vrachar":1jsdydes je napisao(la):
lukpot":1jsdydes je napisao(la):
Odbacivati latinicu je po meni isto kao i odbacivati ćirilicu.
Aj neki najbanalniji izvor da dam,
link. Sve vreme je latinica sa nama; nekad smo je manje koristili, sada više.
Srbi odlučuju šta je srpski jezik. Ako većina kaže da se piše i ćirilicom i latinicom - tako je.
Nema tu nikakvog odbacivanja. Latinica nikada nije bila deo srpskog jezika niti ce biti. Ovde je naravno rec o knjizevnom i zvanicnom jeziku i pismu, a to sta mi piskaramo po netu se tesko moze svrstati u navedene kategorije.
A sto se tice Ambassadorovog teksta, retko kad kometarisem pescanik zaista, ali ja licno ne bih imao problem da se svi ex Yu jezici ujedine u jedan novi jezik, samo pod uslovom da cirilica i latinica imaju ravnopravan status. U bivsoj nam drzavi bratstva i jeidnstva jedino su Srbi pisali 2 pismena u osnovnoj... to ne i de.
PS
Wikipedia kao izvor... please
Brkas dve stvari - pismo i jezik. Jezik je ono sto se govori. Pismo je ono kako se to zapisuje.
Srpski se nekada pisao glagoljicom. Pa staroslovenskom cirilicom. Pa "slavenoserbskom" cirilicom (koja je pratila delom rusku reformu Petra Velikog), pa Vukovom cirilicom, pa uporedo latinicom i cirilicom. Cinjenica da su Srbi pisali svoj jezik latinicom (i dalje pisu), da se izdaju knjige, na latinici, srpskih autora, na srpskom, koje svi (a najvaznije sami Srbi) prepoznaju kao srpske i pisane na srpskom - cini tu latinicu srpskim pismom, i delom srpskog jezika. To je jednostavno tako. Jezik je ziva stvar, nije stvar dekreta ili propisa.
Ne mozes reci "nije deo srpskog jezika". Mozes eventualno da kazes "nije deo knjizevnog jezika". Kao sto beogradski sleng nije deo knjizevnog jezika, ali jeste deo srpskog jezika. Kao sto vojvodjanski dijalekt nije deo knjizevnog jezika, ali jeste deo srpskog jezika, kao sto juznjacki dijalekti sa zvukovima kao sto su dz (ne dž) i tj nisu deo knjizevnog jezika, ali jesu deo srpskog jezika...
Samo sto imas mali problem i sa tim - latinica jeste deo srpskog knjizevnog i standardnog jezika. Postoji zapravo razlika izmedju naseg piskaranja po netu i
pravilnog koriscenja latinice za pisanje srpskog jezika. Srpska latinica je kodifikovana, standardizovana, i njena upotreba regulisana pravopisom.
Srpske drzavne ustanove koriste i koristile su latinicu...da pisu na srpskom. Srpski knjizevnici koriste latinicu...da pisu i objavljuju knjige na srpskom.
Dakle, latinica JESTE bila deo srpskog jezika. A i dalje je. Uostalom, verujem da u Pravopisu Matice srpske (bar u onom iz 1993. - valjda i u ovom novom) stoji da su standardna pisma srpskog jezika cirilica i latinica. Ako Matica srpska nije dovoljan autoritet za pitanje standardnog, zvanicnog i knjizevnog jezika, onda ne znam.
A zamisli, ima i
ovakvih stvari.
Sama cinjenica da se svake godine odstampa na hiljade srpskih knjiga, pisanih na srpskom i latinicom, demantuje bilo kakvu tvrdnju da latinica "nije deo srpskog jezika niti ce biti". Deo je, bila je, i bice. Mozda ce se u nekom trenutku prestati sa njenom upotrebom. Mozda ce se prestati sa upotrebom cirilice. Mozda i jedne i druge, pa ce biti neko trece pismo.
P.S. Inace namam nikakav problem da sluzbeno pismo drzave bude cirilica, kao sto je propisano ustavom. Svako ko je na srpskom pismen, ume da cita oba pisma (inace je bukvalno polupismen, ako zna samo jedno). Tako da je apsolutno bespotrebno pisati stvari na 2 pisma (a pise isto), zauzima mesto i trosi materijal bezveze. Ljudi koji pricaju kako to ugrozava njihova prava (ima i takvih, "ja ocu LK sve na latinici i tacka"), d'oprostite, seru.