Nakon ostavke premijera Srbije Miloša Vučevića, priča o izborima se ponovo vraća u fokus koji povlači i pitanje - da li je ovo pravi trenutak da se izbori održe?
n1info.rs
“Pa kako možemo uopšte da razgovaramo o izborima ako se vrlo malo pomerilo oko promene izbornih uslova? Znači i to je jedno po meni vređanje inteligencije javnosti kada ti stalno vrtiš iste stvari, nudiš ista rešenja. Znači mi nemamo više vremena da prihvatamo takva rešenja, što znači da mislim da taj naš zajednički napor svih onih koji žele da se angažuju mora biti dugotrajan i da, nažalost, moramo da se spremimo da to neće tako brzo da se desi“,
Vratimo se na kratko decembarske izbore 2023. godine, koji su bili obeleženi optužbama za organizovana preseljenja glasača i neregularnostima. Tada je usledio i niz protesta i apela građana i opozicije, a izborni uslovi u Srbiji ostali su suštinski nepromenjeni.
Tada je oformljena i Radna grupa za unapređenje izbornih uslova, koja je osnovana sa ciljem da se primene preporuke ODIHR-a (OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava), ali nije imala prevelikog udela.
Sastav Radne grupe čine po dva predstavnika poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini, političke stranke nacionalnih manjina koje nemaju poslaničku grupu u Narodnoj skupštini, te organizacije civilnog društva, udruženje
CRTA, Centar za slobodne izbore i demokratiju i Transparentnost Srbija.
„Uprkos nominalnom opredeljenju vlasti, iskazanom pre svega pred očima međunarodne zajednice, da se posveti primeni preporuka ODIHR i stvaranju uslova za izbore koji bi istinski mogli da reflektuju volju građana, konkretnih pomaka nema ni na jednom planu“, rekao je Raša Nedeljkov, programski direktor CRTE.
Kako je dodao, pitanje revizije biračkog spiska je i dalje na dugom štapu.
„Mediji su i dalje više posvećeni agitaciji za vlast nego objektivnom informisanju javnosti, građani i dalje trpe političke pritiske, institucije inercijom omogućavaju da vinovnici izborne korupcije i počinioci krivičnih dela u vezi s izborima budu zaštićeni nekažnjivošću. Takvi problemi ne mogu da se reše u mesec ili dva uoči izbora“, istakao je on.