Šta je novo?

Stambeno-Poslovni Kompleks "Savska Terasa" u Železniku

Ja ti kazem da je stara dobra gradnja mozda 20% skuplja. I ja sam u dilemi da li to platiti skuplje, ili ovo novo ovakvo kako je. Ja sada ne vidim zurbu, situacija u drzavi je totalna katastrofa i nesto ce se menjati.
Vidis, da si me pitao pre 2 godine kao iz topa bih ti rekao Stepa ili Dina jer je razlika sa starom gradnjom bila stravicno veca. Sada se vec izjednacavaju pa veci stan na Banjici ili Vinogradima mozes kupiti za oko 1.100 evra/m2.
To sa renoviranjem jeste skuplje, ali ja opet pitam sta je bolje?
Da li vredi nesto kao Stankom pa posle 5-10 godina da idem u full renoviranje?
Ja sam u Stepi video radijatore koji nece preci 15 godina zivota, a u starim zgradama su tucani koji traju 100 godina.
Banjica i Vinogradi imaju toplovod, a Stepa kao moderno energetsko naselje bojler.
To su te dileme.

Ako gledas iskljucivo cenu i subvencije a da uopste ne mislis o kvalitetu, novogradnja je definitivno jeftinija u bilo kom delu grada. Ja se samo pitam kako je to moguce kad tako nije nigde u svetu. Nova gradnja dodje jeftinije cak i bez subvencije za kredit ako gledas manje stanove.
U cemu je problem? Mislim da je to bas pitanje za ono sto si zavrsio i ti bi trebalo da nam das pravi odgovor.
Ako bi neko zaista rekao zasto je to tako, verovatno bi razresili sve dileme.
 
Postavio si puno pitanja pa cu pripremiti jedan obimniji odgovor a evo ti jedan skraceni: Prethodnih godina dazbine kojekakvim drzavnim firmama, javnim preduzecima, direkcijama , agencijama i poreskim intitucijama bile su MNOGO , MNOGO nize, pa su razlike u cenama bile OGROMNE tipa napravis kvadrat LUX stana za 1200 e prodajes za 2000 e, tu investitor moze zavrsnu obradu da plati i malo vise On ima lepu zaradu! DANAS isti kvadrat mozes da napravis za 1800 e i da ga na penale prodajes za 2000e i da ostajes prakticno bez zarade, e tu se dolazi do smanjenja kvaliteta! Drzava dere a uz to i sa svim dozvolama toliko kasne da i to podize cenu !!
 
Šta reći na sve?
U ovoj zemlji zaista sve ide na mišiće, ali to naravno nije nikakvo opravdanje. Mi smo kupci i izmirili smo svoje obaveze u potpunosti. Mi nimalo nismo pošteđeni što živimo u Srbiji. Niko nije dobio ključeve od stana da je isplatio 80% cene uz pomirljivo obrazloženje od prodavca da je dobro što je i to dobio u ovakvoj situaciji.Za nas kupce nema situacije, prvo pare onda ključevi. Prema tome u redu je da i mi očekujemo za svoje novce bar onoliko koliko piše u ugovoru. Zar ne?

Inače na temu staro ili novo, i pored sve ove muke, opet bih se opredelila za novo. Šest meseci sam gledala stanove. Svaki stari je zaista bio precenjen. Koliko god da je bio očuvan morali su se menjati prozori, vrata,parket, komplet kupatilo i kuhinja sa vodovodnim i strujnim instalacijama, i u glavnom je sve to već bilo prenaseljeno tako da parkinga nema ni za lek. Tako da je to meni bilo previše maltretiranja, a i onda bi mi kvadrat na Ceraku ili Vidikovcu posle renoviranja izašao na 1500 evra, što se posle nikako ne može vratiti. A sad kad pogledam oglase ti stanovi za koje sam bila zainteresovana još uvek se prodaju, što je samo dokaz da su precenjeni. Inače ima jedan odličan izvođač, samo što radi isključivo na lokacijama u centru pa je to prilično skupo. Ali moji rođaci su uzeli od njega stan, sve izmene u stanu su urađene prema njihovim zahtevima, kllučeve su dobili u dan kojije pisao u ugovoru, nisu ni krpu morali da uzmu kada su se uselili, stan se sijao, grejanje radilo, lift pušten posle mesec dana, u stanu je sve vrh, keramika, ulazna i unutrašnja vrata, sanitarije, radijatori, parket. Evo, posle godinu dana nemaju nijednu reklamaciju. Taj izvođač, npr. gradi stanove istog kvaliteta i u Valjevu, za drastično manje pare. Što samo potvrđuje to da je kvalitet kvalitet, a da ipak lokacija najviše utiče na cenu. Tako npr, kod bolnice na Zvezdari kvadrat im je bio oko 1650 evra, ali zaista, kvalitet je bar 70% bolji nego ovo naše, tako da izađe da su gledajući odnos cene i kvaliteta lokaciju u gradu dobili za džabe.
U ovom projektu ima dosta dobrih stvari, u stvari sve je delovalo super do završnih radova a to se nekako poklopilo sa našim plaćanjem stanova što je zaista frustrirajuće. Šarlatani koji su dovedeni da kreče ili rade vodu su zaista zlo. Ali naravno najveći je problem grejanje.Ostalo iako je užasno maltretiranje, čovek i može nekako da izgura. Videla sam danas njihov dopis za plaćanje struje. Ne znam kako to planiraju da realizuju, da li da nam pojedinačno svaki mesec refundiraju ili da oni plaćaju celokupan račun svaki mesec. Videćemo. Kako god, moramo nabaviti neka grejna tela, jer ne znamo dokle će to trajati, pa ćemo valjda preživiti. Njih ćemo očigledno sami nabaviti, a posle ih prodati za trećinu cene kada nam ne budu više trebali, ili da ih sačuvamo za stanare sledeće zgrade, možda uzmemo koju kintu više :D

U svakom slučaju, drage komšije sa foruma, DOĐITE U ČETVRTAK U 19 SATI U HOL LAMELE 2 da se dogovorimo šta da radimo, kome za šta da se obratimo, a ako nas bude dovoljno da uđemo i u proces formiranja kućnog saveta ne bi li smo lift aktivirali do Nove godine.
 
nikola011":13lhbj2n je napisao(la):
@Lakimil

Sto se tice tvog obrazovanja, malo mi je bilo smesno sto si stavio index i iz radoznalosti sam morao da ga pogledam. :)
Prvo sto sam pomislio je da me zezas jer mi je u oko upala rec "graditelj" na pecatu pa sam pomislio da si neko iz Graditelja ko je radi fore izlupao pecate jer nijedan fakultet nisam mogao da uklopim u tu rec (gradjevinski, za gradjevinu), ali bas graditelj nikako. Onda sam uspeo da vidim koji je, i bez ikakve uvrede kad si ga vec tako stavio, ja cu staviti ovu salu sa Njuz.net-a:

http://www.njuz.net/fakulteti-potrosili ... enadzment/


A voleo bih da nam kazes kakva je veza izmedju Fakulteta za Graditeljski menadzment i kompanije Graditelj :D
Mozda sam bio u pravu za ono lupanje pecata?!

graditelj.jpg
 
Nina66":11xjrvvq je napisao(la):
Šta reći na sve?
U ovoj zemlji zaista sve ide na mišiće, ali to naravno nije nikakvo opravdanje.

Inače na temu staro ili novo, i pored sve ove muke, opet bih se opredelila za novo.
Šest meseci sam gledala stanove. Svaki stari je zaista bio precenjen.

U svakom slučaju, drage komšije sa foruma, DOĐITE U ČETVRTAK U 19 SATI U HOL LAMELE 2 da se dogovorimo šta da radimo, kome za šta da se obratimo, a ako nas bude dovoljno da uđemo i u proces formiranja kućnog saveta ne bi li smo lift aktivirali do Nove godine.

Slazem se uglavnom, mozda bi sa renoviranjem izaslo oko 1.400. Naravno ako govorimo o lokaciji Cerak-Vidikovac za manji stan.
Za dobre stanove po Beogradu uglavnom je zaduzena Greda Valjevo na koju si mislila.

Meni se ne zuri, imam svoju racunicu. I sam sam rekao da je novogradnja jos uvek jeftinija.
To ne poricem, ali ne zelim da se iko oseca kao da nekom nesto duguje, a dao je toliko novca za stan.
Udruzite se, a Lakimil koji je pljuvao po prostornom planeru je postavio indeks Fakulteta za graditeljski menadzment koji je osnovala kompanija Graditelj, tako da sam vam sve rekao.

Sve najbolje u borbi za vasa legitimna prava.
 
Nikola, bravooooo za osnivača fakulteta.
Jeste Greda je u pitanju, stvarno su im stanovi savršenii ko voli da živi u gradu isplati se kupiti.
 
Nikola011 pa JA sam postavio sliku svog Indexa, uredno sa pecatom ( nisi mi je ti postavio ili neko sa ovog Foruma) ! Da li u ovom slucaju ti stvarno mislis da si detektiv ili si i eventualno akreditaciona komisija??? Zar nisi u prethodnom postu napisao kako si uspeo da vidis koji je fakultet , salio se malo i nakon toga nastavio normalnu komunikaciju!? U cemu je problem ?
 
Posto sam od mnogih napadnut ovde kao osoba koja leci svoje licne frustracije prema graditelju, necu vise komentarisati ovu temu. Ostaje mi da potvrdim da je to ta zgrada u kojoj zivim i za koju ovi iz graditelja ne znaju, a gradili su je, drze je i na sajtu verovatno malo sredjenu u fotosopu, a one fotografije su napravljene sa druge strane istog tog dela zgrade sto je na fotografiji. Nije bitno da li se ljudi zovu Ljubisa, Mica, Pera, Mika ili Laza, bitno je da uvek morate da ih jurite, a tretiraju vas tako bahato kao da ste dobili stan na poklon od njih. Kao jos jedan primer njihove lose gradnje imate zgrade izgradjene na Cukarickoj padini, bele sa ravnim krovovima, izmedju novog vrtica i semafora kod onog kineskog restorana. Sto se tice spominjanog parketa i kod mene izmedju letvica imate od 2-4 mm prostora i na mnogim delovima je potpuno odlepljen. Jedina pozitivnija stvar od zgrade u Zelezniku je sto su zidovi u Zarkovu deblji jer imaju izmedju fasade i blokova i red cigle. Necu pominjati 1000 ostecenih, ali dovoljno mi je to sto ni posle 14 godina nemam uknjizen stan, jer od skora nam je tek omoguceno da ga uknjizimo, ali treba platiti... Takodje pominjali ste nadogradnju i tacno je da su mnogi delovi zgrade nadogradjeni, a upravo je graditelj prodavao stanove na poslednjem spratu skuplje jer su ljudima govorili da su uradili deblje temelje i da mogu slobodno da nadograde svoje stanove i mnogi su to i uradili. A znate kako su to rekli - mi smo uradili deblje temelje i izgradili 4 sprata da ne moramo da pravimo lift, a vi slobodno nadogradite stanove. To je sve od mene, sve najbolje..

Ostao sam duzan imena firmi. Ja pratim godex gradnju u Zarkovu, imaju cesto lokacije koje grade u Zarkovu i na Cukarici, malo su skuplji oko 1200 - 1300 e, ali lepo grade. Ima jos takvih firmi koje grade male zgradice npr na Belim vodama.

Lakimili, sta je ono, singi dingi, mega bleja? Ne znam zasto se hvalis privatnim fakultetom graditelj inzenjeringa, zelis da impresioniras ljude na forumu svojom strucnoscu? Ja predajem na Beogradskom univerzitetu pa ne slikam svoje reference i diplome...
 
Alo bre, pa kako sastanak u cetvrtak u 19h ? da li ste pomislili da neko mozda radi drugu smenu do 20 ili 21h? pa i ja zelim da prisustvujem sastanku. Zasto se niste organizovali za subotu, nedelju ....
nisam odavno bio u zgradi bas zbog posla, ali me interesuje to obavestenje u vezi placanja struje. je l moze neko to da skenira i okaci?
 
prostorni planer":2sqclc3c je napisao(la):
Takodje pominjali ste nadogradnju i tacno je da su mnogi delovi zgrade nadogradjeni, a upravo je graditelj prodavao stanove na poslednjem spratu skuplje jer su ljudima govorili da su uradili deblje temelje i da mogu slobodno da nadograde svoje stanove i mnogi su to i uradili. A znate kako su to rekli - mi smo uradili deblje temelje i izgradili 4 sprata da ne moramo da pravimo lift, a vi slobodno nadogradite stanove. To je sve od mene, sve najbolje..

To je bilo takvo vreme bezakonja i snalaženja, ali koliko sam shvatio vi ste imali izbor da li da nadogradite ili ne. Kakav je kvalitet nadogradnje to se vidi iz slika (prokišnjavanje i prljava fasada zbog toga). To je isto da sada mi dozvolimo nadogradnju (a to nemože) i potpuno poremetimo krov.
 
Opet znači lažu......navodno......NAVODNO....danas idu u BEOGR. TOPLANE na neki dogovor....a ako ne bude grejanja NAVODNO će nam plaćati oni....A peći i ostala grejna tela? Ko će to da kupi? Što pre se organizovati i uraditi nešto konkretno. Nema tu cile-mile....dosta im se opraštalo.
Ovu informaciju sam čula od jednog stanara koji ih je kontaktirao. ETO.
Ništa im ne verujem!!!!!!!!
 
Ни ја им не верујем. И не разумем људе који их правдају (осим ако не раде за Градитељ или имају некакав интерес да то раде).

Ја сам за то да се поднесе тужба против Градитеља због неиспуњених обавеза из купопродајног уговора: нема грејања, нема лифта, нема доказа да је зграда добила употребну дозволу. Такође треба тражити и новчану надокнаду. Наравно, све преко суда.
 
PA kako sastanak u cetvrtak kad je Mitrovdan ili se slavi ili se ide na slavu :?:
 
Ova tema je i pokrenuta od strane onih koji rade za Graditelj.
 
Ovo je neukusno.
Tema je otvorena radi informisanosti i diskusije stanara (postojećih, budućih, potencijalnih) kao i svih ostalih u vezi gradnje ovog naselja. Nadam se da će sama tema doprineti rešavanju problema sa investitorom i ostalima kao i da će podstaći razvoj postojećeg/budućeg naselja i razmenu informacija.
Naselje Stepa već ima svoj forum http://www.stepa.rs/forum koji ima sve ovo navedeno i mnogo više od toga. To mnogo znači za ovo naselje.
 
Vreme sastanka nikada ne može svima odgovarati, na žalost.
Nas nekoliko u zgradi smo se dogovorili da probamo da se okupimo i pošto niko do sada nije dao nijedan predlog, predložili smo ovo jer smatramo da nam je ovaj problem prioritetan.
U svakom slučaju, nema vajde od pojedinačne galame, ili ćemo nešto zajedno uraditi, ili čekati da neko drugi to uradi za nas (što sumnjam), ili će se svako boriti za sebe pa kako se snađe.
Kako god.
 
zvao sam toplane: receno mi je da ce danas biti ugovor zavrsen i da treba da se doplati nesto para, tj. to placa Graditelj. ostalo su platili jos pre nekoliko meseci.kada plate taj ostatak donosi se podstanica i u roku od 3 dana se pusta probno grejanje koje traje 2 meseca.
napisite sta ste se dogovorili na sastanku, jer ja necu moci da prisustvujem, radim do 20h
 
Super za info o grejanju. Šta je to probno grejanje, da li se plaća ili šta?
Ja ne mogu nažalost da prisustvujem sastanku, nisam se uselio još, mnogo mi je kasno, a imam i sitnu decu :)
 
pa valjda je to ono isto probno kao sto sada imamo u zgradama gde zivimo (od 1.10. do 15.10.dok ne pocne stalno) , samo ujutru i uvece i ako se preko dana spusti ispod 15. ne znam, mozda to i nije to, ja sam tako povezao
 
Pazite sa elektranama, to su tek veliki prevaranti.
Najbitniji vam je kapacitet podstanice, ako vas tu za...bu onda vas ocekuju problemi.
Potrudite se da sa tom firmom koja vam je prodala stanove budete na zajdenickom frontu u odnosu na elektrane.
srecno i zelim vam da sto pre budete u toplim stanovima.
 
Probno grejanje je normalno grejanje uz podesavanje sistema 15-ak dana. Za to vreme grejanje ide na racun invesatitora. Tako su mi barem rekli u Graditelju.
 
Danas bio na gradilištu i majstori mi lakirali parket, pa sam propratio radove.
Istovremeno postavljali su kalorimetre na svaki radijator i sušač peškira koji imaju daljinsko očitavanje potrošnje energije. Na svakom radijatoru (cini) na sredini između rebara stavljaju taj uređaj dimenzija oko 12x3x2cm. Ima li neko iskustva kako to radi i da li ima uštede u plaćanju?
 
Vrh