i mene zanimaju ovozemaljske stvari. Želja mi je da rušim zid izmedju kuhinje i ostave i napravim pristojniju kuhinju sa prirucnom trepezarijom... nadam se da taj zid koji se naslanja na stub (strašno kako su stubovi razbacani svuda) nije noseći... možda neko zna nešto o tome... rekao bih da su projekti i stanovi više manje slični...
 
Nede,
da li ste, do sada, Vi dali neki doprinos (prisustvo protestima, napisali neko pismo, nešto konkretno predložili...) u vezi bržeg useljenja, problema sa PDV-om ili cene?

Ne želim da Vas povredim, ali Vaše jadanje na forumu neće ništa promeniti.
Sonja.
 
mile dopudj":1jn2ulna je napisao(la):
Za astira!
Što se tiče prekrajanja unutrašnjeg prostora, po propisima bi trebalo napraviti zahtjev opštinskoj službi za urbanizam, ali to niko ne radi niti ko postavlja pitanje pa se slobodno može raditi adaptacija unutrašnjeg prostora. Tako sam dobio objašnjenje. I ja sam najviše nezadovoljan kuhinjskim prostorom?

To je dobra informacija.
Teško bi bilo posle toliko čekanja da se sada čeka još neki odgovor službi za urbanižam radi prepravki u stanu.

Meni je potrebna još jedna soba tako da se pozdravljamo sa trpezarijom i onim šankom a to sve rešavam sa gips pločama. Po vašem objašnjenju trebalo bi da se uklapamo u okvire urbanizma.

Ima li neko informaciju gde su predvideli gde stoje klime. Meni ovo što sam do sada video u stanovima koje sam obišao u ulazu liči na terasu kao lokaciju spoljna jedinica a trpezarija unutrašnja. Meni konkreto ovo pravi male probleme ali da se rešiti.
 
sofija":wt1o71im je napisao(la):
Nede,
da li ste, do sada, Vi dali neki doprinos (prisustvo protestima, napisali neko pismo, nešto konkretno predložili...) u vezi bržeg useljenja, problema sa PDV-om ili cene?

Ne želim da Vas povredim, ali Vaše jadanje na forumu neće ništa promeniti.
Sonja.

Sonja, ne vidim da je Ned nista lose rekao, naprotiv. Sazeo je raspravu u kratak post.
 
Неде, хвала на комплиментима. Само бих приметио да је поређење градских челника са аутистичним особама ипак неправедно. И то према људима са аутизмом, јер сам са њима увек успевао да успоставим добру комуникацију и да се разумемо као људи.
Што се тиче правног аспекта цене, уговора... не би имало значаја ни да нам лично Дени Крејн асистира код потписивања, јер је то солидно уобличено условима конкурса и самим уговорима. Ми ћемо их потписати ''у доброј вери'' са пуним поверењем да је цифра коју плаћамо сачињена искључиво од стварних материјалних и других неопходних пратећих трошкова и да представља ''ПРОИЗВОДНУ'' цену квадрата, како се продавац обавезао.
Илузорно је очекивати да би град сада, без обзира на врсту и интензитет притисака, спустио цену за пар стотина евра и тако признао да су наше цене ''надуване''. Међутим, купци (појединачно или у групи), који касније закључе да су оштећени, могу поднети одговарајућу тужбу, на основу које ће надлежни суд наложити вештачење. У том случају независни експерти грађевинске и економске струке, по налогу суда, улазе у архиве града и извођача радова и мере сваки динар и сваку циглу. Обзиром да постоје бројне индиције да су ови станови значајно преплаћени, исход би могао да буде веома занимљив.

Што се тиче преправки унутар станова, врло је нелогично да у градњи за унапред познатог купца сваког појединачног стана, он не може да утиче на њему битне, а технички врло једноставне детаље, чак са евентуалним плаћањима додатних трошкова (положај преградних зидова, унутрашњих врата, врста и боја керамике...). Ипак, преправке су у нашим новим зградама начелно једноставне. Прецизнији план једног стана у Б3Б2.2 може да се види овде:

http://www.dodaj.rs/f/3H/12c/XsrLUJI/struktura-materijala-zid.jpg

Обзиром да су сви станови рађени по истом принципу (бетонска решеткаста конструкција, спољашњи зидови итонг 30цм, унутрашњи преградни итонг 12 цм - видети симболе/шрафуре), из плана је лако закључити шта се може урадити.
 
Komšije zna li se koja će nam kablovka biti u naselju?

Ja nekako navijam za SBB
 
Hvala Zabrinutom, hvala Tatici na odgovoru, nadao sam se da je tako nekako po pitanju pravne procedure a i po pitanju zidova :) . Nadam se da ćemo kada dođe taj dan biti brojni, složni, bodri i uspešni...
Slažem se da je poređenje nepravedno i izvinjavam se ako sam bio neprecizan. Autizam sam pomenuo isključivo kao karakternu osobinu ljudi koji ničim nisu ometeni u razvoju ali se ipak rado tako ponašaju...

Sonja,

Na žalost, zasluga nikakvih nemam. Do duše prisustvovao sam jednom od poslednjih protesta u želji da podržim ljude čiji je problem aktuelan, koji su se već uselili... ali malo njih sam zatekao, 50-ak možda. Pokušao sam „pismima“ da animiram neke poznanike u medijima ali bez uspeha. S jedne strane naš gradonačelnik je veoma moćan (u medijima po gotovu) i malo ko je spreman da provocira njegovo strpljenje, s druge strane u javnosti je prilično iskrivljena slika o prirodi samog konkursa pa čak i kod samih učesnika, budućih vlasnika. Zato koristim svaku priliku u komunikaciji sa drugima da iznesem što više činjenica, za koje se nadam da su objektivne i da ne liče na „jadanje“, do duše sa malo stilske dramatizacije kako bih obezbedio koliku toliku pažnju. Nedavno sam shvatio da je moj blizak prijatelj čak mislio da sam stan na konkursu dobio „besplatno“ kao nekakvu privilegiju! Na forum sam se uključio sa istim pobudama i u svojih par postova izneo par načelnih predloga. Poslednji post koji je izazvao vašu reakciju, nažalost pogrešnu, zapravo je u celosti predlog održavanja konstatantnog psihološkog pritiska koji bi za sad makar trebalo da spreči da nas olako shvataju... a i da pomalo strepe od budućeg razvoja okolnosti... a pomenuo sam i pravnu potporu, no tatica je po tom pitanju već raspršio sve dileme. Ako su jedine teme boja fasade ili neki, ne sporim, drugi važni tehnički detalji, na koje na žalost takođe ne možemo uticati, svi skupa polako prihvatamo režirani razvoj okolnosti kao neminovnost i u napred se navikavamo na posledice... to svakako jeste jedan od načina da se prevaziđe problem, ali pomalo gubitnički. A ja navijam da se ne predajemo i da u verovatno najznačajnijoj pobedi u svom životu idemo do kraja zahtevajući sve ono što nam raspisanim konkursom pripada. Što se mene tiče, kao što sam u nekom postu već pomenuo, mene će zadovoljiti i otvoreno priznanje da nije neprofitno ili raskrinkavanje bilo koje vrste, ali ništa manje od toga. Pri tom Tatica nagoveštava realnu mogućnost da se postigne i više... Pa stoga, malo prozivke s vremena na vreme neće škoditi...
 
Zabrinuti, ništa ja ne vidim loše u ovome što je Ned napisao, naprotiv, sve je to na mestu.

Nede, hvala na odgovoru.
Moju reakciju je izazvalo to što Vaši predlozi nisu konkretni, nego kao da predlažete nekim ljudima, koji su negde u stalnom zasedanju, da urade nešto.
 
@ned, po iznetim stavovima je ocigledno da si se ukljucio u "borbu" dosta kasno, podrzavam tvoj napor i cenim ga kao jako pozitivan, i takodje mi ne smeta da se na ovaj nacin upoznas iz prve ruke u sva desavanja najbolje kroz reakcije ostalih sa foruma. Sve sto imam da kazem - dobrodosao u klub i daj svoj doprinos.
 
Tatica je potpuno u pravu kada govori o prepravkama u stanu. U pitanju je betonska resetkasta konstrukcija sa ispunama od Ytong blokova koji se bukvalno mogu seci testerom. Na ovom projektu se lepo vidi sta je sta. Imam jedno pitanje ya Taticu. Gde i kako bih mogao da dobijem projekat stana u B.1.3. Veliki pozdrav.
 
@tatica, i mene interesuje ovakav nacrt projekta za 1.5 stan 53.5m2 u objektu B3A.3.1 ciji je izvodjac InterKop. Ja imam samo plan sa inernet ponude sa konkursa:

screenshot-7.png
 
Такве планове сваког стана имају: пројектант (Машинопројект-Копринг), стручни надзор (ЦИП), извођачи радова (Денеза М, Златибор-градња или Интеркоп-Мишар), градска Агенција за инвестиције и становање, Градски завод за вештачење, градски Секретаријат за урбанизам и стамбене послове.... сви сем купаца. Они могу да добију план свог будућег стана само ако нађу неки неформалан начин убеђивања.
 
Evo da dodam ja plan do kojega sam došao
Radi se o jednoiposobnom stanu 53,5
Može biti nekom od koristi mada mislim da dimenzije mogu odstupati tako da će ipak pasti merenje.
@Abaxial nije ista pozcija stana ali mislim da je to to...



Snimak je nastao prilikom posete gradilištu u kancelariji (kontejneru) nekog od šefova. Visio ceo plan zgrade ja uslikao parče.
 
astir":1kekvbny je napisao(la):
Evo da dodam ja plan do kojega sam došao
Radi se o jednoiposobnom stanu 53,5
Može biti nekom od koristi mada mislim da dimenzije mogu odstupati tako da će ipak pasti merenje.
@Abaxial nije ista pozcija stana ali mislim da je to to...



Snimak je nastao prilikom posete gradilištu u kancelariji (kontejneru) nekog od šefova. Visio ceo plan zgrade ja uslikao parče.
ово су станови који се налазе у средини зграде јер су терасе једна до друге.
е да...код неких станова кухињски прозори гледају у унутрашњост зграде? јел ту има као неко унутрашње двориште или...? не верујем да прозор од кухиње гледа у ходник,било би глупо
 
Bosko":1205t9n4 je napisao(la):
ово су станови који се налазе у средини зграде јер су терасе једна до друге.
е да...код неких станова кухињски прозори гледају у унутрашњост зграде? јел ту има као неко унутрашње двориште или...? не верујем да прозор од кухиње гледа у ходник,било би глупо

Da kuhinja ima svetlarnik. On je za četiri stana u sredini i to dva iz jednog ulaza dva iz susednog. To su i stanovi kojima su terase jedna do druge.
Svetlarnik je iza lifta i ima jedan prolaz do njega da bi se čistio i održavao.

Izgleda ovako:
 
astir":25qqqibv je napisao(la):
Bosko":25qqqibv je napisao(la):
ово су станови који се налазе у средини зграде јер су терасе једна до друге.
е да...код неких станова кухињски прозори гледају у унутрашњост зграде? јел ту има као неко унутрашње двориште или...? не верујем да прозор од кухиње гледа у ходник,било би глупо

Da kuhinja ima svetlarnik. On je za četiri stana u sredini i to dva iz jednog ulaza dva iz susednog. To su i stanovi kojima su terase jedna do druge.
Svetlarnik je iza lifta i ima jedan prolaz do njega da bi se čistio i održavao.

Izgleda ovako:...

Morace prozori u kuhinji uvek da se drze zatvorenim osim kada se sprema klopa, i naravno ukoliko ne zelite da znate sta komsije spremaju za rucak :)
 
Ovdje je naravno potrebno izmjestiti instalacije u dnevnu sobu.
Možda je bolje iskoristiti postojeća klizna vrata iz dnevne sobe za ulaz u " sobu " ( krevet prebaciti na drugu stranu ), odnosno da se u hodniku ostavi plakar čitavom dužinom sve u zavisnosti šta se kom sviđa i koju dozu privatnosti želi.
Prednost je što se pored bračnog kreveta ( najbolje širine 140 cm, max 160cm ) može smjestiti dovoljno plakara.
Pozdrav za komšije i mislim da je napokon došlo vrijeme da i u ovom razmijenimo naše ideje, želje, ...

Imam još neke ideje, postaviću malo kasnije . . .
 
Vrh