1. Nisam mislio samo na najsiromasnije vec i na siromasne i srednji sloj koji su takodje ugrozeni, sto mu dodje oko 70-80 % stanovnistva.[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=850796#p850796:32cxu8sr je napisao(la):Kailan » Pon Maj 17, 2021 11:12 pm[/url]":32cxu8sr]Ovo je sve lepo, samo odakle drzavi lova da bi napravila dobre skole, bolnice, puteve za sve, a ne samo za bogate kaste u njihovim dzentrifikovanim krajevima ?
Најсиромашнији слојеви становништва јако мало доприносе буџету и пореске олакшице за њих би се лако надокнадиле укидањем непотребног трошења
2. Cak i postojeci troskovi na javno skolstvo, zdravstvo, insfrastrukturu su nedovoljni pogotovo u USA, da bi svi imali koliko toliko pristojne uslove.
Liberalni kapitalizam je isto toliko extreman i stetan kao i marxizam, samo sto to jos nije priznato, za razliku od potonjeg.Slazem se, samo sto je trenutno toliko dugova, da bi prestanak stampanja doveo do masovnih bankrota svih i svega.
У праву си. Мада, мислим да се слом западне економије или бар дуги период стагнације више не може избећи шта год да се деси. Једина нада је да ће остатак света научити нешто из тога и престати да фантазира о економском расту као последици штампања пара јер је то увек грађење куле на ваздуху.
Бојим се да ће економски дискурс у 21. веку постати све екстремнији између класичног либерализма са једне стране и марксизма са друге јер је тзв. "Њу Дил" потпуно фејловао да испуни своја обећања
Uravnilovka tj svima jednako je jednako pogresno kao i princip "winner takes it all".
Znaci nesto izmedju ova 2.
Slazem se, ali ima i druga prica, Nemacki bogatas se bahati sa 30 bentlija, pritom ima racun na Kajmanskim ostrvima,ima svoje menadzere da upravljaju bogatstvom, jednom recju ladi ja*a, dok kasirka u Lidlu, radi i vikendom veoma naporan posao, i pritom jedva prezivljava.Ja i pricam o rastu nejednakosti na Zapadu, Istok raste, i tamo svi imaju koristi od globalizacije, i bogati i siromasni, za razliku od Zapada.
Znaci poenta je: na Zapadu korist (i to ogromnu) imaju bogatasi, a gube srednja i niza klasa. Po meni, taj racun treba rasporediti.
Распоређивање те користи на Западу би значило завртање славине за остатак света тако да немам претерано емпатије према мукама западне средње класе која не може да приушти најновији ајфон. Важније ми је да се смањује глад у свету него да просечан Немац има раст животног стандарда из године у годину
To sam upravo i rekao, treba nam globalni porez, ali to moraju svi da urade, inace ce i dalje kapital i bogatstvo bezati iz "kandzi" poreske uprave.Mislio sam na situaciju da bogatas uzme drzavljanstvo nekog egzoticnog poreskog raja i placa procentualno mnogo manje poreze od cistacice na minimalcu.
Logicno je da kapital ide tamo gde su manji troskovi, i nisam na to mislio, to su prirodni tokovi kapitala, ali ovo gore je ocigledna prevara, doduse legalna.
То да, али само показује колико су постојећи порески системи глупо замишљени и непогодни за глобализам. Ако неко може законито да избегне да плаћа порез у земљи у којој производи и троши онда је проблем у пореском систему те земље.
Npr Nemacka tj EU to uvede, onda gomila firmi iz EU otvori centrale u Luxemburgu, i tamo placaju smesne poreze iz drugih zemalja koje nisu EU, takodje zaposljavaju ljude u toj centrali itd.
Ovo sto pricas mozda vazi u nerazvijenim podrucjima, tamo je rad u drzavnoj sluzbi iz raja izasao.1. Ovo je podatak iz 2019. otada su plate dosta porasle u privatnom sektoru.
2. Morate jedno da shvatite, to isto ne kapiraju ovi sto diskutuju o stanovima, u Srbiji je velika razlika izmedju prijavljene i stvarne plate u privatnom sektoru.
Не знам колико су порасле али знам да плата у приватном сектору јако често каска за јавним (не могу да нађем нигде графикон на ту тему и то ме нервира).
Разлика између пријављене и стварне плате може да иде у оба смера, узимајући у обзир да добар део радника у приватном сектору ради за мање од пријављене плате (чак и враћају у кешу део)
U vecim gradovima i razvijenijim podrucjima je obrnuto, znam da se ljudi zale da nadju radnike za sasvim pristojne plate (doduse mora da se radi a ne zabusava).