Šta je novo?

Srbija - zlatna strana medalje

troll on

Da ne razvlačim dalje, imam ogroman animozitet prema facebooku, myspace-u itd... kako sa idejne tako i sa strane realizacije.

troll off

Petak, 27. mart 2009.
Grad Beograd se priključuje akciji „Sat planete Zemlje 2009.”
Predsednik Skupštine Beograda Aleksandar Antić isključiće u subotu, 28. marta u 20.30 časova u Starom dvoru, dekorativno osvetljenje ove zgrade na sat vremena i tako će se Grad Beograd simbolično priključiti akciji „Sat planete Zemlje 2009.”
Istovremeno će dekorativna i javna rasveta biti isključena i na Hramu svetog Save, Kalemegdanskoj tvrđavi, kuli Nebojši, Crkvi svetog Marka, Ruskoj crkvi, Etnografskom muzeju, na Brankovom, Novom železničkom i Starom savskom mostu.
Već treću godinu globalnu akciju „Sat Zemlje“ organizuje Svetski fond za prirodu. Ljudi širom sveta 28. marta gase svetla na sat vremena u cilju pokretanja interesovanja za klimatske promene i uključenja što većeg broja država, institucija i pojedinaca u borbu protiv ovog gorućeg problema.
Izvor: Beoinfo
Link: http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1340572

Ekologija od jeseni u školama
Autor: A. E. – P. Đ. | Foto:FoNet | 12.04.2009. - 00:01

Od početka nove školske godine, u svim osnovnim školama u Srbiji učenici će sticati znanja iz ekologije i zaštite životne sredine. Predlog Ministarstva zaštite životne sredine predviđa da ekologija bude treći obavezni izborni predmet za učenike od prvog do osmog razreda.

ekologija-x.jpg

Prema rečima Ivice Radovića, državnog sekretara ovog ministarstva, postoje dva predloga za uvođenje ekologije u škole. Prvi predlog predviđa da ekologija postane treći obavezni izborni predmet, pored veronauke i građanskog vaspitanja, a učenici koji bi se opredelili za ekologiju kao izborni predmet učili bi je od prvog do osmog razreda osnovne škole. Druga varijanta o kojoj se razmišlja, a koju predlažu ljudi iz Ministarstva prosvete, predviđa ekologiju kao obavezan redovni predmet u trećem ili šestom razredu osnovne škole. U Ministarstvu zaštite životne sredine se zalažu za prvu opciju, jer smatraju da je ekologija važan predmet koji treba da ima kontinuitet u obrazovanju dece.
– Ne smemo da gubimo vreme, i zato valja što pre početi sa edukacijom naše dece, kako bi stvorili dobre navike i podigli svest o značaju čuvanja životne sredine – kaže Radović, koji je inače i profesor ekologije na Univerzitetu u Beogradu.
Iako ideja o ekologiji kao obaveznom školskom predmetu postoji još od 1973. godine, ona nikad nije zaživela u našem obrazovnom sistemu na konkretan način. Ipak, ova ideja je ponovo postala aktuelna zahvaljujući naporima Ministarstva zaštite životne sredine da se kod mladih razvija svest o ekologiji i održivom razvoju.
– Znanja o ekologiji, zaštiti životne sredine i održivom razvoju su do sada bila na margini našeg obrazovnog sistema. Međutim, zahvaljujući zajedničkim naporima našeg i ministarstva prosvete, predmet zaštite životne sredine će postati sastavni deo obrazovnog sistema – dodaje Radović.
U školama širom Srbije se teme ekologije i zaštite životne sredine trenutno izučavaju kroz biologiju i geografiju, ali taj sadržaj nije dovoljan da učenike podstakne na poimanje i razmišljanje o zaštiti prirode. Takođe, za učenike od prvog do šestog razreda osnovnih škola postoji neobavezan izborni predmet pod nazivom Čuvari prirode. Sadržaj udžbenika je prilagođen uzrastu i pruža dobru osnovu za dalje učenje, ali je problem u tome što ovaj predmet nije obavezan, pa se mali broj dece opredeljuje za njega.
– Što se tiče samog gradiva, decu nećemo opterećivati faktografijom i gomilom podataka jer onda ona to shvate kao još jednu dodatnu obavezu. Naprotiv, cilj nam je da kroz upoznavanje pojmova ekologije, zaštite sredine i održivog razvoja decu naučimo da je životna sredina njihova kuća. Da ih naučimo da tu kuću čuvaju i čiste, a da su voda, vazduh i zemljište naš „okvir života“ – objašnjava naš sagovornik.
Gradivo ne bi pretrpelo velike izmene, a predmet bi možda već od petog razreda nosio naziv Osnove zaštite životne sredine.
Što se tiče nastavnika, planirana je njihova edukacija na seminarima, kako bi i oni spremno dočekali početak nove školske godine. Naime, kako predmet zaštite životne sredine predstavlja interdisciplinarno polje prirodnih, tehničkih i društvenih nauka, zamisao je da, recimo, nastavnici biologije, geografije ili istorije drže nastavu iz ovog predmeta. Svaki nastavnik bi predavao onu oblast zaštite sredine koja je specifično povezana sa njegovom granom nauke.
– Potrudićemo se da se predmet Zaštita životne sredine ne pretvori u suvoparna predavanja, već ćemo u svim školama organizovati konkretne ekološke akcije, kako bi deca od malih nogu formirala dobre navike – dodaje Radović.

Izvor: Blic
http://www.blic.rs/drustvo.php?id=87895

Ambassador":3ck363yn je napisao(la):
Petak, 27. mart 2009.
Grad Beograd se priključuje akciji „Sat planete Zemlje 2009.”
A ovome se i Delta City priključio baš onako kako sam mislio da će se priključiti.
Osvetljenje im je većinom od neonki na plafonu i inkadescentnih sijalica svugde okolo.
Oni su pametno isključili neonke, a ostavili inkadescentne da svetle. Gde je logika?
I ugasili su reklame.
I ugasili su onaj displej.
Samo su unervozili žene sa decom koje su mislile da se zatvara, ne verujem da su išta postigli.
Trebalo je duplo više da smanje osvetljenje.
A u radnjama nije ni gašeno ništa.

Isto to se desilo i sa Hramom, isključili su samo ono "novo" osvetljenje, a one "stare" reflektore koji piče su ostavili.. Takođe sam gledado sve crkve koje su mogle da se vide sa Informatikinih kamera su svetlele u sve šesnaest.. Takođe je Dom sindikata svetleo, što mislim da je baš bljak..

Da nam deca ostanu ovde
19p2sz.jpg

Petar Srnić

DARIVANJE je velika ljudska sreća. Za onog ko daruje, to je nagrada. Nema veće - kaže penzioner Petar Srnić, rodom iz sela Ostra, nadomak Čačka.
Zato nije tražio ni zahvalnost, ni priznanje, kada je imovinu sticanu čitavog života, a vrednu pola miliona evra, zaveštao Beogradskom univerzitetu. Tri stana u centru Beograda, namenio je za stipendiranje talentovanih akademaca koji žele da ostanu u otadžbini i pomognu joj svojim znanjem i stručnošću.
- Smatram da je to najbolje i za njih i za Srbiju - kaže ovaj čovek. - Ja to neću dočekati. Univerzitet će raspolagati imovinom tek posle moje smrti, ali me već sada ispunjava pomisao da će to što sam stekao biti nekome od pomoći.
Nijednog trenutka nije se dvoumio. Odluku je doneo u dogovoru sa suprugom i ćerkom, u leto prošle godine. Njegov jedinstveni gest je nekako protekao - u tišini.
- Začudi me kad me danas upitaju: „Boga ti, Pero, jesi li se barem malčice pokajao?“. Kažem im: „Pobogu, šta me to pitate - govori nam, dok u samoći svoga doma na Zvezdari prelistava uspomene iz prošlih vremena i pokušava da nam da najbliži odgovor - šta je bilo presudno da stečenu imovinu daruje za nečije dobro.
A priča zapravo počinje s kraja Drugog svetskog rata. Petar Srnić, kao jedanaestogodišnji dečak „umarširao“ je u Beograd, 1945. godine. Seća se: u gumenim opancima i košulji koju mu je majka sašila od stolnjaka, kupljenog za pola kile kajmaka. Za ruku ga je vodio deda Sava Ratković, Beograđanin, povratnik iz nemačkog zarobljeništva. Petar pamti dedine reči: „Najjači su oni koji i u najvećoj muci ne pokleknu. Koji sačuvaju obraz“.
- Iz kuće sam poneo ono domaćinsko, moravičko - kaže. - Da deca budu radna, vredna. I mogu da kažem: nisam bio lenj. Radio sam i školovao se. Bogami, dobro zapinjao.
Posle osnovne škole, u Beogradu je završio malu maturu, pa tri razreda ekonomske škole. Zaposlio se u 17. godini, prvi posao dobio u Rakovici, u „21. maju“.
- Radio sam i studirao, kaže. - Nisam imao vremena, kao danas studenti, da diplomu ekonomskog fakulteta čekam sedam i po godina. Nijedan ispitni rok nisam smeo da propustim. Radio sam dugo - i po 16 sati dnevno. - Bilo je to vreme kada se poštovao i plaćao rad - seća se. - A, zavredeo sam tada i prvi stan.
Kada je osnovao štampariju u Rakovici, posao je procvetao. Iz ove štamparije izašao je i prvi roman Mome Kapora.
- Sve što sam zaradio, uložio sam u stanove - kaže. - A i moja supruga bila je zbrinuta, roditelji su joj ostavili jedan. Nažalost, razbolela se prošle godine i nije dočekala da zajedno potpišemo sa Univerzitetom zaveštanje naše imovine. Ali me podržala u svemu. Nismo imali sreću da imamo više dece. Naša ćerka je službenik u jednom beogradskom preduzeću, ima svoj dom. Sve troje smo se saglasili da nam je sasvim dovoljno da svako ima koliko mu je potrebno za jedan običan, ljudski život. Preko toga ... nekome će dobro doći.
Tako su Srnići odlučili da tri stana u centru, na potezu od Slavije do Crvenog Krsta, zaveštaju Beogradskom univerzitetu.
- Jedina moja molba je da, ako je to moguće, prednost imaju studenti iz mog zavičaja, iz Moravičkog okruga - kaže Petar. Čovek je vazda ono što ponese iz roditeljskog doma. A mene su uvek učili da ne zaboravim odakle sam krenuo.

VRATITI ŽIVOT SRPSKOM SELU
KAD danas Petar Srnić svrati u svoju Ostru kod Čačka, dočekaju ga - sa počastima. Nije ni čudo: pomogao je da selo ima crkvu, vodovod.
- Opet, odlaze mladi - kaže. - Ako bih još išta poželeo: to je da se srpskom selu vrati život, onakav, kakav je nekad bio. Da vri od mladosti i pesme.

SVE ZA CRKVU
- NA očevini, imam prelepu vikendicu, ali, oglasio sam prodaju kako bi od nje obezbedio pare za završetak crkve - kaže Petar Srnić. - Vikendica vredi 40 hiljada evra. Još se niko nije javio. Ponoviću oglas.
Izvor: Novosti
Link: http://www.novosti.rs/code/navigate...vest=142951&title_add=Da nam deca ostanu ovde

Pa neki skojevci sa ovog foruma bi ovog Srnića pre stavili u "Srbija - crna strana medalje". Džaba mu sva darivanja Univerzitetu, kad deo crkavice dade i za crkvu. Koja posle te pare arči na struju i noćnim osvetljenjem nervira poštene ateiste i naprednu inteligenciju. Koji bi crkvu radije ostavili u mraku koji joj i sleduje, jer je nazadna i opijum za mase. I koji, po pravilu, dele samo savete, a svoje pare ne daju nikom. :laugh:

sizif":2e0jcv7j je napisao(la):
Pa neki skojevci sa ovog foruma bi ovog Srnića pre stavili u "Srbija - crna strana medalje". Džaba mu sva darivanja Univerzitetu, kad deo crkavice dade i za crkvu. Koja posle te pare arči na struju i noćnim osvetljenjem nervira poštene ateiste i naprednu inteligenciju. Koji bi crkvu radije ostavili u mraku koji joj i sleduje, jer je nazadna i opijum za mase. I koji, po pravilu, dele samo savete, a svoje pare ne daju nikom. :laugh:
Bez obzira na sav sarkazam u ovom postu, ovaj post je jako dobro sročen. Jeste i nazadna i opijum i sve što si naveo.

Pa da. To su znali i neki od naših očeva i dedova. Pa kako dođu s ličkog pašnjaka ili crnogorskog kamenjara u Beograd - progledaju. Shvate da nema Boga, da je petokraka superiorna nad krstom i da se sve može. Pa uđu u tuđu kuću, vlasnika streljaju ili (ako se ne buni mnogo) samo proteraju. Popovima počupaju brade, a klince nauče da se hvataju za dugme kad ih vide. Pa hapse svakog ko zucne "demokratija" ili "višepartijski sistem". Pa ne plaćaju ništa za održavanje lepih zgrada i kuća koje su zaposeli (zaboga, komunizam je, trošak treba da podnose svi). Pa očukaju sve dekadentne ukrase sa pošte kod železničke stanice (je*******i ga, treba da liči na Moskvu). Pa sruše prelepu Terazijsku fontanu ("A đe bi ti da prođe Drug Tito s paradu?"). Pa imaju sinekure rezervisane samo za one koji su se oslobodili religioznog mraka i progledali, posebne magacine, svoja besplatna letovališta... Pa kao moralnopolitički podobni dobiju nove stanove (one tuđe prepišu na ženu, glupo je da se u njima baškari neko drugi). Pa pošalju decu (onu koja nije stradala od narkotika) u strane škole. Pa danas ta deca uče tome šta su "zapadne vrednosti" i "građansko društvo" decu onih koji su opljačkani, proterani ili pobijeni zbog svog građanskog, demokratskog ili kapitalističkog opredeljenja. A što ne bi, kad nema Boga, nema ni Strašnog suda, pa samim tim ni savesti? :/

Potpuno se slažem sa sizifom, s tim što bih napomenuo da to ne umanjuje vrednost toga što ta deca uče jedna drugu, jer valjda gresi oca se na sina ne prebacuju. Pa tako i te građanske vrednosti nisu za bacanje, niti su ta deca onih opljačkanih baš nedužna. Svako je odgovoran za sovje na svome. A ovo za Terazije... mene zapanjuje da to tako lako prolazi ovde, a znam kakva bi reakcija bila od mnogih (pa i od mene) da je isto rečeno za vođe muslimanske zajednice, gej aktiviste ili Sonju Liht.... Nikog bre ne treba besiti, ljudi, šta vam je?? Malo manje dramatičnosti i malo više morala ne bi bilo na odmet. A za ovog Petra Srnića - skidam kapu, i nadam se da ću imati prilike da sledim njegovim primerom.

Ja bih samo citirao Mirka Đorđevića:
ako je nasa stara kultura zapocela jednim bekstvom u manastir - mladog kraljevica iz vladalackog doma Nemanjica - moderna srpska kultura i njen evropski prepoznatljivi obrazac zapoceli su tu na Fruskoj gori Dositejevim bekstvom iz manastira Hopovo

sizif":2pi9sow9 je napisao(la):
Pa da. To su znali i neki od naših očeva i dedova. Pa kako dođu s ličkog pašnjaka ili crnogorskog kamenjara u Beograd - progledaju. Shvate da nema Boga, da je petokraka superiorna nad krstom i da se sve može. Pa uđu u tuđu kuću, vlasnika streljaju ili (ako se ne buni mnogo) samo proteraju. Popovima počupaju brade, a klince nauče da se hvataju za dugme kad ih vide. Pa hapse svakog ko zucne "demokratija" ili "višepartijski sistem". Pa ne plaćaju ništa za održavanje lepih zgrada i kuća koje su zaposeli (zaboga, komunizam je, trošak treba da podnose svi). Pa očukaju sve dekadentne ukrase sa pošte kod železničke stanice (je*******i ga, treba da liči na Moskvu). Pa sruše prelepu Terazijsku fontanu ("A đe bi ti da prođe Drug Tito s paradu?"). Pa imaju sinekure rezervisane samo za one koji su se oslobodili religioznog mraka i progledali, posebne magacine, svoja besplatna letovališta... Pa kao moralnopolitički podobni dobiju nove stanove (one tuđe prepišu na ženu, glupo je da se u njima baškari neko drugi). Pa pošalju decu (onu koja nije stradala od narkotika) u strane škole. Pa danas ta deca uče tome šta su "zapadne vrednosti" i "građansko društvo" decu onih koji su opljačkani, proterani ili pobijeni zbog svog građanskog, demokratskog ili kapitalističkog opredeljenja. A što ne bi, kad nema Boga, nema ni Strašnog suda, pa samim tim ni savesti? :/
Glupo je izjednačavati ateizam sa komunizmom. Još gluplje je bilo uopšte započinjati tu tematiku na račun ovako lepe vesti. Svaka čast tom čoveku ma kome da je poklonio svoju imovinu i stvarno ne treba više širiti temu na pogrešnu stranu.

Šteta što se neki poput Miškovića i ostalih tog kalibra ne ugledaju na velike zadužbinare.

Rođena prva beba začeta u klinici dr Stojkovića
Još 40 parova čeka dete
Autor: M. Ivanović | Foto:M. Ivanović | 15.04.2009. - 08:00

U Beogradu je rođena prva beba začeta vantelesnom oplodnjom u Specijalnoj bolnici za lečenje steriliteta u Leskovcu, poznatog genetičara dr Miodraga Stojkovića.

lekari-x.jpg

Zdrava devojčica, čiji su roditelji Beograđani, bila je teška na porođaju 2,9 kilograma, a njeni roditelji su ranije na drugim klinikama više puta bezuspešno pokušavali da dođu do poroda. Još 40 bračnih parova koji prirodnim putem nisu mogli da imaju decu čekaju svoju prvu decu. Deset majki nose dvojke, a jedna trojke. Kuriozitet je da je čak 70 odsto fetusa muškog pola.
Majka prve leskovačke bebe porodila se u Beogradu, jer u Specijalnoj bolnici ne obavljaju porođaje.
- Kada su nam roditelji javili za porađaj, ovde je nastalo opšte veselje. A kako i ne bi kada je to naše prvenče. Bilo je fešte i u kući sretnih roditelja, ali niko od nas nije mogao da im lično čestita jer smo prebukirani poslom - priča doktor Stojković.
U ovoj specijalnoj bolnici, prvoj takve vrste južno od Beograda, sa vantelesnom oplodnjom počelo se avgusta prošle godine i za to vreme tom metodom tretirano je sto žena.
- Ovako visok procenat začeća rezultat je stroge selekcije. Prihvatamo se posla samo tamo gde procenimo da roditelji imaju šanse. Prošlog meseca, na primer, svaka druga žena je ostala trudna, a i ovog meseca dobijamo slične rezultate - priča dr Stojković.
U čekaonici moderno opremljenog bolničkog zdanja i u njenom dvorištu velika gužva, a na parkingu ispred automobili sa španskim, francuskim, crnogorskim, beogradskim i prištinskim registarskim tablicama.
- Imamo pacijente, bukvalno, iz cele Evrope, a nedavno smo imali bračni par i iz Australije. Uglavnom je reč o našim ljudima koji za našu bolnicu čuju jedni od drugih - objašnjava Stojković, koji još radi na Klinici „Princ Filip” u Valensiji, gde se bavi istraživanjem matičnih ćelija.
On, zapravo, živi na relaciji Valensija - Leskovca, ali njegova supruga i najbliži saradnik Nemica Petra se preselila u Leskovac i radi u bolničkoj laboratoriji.
- Petra je postala Leskovčanka od 1. januara ove godine, a ja sam pola meseca u Španiji, pola u Leskovcu. Pre nekoliko nedelja sam najavio otkaz u Valensiji, ali sam ga povukao pod pritiskom direktora klinike. Međutim, moraću uskoro da presečem i definitivno se vratim, jer ovde ima mnogo posla - priča dr Stojković o planovima.
I pacijenti dr Stojkovića rado govore za „Blic”, ali sa molbom da im se ne pominje ime. Njihove priče i iskustva u dugogodišnjim lutanjima od jedne do druge klinike liče jedni na drugu.
- Dva puta smo pokušavali s veštačkom oplodnjom i nije uspelo. Ova bolnica nam je poslednja nada jer smo zašli u krizne godine. Srećni smo što smo ušli u pripremni program. Lekari u drugim klinikama su nam skoro garantovali uspeh, a doktor Stojković je veoma oprezan u tom pogledu. Ipak, mi verujemo da ćemo ovoga puta imati sreće - priča pedesetogodišnji čovek iz Crne Gore čija supruga ima 37 godina.
M. N. (35) iz Beograda je prošla kroz postupak lečenja steriliteta, zatim hormonsku terapiju i uspešnu oplodnju. Sada je u četvrtom mesecu trudnoće. Došla je na kontrolu u pratnji sestre. Iza sebe ima jedan bezuspešan pokušaj vantelesne oplodnje na jednoj od beogradskih klinika.
- Stojković je naš heroj. Suprug i ja smo jedinci i već smo bili izgubili nadu da će neko ostati iza nas - priča buduća majka.
Kapaciteti bolnice su ograničeni, pa Stojkovićev petnaestočlani tim dnevno izvrši između jedne do četiri vantelesne oplodnje. Međutim, ovaj slavni genetičar, koji je prvi u svetu klonirao ljudski embrion u medicinske svrhe, planira da pored bolnice sagradi i Centar za genetsku dijagnostiku kako bi se u startu otklonili nasledni geni koji izazivaju retke i teške bolesti.

Leskovčani rentiraju kuće u blizini bolnice
Stojkovićeva bolnica donela je i značajnu finansijsku korist vlasnicima kuća na Hisaru, nekada elitnom gradskom kvartu. Dovitljivi Leskovčani su kuće u bolničkom komšiluku pretvorili u pansione za Stojkovićeve pacijente, koji u završnoj fazi oplodnje moraju 14 dana da se javljaju lekarima, a noćenje se naplaćuje 1.000 dinara
- Da bog poživi ovog Stojkovića. Kako on dođe, mi progledasmo. Od septembra prošle godine nisam bila nijedan dan bez gostiju - priča jedna penzionerka koja se bavi ovim „biznisom”.

http://www.blic.rs/reportaza.php?id=88269

Zvezda i Partizan odigrali košarkaški derbi sa možda najviše gledalaca a nije bilo mrtvih/premlaćenih/zapaljenih. Da li u Arenu svraćaju drugi ljudi u odnosu na Pionir ili je u pitanju nešto drugo?

„Noć muzeja“, 16. maja, na 190 lokacija u 38 gradova Srbije
Muzejska gozba za pola miliona ljudi
Autor: Manuela Graf | 28.04.2009. - 05:00

Obasjaće ponovo baklje mali srpski srednjovekovni grad Koznik kod Aleksandrovca, nadaleko će se čuti zvuci drevnih pesama, širiće se miris divljači i vina, zveckaće kese pune zlatnika i viteški oklopi, šetaće se vlastelini i njihove gospe baš kao pre 10 vekova... Ovo je samo jedna od čak 400 gozbi ovogodišnje „Noći muzeja“, manifestacije koja će 16. maja po šesti put otvoriti vrata muzeja i galerija širom Srbije, ali uključiti i neke nove prostore.

neolit-x.jpg

Posetioci ovogodišnje „Noći muzeja“ moći će da uživaju u izložbama, performansima, koncertima, revijama na više od 190 lokacija u 38 gradova Srbije. Glavna atrakcija i novina ove muzejske zabave biće, ipak, prave pravcate gozbe, poput pomenute u Kozniku, gde će posetioci moći da, u društvu vlastele i vitezova, probaju divljač, vino i ostale srednjovekovne specijalitete i sve to plate zlatnicima koji će se kupovati pri ulasku u utvrđenje. Glumci amaterskih pozorišta odeveni u srednjovekovne odežde upotpuniće doživljaj svima koji se odluče za noćni obilazak utvrđenja i dve crkve istorijskog kompleksa Hisar kod Prokuplja, a kako izgleda prava hajdučija saznaće posetioci Muzeja na otvorenom „Staro selo“ u Sirogojnu, koji će i sami učestvovati u performansima. Deo stalne muzejske postavke Muzeja u Sirogojnu biće pretvoren u hajdučke bivake, a krčma Muzeja u hajdučko konačište, gde će se služiti „hajdučka“ jela i pića. Svi koji u ovoj noći posete Kruševac moći će da u improvizovanoj starinskoj poslastičarnici u pešačkoj zoni degustiraju čuvene kolače i napitke spočetka prošlog veka (deo izložbe o kruševačkim poslastičarnicama u Kući Simića), dok će u Šapcu biti izložena tradicionalna oprema koju su kuvarice koristile za pravljenje đakonija u gradskim i seoskim kućama.
- Najbogatiji program svojim sugrađanima ponudiće Beograd na više od 80 lokacija. Šta su jeli kraljevi, a šta Josip Broz Tito, zašto su skadarsko džube odevale pravoslavne, muslimanske i katoličke žene, ko je sve bio na čelu jugoslovenske diplomatije, kako se pravi mozaik, izrađuju freske, neki su od odgovora koji čekaju posetioce - najavljuje Tanja Bogdanov, PR „Noći muzeja“.
Požurite da zauzmete svoje mesto u redu pre nego što sat na Sahat kuli otkuca 18 časova i oglase se fanfare, poziva i Vojni muzej, koji će premijerno u „Noći muzeja“ predstaviti zanimljivu kolekciju karikatura iz Prvog i Drugog svetskog rata. A ako želite da osetite čari oficirskih balova skraja 19. veka, imaćete priliku da zaplešete na platou ispred Muzeja uz zvuke valcera. U znak obeležavanja 170 godina od nastanka fotografije, u Miloševom konaku u Beogradu biće izložena bogata zbirka fotografija članova dinastije i porodice Obrenović, iz objektiva najpoznatijih srpskih i svetskih fotografa, kao i delovi njihove odeće, nakita... I posetioci će moći da se fotografišu u autentičnom ateljeu iz epohe Obrenovića.
Novi Sad nudi uzbudljivu kulturno-istorijsku avanturu, obećava oživljavanje umetničkih dela i ispituje granična područja erotike u umetnosti.U Muzeju Vojvodine biće predstavljeni simboli rimske moći i svetski rariteti neprocenjivog značaja - tri pozlaćena paradna šlema iz 4. veka, kao i rimska dvokolica iz Viminacijuma.
Treba napomenuti i to da će prvo javno prikazivanje originalnih rukopisa pesama Milana Rakića („Na Gazimestanu“, „Dolap“, „Božur“) omogućiti Valjevski muzej.
„Noć muzeja“, poznata kao najmasovnija kulturna manifestacija u Srbiji (prošle godine zabeleženo je 450 hiljada poseta u 23 grada Srbije) deo je istoimene evropske manifestacije, koja se svake godine pod pokroviteljstvom Evropske komisije i Uneska odigrava istovremeno u više od 40 zemalja i preko 1.900 muzeja i galerija. Inače, organizatori ove godine očekuju više od pola mliona poseta.

Postavka „besmrtnih“
Istorijski muzej Srbije će nam pokazati kako su se drevni običaji da se posle smrti sačuva telo, lik ili sećanje na umrlog, duboko ukorenili i u našoj kulturi kroz posmrtne maske naših poznatih istorijskih ličnosti. Samo u muzejskoj noći moći ćemo da vidimo ovekovečene izraze lica kneza Miloša, Nikole Pašića, kralja Aleksandra Karađorđevića, Borisa Kidriča i Moše Pijade.

„Na slovo, na slovo...“
Posebno zabavno biće u Narodnom muzeju u Zrenjaninu, koji je za Noć muzeja osmislio nagradnu igru „Na slovo, na slovo...“.
- Svaki učesnik dobija obrazac u formi vertikalnog niza slova i uz svako slovo treba da upiše što veći broj eksponata koji počinju na to slovo, a nalaze se u stalnoj postavci muzeja. Pobednik je posetilac ili grupa, jer će se dopuštati učešće porodica sa malom decom, koji upišu najveći broj eksponata. Za kraj je predviđeno proglašenje pobednika i dodela nagrada - objašnjava autor nagradne igre i kustos pedagog Nevena Dujin-Grković.

„Noć muzeja“ u gradovima Srbije
Ove godine „Noć muzeja“ iskusiće žitelji Aleksandrovca, Bačke Topole, Beograda, Bora, Čačka, Inđije, Jagodine, Kikinde, Kladova, Knjaževca, Koštunića, Kragujevca, Kruševca, Leskovca, Niša, Novog Pazara, Novog Sada, Pančeva, Petrovca na Mlavi, Požarevca, Prokuplja, Šapca, Sirogojna, Smedereva, Smederevske Palanke, Sokobanje, Sombora, Sremske Mitrovice, Sremskih Karlovaca, Subotice, Užica, Valjeva, Velike Plane, Vranja, Vrbasa, Vršca, Zaječara i Zrenjanina. Detaljnije na sajtu www. nocmuzeja.org/Gradovi/

Kako osmisliti avanturu
Kako biste uštedeli vreme i videli što više zanimljivih sadržaja u „Noći muzeja“, organizatori manifestacije nude da na jednostavan način na njihovom veb sajtu www. nocmuzeja.rs kreirate željenu maršrutu, odštampate je i ponesete sa sobom kao lični vodič kroz muzejsku avanturu zakazanu za 16. maj.

http://www.blic.rs/kultura.php?id=90076

Sjajno je što svi gradovi žele i mogu da učestvuju u jenoj ovakvoj masovnoj akciji. Ja bih jedino želeo da to bude jednom mesečno, npr. svake prve subote u mesecu. Jednom godišnje je suviše malo ako želimo da svoju bogatu kulturu približimo što širem sloju društva.

btw. ovaj marsovac sa slike je idealan kandidat za suvenir (metode sam već objasnio)

Jasmina Vujić, prva žena dekan na Berkliju
Srpska Marija Kiri
Autor: Jovana Subotić | 10.05.2009. - 00:01

vujic-ver.jpg

Jasmina Vujić karijeru započela u Vinči

Jasmina Vujić, rođena Lozničanka, od jula će biti na čelu Udruženja dekana svih nuklearnih fakulteta u SAD. Ova Srpkinja je inače prva žena dekan Fakulteta za nuklearnu tehniku, pri čuvenom američkom Univerzitetu Berkli.

Rođena je u Loznici, 25. decembra 1953. Roditelji su bili učitelji u selu Zavlaka, u Rađevini, ali su dobili premeštaj za Šabac, tako da je tamo odrasla i završila osnovnu školu i gimnaziju. Bila je vukovac, učenje joj je bilo „mačji kašalj“. Bavila se aktivno i sportom – atletikom, rukometom, malim fudbalom.

– Mogla sam da upišem bilo koji fakultet bez prijemnog, ali sam htela matematiku, dok je moja mama navijala za medicinu. Na kraju sam sistemom eliminacije i iz inata upisala fakultet za koji su govorili da je najteži – Elektrotehnički fakultet u Beogradu, odsek tehničke fizike. Od nas stotinak iz klase, samo je desetak završilo na vreme. Bila sam među najboljim studentima sa prosekom preko devet – priča Jasmina.

Pošto je na ETF-u završila nuklearnu tehniku, odmah je dobila posao u Institutu Vinča. Nakon što je magistrirala, udala se za kolegu sa fakulteta Nenada Vujića i ubrzo rodila ćerku Nevenu.

Život sa 700 dolara
– Moja tadašnja direktorka u Vinči, Olga Mladenović najviše je kriva što sam otišla u Ameriku. Ta vredna i pametna žena zbog obaveza oko porodice nije uspela da doktorira, ali je mlađe kolege uvek podsticala. Pod njenim uticajem sam se i prijavila za doktorske studije na dva američka univerziteta i bila odmah primljena na oba. Neverovatno, ali dobila sam odmah i stipendiju iako strani studenti u SAD imaju male šanse da dobiju stipendije odmah. Prvo moraju da se pokažu i zasluže – kaže Jasmina.
Pored stipendije, radila je i na istraživačkim projektima, jer je trebalo preživeti sa 700 dolara mesečno, od čega je samo za stan odlazilo više od pola. A bilo ih je troje. Studentska viza koju su dobili nije dozvoljavala da Nenad radi.
– Nije bilo lako. Zato sam žurila da završim studije i za oko četiri godine sam magistrirala i doktorirala iz oblasti nuklearnih nauka na Mičigenskom univerzitetu – dodaje ona.
Kada je 1989. godine završila studije, već je bilo jasno da su bezbrižni dani u Jugoslaviji gotovi, inflacija je počela da galopira, a ekonomski i drugi problemi počeli da se gomilaju.
– Nismo otišli u SAD da se ne vratimo, ali smo ipak odlučili da potražimo posao u Americi, pa ako ga nađemo ostajemo, ako ne – vraćamo se. Ubrzo sam dobila posao u državnom institutu sličnom Vinči kod Čikaga, na razvoju softverskih paketa za analizu kompleksnih reaktorskih jezgara i vrlo brzo razvila metodu za koju sam dobila američki patent. Drugi paketi su nagrađeni i otkupljeni od velikih kompanija kao što su „Dženeral elektrik“ i „Tošiba“. Moj istraživački rad privukao je pažnju, tako da sam 1992. godine dobila ponudu od čuvenog Kalifornijskog univerziteta Berkli za mesto docenta. Prihvatila sam ponudu i počela da radim na jesen – priča naša sagovornica.
Put do mesta dekana bio je dug i naporan, kaže Jasmina. Prvo je morala da se izbori da dobije stalni posao i unapređenje u vanrednog profesora. A sve to s malom ćerkom i uz istraživački i obrazovni rad, i to na stranom jeziku. U redovnog profesora unapređena je tek 2003, a 2005. godine su je kolege izabrale za dekana Fakulteta za nuklearnu tehniku, koji je među pet najboljih u SAD.
– Da biste uspeli na nekom od vodećih istraživačkih univerziteta u SAD, morate biti potpuno posvećeni radu. Reizbor je na svake dve, tri godine, a nekoliko komisija vrlo ozbiljno analizira vaša dostignuća u nastavi, istraživačkom radu, broju objavljenih radova u stručnim časopisima, broju magistranata i doktoranata kojima ste bili mentor. Zato uvek kažem da mi nemamo jedan, nego tri posla i tri puna radna vremena – priča Jasmina.
U poslednje četiri godine glavobolje joj zadaju univerzitetska administracija i birokratija. Nelogična pravila koja usporavaju ili sprečavaju razvoj nastave i istraživačkog rada veoma je iritiraju.
– Budžet fakulteta je bio jedan od najvećih problema, jer je Berkli državni univerzitet, a Kalifornija odavno ima velikih problema s budžetom. Manje od 30 odsto univerzitetskog budžeta puni država, a za ostalo se sami snalazimo. To znači da sam morala da nabavljam dodatna sredstva od industrije, inostranih partnera, sponzora, što je dodatno opterećenje, uz predavanja i istraživački rad, kojim ne prestajem da se bavim – kaže ona.
Međutim, s kolegama ima odličan odnos. Iako rade u različitim oblastima nuklearne tehnike, vrlo brzo prave timove kada treba da se konkuriše za finansiranje projekata.
– Od jula ću čak biti na čelu Udruženja dekana svih nuklearnih fakulteta u SAD. Trenutno sam u Upravnom odboru Američkog nuklearnog društva, a i predsednik sam Sekcije za matematiku i računarstvo – dodaje.

Penzija u Šumadiji
Vujići se dosta druže sa sunarodnicima kojih, kako kažu, nema puno u San Francisko zalivu. Jasmina je član mnogih srpskih udruženja u dijaspori i jedan od osnivača i prvi predsednik Udruženja elektroinženjera našeg porekla u SAD. Do sada su poslali veliki broj kompjutera i opreme ETF-u u Beogradu, a preko njihovog udruženja je sagrađen i laboratorijski blok pri ETF-u.
– Početkom maja uvek pravimo Đurđevdanski uranak u nekom od parkova u Zalivu. Prošlog maja nam je došlo oko 200 kolega sa decom. Uglavnom se družimo po našim crkvama, za slave i praznike – kaže ona.
Život u Americi nije lak, nastavlja Jasmina. Mora puno da se radi da bi se uspelo, te retko ostane vremena za druženje.
– To nam najviše nedostaje, jer Amerikanci nisu tako prisni i otvoreni kao mi. Pitanje da li ćemo se vratiti nikad nije postavljano. Samo ne znamo kada? Muž je odlučio da se penzioniše pre koju godinu i posveti održavanju imanja, koje imamo u centru Šumadije. Koze, ovce, svinje i pilići, učimo sve iz početka – kako se pravi sir, peče rakija, sprema zimnica. Do sada sam imala samo mesec dana slobodno da tu dotrčim, ali uskoro uzimam šest meseci odmora i sve ću provesti na imanju u Šumadiji. Srbija je prelepa, a Šumadija – raj na zemlji!

I ćerka Nevena živi u Americi
U martu ove godine Jasmina i Nenad su u Beogradu proslavili 30-godišnjicu braka, sa kumovima, rodbinom i najbližim prijateljima. Ćerka Nevena sada ima 29 godina, udata je i živi na sat vremena vožnje od roditelja, u Silicijumskoj dolini. Završila je Gra-đevinski fakultet i radi u kompaniji koja gradi pos-lovne i privatne zgrade.

http://www.blic.rs/reportaza.php?id=91778

Da nosim šešir, sada bih ga skinuo. Ova žena je verovatno napravila podjednako pozitivan stav o Srbiji među fizičarima kao što su teniseri uradili u sportu.

alexandernbg":1vm5pz81 je napisao(la):
Kad ukucate wikimapia.com
Pocetni krstic se nalazi tacno na Srbiji :laugh:
idi u London pa probaj odande, krstić će biti na Londonu ;)

Centar se određuje na osnovu lokacije sa koje se korisnik konektuje tako da.....

Ау, отишла ова тема скроз на дно стране... Ред је да иде високо горе :)

[video]http://www.youtube.com/watch?v=qF-ewplF4zM[/video]

Тренутак кад се ухвати за главу кад погледа семафор... Непроценљиво!!! :)

[video]http://www.youtube.com/watch?v=hAWRfrSzJFU[/video]

А ни Чавићев светски рекорд није ништа мање вредан помена :)
[video]http://www.youtube.com/watch?v=9yRQZh25xso[/video]

НАСТАВИЋЕ СЕ... ;)

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/Društvo/95121/Godišnjica+Operacije+Haljard.html

subota, 15. avg 2009, 08:09 -> 20:30

Godišnjica Operacije Haljard

U Pranjanima kod Gornjeg Milanovca obeležena 65. godišnjica Operacije Haljard, u okviru koje je zajednički tim Jugoslovenske kraljevske vojske i američke službe evakuisao više od 500 američkih vazduhoplovaca. Vence na spomen obeležje položili predstavnici američke ambasade u Beogradu, Nacionalne garde Ohaja, Vlade i Vojske Srbije, opštine Gornji Milanovac i drugih organizacija.

Ambasada SAD u Srbiji obeležila je u Pranjanima kod Gornjeg Milanovca 65. godišnjicu Operacije Haljard, u okviru koje je zajednički tim Jugoslovenske kraljevske vojske i američke službe evakuisao više od 500 američkih vazduhoplovaca.
Polaganje venaca i izjava Dženifer Braš

Vence na spomen obeležje kod bivšeg aerodroma, položili su predstavnici američke ambasade u Beogradu, Nacionalne garde Ohaja, Vlade i Vojske Srbije, opštine Gornji Milanovac i drugih organizacija.

Delegaciju američke ambasade u Beogradu predvodila je otpravnik poslova Dženifer Braš, a prisustvovao je i vazduhoplovni ataše potpukovnik Džon Kapelo.

Braš je poručila da Amerika nikada ne može da zaboravi to što je srpski narod učinio za njihove avijatičare.

"Ovo je važan zajednički događaj. Mi nikada ne možemo zaboraviti to što je srpski narod učinio za naše avijatičare u toku proteklog rata i zato smo obeležili ovo mesto i stalno ga posećujemo", izjavila je Braš.

Vence su položili i predstavnici Vlade Srbije, vazduhoplovstva i protiv-vazdušne odbrane, na čelu sa brigadnim generalom Brankom Živakom i lokalne samouprave.

U Muzeju rudničko-takovskog kraja otvorena je izložba fotografija i prikazan dokumentarni film o operaciji "Haljard", a predsetavnici Američke ambasade saopštili su novinarima na skupu da je na inicijativu vojnog atašea SAD u Beogradu i Evroatlanske inicijative iz Beograda, meštana Pranjana, američkih avijatičara veterana i srpske zajednice u SAD, osnovana Fondacija "Halljard".

Ta fondacija ima u planu snimanje dokumentarnog filma o spasilačkoj misiji, kao i gradnju centra za mlade u Pranjanima, nedaleko od aerodroma sa koga su spašeni pilota.

U leto 1944. godine oko 1.000 američkih pripadnika vazduhoplovnih snaga oboreno je iznad okupirane Jugoslavije, od kojih je značajan broj završio u Srbiji.

Tokom serije dnevnih i noćnih poletanja zajednički tim Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini generala Draže Mihailovića i američke Službe za strateške poslove evakuisao je više od 500 američkih vazduhoplovaca iz sela Pranjani.

Spasilačka misija uključivala je dejstvo manjih trupa protiv nemačkih snaga, čime je u opasnosti bilo čitavo selo koje je štitilo američko vojno osoblje.

Pripadnici Vazduhoplovnih snaga SAD posvedočili su o požrtvovanosti lokalnih srpskih seljana koji su ih hranili i štitili, u nekim slučajevima i do šest meseci.

Operacija Haljard smatra se za jednu od najuspešnijih spasilačkih misija izvedenih iza neprijateljskih linija u istoriji ratovanja, navedeno je u saopštenju.

Vrh