Šta je novo?

Srbija - zlatna strana medalje

Знаш зашто стф, свуда је та зла зла назадна антиевропска, антипрогресивна, антиглобалистичка, антиразвојна, антиљудска, антилиберална, антисветска ћирилица. Ћирилица=српски идентитет=проблем. Ето то је ствар сажета у неколико реченица. Као што сам рекао у претходном посту, има још ствари којих се мора српски народ одрећи да би постао онај прави, модеран.

Ostavite cirilicu na miru!Ja je licno koristim,ali ne na internetu.Kad koristis nesto za pisanje rukom od prvog razreda osnovne prosto postane deo tebe.

Mislim da mi,s obzirom na delikatnu lokaciju, i geopoliticku situaciju imamo takve tripove da se trebamo odreci pisma i slicno.Samo pogledate recimo Bugarsku i Grcku pa cete videti da se nisu odrekli svog pisma koje nije romansko latinicno kao ostala u EU a clanovi su iste.

A,hvala bogu mi necemo ni biti u EU,ako ne zauvek,bar ne narednih 10 godina.

Iako od prvih razreda osnovne skole koristim latinicu, obzirom da sam uvek bio kontras.
Kada je trebalo da se pise cirilicom pisano, ja sam pisao latinicom stampano. Tako je ostalo i do dan danas.
Cak mi je i potpis na svim dokumentima stmpanim slovima, latinica.
Retko i pisem, uglavnom kucam.
Misljim da je normalno da imamo cirilicu na pasosu, Lepse je i nema razloga da se toga stidimo, naprotiv.
Steta sto nema vise radnji sa natpisima na cirilici, nekako lepse izgleda.

Onog momenta kada Srbi budu shvatili cirilicu kao deo svog bica, mnogo ce vise ceniti svoju kulturu, a time i vise ceniti same sebe.

Ja rukom pisem iskljucivo cirilicom, ne zato sto je to jako srpski, vec zato sto mi je tako lepse i osecam se bolje. Sto se interneta tice, tu je naravno latinica kralj, bila je i bice, i protiv toga se covek ne moze boriti kao sa vetrenjacama. Bilo bi lepo barem da se malo vise cirilice vidi onlajn i to je sve... cisto da bude prisutna.

Za Srbe se ne moze reci da su narod sa velikim kultirnim nasledjem, a jedna od retkih svetlih tacaka je cirlica. Dokle god nju budemo cuvali i bastinili, cuvacemo sami sebe. Posto vec toliko volimo da se ugledamo na druge, neka nam primer budu Jevreji, Grci, pa cak i zakavkaski narodi koji, iako malobrojni, istrajno cuvaju svoju tradiciju od zaborava.

vrachar":c6qx4i8q je napisao(la):
Sto se interneta tice, tu je naravno latinica kralj, bila je i bice, i protiv toga se covek ne moze boriti kao sa vetrenjacama. Bilo bi lepo barem da se malo vise cirilice vidi onlajn i to je sve... cisto da bude prisutna.
Moje mišljenje je da na internetu nije bitno da li je latinica ili ćirilica, nego da je srpsko pismo. Problem je što ogromna većina koristi samo engleski alfabet i onda to ne liči ni na šta. Primetio sam, gledajući hrvatske sajtove, da je interesantno kako 80-90% njih koristi hrvatski pri kucanju, dok kod nas jedva 10ak % srpski (bilo ćirilicu ili latinicu).

Jedanput sam i ja, eto morao otici lekaru. Danima se osecah malaksao i umoro. Kad je pocelo da me zabrinjava moje stanje, ja se uputih lekaru. Koje inace nemam obicaj da posecujem.
Nakon sveobuhvatnog pregleda, da ne nabrajam, zakljuci lekar da sam ja zdrav da zdraviji ne mogu biti. Ali avaj, podocnjaci do zemlje, na svaku rec zevam i samo sto ne zaspah na stolici. Nesto nije uredu!
Pita mene lekar " jel pijes "?
Ja " ne. ne volim alkohol "
" jel pusis " ?
" to tek ne podnosim "
" onda se drogiras "?
" nikad ni probao, a nemam ni nameru ikad da probam "
Ote mu se jedno dugo hmmm! Zbunih coveka.
Kaze on sav ozaren " ah znam! volis slatko! to je! sigurno jedes slatko kad ti se ponudi?! "
?! " volim! sto da ne volim slatko? i svakako da jedem kad mi ponude, a nekad i sam sebe ponudim..."
" e to je to. moras pod hitno da prestanes da jedes slatko! ostavi slatkise i bice ti bolje! "
" Doco..."
" izvotle? "
" ma da se nosis ti u tri lepe sargarepe, jel znas! Ne pijem, ne pusim, ne drogiram se, najbolje ni slatko da ne jedem! Mogu odma da odem i da se bacim s mosta! "
Na kraju sam samo promenio jastuk i problem je nestao.

Nazalost kao sto sam vec rekao. Kod nas ne postoji sredina. Medjutim sama ta cinjenica da se nama potura, da Srbi sa svojom kulturom ne zadovoljavaju nove moderne evropske standarde i da su zbog toga kao takvi nepodobni i nepozeljni u Evropi, je u najbalzu ruku jedna ordinarna prevara i laz. i odrazava samo dubinu frustracije i ludila ( a vervatno i zlih namera ) ljudi koji takve ideje podrzavaju. Cak ideja i prica, da je nase istorijsko nasledje siromasnije od nekih drugih drzava, ukazuje da je nas narod podlegao pritisku i lazima koje se provlace kroz nasu svakodnevicu. Smatram da mi imamo mnogo vecu brigu da brinemo, od brige kako uci u evropski uniju. Koja se uzgred budi receno, trenutno nalazi u najgoroj krizi od kad postoji ideja o ujedinjenju evropskih zemalja. I privredni i politicki analiticari ne vide svetlu buducnost iste, a narocito ne vide bilo kakvu buducnost u primanju novih ekonomski opustosenih drzava u savez .
Mozda bi trebali da podnesemo zahtev nemackom parlamentu da nas nemacka prizna za svoju balkansku koloniju. Mozda jos bolje Englesku, njima robova nikad nije bilo dosta.
Ali ipak ja sam cvrsto ubedjen da je jednino pravo resenje kada su potrebe svake strane zadovoljene, a takvo jedno resenje ne bi nazalost zadovoljilo i moje potrebe. Jer ipak ja sam srbin. Rodjen sam u Beogradu, jednom od najstarijih i za mene ipak jedan od najlepsih gradova u kojima sam bio ( bas zato sto nije sav na note i nije ustogljen u kravati i lakovanim cipelama, a inace sam obisao pola Evrope i upoznao svakakve ljude i video svakakve kulture ). I ja se iz duse ponosim time. I necu se odreci svoje kulture i istorijskog nasledja ni za kakve sarene laze i staklene lopte... Ali prihvatam cinjenicu da je moja tastatura latinicna i da je moje ime u pasosu napisano latinicom, i da ja moram da poznajem latinicu, ako hocu da se krecem po vecem delu Evrope. I verovali ili ne to me cini samo jos sposobnijim od nekih drugih. Jer pisem dva pisma i pricam tri razlicita jezika, a ipak ne zahteva od mene odricanje od samog sebe.

vrachar":1lv3bdse je napisao(la):
Srpsko pismo jeste cirilica ;)
Da, kao i latinica. Suština onoga što sam napisao je da treba koristiti nešto od ta dva, a ne engleski alfabet.
Meni lično više smeta ako vidim napisano "cirilica" nego "ćirilica" ili "ћирилица".
Ево, на пример, управо из овога:
kole":1lv3bdse je napisao(la):
Ali prihvatam cinjenicu da je moja tastatura latinicna
се може закључити да коле заправо не користи латиничну него енглеску тастатуру ;)

Ја руком пишем ћирилицом, у месинџерима такође користим ћирилицу, али у интернет претраживачу латиницу чисто зато што је доста често потребно укуцати нешто на латиници (линк, корисничко име, нешто на енглеском...).
Не признајем изговор да "српски није за компјутере". Ево нпр. овај фајерфокс ми је на српском (ћирилица), виндоуз (латиница) и генерално сви програми за које постоји српска верзија су ми на српском. Интерфејс мобилног телефона такође. Ако има нешто на твом језику - зашто не би користио? Наравно, кад су у питању америчке или енглеске серије и филмови увек гледам без титлова јер је боље гледати дело у оригиналу, превод само одвлачи пажњу. За програмирање, такође, користим енглески распоред на тастатури јер су доступнији карактери попут ' " ; : { } [ ] , али кад куцам на српском језику логично је да је српски распоред на тастатури најкориснији.
Сматрам да не треба бити екстреман при ставовима о употреби ћирилице, односно не треба осуђивати некога ко је не користи, али је не треба ни одбацивати само ради контрирања држави која је форсира (колико год је власти форсирале, чињеница је да губи битку са латиницом).

lukpot":zyuefgsg je napisao(la):
vrachar":zyuefgsg je napisao(la):
Da, kao i latinica. Suština onoga što sam napisao je da treba koristiti nešto od ta dva, a ne engleski alfabet.
Meni lično više smeta ako vidim napisano "cirilica" nego "ćirilica" ili "ћирилица".
Ево, на пример, управо из овога:
kole":zyuefgsg je napisao(la):
Ali prihvatam cinjenicu da je moja tastatura latinicna
се може закључити да коле заправо не користи латиничну него енглеску тастатуру ;)
Uopste nisi ni malo u pravu za ovaj zakljucak. Moja tastatura je Nemacka ,:p
a windows koj koristim je engleski! Tako da nemam ni pojma gde mi se nalaze sva slova, a o znakovima interpunkcije ne zelim ni da govorim. Nasao sam tacku, zarez, uzvicnik i znak pitanje, a ostalo je copy-paste procedura :D...

lukpot":201wbv2k je napisao(la):
vrachar":201wbv2k je napisao(la):
Da, kao i latinica.
Nope. Srpski jezik pise se iskljucivo cirilicom. Nesto sto smo nekada zvali srpskohrvatskim mogao se pisati i cirilicom i latinicom, no posto je taj jezik odumroo zajedno sa drzavmom kojoj je bio namenjen, nema vise ko da ga koristi.

To sto su Srbi izjednacili cirilicu i latinicu u sopstvenom jeziku je problem spoznavanja sebe i spotvene kulture.

Odbacivati latinicu je po meni isto kao i odbacivati ćirilicu.
Aj neki najbanalniji izvor da dam, link. Sve vreme je latinica sa nama; nekad smo je manje koristili, sada više.
Srbi odlučuju šta je srpski jezik. Ako većina kaže da se piše i ćirilicom i latinicom - tako je.

Moja majka je profesor srpskohrvatskog,zavrsila je pre 30+ godina.Njih su ucili da je srpski samo cirilica dok je latinica pocela da se upotrebljava zbog hrvatskog.To jest da bi mi i hrvati imali isto pismo kad vec imamo isti jezik (srpskohrvatski),jer jelte nismo mogli njih nauciti cirilicu :rolleyes:

Hoćeš da kažeš da ne pišeš srpski kad pišeš latinicom? Rekao bih da je to besmisleno.

Umesto da se ponosimo što možemo bez problema da pišemo na oba pisma, mi odbacujemo jedno ili drugo :/

Ne odbacujem latinicu,samo kazem da je smatram kopromisom sa bivsom bracom.Verujem da nije koristena kod nas pre drugog svetskog rata,ili gresim?

vrachar":3nwvmn5d je napisao(la):
lukpot":3nwvmn5d je napisao(la):
vrachar":3nwvmn5d je napisao(la):
Da, kao i latinica.
Nope. Srpski jezik pise se iskljucivo cirilicom. Nesto sto smo nekada zvali srpskohrvatskim mogao se pisati i cirilicom i latinicom, no posto je taj jezik odumroo zajedno sa drzavmom kojoj je bio namenjen, nema vise ko da ga koristi.

To sto su Srbi izjednacili cirilicu i latinicu u sopstvenom jeziku je problem spoznavanja sebe i spotvene kulture.
+1
A kad čujem hrvatske priče kako smo ih porobili o kolonizovali popizdim......uh!!! Učinjeno je sve da bismo bili jednaki narodi, a mi ispadosmo kolonisti. Pre bih rekao da su oni nas kolonizovali latinicom. Kako se nije desilo da oni propišu ćirilicom i danas imaju dva jednaka pisma? Pa ne, oni znaju ko su, ali zato mi Srbi, očigledno ne znamo.

lukpot":3nwvmn5d je napisao(la):
Umesto da se ponosimo što možemo bez problema da pišemo na oba pisma, mi odbacujemo jedno ili drugo .
Ja se lično ponosim. Ali smatram da je ćirilica srpsko pismo, a latinica medjunarodno.

Au, opet se otvorila priča ćirilica-latinicia. Elem, jedan izvanredan tekst:
Ćirilica čuva hrvatsku samobitnost
VLADIMIR ILIĆ
19.01.2011.
Jezik Hrvata i Srba (kao i Bošnjaka, Crnogoraca, Jugoslovena, Bunjevaca i Goranaca) jedan je jezik.

Ono što razdvaja srpski od hrvatskog jezika jeste pismo. Ćirilica je odumrla u Hrvatskoj, a u Srbiji povremeno dolazi do manje ili više trajnih i uspešnih pokušaja da se ona sačuva i/ili promoviše. U onoj meri u kojoj u Srbiji povremeno uspeva (ovde treba upotrebiti varvarizam) re-ćirilizacija, u tom stepenu Hrvati uspevaju da budu pošteđeni centripetalnog uticaja kulturno produktivnijeg i uticajnijeg Beograda. Ćirilica ne čuva srpsku, nego hrvatsku samobitnost i kulturnu autonomnost.

Skerlić je svojevremeno zamišljao zajednički jezik u ekavskom narečju i na latiničnom pismu. Hrvatski etnički svesni „kulturni poslenici“ znaju da zajednički jezik podrazumeva dominaciju sadržaja koje donose brojnija (sub)etnička grupa i u njenom okviru prethodno razvijeni kulturni centri. De-ćirilizacija, odnosno prevladavanje „gajevice“ u kulturnom i svakodnevnom životu Srba, manje znači „rasrbljivanje“, koje toliko straši etnonacionaliste, a više predstavlja oduzimanje monopola Hrvatima na ono u čemu njihova kulturna i politička elita traže uporište za vlastiti nacionalni identitet.

Na jednom širem planu, Geteov duboki uvid u značaj kulturne policentričnosti, njegovo zalaganje za kulturnu i političku partikularizaciju Nemačke, u kojoj međusobno moraju da se nadmeću ne samo Beč i Berlin, nego i Minhen, Vajmar, Hajdelberg, i brojni drugi centri nemačke kulture, možda perspektivno može biti korisniji od jugonostalgije u oblicima u kojima ona danas istrajava.

Neizbežno odumiranje ćirilice kod Srba (kao nekada gotice kod Nemaca) bitno će ugroziti više hrvatsku (i ne samo ovu) nego srpsku kulturnu posebnost na južno-slovenskom prostoru. Pri tom je, istorijski posmatrano, ne odveć važno što se pomenuto odumiranje odvija meandriranim tokom i neujednačenim ritmom i tempom.

Jugoslovenstvo je pobedilo još u devetnaestom veku. Njegovo današnje osporavanje, ma koliko bilo izražavano kroz dramatične, pa i brutalne, načine, koji zahvataju stvarni život velikog broja ljudi, istorijski je efemerno. Pri tom će novo jugoslovenstvo veličinu svog doprinosa svetskoj kulturi ostvariti u meri u kojoj bude raznovrsno i policentrično, i u kojoj se ne svede na kulturnu dominaciju Beograda i Zagreba.
Izvor: Peščanik.net, 19.01.2011.
Link: http://www.pescanik.net/content/view/6270/61/

I da završimo već jednom tu suludu priču oko dokumenata i sličnog - MENI LIČNO ne smeta da bude ni ćirilica, ni pirotski tepisi, ni 4S, ni petokraka, (kruna mi smeta, kao simbol kraljevine, a mi smo ipak po Ustavu, kakav je da je, Republika), niti bilo koji drugi izraz trenutno promovisanog (kulturno-nacionalnog) identiteta Republike Srbije, ja imam samo jedan zahtev za koji sam ubeđen da je zdravorazumski, logičan i ne preterano komplikovan, za koji sam siguran da ni na koji način ne ugrožava srpsko nacionalno biće ili Republiku Srbiju, a to je da sva dokumenta i državne isprave budu UNIVERZALNO ČITLJIVE i prepoznatljive.

Pored broja očiglednih opštih razloga zbog čega to treba da je tako, a koje mislim da je suludo nabrajati, ima jedan neverovatno jak sebičan razlog - ne želim da me moja država ograničava, stvara probleme, i bespotrebno komplikuje život zbog kratkovidosti njenih patetičnih službenika koji ne mogu da predvide makar dve izrazito problematične i stresne situacije u kojima sam se našao, zbog njihovog nerazmišljanja i javašluka, u protekle dve godine.

vucko":dqx6pk6m je napisao(la):
Ne odbacujem latinicu,samo kazem da je smatram kopromisom sa bivsom bracom.Verujem da nije koristena kod nas pre drugog svetskog rata,ili gresim?
Minimalno je korišćena. Ne kažem ja da nije latinica masovnije progurana u jezik tek posle WW2, ali današnja realnost je da je u upotrebi barem koliko i ćirilica i sastavni je deo srpskog. Jezik se menja i to ne treba sprečavati. Očuvati "srpskije" pismo, naravno, ali ostaviti ljudima da biraju kako će da pišu, bez neke osude.

stf":dqx6pk6m je napisao(la):
lukpot":dqx6pk6m je napisao(la):
Umesto da se ponosimo što možemo bez problema da pišemo na oba pisma, mi odbacujemo jedno ili drugo .
Ja se lično ponosim. Ali smatram da je ćirilica srpsko pismo, a latinica medjunarodno.
Moglo bi se to onda reći i za ćirilicu. Osim naših specifičnih ћђџљњ slova, ostala postoje i u drugim jezicima. Uključujući i "j" preuzeto iz latinice.

Manje više svi sve znaju. :)

Ćirilica je srpsko pismo a latinica je kasnije postala ravnopravna zbog "mira u kući" sa Hrvatima, i tu se nema šta bar veliko oduzeti niti dodati.

Веома ме радује већина мишљења овде, што се ћирилице тиче :kk: Ја за себе могу да кажем само једно. Ја лично што се српског језика тиче, користим искључиво ћирилицу. Што се тиче словачког, ствар је јасна да ту је само латиница могућа. За то је моје биће 50% ћирилично и 50% латинично, пошто сам из половине Словак и из друге половине Србин. Али то не значи да ако је моје матерње писмо латиница, да ћу је користити и у српскоме језику само зато што сам навикао у Словачкој да свакодневно говорим словачки и да употребљавам латиницу у њему. Ја то не могу тако, јер и за мене је ћирилица српско писмо. Била и остаће.

lukpot":3jf6lbxy je napisao(la):
Aj neki najbanalniji izvor da dam, link. Sve vreme je latinica sa nama; nekad smo je manje koristili, sada više.
Srbi odlučuju šta je srpski jezik. Ako većina kaže da se piše i ćirilicom i latinicom - tako je.
Nema tu nikakvog odbacivanja. Latinica nikada nije bila deo srpskog jezika niti ce biti. Ovde je naravno rec o knjizevnom i zvanicnom jeziku i pismu, a to sta mi piskaramo po netu se tesko moze svrstati u navedene kategorije.

A sto se tice Ambassadorovog teksta, retko kad kometarisem pescanik zaista, ali ja licno ne bih imao problem da se svi ex Yu jezici ujedine u jedan novi jezik, samo pod uslovom da cirilica i latinica imaju ravnopravan status. U bivsoj nam drzavi bratstva i jeidnstva jedino su Srbi pisali 2 pismena u osnovnoj... to ne i de.

PS

Wikipedia kao izvor... please :rolleyes:

vrachar":1jsdydes je napisao(la):
lukpot":1jsdydes je napisao(la):
Nema tu nikakvog odbacivanja. Latinica nikada nije bila deo srpskog jezika niti ce biti. Ovde je naravno rec o knjizevnom i zvanicnom jeziku i pismu, a to sta mi piskaramo po netu se tesko moze svrstati u navedene kategorije.

A sto se tice Ambassadorovog teksta, retko kad kometarisem pescanik zaista, ali ja licno ne bih imao problem da se svi ex Yu jezici ujedine u jedan novi jezik, samo pod uslovom da cirilica i latinica imaju ravnopravan status. U bivsoj nam drzavi bratstva i jeidnstva jedino su Srbi pisali 2 pismena u osnovnoj... to ne i de.

PS

Wikipedia kao izvor... please :rolleyes:
Brkas dve stvari - pismo i jezik. Jezik je ono sto se govori. Pismo je ono kako se to zapisuje.

Srpski se nekada pisao glagoljicom. Pa staroslovenskom cirilicom. Pa "slavenoserbskom" cirilicom (koja je pratila delom rusku reformu Petra Velikog), pa Vukovom cirilicom, pa uporedo latinicom i cirilicom. Cinjenica da su Srbi pisali svoj jezik latinicom (i dalje pisu), da se izdaju knjige, na latinici, srpskih autora, na srpskom, koje svi (a najvaznije sami Srbi) prepoznaju kao srpske i pisane na srpskom - cini tu latinicu srpskim pismom, i delom srpskog jezika. To je jednostavno tako. Jezik je ziva stvar, nije stvar dekreta ili propisa.

Ne mozes reci "nije deo srpskog jezika". Mozes eventualno da kazes "nije deo knjizevnog jezika". Kao sto beogradski sleng nije deo knjizevnog jezika, ali jeste deo srpskog jezika. Kao sto vojvodjanski dijalekt nije deo knjizevnog jezika, ali jeste deo srpskog jezika, kao sto juznjacki dijalekti sa zvukovima kao sto su dz (ne dž) i tj nisu deo knjizevnog jezika, ali jesu deo srpskog jezika...

Samo sto imas mali problem i sa tim - latinica jeste deo srpskog knjizevnog i standardnog jezika. Postoji zapravo razlika izmedju naseg piskaranja po netu i pravilnog koriscenja latinice za pisanje srpskog jezika. Srpska latinica je kodifikovana, standardizovana, i njena upotreba regulisana pravopisom.

Srpske drzavne ustanove koriste i koristile su latinicu...da pisu na srpskom. Srpski knjizevnici koriste latinicu...da pisu i objavljuju knjige na srpskom.

Dakle, latinica JESTE bila deo srpskog jezika. A i dalje je. Uostalom, verujem da u Pravopisu Matice srpske (bar u onom iz 1993. - valjda i u ovom novom) stoji da su standardna pisma srpskog jezika cirilica i latinica. Ako Matica srpska nije dovoljan autoritet za pitanje standardnog, zvanicnog i knjizevnog jezika, onda ne znam.

A zamisli, ima i ovakvih stvari.

Sama cinjenica da se svake godine odstampa na hiljade srpskih knjiga, pisanih na srpskom i latinicom, demantuje bilo kakvu tvrdnju da latinica "nije deo srpskog jezika niti ce biti". Deo je, bila je, i bice. Mozda ce se u nekom trenutku prestati sa njenom upotrebom. Mozda ce se prestati sa upotrebom cirilice. Mozda i jedne i druge, pa ce biti neko trece pismo.

P.S. Inace namam nikakav problem da sluzbeno pismo drzave bude cirilica, kao sto je propisano ustavom. Svako ko je na srpskom pismen, ume da cita oba pisma (inace je bukvalno polupismen, ako zna samo jedno). Tako da je apsolutno bespotrebno pisati stvari na 2 pisma (a pise isto), zauzima mesto i trosi materijal bezveze. Ljudi koji pricaju kako to ugrozava njihova prava (ima i takvih, "ja ocu LK sve na latinici i tacka"), d'oprostite, seru.

generalno smo mi pokondirene tikve, pa gledamo da budemo trendi i fensi i ostalo, i to je naš problem. nećemo mi ostati bez ćirilice zato što to neko traži od nas, nego što ćemo je mi sami zaboraviti, tj. stavićemo je u zapećak. problem je što niko ne obraća pažnju na to da li je ćirilica i latinica. ja danas ne mogu da nađem knjigu štampanu na ćirilici. ne samo to, ima još mnogo primera, ali neću da ulazim u tu priču.
ne zaboravite, ćirilica je zvanično pismo EU (kada Bugarska uđe u EMU 2015. godine na novčanicama će pisati i EURO i ΕYPΩ i ЕВРО)

JohnnyLee":2n7mj4vo je napisao(la):
ne zaboravite, ćirilica je zvanično pismo EU (kada Bugarska uđe u EMU 2015. godine na novčanicama će pisati i EURO i ΕYPΩ i ЕВРО)
To se zove ravnopravnost različitosti, koju poštuje EU. To se zove dostojanstvo Grka i Bugara. To se zove sramota Srba.

Smatranje latinice srpskim pismom nije ništa drugo do kretanje linije manjeg otpora.
Ćirilica se lako može ponovo vratiti u širu upotrebu. Na primer, tako što će se reklame pisane latinicom oporezivati više.

Ako je nekada Siemens mogao da za naše tržište na svom proizvodu napiše Сименс, nije teško ni nama samima. Koliko ja znam, svi strani proizvodi se u Rusiji, Makedoniji i Bugarskoj pišu ćerilicom, sve sem zaštićenog logoa.

Da li su Bugari mogli linijom manjeg otpora, kao mi, da prihvate latinicu? Pa mogli su, ali postoji lakši put. I onaj teži. Dostojanstven.

Vrh