Šta je novo?

Srbija - zlatna strana medalje

Pale se reflektori upereni u EU:

"Pad srbijanske Vlade je posljedica sve snažnijeg pritiska na režim Aleksandra Vučića od strane spontano mobilizirane domaće javnosti predvođene studentima, a ne “nevidljive ruke” sila iz inozemstva kako to predstavlja premijer u stavci. Baš suprotno, neki od najutjecajnijih političara iz država članica EU, baš kao i predsjednica Komisije, su pružali otvorenu podršku srbijanskom predsjedniku", izjavio je Picula.

"Ostaje za vidjeti hoće li ta podrška autokraciji ostati nepromijenjena i nakon evidentnog kolapsa dosadašnjeg modela vladanja Srbijom. Odgovor mora dobiti i pitanje imaju li masovni prosvjedi dovoljan transformacijski kapacitet za dublje promjene u zemlji? To svakako ovisi o daljnjim potezima sučeljenih strana", ocijenio je socijaldemokrat.

Pa ja bih mogao da te pitam, a kako ti NISI zaključio?
Nisi primetio da su radili ranije?
Nisi primetio da traže da zasednu u prelaznu vladu?
Što da sede u vladi neizabrani? itd itd...
Migolje se i čekaju šansu da preko studentskog i građanskog bunta zasednu gde su planirali.

Miran put je protest, bez traženja promene vlasti bez izbora.
Blokiraj raskrsnicu, ciči, lupaj u lonce, demonstriraj tako da ne zehebavaš celi grad... i to bi imalo efekta. Ne mora da se čeka dok oni pune džepove.
Sve može da se postigne bez da zapalimo kuću u kojoj živimo.
Tako ćeš vlast naterati da bude odgovornija.
Evo, demonstriraj dok se ne imenuje tužilac koji radi svoj posao. Na primer... imaš fore od 19:00 do 21:00 da blokiraš šta hoćeš osim ključnih arterija.
A ne AK na 24 sata, što nikom nije trebalo, ni Beograđanima, ni Srbiji, a ni tim studentima. Znam da treba vremena da se prase ispeče, ali mogli su da donesu pečeno prase, da ga krcnu do kraja i odblokiraju raskrsnice. itd itd... sve se može kad se hoće... ali se neće, potrebno je praviti HAOS, a ne popravljati stvari. To imamo danas.

Nisi čitao moje postove od ranije... prelistaj malo pa ćeš videti.
Zabranjeno mi je od strane admina da ponavljem već iznesne stavove, pod pretnjom isključenja sa teme.
Sorry, više ti ne mogu reći. Radije bih da ostanem i nerviram ove entuzijaste što misle da su pobedili.
Kakve veze ima sta je ko radio ranije. Ja sam te pitao kako si SADA zakljucio? Ili jednostavno nemas odgovor te je to neki tvoj sklop misli? Miran protest? Kako. Da lupamo u serpe? Mislis da ce to promeniti vlast? Videli smo kako je to pomoglo u koroni. Ajde malo razuma. Ubijaju ljude na ulicama, a ti mislis da ce lupanje u serpe pozvati na odgovornost.

Dakle protesti će morati da krenu u pravcu pritiska da se ovaj uhapsi. To je jedini normalan izlaz.

Koliko vidim Hulja se odlucio na odugovlacenje. 30 dana za formiranje nove vlade, pa mozda izbori. Misli da ce se protesti rasplinuti.

On smatra da vreme radi za njega i da je svakim danom sve jaci. Tako tvrde eksperti Informera i on izgleda cerije u to.

Koga boli uvo sta on smatra a sta "eksperti informera"...
osim ono malo umobolne i dementne mase sto mu jos veruje i gleda ga kao vožda...

1000022990.jpg

🇷🇸 Podržavamo građane Srbije koji protestuju!

Ovi masovni protesti predstavljaju vapaj za pravdom u zemlji koja je pogođena korupcijom, medijskim ograničenjima i represijom protivnika.

‘Ljudi u Srbiji zaslužuju istinu i odgovornost. Evropa vas čuje i podržava vas!’”

Kaže @VPrebilic iz Evropskog parlamenta i grupe zelenih @GreensEFA

Čega se pametan stidi...
Kakve veze ima sta je ko radio ranije
Pa ne možemo selektivno da uzimamo informacije koje nam odgovaraju.
Ja kažem da opozicija čeka da studenti iznesu protest, da bi ovi na kraju bili krajnji korisnici tog uspeha.
Možeš se složiti ili ne, nebitno. Moje mišljenje.
Ubijaju ljude na ulicama
Jel?
Nisam primetio da je neko ubijen.
Odakle ti dolazi taj poriv da baš ovoliko govoriš neistine?
Isto važi i za ostale.

Dva incidenta, OČIGLEDNO nevezana za politički kontekst, sa uhapšenim i procesuiranim vinovnicima i uprkos prostoj činjenici da vlastima najmanje ide na ruku eskalacija, tebi i ostalima je dovoljno da proglasite da Vučić gazi ljude po ulicama. Sram vas bre bilo. Pravite PR za sopstvene političke aspiracije. Da je neko hteo da gazi, gazio bi mnogo više i efikasnije.
Pa i ovo u NS - vinovnici uhapšeni i procesuirani. Svi osudili taj ogavni čin. Al jok, odgovara da se i to stavi u funkciju dalje eskalacije.

I na kraju mi ti dođeš sa pričom da vas ubijaju po ulicama.

Naravno da nikad nećete osuditi napade na profesore i nastavnike koji i dalje drže nastavu.
Nećete osuditi pljuvanje i psovanje neistomišljenika.
Nećete osuditi zloupotrebu dece.
Nećete osuditi ni šaranje prozora na stranačkim prostorijama ni uvredljive i degradirajuće grafite.
Nećete osuditi ni da sutra neko palicama napadne SNS člana - to je ok, zaslužio je, to je ta vaša bolesna i nakaradna logika.

Vidite ljudi - sve vam je džaba.
Izmigoljiće vam se ovo uz ruku.
Nećete postići cilj.

Pre ili kasnije, biće održani izbori, i opet ćete da puknete.
Nema dovoljno naroda na ulicama, niste mobilisali ljude, mimo svog članstva i simpatizera koji su inače glasali za vas.
Neće biti lustracije, revolucije i ostalog.

Budite zadovoljni pretpostavkom da je Žvala nešto naučio iz svega ovog i da treba malo da smanji carsku bolest i da više ne uzima zdravo za gotovo da je svemoćan i nedodirljiv kad na njegovoj strani neko napravi neko teško sranje.
Znam da vas sve ovo nervira, ali istina leči.

Poslednja izmena:
@Perkan Znam da tebe nervira sto pobedjujemo ali jbg, svacije vreme prodje. A za to da nas ne ubijaju, sram tebe bilo. Malo li je slucajeva gde neko ubije nekog i ne odgovara za to ali tebi izgleda to nije dovoljno jer nije tvoj. Verovatno si i ti isti kao i onaj deformer deda iz Jagodine koji bi cestitao ubici svoje cerke. Svaka cast, to je Srbija. Sa takvima mozemo samo da nestanemo ali srecom ne zelimo. Zelimo da takvi odu. Da nije ovih protesta nista se ne bi ni desilo, svi bi ostali na svojim funkcijama, nastavili bi da rade sta hoce i ubijaju koga hoce uz eventualno hapsenje nekog nebitnog lika.

Naravno da nikad nećete osuditi napade na profesore i nastavnike koji i dalje drže nastavu.
Naravno da necete osuditi napade na ljude koji su podrzali proteste.
Nećete osuditi pljuvanje i psovanje neistomišljenika iako to vas vodja svakodnevno radi
Nećete osuditi zloupotrebu dece iako vas vodja to svakodnevno radi.
Nećete osuditi ni šaranje prozora na stranačkim prostorijama ni uvredljive i degradirajuće grafite.
Nećete osuditi ni šaranje prozora na stranačkim prostorijama ni uvredljive i degradirajuće grafite iako to vas vodja svakodnevno radi.
Nećete osuditi ni da sutra neko palicama napadne SNS člana - to je ok, zaslužio je, to je ta vaša bolesna i nakaradna logika.
Nećete osuditi ni da sutra neko palicama napadne člana opozicije - to je ok, zaslužio je, to je ta vaša bolesna i nakaradna logika.

E Perkane, sada stvarno pises kao SNS drug clan od 19 godina jer

Nećete postići cilj.
Nećete postići cilj.

Poslednja izmena:
Čega se pametan stidi...

Ja kažem da opozicija čeka da studenti iznesu protest, da bi ovi na kraju bili krajnji korisnici tog uspeha.

Jel?
Isto važi i za ostale.

Dva incidenta, OČIGLEDNO nevezana za politički kontekst, sa uhapšenim i procesuiranim vinovnicima i uprkos prostoj činjenici da vlastima najmanje ide na ruku eskalacija, tebi i ostalima je dovoljno da proglasite da Vučić gazi ljude po ulicama. Sram vas bre bilo. Pravite PR za sopstvene političke aspiracije. Da je neko hteo da gazi, gazio bi mnogo više i efikasnije.
Pa i ovo u NS - vinovnici uhapšeni i procesuirani. Svi osudili taj ogavni čin. Al jok, odgovara da se i to stavi u funkciju dalje eskalacije.

Nećete postići cilj.

Nema dovoljno naroda na ulicama, niste mobilisali ljude, mimo svog članstva i simpatizera koji su inače glasali za vas.

Budite zadovoljni pretpostavkom da je Žvala nešto naučio iz svega ovog i da treba malo da smanji carsku bolest i da više ne uzima zdravo za gotovo da je svemoćan i nedodirljiv kad na njegovoj strani neko napravi neko teško sranje.
Aj' prestani da ga zoves Zvala.

Postoje ovde ljudi koji su za SNS, dva Dejana, VRadovic... pa normalno funkcionisemo sada vec decenijama. Malo se peckamo i to je sve.

Svako botovanje nije dozvoljeno. Ne radi se tu samo o politici, ne moze sad neko da dodje neku temu o nekom projektu i botuje tamo jer je iz firme koja gradi to.

Tako da, malo spusti loptu, ako imas stavove, iznesi ih, prestani da se napusavas ceo dan i nemoj da lazes i sebe i nas sa tim da coveka koga podrzavas zoves zvalom.

Reci da si za SNS i pricaj zasto ih podrzavas itd.

Bez botovskih forica gde pokusavas da uneses razdor pricom da ti nisi za Vucica.

Čega se pametan stidi...

Jel?
Isto važi i za ostale.

Nećete postići cilj.

Ja se s tobom slazem oko nekih stvari. Ovo mora dobiti politicku konkretizaciju. Opozicija je nikakva i iskreno dosadasnjim angazovanjem ne zasluzuje da joj se vlast samo preda u ruke. SNS bi i bez raznih manipulacija bio najjaca stranka na do sada odrzanim izborima. Price da su izbori pokradeni su stoga malo neozbiljne.

Medjutim, ne znam zasto si tako uveren da SNS lagano opet dobija izbore? Oni su i na onim u decembru prosli najlosije do sada, na foru uzeli tri najveca grada, SPN kao opozicioni blok uzeo najveci procenat od 2012. Da je bilo veceg udruzivanja na desnici, i u parlamentu bi bilo tesno. Odakle ideja da oni danas, posle novog talasa litijumskih protesta i ovih tri meseca oni SNS moze da ponovi cak i taj rezultat?

Takodje, po reakcijama vlasti je jasno da je ovo najozbiljniji udar koji su pretrpeli u ovih 13 godina. Hapsenja, ostavke, to neko opsednut rejtingom kao Vucic radi samo ako jasno vidi da brojke ne idu na njegovu stranu.

I to trpanje svih u isti kos i obracanje u mnozini, ne cini ti uslugu. Raznih nas ima ovde, i konzervativaca i liberala i rusofila i eurofila. Ja prvi se ne podnosim, pa, sa jedno dvocifrenim brojem ljudi ovde. Pa smo opet svi na blokadama, jer je dogorelo.

Mislim da gresis kad stavljas ovo sad u isti kos sa prethodnim talasom demonstracija. Brojnost, energija, same reakcije vlasti, su bitno drugacije nego ikada do sada. Pocetak njihovog pada je krenuo jos negde 2020 ali sada bitno ubrzava. Autoritativni sistemi deluju neprobojno ali su sustinski jako krhki. Ako unistis institucije koje drze drzavu, sve sto te drzi na vrhu je narodna vera u tvoju moc. A ta vera je sada nestala, i tu tesko da sad ima nazad.

Imam jednog prijatelja, par godina stariji od mene, bio mladi otporas, nakon petog oktobra malo zasao u politiku, zgadilo mu se sve sto je video tu, razocarao se i skroz povukao. Ne izlazi na izbore ni na demonstracije vec 20 i kusur godina, svi su mu isti, oni nas gledaju kao st*** itd. Sate i sate smo proveli u raspravama i ubedjivanjima, njegov odgovor je uvek 'zovite me kad krenete da ih vesate'. E pa, i taj prijatelj je juce bio na Autokomandi. Samo jedan od milion znakova da je sad ipak nesto drugacije.

Na kraju krajeva, iako razumem sustinu tvoje kritike prema svemu, ne razumem toliki bes prema ovakvom desavanju. Ne dogadja se cesto da autokratu koji sve poluge moci drzi u svojim rukama, uz spoljnu podrsku i istoka i zapada, otera u defanzivu gomila omladine i obicnog naroda, dok se cak i opozicija pravi mrtva. Kako god da ovo zavrsi, narod je shvatio da ipak ima neku moc, a oni da ipak ne moze doveka kako oni hoce, i to ce ostati kao upozorenje i sledecima. Ja ne znam kako to nije univerzalno pozitivna stvar.

Postoje ovde ljudi koji su za SNS, dva Dejana, VRadovic... pa normalno funkcionisemo sada vec decenijama. Malo se peckamo i to je sve.
Beki, moram da ti kažem da si mi sa ovim postom ulepšao veče. Ako zaista iskreno smatraš da normalno funkcionišemo uprkos razlikama, i da je sve ovo na forumu peckanje, moram da ti kažem da mi je drago ako to zaista misliš i ako zaista ljudski na nivou ljudskog bića nemaš ništa protiv mene, i ako je sve to što smo imali na forumu bilo zapravo samo peckanje

U tom slučaju imaš jedno pivo (ili šta god da je piće po tvom izboru) ako se jednog dana na nekom Beobuild druženju upoznamo 🍻

Medjutim, ne znam zasto si tako uveren da SNS lagano opet dobija izbore?
Defke, kad malo bolje razmislim, moram prizati da si u pravu za ovo.
Ovo jeste ozbiljan udar na SNS, Bogu hvala.
Na da bi zbog toga pučem došao na vlast neko drugi, nego da bi se arogantni balvan dozvao pameti da SAM SEBI NE PRAVI SRANJA kad neki uvezani sa njim napravi sranje, nego da ga lepo pusti niz vodu, kako zakon propisuje, da se pravda namiri.

Tako da, moraću da malo modifikujem taj stav "dobijaju izbore" uvođenjem drugačije odrednice - "dobiće većinu, ali neće biti onakve ubedljive pobede kao ranije". Sve će biti komplikovanije sa pravljenjem koalicija, u svakom slučaju stvari neće biti iste, više nikad.

I dalje verujem da imaju najveću podršku koja će da raste što se ovo ludilo više bude rastezalo.
Verujem i da će izaći iz nokdauna i nesnalaženja u ovoj situaciji i da će početi ozbiljan propagandni kontraudar korišćenjem svih sredstava, baš kako protesti počnu da otupljuju. Mislim da ta ulična energija ima svoj peak i da ne može večno da dreči ovim intenzitetom, pogotovo ne zbog dece i škola i ostalog, da se ne ponavljam. To je prilika za kontru i verujem da će da je iskoriste. Videćemo sa kojim ishodom.

otera u defanzivu gomila omladine i obicnog naroda, dok se cak i opozicija pravi mrtva
Sve je ovo plemenito i divno, ali pre ili kasnije gomila omladine i običnog naroda moraće da se skloni, a politički akteri za koje smatram da su opasni za budućnost zemlje, na lovorikama i uspesima ove omladine, počeće da deluju. Nedostatak programa i suštinske podrške u glasačkom telu nadoknadiće rezultatima ulice. Kad zasednu na vlast, garantujem ti, nastupa haos, osveta, udar na Crkvu, na identitet, na spoljnu politiku, Vojsku. Znam ja da vama ovo smešno zvuči, ali to nije zato što sam ja u krivu, nego vi niste svesni šta se šunja u grmu. Niste svesni opasnosti.

E zbog svega toga ja ne mogu da podržim sve ovo što se dešava.
Da je opozicija sabrana oko nacionalno orjentisanih stranaka, ne bih imao čak ni problem da podržim proteste, iako principijelno mi se gadi ulica i revolucija. Znam da revolucije NIKADA ne donose efekte željene od strane onih koji su ih na svojim leđima izneli kroz demonstracije i otpor. Ko god malo pročita neku knjigu, može u to da se uveri. Ja sam to na svojim leđima na teži način shvatio. Uvek fukara na kraju zasedne na lovorikama dobronamernih. Uvek! I zato je meni demokratski proces bolja, ili da kažem, manje loša alternativa. Sve i da su izborni uslovi loši, kako se tvrdi, što je takođe po mom mišljenju jedno obično pro....seravanje gubitnika koji ne može da animira narod normalnim putem, pa kuka na uslove trke - sve i da je tako, svejedno, opet su izbori bolja opcija, po milion kriterijuma.
E pa, i taj prijatelj je juce bio na Autokomandi. Samo jedan od milion znakova da je sad ipak nesto drugacije.
Odlično. Dva miliona glasova PROTIV Vučića i problem rešen.
Ako je to narodno nezadovoljstvo toliko koliko kolege ovde tvrde da jeste, čemu pro....seravanje o izbornim uslovima. Pa ne može izborna krađa da anulira milione nezadovoljnih. Ona ima smisla samo kad je gusto, pa par desetina hiljada glasova prevagne ovako ili onako. Ovde se priča da je narod ustao, da su u SNS pukli, bla bla.... pa šta sviraju onda, idite na izbore i pobedite ga.

Samo pokušavam da ti pokažem koliko ovde licemerja postoji.

Defke, oni neće izbore jer znaju da ne mogu da dobiju. Hoće vlast bez izbora, hoće da lustriraju konkurenciju i onda da vladaju bez ozbiljne alternative. Hoće tutorstvo nad narodom, kako Antonić kaže u svom članku, koji ti preporučujem da pročitaš.

Eto, to je neka moja logika, pogrešna ili ispravna, vreme će pokazati.
Neslaganje mene i većine ovde svodi se na prostu stvar:
- njima je rizik promene putem ulice prihvatljiv, jer nema ništa gore od Ovoga
- meni je rizik promene putem ulice neprihvatljiv, jer to što ćemo dobiti, po stepenu zla, Ovome nije ni do kolena.

Ako se ispostavi da sam promašio, modifikovaći stav i priznati grešku. Ali ne mislim da grešim. Naprotiv.

Poslednja izmena:

Danas:​

Удружење за заштиту потрошача Ефектива позвало је све грађане на бојкот великих трговинских ланаца у петак, 31. јануара.​

Као разлог за овај позив, из Ефективе указују да у Србији имамо највише цене у Европи.
Они позивају све грађане да тог дана ништа не купују у великим тргоивнским ланцима као што су Делез у склопу ког послују „Маxи“ и „Схоп&Го“, затим „Меркатор“, чији су „Идеа“ и „Рода“, као и „ДИС“, „Лидл“ и „Универеxпорт“.

Vrh