Šta je novo?

Stanovi - naselje Dr Ivana Ribara - konkurs 2008

BILJANABB slažem sa Vama da cenu kvatdatnog metra trebamo doznati što pre, obavezno pre izbora.

Cena kvadratnog metra je sada poznata. Skoro svi ugovori su već zaključeni, poznato nam je da je tek krajem marta raspisana javna nabava u otvorenom postupku čiji je predmet usluga tehničke kontrole uređenja oko zgrada (tako nešto), ali i tu je već određena procenjena vrednost iznad koje ne mogu zaključiti ugovor. Tako da su sada u mogućnosti da nam kažu koliko ćemo platiti stan i imamo pravo da nam to kažu po Zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja, na tome trebamo insistirati.

Ne slažem se sa Vama da nekada kasnije preko suda utvrđujemo cenu kvadratnog metra. Gradska vlast će angažovati vrhunske ekonomiste i pravnike koji će tako „vešto sabrati“ stavke, da ne postoji šansa da ćemo uspeti u takvom sudskom sporu.
 
Ako budemo ostvarili povratak PDV-a / sto je jos uvek pod velikom znakom pitanja/ to ce biti veliki uspeh i olaksanje svima, jer to nije uopste mala stavka u celoj ovoj prici.
 
a sta mislite ciji su bilbordi u ovom gradu? :) imate jednom da pogadjate
kaca":23awlvc2 je napisao(la):
Ideja o bilbordima je odlicna, bravo kad ste se toga setili, eto i nase kampanje. Ja sam za :kk: :kk:
 
Cena kvadrata je ipak najznacajnija jer od nje posle zavisi i PDV. Indikativno je da je u zgradi koja ima garaze kvadrat bio najskuplji. Inace sta se to toliko menjalo u cenama materijala, radne snage,gradjevinskog zemljista cega..?
Prethodne zgrade su zidane klasicno sendvic zid, a ove od Ytong blokova...Sta je skuplje???
Ako je svaka zgrada ranije imala svoju cenu kvadrata kod ovih to nece biti tako. U svim zgradama ce kvadrat kostati isto i ako i sami znamo po podacima koje su objavile gradjevinske firme na svojim sajtovima da su cene razlicite... Tako da proizvodna cena ne moze biti ista za sve zgrade... Samim tim ta prica o proizvodnim cenama pada u vodu...
I jos nesto... svako odlaganje useljenja nas dovodi u situaciju da nova vlada donese i nove mere kao sto je povecanje PDV pa to u skoroj buducnosti bude 10 a ne 8 procenata...
 
Na žalost znam čiji je oglasni prostor u vozilim GSP-a, a želim silno da verujem da nisu baš svi bilbordi u Beogradu vlasništvo iste firme.

Zato sam se i obradovala kada sam videla tri oglasivača sa različitim cenama... njihove linkove sam i postavila.

Ideja mi se već duže vrti po glavi, ali baš zato što nisam bila sigurna da bi mogli da zakupimo i jedan bilbord nisam predlagala...

Do sada je zaista urađeno dosta (svaka čast i zahvalnost našim predstavnicima), mnogo više nego za zadnje dve godine, ali je činjenica da ništa opipljivo nemamo u rukama. Imamo manje od mesec dana i predlog je dat sa ciljem da utrdimo koja su nam raspoloživa sredstva, posebno nakon 17. aprila!

cyberserb":29l55l0l je napisao(la):
a sta mislite ciji su bilbordi u ovom gradu? :) imate jednom da pogadjate
kaca":29l55l0l je napisao(la):
Ideja o bilbordima je odlicna, bravo kad ste se toga setili, eto i nase kampanje. Ja sam za :kk: :kk:
 
Јутрос смо добили ''поздраве'' од Зорана Костића. Прво је око 8 сати на ''Студију Б'' демантовао Ђиласа у вези усељења зграда у Др Ивана Рибара, тако што је изјавио: ''део станова ће бити усељен до краја јула, а остали на јесен ове године(!)''.

Затим је на мој мејл, којим званично комуницирамо, стигао одговор Града у вези наших захтева за измене понуђеног анекса. Овде је тај текст у целости:

****
АНЕКС (навести број Анекса) УГОВОРА О КУПОПРОДАЈИ СТАНА


Закључен у Београду између следећих уговорних страна

ГРАД БЕОГРАД, кога заступа градначелник града Београда Драган Ђилас, а по овлашћењу Зоран Костић (у даљем тексту Продавац), и

Име и презиме Купца, матични број и адреса (у даљем тексту Купац)


Члан 1.
Уговорне стране као неспорно констатују да су закључиле уговор о купопородаји непокретности – стана ________________________________________________, који је оверен у Првом основном суду у Београду___________________________, (и анекс неки уколико га је било), као и да је Купац до дана закључења овог Анекса измирио све доспеле обавезе по основном уговору ( и евентуално Анексу , ако га је било), као и износ ПДВ-а предвиђеног основним уговором.

Члан 2.
Купац и Продавац су сагласни да се у периоду од закључења овог Анекса уговора привремено застане – одложи са обавезом исплаћивања месечних рата на начин како је то предвиђено члановима 2. и 3. Основног уговора.
Застој – одлагање исплата месечних рата предвиђених основним уговором трајаће онолико месеци док потребан број рата у свом укупном износу достигне износ од _______Еур-а, који је Купац исплатио на име ПДВ-а.
Застој – одлагање у исплати месечних рата сходно претходном ставу односи се на период од ___________ месеци, почев од дана закључења овог Анекса уговора.
Ако је у последњем месецу из претходног става преостали износ ПДВ-а мањи од износа месечне рате из члана 3 основног уговора, Купац се обавезује да у том месецу уплати износ који чини разлику до пуног износа месечне рате, према члану 3 основног уговора. (Напомена: овај износ се може утврдити и номинално за сваки појединачни случај и тако бити наведен у уговору).
АЛТЕРНАТИВА: одредити период одлагања према коме нема остатака у последњем месецу и у том случају наћи најприближнији износ који одговара износу плаћеног ПДВ-а али га не везивати за тај износ.

Члан 3.
Након истека периода предвиђеног у претходном члану Купац ће наставити са плаћањем месечних рата на начин како је то предвиђено чланом 3 основног уговора.

Члан 4.
Износ од _______Еур-а, у динарској противредности по званичном средњем курсу Народне банке Србије на дан уплате, за које је овим Анексом одређен застој – одлагање плаћања доспелих месечних рата, Купац ће једнократно уплатити Продавцу у року од 15 дана од дана када Купац оствари право на рефундацију ПДВ-а, без обзира на износ за који је остварена рефундација.
Уколико Купац оствари право на рефундацију ПДВ-а, у току застоја- одлагања у исплати доспелих месечних рата у складу са чланом 2 став 3 овог Анекса, исти ће Продавцу исплатити износ који представља збир месечних рата у еврима предвиђених основним уговором за период трајања застоја, почев од закључења овог Анекса уговора па до остваривања права на рефундацију ПДВ-а, у року од 15 дана од дана остваривања права на рефундацију ПДВ-а, у динарској противвредности, без обзира на износ за који је остварена рефундација ПДВ-а. Остваривањем тог права Купац губи право на даљи застој у исплати месечних рата и наставља са плаћањем истих према основном уговору.
Уколико Купац не поднесе захтев за рефундацију ПДВ-а или не оствари право на исту за време трајања застоја, обавезује се да укупан износ рата које доспевају у периоду застоја уплати Продавцу у року од 15 дана од дана престанка застоја.

Члан 5.
Све остале одредбе основног уговора ( и евентуално Анекса) које нису у супротности са овим анексом остају на снази.

Члан 6.
Овај Анекс уговора сачињен је у седам (7) истоветних примерака од којих по 2 за сваку уговорну страну, а остали примерци се користе за достављање надлежним органима.


ЗА ПРОДАВЦА, ЗА КУПЦА,
*****

Уз то, добили смо и тумачење градског правобраниоца:

*****
ПРИМЕДБЕ НА ПРЕДЛОЖЕНЕ ИЗМЕНЕ



Након увида у достављени предлог анекса уговора о купопродаји стана, којим су обухваћене сугестије и предлози купаца станова, сматрамо да би закључењем предложеног анекса уговора био оштећен буџет Града Београда у знатној мери.
Пре свега, сматрамо да право на повраћај ПДВ-а сходно позитивним прописима има искључиво купац стана и то под одређеним условима, те се предложени модел преноса права на повраћај ПДВ-а никако не може пренети са купца на продавца. Законом и правилником таксативно је наведена документација која се мора приложити уз захтев за рефундацију ПДВ-а (извод из матичне књиге рођених, уверење о државаљанству, доказ о пребивалишту и др.). прихватање предлога Купаца значило би да град Београд прикупља наведену документацију и подноси захтев у име Купца што је супротно закону и технички је немогуће. Из тог разлога предложену измену сматрамо неоснованом и нејасном.
Са друге стране подсећамо да се приликом повраћаја ПДВ-а враћа износ ПДВ-а у динарима, и то номинални износ ПДВ-а који је наведен у основном уговору у динарима, а не износ у динарима који одговара износу ПДВ-а у еврима из основног уговора. Дакле, прихватањем предложеног анекса градски буџет би био оштећен за разлику у курсу динара.
Са тим у вези је и следеће примедба предложеног анекса која се односи на одредбу анекса којом се предвиђа да се реализацијом наплате враћеног ПДВ-а у потпуности намирује продавац за све рате, које ће доспети у периоду застоја. Врло је извесно да ће растом цене евра номинални износ ПДВ-а у еврима бити мањи, а обзиром да су рате предвиђене у еврима, јасно је да тако добијени износ неће моћи да покрије износ дуга који купци имају према продавцу на име свих у периоду застоја доспелих рата.
Сматрамо да је максимум са којим Град може изаћи у сусрет олакшању материјалног положаја купаца застој у исплати рата, а не и њихово смањење, јер би то водило смањењу укупне цене стана предвиђене основним уговором.
Из истих разлога не може се прихватити предложена измена у члану 2 став 2. Број месеца како је предложен односно последњи месец чини више од укупног износа од плаћеног ПДВ-а, па би се овим практично отписао део рате из последњег месеца застоја.
*****

Дакле, обећање о року усељења за Ивана Рибара је прекршено. Такође, наша фер-понуда да недопустиву ситуацију са ПДВ-ом, у коју нас је Град довео, решимо на начин предложен кроз наше измене анекса - они одбијају јер не желе да због курсних разлика (које ми не осећамо???) изгубе ни један једини евро!

Уколико се слажете да је ово она кап која је прелила чашу, предлажем да се прекосутра, у среду 11. априла у подне нађемо испред скупштине Града Београда (стари двор) у највећем могућем броју и гласно им кажемо шта мислимо о овоме.

Молим да се на овом форуму о предлогу данас и вечерас што више Вас изјасни, како би могли да извршимо припреме и анимирамо медије, али и друге друштвене факторе заинтересоване за ову ситуацију.
 
Au, pa imaju li oni milosti? Protest, naravno! Ali da li ce nas iko videti, to je problem. Jedino da ponesemo po serpu i varjacu i da lupamo, a onda da duvamo u zvizdaljke. Mozda im je taj jezik poznat.
 
pa taj jezik im je sigurno poznat, jer sa ovom garniturom se ne moze drugacije. dokle vise? kako ih nije sramota? ovo je klasicno izviljavanje.
daca":3bnyc3d4 je napisao(la):
Au, pa imaju li oni milosti? Protest, naravno! Ali da li ce nas iko videti, to je problem. Jedino da ponesemo po serpu i varjacu i da lupamo, a onda da duvamo u zvizdaljke. Mozda im je taj jezik poznat.
 
a kad je rec o kursnim razlikama...najveci broj ljudi koji ucestvuju na ovom konkursu radi u javnim i komulanim preduzecima, prosveti, policiji, vojsci, zdravstvu, drzavnoj i gradskoj upravi.... plate u tim organizacijama godinama nisu povecavane, a jedno vreme je zakonom bilo zabranjen njihov rast. dakle, nikad nisu i nikad nece pratiti kurs evra, a ovim ponudjenim aneksom se svi kursni rizici prenose na teret kupaca. paradoks je da drzava, koja moze da utice na kurs evra na raznorazne nacine, ne zeli da preuzme ni najmanji rizik kako en bi bila ostecena ni za jedan evro. pa da li je u ovoj zemlji zvanicna valuta dinar ili evro? ovde se vise ne radi o nepostovanju zakona, vec o nepostovanju Ustava ove drzave. ali, stvar je u tome da ovde ne postoji drzava, vec samo vlast, koja se ponasa bahato, najblaze receno. ne znam sta je cilj ovog ponizavanja i lazi koje nam izgovaraju u lice. mozda je cilj da u ove zgrade usele one koji sada "neformalno" zive nekoliko stanica dalje, jer im je Resnik predaleko?!
 
Izgleda da nameravaju da nas izlude, drugačije ne mogu objasniti odnos gradske vlasti prema nama.
Protest nego šta. Dolazim.
 
Na zalost sve se vraca u tok kako je predvidjeno i pre sastanka sa Djilasom. Mislim da nam grad ipak cini uslugu zastojem u isplati rata za visinu PDV-a, i to treba prihvatiti. I dalje treba vrsiti pritisak da skupstina izglasa izmene zakona o PDV-u kako bi nam ga vratili u dogledno vreme, pa da to bude i nakon 6 meseci od useljenja dobro je, ipak necemo placati rate do tada.
 
Zaboravih da dodam da se slazem za protest! Oko PDV-a i nisam mnogo vise ocekivao od ponudjenog u primeru prvog aneksa, ali za useljenje jesam! Treba ih naterati da se vise angazuju oko zavrsetka radova, i da ako je potrebno firme povuku deo ljudi sa Stepe, tamo je kao u mravinjaku!
 
Ovo je prevrsilo svaku meru. Opet pomeraju useljenje. Obicne BARABE
 
Ti si Grado obicno djubre. Ti zaje*******avas sve ove ljude mesecima. Mi da se skidamo goli i da trcimo oko skupstine. MAJMUNCINO JEDNA
 
Dajte ljudi da svaki vikend protestujemo ispred skupstine, dok se ne uselimo. ako treba i da spavamo ako nista ne bude od protesta. na ovakve stvari treba jako udariti, dosta vise odlaganja sa useljenjem, kako ih nije sramota bre, da se radi o njihovim stanovima vec bi bili useljeni. muka mi je vise od ovih odlaganja, dajte da pocnemo INTENZIVNO DA PROTESTUJEMO, AKO TREBA SVAKI DAN , AKO TREBA I DA SPAVAMO ISPRED VLADE, kada vec nemamo krov nad glavom zbog njih. stvarno su poceli da nas zezaju, dajte da na ovakve stvari pokazemo da nismo deca i neke budale koje mogu svaki dan da setaju levo desno, cas moze cas ne moze.
 
Хвала покретачу овог форума, учесницима и онима који нас заступају!
Мислим да се слажемо да су наша три заједничка циља:
1.Усељење преосталих неусељених станова што пре,
2.Непрофитна цена,
3.Неуплаћивање, односно брз повраћај пдв-а, а најбоље одмах.
Ако пре избора уселе завршене зграде Б1, Б2 и део Б3, цена ће бити нижа и преосталим зградама Б3 које још нису завршене, а смислиће и начин да реше брз повраћај пдв-а.
Треба инсистирати да што пре заврше и преостале зграде Б3, најдаље за 1-1.5 месец.
Пред изборе ће дати најнижу цену.
Завршене зграде могу уселити одмах. Технички пријем је њихова брига, знају да употребну дозволу немају ни озбиљнији градски објекти.
Ако до избора не уселе завршене зграде, при том не најаве да ће иста цена бити и за преостале које ће завршити за 1-1.5 месец, и не врате пдв, ризикујемо да после избора „забораве“ обећања и обавезе.
Не дозволимо да нас поделе.
Не пристајати на „умирујуће“ разговоре, новинске чланке, пребацивање одговорности, провокаторе на блогу. Тако купују време до избора.
Обратимо се Ђиласу, он одлучује и сва три захтева може испунити ако хоће.

Тражимо да Ђилас или Костић одмах на тв најаве:
1.Усељење завршених зграда до 6 маја 2012, по што нижој цени,
2.Најаву да ће преостали станови бити завршени за 1-1.5 месец по истој цени,
3.Неуплаћивање, односно брз повраћај пдв-а.

Ми од њих само тражимо да испуне три предизборна обећања ДС!
Постоји могућност да нас Ђилас путем медија оптужи да смо нескромни у захтевима за непрофитну цену, јер су остали грађани у неповољнијем положају.
Одговор је да ДС нико није терао да даје ова три предизборна обећања!
За владајућу партију се гласа ако испуњава обећања! Наше искуство су 3 неиспуњена обећања!
Поведимо родитеље, децу, комшије, пријатеље, ако неко из било ког разлога неможе доћи, нека пошаље замену! Ако будемо истрајни у протестима успећемо!
Позовимо уреднике медија и новинаре које лично познајемо јер постоји контрола медија.
Ово су јаки аргументи у јеку предизборне кампање!
Са фамилијама нас има више од 10.000 бирача.
Протествујмо до испуњења захтева средом у 16 испред градске скупштине. (у 12 је радно време)
Најавимо протест упозорења за ову среду (због празника), а средама наредних недеља масовније протесте.
Не депримирајмо се што нас у почетку има само 50 или 100. Испред скупштине је и 30 са оваквим аргументима много.
Или ризикујмо шта ће бити после избора, хиљаде Евра више за кирију, скупљу непрофитну цену квадрата и пдв!
 
Posle ovolikog zaje*******avanja ne moram nikada ni da se uselim samo da ovi padnu sa vlasti.
Pa ako Kostic i Djilas budu delili kljuceve avion ima da se srusi na zgrade!!!
SRAM IH BILO. U VLASTITOJ DRZAVI SMO GRADJANI DRUGOG REDA. SOCIJALNE STANOVE SU ZAVRSILI (I USELJAVAJU IH DO IZBORA, RAZUME SE) DA U NJIMA DRUGI BESPLATNO ZIVE, A NAS KAO BUDALE ZAMAJAVAJU GODINAMA.
STA NA JESEN, MA AJDE MOLIM TE. I SAD JA KAO TREBA DA U TO POVERUJEM, PA U AVGUSTU DA MI KAZU U DECEMBRU, ITD.
PROTEST JE JEDINO RESENJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
ZOKI SVE JE TO LEPO I JA TE 100% PODRZAVAM ALI ONI NE DA NE POMINJU MAJ ZA USELJENJE, NEGO JESEN. EJ, PA KO JE OVDE LUD :vops: :vops: :vops:
 
Ima mesta za komentar, ali ne vredi. Slažem se da se i dalje održavaju protesti. Sreda u 12:00.
 
"Уколико Купац не поднесе захтев за рефундацију ПДВ-а или не оствари право на исту за време трајања застоја, обавезује се да укупан износ рата које доспевају у периоду застоја уплати Продавцу у року од 15 дана од дана престанка застоја."
Са оваквим предлогом падамо у дужничко РОПСТВО за нас је све неизвесно а за другу страну ни ценат да не фали , како само пристадоше на компромис.
Неће враћати ПДВ то је извесно, превариће нас да уђемо у тај застој у плађању а након тога ће нам за 15 данан наплатити све на једно а курс евра за који су се везаили козна колико ће бити, ПОШТЕНО НЕМА ШТА .
 
Izvinjavam se na uletanju u temu.Predlazem vam stvarno da kada budu deljeni ti stanovi i bude PR cirkus pravljen oko useljenja u iste pravite protest,jer televizije to nece moci da ignorisu ljude koji protestuju,dok ovako mogu da vas ignorisu makar protestovali 100 godina jer nece praviti vest zbog vas,dok ce morati objaviti vest i snimak makar na studiu B.

Stoga pametno osmislite svoje delovanje,pohvatajte insajderske informacije kada ce biti taj cirkus i delujte shodno tome.Surova istina je da se sve zasniva na populizmu,to jest ako nema kamera i novinara da to snime ili naprave reportazu,kao da se nije ni desilo.

Sve najbolje u vasoj borbi za vase stanove :kk:
 
Неће враћати ПДВ то је извесно, превариће нас да уђемо у тај застој у плађању а након тога ће нам за 15 данан наплатити све на једно а курс евра за који су се везаили козна колико ће бити, ПОШТЕНО НЕМА ШТА ?!!! :notok:
ZASTO VI BUDUCE KOMSIJE ZABORAVLJATE DA NAS NEMA 5 ILI 10 NEGO 730 STANOVA * 2-6 STANARA, TJ. 1460-4380. PREMA TOME NIKAKVA PREVARA IM NE MOZE USPETI AKO SMO SVI SLOZNI.
JER KADA SE SKUPI 1000, 2000 LJUDI NIKO NAM NISTA NE MOZE. GARANTUJEM DA U SREDU BUDE 1000 LJUDI, SVE BI NAS USELJILI PRE IZBORA I POSTENO REFUNDIRALI PDV.
ALI BICE OKO 50 STANDARDNIH ...
 
HVALA VUCKO NA PRUZENOJ PODRSCI. SVAKA PODRSKA MNOGO ZNACI :)
 
Vrh