Šta je novo?

Stanovi - naselje Dr Ivana Ribara - konkurs 2008

@cyberserb,
Ovo mi je odavno uradila prijateljica koja je arhitekta u profesionalnom programu, tako da ne znam nikakve detalje o programu.
Pozdrav !

Ко жели да се мало бави архитектуром, може да користи и бесплатан и прилично једноставан програм:

http://www.sweethome3d.com/index.jsp

Као подлогу увуците 2д цртеж Вашег стана (тлоцрт), бирајте зидове, намештај, боје..., и после то гледате и снимате динамички у 3д.

Једна од мојих варијанти за решење ''сваком соба, па макар и мала'', рађена у SweetHome3D:

http://www.dodaj.rs/f/1I/Od/4o7eliad/novi-raspored-predlog-1.jpg

BILJANABB":13eqp59q je napisao(la):
Neka od ideja . . . možda nekom pomogne

Pozdrav

Biljana mi smo od ove ideje odustali skoro u startu posebno zbog one slike koju sam potovao danas u komentaru 1,226.

Plašila me je varijanta da u spavaćoj sobi imam pregled šta se kuvalo tokom dana. Sama investicij je bila značana u startu jedino ko je imao mogućnost u gradnji da reši problem. Ipak ostaje problem svetlarnika kao takvog.

мислим да је овај светларник безвезе урађен ал добро..шта је ту је... :)
а код зграде Б3А.1-3(а и код осталих) изнад 5. спрата су исто станови,јесу ли другачији од осталих? пошто видим са слике да немају терасу...а и другачије су распоређени прозори,има их више?

Danas sam sa sinom bila na gradilistu, ovo su slike kraja i stana u zgradi B2.3.1. naisla sam na jednog prilicno iznerviranog coveka, koji nije hteo da me pusti da vidim moj stan, pa sam isla okolo i usla :), naime, on je rekao da je useljenje u julu, pocetkom...kao sto vidite na slikama, vredno rade, gradiliste je puno ljudi. Sada testiraju vodu u stanovima i uvode struju...pozdrav svim buducim komsijama. :D :cool: :)

img0713.jpg

img0714.jpg

img0716.jpg

img0717.jpg

img0720.jpg

img0721.jpg

img0724.jpg

img0725.jpg

img0726.jpg

img0731.jpg

img0732.jpg

img0733.jpg

img0734.jpg

img0735.jpg

img0736.jpg

img0737.jpg

img0738.jpg

img0742.jpg

img0743.jpg

img0747.jpg

img0748.jpg

@Astir:
За тај проблем (гулаш или сарма код комшија испод) решење за вентилацију такве спаваће собе може да буде вентилатор са једносмерним протоком уграђен у прозор ка светларнику. Када ради, извлачи ваздух из Твоје собе и избацује га у светларник, а када је искључен посебне ламеле (клапне) се затварају и спречавају улазак ваздуху споља. Значи, при вентилацији собе се у њу убацује ваздух из остатка Твог стана, а избацује једносмерно у простор светларника. Није као поглед на чемпресе и море, али може да реши проблем.

@Tatica znam da ima rešenje za sve.
Definitivno smo odustali od te kombinacije. Od trpezarije pravim spavacu meni dosta a kuhinja dobija sto i to je to.

@Bosko

To su veći stanovi dupleksi koji imaju terasu celom dužinom donjeg nivoa. Na donjem nivou je dnevan soba kuhinja i trpezarija, dok su im gore spavace sobe. Gde je 1,5 stanovima mala soba tu je trpezarija sa duplim vratima a gde je u 1,5 trpezarija tu su stepenice za gornji nivo. Tatica je u postu 1,232 poslao link ka takvom stanu.

Svaka cast Snezani za slike. Vidi se da gradnja ulazi u finis i da se konacno priblizava i taj Veliki dan uselenja.

Super je sto se sada vec bavimo rasporedom soba i namestaja u stanu. Za eksperimentisanje sa uredenjem enterijera, takodje preporucujem program SweetHome 3D. Jednostavan i besplatan program sa modulom za srpski jezik.

Kao i vecina buducih komsija i ja nisam zadovoljan dobijenim prostorom i planom. Dobili smo dvosoban stan (slika 1) i u SweetHome sam uradio jednu od varijanti za trosoban stan (slika 2)

slika1.jpg

slika-2.jpg

@Abaxial
B3A.3 svetlo siva (svetlija od B3A.2 koja je bas tamba) fasada - vec je uradjena i to je konacna boja (potvrdise mi danas radnici). Nestalo im crvene :/
Inace radovi u B3A.3 napreduju super i ygrada ce biti gotova za max 25 dana. Tako da ne vidim niti jedan ralog da i B3A zgrade budu useljene pocetkom jula.

зна ли неко докле су стигли радови у згради Б3А.2 ?

Postovane komsije,

Mi sto smo dobili 1.5-sobne stanove i nemamo baš mnogo mogućnosti.
Jedna je što sam je postavio ranije gdje se od kuhinje pravi soba i druga ( ova ) gdje se od trpezarije pravi soba samo sto se tu može smjestiti samo bračni krevet max širine 160 cm.

Na sajtu www.sredidom.com možete poslati skicu svog stana sa tačnim dimenzijama, vašim potrebama i željama od pregrađivanja, izbora namještaja, boja, . . . i dobićete besplatan savjet arhitekte na vaš e-mail. Čekaćete na odgovor nekih desetak dana. Na sajtu možete naći mnogo zanimljivih ideja
oko uređenja stana i sigurno će svakom pomoći.

prijedlog-za-stan.jpg

Pozdrav

@snezanas,

Zamolio bih Vas da mi pojasnite da li se ovaj popločani dio nalazi između prvog i drugog ili između drugog i trećeg reda zgrada.

Hvala na fotografijama.
Pozdrav

Mislim da je bolje od trpezarije praviti sobu, ako je to vec neophodno, jer ce vam u protivnom necije sudopere biti iznad i ispod glave. Narusiti vertikalu zgrade je kobna greska.

Sto se tice poplocavanja, to uveliko rade oko svih onih zgrada koje nemaju skele. Izuzetak su B3A.1-3 i B3A.A, jer se ispred njih (do ulice) nalazi meni nepoznata rupcaga duboga 2m.

Inace vidim da je snezanas u postu 1235 slikala i podrumske prostorije. Da li neko zna koja je njihova kvadratura i da li se placaju? Takodje, da li su ovi podrumi prikazani na slikama zavrseni, posto mi bas tako i ne deluju?
Sto se tice gradaza, posto vidim da se njihova izgradnja blizi kraju, da li ostaje da se iznajmljuju od JKP parking servis (neko je pomenuo cenu od 4000 din/mesecno) ili se mogu kupiti?

@vsima, hvala na informaciji, moje misljenje je da su trebali onda da je ostave celu svetlo sivu. Ideja za pregradjivanje u 1.5 stanu je najrealnija na mestu postojece trpezarije. I pored toga ostaje sasvim solidna dnevna soba od nepunih 20-tak m2.
Ipak mi je najdraze zato sto radovi dobro napreduju i da cemo se i mi iz B3A3 useliti kada i ostali.

Подруми (односно ови дрвени ''кавези'') припадају сваком стану. Срамота је што су их овако направили, као пре 50 година. Иначе, обијају се једним ударцем ноге, тако да ништа иоле вредно не може тамо да се остави. Прави потез би био договор свих са улаза и ангажовање неког мајстора да их озида и да се поставе метална врата. У том случају, тамо може да се остави зимница, алат, вансезонска гардероба, бицикл, скутер преко зиме...

Решење за подрум је стављање металних(решеткастих) врата на главни улаз подрума,с тим што би сваки станар имао кључ ...

Dobro jutro svim komsijama. Juce sam i ja bila da obidjem svoj stan i da vidim dokle se stiglo. Kao sto se vidi na fotog.g/dje Sneyane radi se uveliko oko prilaya ygrade,sto joj ovim putem yahvaljujem. Struja je pustena,hodnici osvetljeni. U jednom momentu upitah ynali se cena kvadrata,i bas me uydrma odgovor od decka koji je tu neki sef,kao rekao Mitrovic,a ynamo ko je on,da je cena 1200do 1300,i stvarno mi nebi dobro. To nikako nemoye biti cena socijalno neprofitnh stanova. PROFITNIH DA,ALI OVO DRUGO NE. Sigurno da nebismo ovo voleli,a nedaj boye da je istina,onda ponovo u protest . Pa toliko nisu ni dulicevi. Ja kao nepopravljivi optimista neverujem u ovo,i neyelim da nas vise stresiraju. Oko predloga g/dina tatice ,pa i boskovog u veyi podrumskih prostorija vrlo bih se sloyila. Neka vam ovaj dan nebude tmuran iko pada kisa,iskoristimo ga ya planove oko prepravki i pregradnje yidova.PRIJATNU nedelju yeli vam ceca. ODOH DA RADIM. :) ;)

Podrumi po standardu drzavne stanogradnje treba da imaju protivpozarna ulazna vrata koja su ujedno i sigurnosna tako da ako je sve posteno medju korisnicima tih podruma iza protivpozarnih vrata, ne bi trebalo da bude problema oko kradje. Dovoljno je obloziti ove drvene supe nekim lesonitom da se ne vidi unutrasnjost.

Snezanas u postu 1235 je prikazala na fotografiji kupatila jedan ruzan detalj, a to je vidljiva kanalizaciona instalacija na plafonu...zna li neko da li je tako i u svim ostalim stanovima?
Evo detalja iz mog stana u B3A3.1
05052012724.jpg

Molicu @vsima da detaljnije opise napredak radova u objektu B3A3 i po cemu zakljucuje da je zavrsetak za max25 dana, veliki pozdrav!

@Abaxial, ova kanalizaciona cev se nece videti, jer ce biti uradjeni spusteni plafoni. Kod mene u stanu se nista ne vidi.
Kad je rec o roku zavrsetka radova.... Moj najbolji prijatelj je inzenjer i radi za Interkop. Trenutno vodi radove na uredjenju povrsina oko zgrada i rekao mi je da je rok za te radove 5. jun. Ovim tempom ce ga sigurno ispuniti. Takodje, cenu kvadrata niko ne zna, pa ni zaposleni na gradilistu. Oni mozda ponajmanje, jer mnogi od njih ne znaju ni sta grade. Vecina je ubedjena da su ovo "Dulicevi stanovi". Cena ce najverovatnije zavisiti od volje nekoliko ljudi i od noge na koju ostanu tog jutra.

@Abaxial
Informaciju o vremenu zavrsetka B3A3 (tj. amx 25 dana) sa dobio od radnika koji rade na ovoj zgradi.

Hvala drugari!! Samo me uplasila ona kanalizacija u @snezanas kupatilu prikazana u postu 1235!

@snezanas
Hvala na slikama, vidim da smo u istoj zgradi i imamo stan identicnog polozaja, kvadrature i rasporeda :)
Recite mi da li su radnim danima nasa zgrada i stanovi otkljucani? Jer spomenuli ste neljubaznog cuvara i da ste posle sami otisli u stan. Mi bi smo narednih dana otisli do naseg stana pa pitam. Inace smo na cetvrtom spratu.

Sto se tice adaptacije mi cemo takodje od trpezarije napraviti jos jednu spavacu sobu. Prva, ali kratkotrajna, zamisao nam je bila da tu spavacu sobu napravimo na mestu kuhinje i ostave, a da kuhinju izmestimo na prostor trpezarije. Ubrzo smo odustali jer pored veceg obima radova i samim tim vecih troskova nije nam se svidela ni tehnicka izvodljivost - cevi za vodu bi morale da prolaze kroz novu spavacu sobu sto bi sigurno proizvodilo zvukove pogotovo uvece/nocu kad neko odvrne cesmu u kuhinji.

Mislim da je biljana postavila sliku predloga adaptacije sa sajta sredidom.rs i predlog nije los. Jedino mi se ne svidja polozaj tv-a, nalazi se na mestu koje je veoma frekventno, izmedju ulaza/izlaza iz kuhinje i hodnika. Na planu sa sajta je taj zidic prikazan malo sirim nego sto jeste, a na 11. slici po redu koju je postavila @snezanas se vidi koliko je zapravo taj zidic sirok.

Pre par nedelja sam usao u jednu od zgrada u prvom redu i nasao takav 1,5-soban stan koji je vec bio adaptiran, vec je uradjen bio zid izmedju trpezarije i dnevne sobe s tim da se vrata nalaze blize kuhinjskim vratima a ne blize lodji i pregradni zid ne ide ravno od lodje do suprotnog zida vec ide u dubinu dnevne sobe nekih 30-40cm pa do zida kuhinje. probacu na slici da nacrtam da bi bio siguran da svi znaju na sta mislim.
Taj pregradni zid je od ytong-a a ne od gipsanih ploca sto znaci da je ili neko imao debelu vezu pa su mu to odradili tokom gradnje ili postoje i 2,5-osobni stanovi identicne kvadrature kao 1,5-sobni za koje ja nisam znao.

Vrh