Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Sve je to u redu. Onda znači čekamo 2027/2028 godinu, pošto on izbore raspisati neće.

Da li treba onda studenti naredne 2-3 godine da se odreknu studija bez uključivanja ostalih segmenata društva u bojkot?

Opet, on će pokušati metodom kuvanja žabe da i ovo nezadovoljstvo uguši. Sa druge strane, opozicija se za ovih 5 meseci nije konsolidovala i izašla sa konkretnim akcionim planom za dalje delovanje.

Meni je ovo sad pat pozicija. Sa jedne strane, evidentan je pad njegovoj podršci, čemu svedoči njegov jučerašnji debakl od kontramitinga Sa druge strane, državni aparat ne otkazuje poslušnost. Ako oni nastave po istom principu, može lagano da vlada još 2 do 3 godine.
Na te opcije zaboravi. Ako ne padne ove godine, piši propalo. Prvo će pohapsiti i oterati profesore, a onda i studente koji mu smetaju. Postaviće svoje stručnjake, sve dekane će promeniti. Ukratko, ako on dobije rat za zelenim stolom nakon niza izgubljenih bitaka, savetujem studentima da razmišljaju o preseljenu u neku normalnu sredinu (državu).

Ti dobro primecujes da je drzavna struktura koju vucic kontrolise cvrsta, ali zakljucujes i da je duktilna kada pritisak dostigne kriticne vrednosti, a ja bas mislim da je krta, i kada unutrasnji, a posledicno i spoljni pritisak dovoljno poraste, raspasce se u paramparcad u sekundi.
Mislim da do sada nismo imali nijedan primer panike ili prestanka rada drzavnih organa?
Cak nemamo ni insajdere u njihovim redovima sto ukazuje na veoma cvrstu organizaciju i konspiraciju.

Na te opcije zaboravi. Ako ne padne ove godine, piši propalo. Prvo će pohapsiti i oterati profesore, a onda i studente koji mu smetaju. Postaviće svoje stručnjake, sve dekane će promeniti. Ukratko, ako on dobije rat za zelenim stolom nakon niza izgubljenih bitaka, savetujem studentima da razmišljaju o preseljenu u neku normalnu sredinu (državu).
Tako je. Studenti, ako ne izgube godinu, svakako ce vecina njih morati da napusti Srbiju.
Tako da je gubitak godine mala zrtva.

Radnici EPS-a mogli bi za nekoliko sati da zavrse ovu nocnu moru. Sadasnju bandu privremeno bi zamenili "studentska vlada".
Bilo koga da uzmu sa ulice bolje bi vladao nego banda (ukljuci i sadasnju tzv opoziciju).

Radnike EPS-a, kao i (malo)gradjansku Srbiju i opoziciju sve ovo savrseno ne zanima.

Zato su u sukobu samo studenti (koji nemaju bududnost, ako Hulja pobedi) i Hulja (koji nema buducnost ako studenti pobede).
Profesori bi se odavno predali da nema studenata.

Poslednja izmena:
Mislim da do sada nismo imali nijedan primer panike ili prestanka rada drzavnih organa?
Cak nemamo ni insajdere u njihovim redovima sto ukazuje na veoma cvrstu organizaciju i konspiraciju.
To je dokaz cvrstoce koja je logicna jer je gradjena celu deceniju. Pitanje je kako konstrukcija reaguje kad opterecenje dostigne kriticne vrednosti. Da li ima kapacitet za duktilnu deformaciju? Ja mislim da ne.

To je dokaz cvrstoce koja je logicna jer je gradjena celu deceniju. Pitanje je kako konstrukcija reaguje kad opterecenje dostigne kriticne vrednosti. Da li ima kapacitet za duktilnu deformaciju? Ja mislim da ne.
Osim nedostatka novca, koje drugo opterecenje postoji za njih?
Oni se nicega ne stide..

Informer:

A znate šta?
Svima koji su posetili sabor – bilo je prelepo.
Atmosfera sjajna. “Niko nikome nije je*** mater.”
A to je, izgleda, vaš glavni problem.
I iskreno – jedva čekam da vidim majmunske reakcije kada sabor krene i po drugim gradovima.
Neka vas boli.
Jer vlast jeste smenjiva.
Ali Vučić nema konkurenciju.
Jer sa druge strane – ne stoje lideri. Stoje diletanti. Politikanti. I korumpirani sistemčići koji su decenijama sisali državnu sisu.
Narod koji radi, stvara i ćuti – ne pobeđuje se pamfletima i lažima.
Vredni narod je nepobediv.
Kao i Vučić.
Jer s one strane – stoje diletanti, twiteraši, bivši PR-ovci, salonski borci, licemeri, sponzorisani plagijatori prošlosti.
Uz njih – oni koji su decenijama sisali državnu sisu.
Protiv njih – radnička ruka, majka sa Kosova, penzioner sa poštovanjem.
I neka vam bude jasno –
Narod koji radi i ćuti – ne gubi izbore.
Narod koji veruje – ne podleže vašem podsmehu.
I zato – dok vi pišete da nas je bilo malo,
mi znamo da ste vi – ostali sami.
Živela Srbija!

Autor je Stefan Mirković, urednik digitalnih mreža Informera i diplomirani novinar

Sve je to meni jasno. Neki ljudi samo žele izbore a on izbore raspisati neće. On ide sistemski da skuba žabu. Kad to uradi, krenuće sa osvetom.

Osim nedostatka novca, koje drugo opterecenje postoji za njih?
Oni se nicega ne stide..

Informer:

A znate šta?
Svima koji su posetili sabor – bilo je prelepo.
Atmosfera sjajna. “Niko nikome nije je*** mater.”
A to je, izgleda, vaš glavni problem.
I iskreno – jedva čekam da vidim majmunske reakcije kada sabor krene i po drugim gradovima.
Neka vas boli.
Jer vlast jeste smenjiva.
Ali Vučić nema konkurenciju.
Jer sa druge strane – ne stoje lideri. Stoje diletanti. Politikanti. I korumpirani sistemčići koji su decenijama sisali državnu sisu.
Narod koji radi, stvara i ćuti – ne pobeđuje se pamfletima i lažima.
Vredni narod je nepobediv.
Kao i Vučić.
Jer s one strane – stoje diletanti, twiteraši, bivši PR-ovci, salonski borci, licemeri, sponzorisani plagijatori prošlosti.
Uz njih – oni koji su decenijama sisali državnu sisu.
Protiv njih – radnička ruka, majka sa Kosova, penzioner sa poštovanjem.
I neka vam bude jasno –
Narod koji radi i ćuti – ne gubi izbore.
Narod koji veruje – ne podleže vašem podsmehu.
I zato – dok vi pišete da nas je bilo malo,
mi znamo da ste vi – ostali sami.
Živela Srbija!

Autor je Stefan Mirković, urednik digitalnih mreža Informera i diplomirani novinar
Pa postoje naznake da ni stanje sa novcem nije bas kako bi oni zeleli, a i da su gradnja i investicije poprilicno usporili. A pod znakom pitanja je i vuciceva razboritost u situaciji u kojoj njegov ego dozivljava udarce svakog dana. Ti ova njihova bulaznjenja dozivljavas kao izraz moci, a ustvari su predstava da sami sebe ohrabre. Ja iskreno zelim da on nastavi sa ovim ludilom od juce i organizuje jos skupova, sam sebi i svojima spusta moral i percepciju moci. Zasto si se posle manje od 24 sata vratio u defetizam i pretvaranje sns bandita u neke nadljude bez slabosti?

Pa postoje naznake da ni stanje sa novcem nije bas kako bi oni zeleli, a i da su gradnja i investicije poprilicno usporili. A pod znakom pitanja je i vuciceva razboritost u situaciji u kojoj njegov ego dozivljava udarce svakog dana. Ti ova njihova bulaznjenja dozivljavas kao izraz moci, a ustvari su predstava da sami sebe ohrabre. Ja iskreno zelim da on nastavi sa ovim ludilom od juce i organizuje jos skupova, sam sebi i svojima spusta moral i percepciju moci.
Nadajmo se da je tako.
Hulja je nas najveci saveznik jer je lud.

Nije li sumnjivo to sto politicka koalicjija - Studentski pokret nije jos formirana i sto je tzv opozicija jos u Skupstini i u svim opstinskim skupstinama.
Opozicija je odlucila da do kraja podrzava Hulju, da se do kraja maksimalno najede skupstinskih snicli.

• Sviđa mi se
Reagovanja: Ar4
Ima perspektive.
Ja sa slazem da moja cerka izgubi godinu, cak iako to znaci da malogradjanska vecina ispija i dalje svoja kapucina u TC Galerija.
Od njih nista ne ocekujem.
Ako i puknu protesti, to iskustvo ce joj pomoci da lakse ode iz Srbije, ako se to desi i nama to da lakse prihvatimo.

Kakve perspektive ima? Mali procenat građana je u štrajku/ blokadi.
Zašto bi samo studenti i prosvetari dovodili svoj život u nezavidan položaj, a da veliki broj ljudi i dalje radi?

Šta će biti kada prof. ostanu bez primanja i kada studenti izgube godinu, dve, tri, i kada srednjoškolci ne budu mogli da nastave školovanje?
To sigurno neće dovesti sistem u red.

Kakve perspektive ima? Mali procenat građana je u štrajku/ blokadi.
Zašto bi samo studenti i prosvetari dovodili svoj život u nezavidan položaj, a da veliki broj ljudi i dalje radi?

Šta će biti kada prof. ostanu bez primanja i kada studenti izgube godinu, dve, tri, i kada srednjoškolci ne budu mogli da nastave školovanje?
To sigurno neće dovesti sistem u red.
Koji sistem? Onaj u kom covek bez dana radnog staza ima moc da uskrati profesorima primanja i naziva ih neradnicima?

Sve je to meni jasno. Neki ljudi samo žele izbore a on izbore raspisati neće. On ide sistemski da skuba žabu. Kad to uradi, krenuće sa osvetom.
Možda bi i raspisao pre par meseci da je akcenat bio na tome. Sada neće, sve više mi izgleda da se stvari vraćaju na staro.
To što mu odlaze ljudi sa mitinga nije neki veliki domaz kolapsa SNS-a, jer po organizaciji inače nisu naročito poznati.
Ako će izbori biti za tri godine, onda se može ,,pumpati'' i bez blokade.

Ti pricas kao da mi ovde primoravamo studente da budu u blokadi, a profesore da ih podrzavaju, a ne da je to bukvalno njihov dobrovoljan izbor. Onog trenutka kad vecina na plenumu izglasa kraj blokade, ona prestaje.

A studenti i profesori uvek imaju opciju da izadju iz blokade i niko im ne bi zamerio. Sve sto je potrebno je da vecina bude za to.
To će se i desiti verovatno. Ne treba zaboraviti ni buduće studente i njihove roditelje koji ne bi želeli da ovo potraje.
Zato bi fakulteti mogli organizovati anketu u kojoj bi učestvovali svi studenti svakog fakulteta.
Npr. na plenumu na mom fakultetu samo sam jednom video oko 200 ljudi,i to verovatno jer se raspravljalo o incidentu koji se desio dan dva pre, obično oko 100 ili manje, iako nisam često išao.

Ti pricas kao da mi ovde primoravamo studente da budu u blokadi, a profesore da ih podrzavaju, a ne da je to bukvalno njihov dobrovoljan izbor. Onog trenutka kad vecina na plenumu izglasa kraj blokade, ona prestaje.
Ne pričam da ljudi na forumu primoravaju studente na blokadu.
Ali ima mnogo ljudi na društvenim mrežama koji daju svu moguću podršku blokadama iako one nemaju više mnogo izgleda, kao što ni logike nema u tome da o krupnim pitanju kao što je povratak na nastavu odlučuje plenum a ne svi studenti putem ankete...

To će se i desiti verovatno. Ne treba zaboraviti ni buduće studente i njihove roditelje koji ne bi želeli da ovo potraje.
Zato bi fakulteti mogli organizovati anketu u kojoj bi učestvovali svi studenti svakog fakulteta.
Npr. na plenumu na mom fakultetu samo sam jednom video oko 200 ljudi,i to verovatno jer se raspravljalo o incidentu koji se desio dan dva pre, obično oko 100 ili manje, iako nisam često išao.
To su sve problemi koji se daju prevazici i prevazilazili su se vec u proslosti. Jedini koji ne mogu da prevazidju blokade i za koje su one neresiv problem su ljudi iz vlasti. A ako je vecina studenata zaista toliko nezadovoljna blokadama i zabrinuta za gubitak godine, zasto ne odu na plenum i izglasaju kraj, je l ta manjina koja je za dalje blokade ujeda ili sta, pa moraju ankete na daljinu?

Ne pričam da ljudi na forumu primoravaju studente na blokadu.
Ali ima mnogo ljudi na društvenim mrežama koji daju svu moguću podršku blokadama iako one nemaju više mnogo izgleda, kao što ni logike nema u tome da o krupnim pitanju kao što je povratak na nastavu odlučuje plenum a ne svi studenti putem ankete...
Da, podrska na drustvenim mrezama primorava studente da budu u blokadi... A plenum je otvoren zaa sve studente, nije tajna organizacija koja se sastaje na novom groblju kad je pun mesec, zasto vi koji ste za kraj ne odete i ne izglasate kraj, zasto je potrebna anketa?

To su sve problemi koji se daju prevazici i prevazilazili su se vec u proslosti. Jedini koji ne mogu da prevazidju blokade i za koje su one neresiv problem su ljudi iz vlasti. A ako je vecina studenata zaista toliko nezadovoljna blokadama i zabrinuta za gubitak godine, zasto ne odu na plenum i izglasaju kraj, je l ta manjina koja je za dalje blokade ujeda ili sta, pa moraju ankete na daljinu?
Ne deluje mi još uvek da je manjina za blokadu. Ali vremenom će verovatno i biti.

Ali sve i da je manjina protiv blokada, većina ne bi smela da zabrani nekome da ide na fakultet koji je upisao, a to nije u nadležnosti plenuma i ko zna čega.
Mislim, meni ne smeta blokada, viši cilj je u pitanju, ali mislim da nemam pravo nekome da uskratim pohađanje nastave i polaganje ispita i prijemnih, naročito sada kada su izgled za uspeh blokade manji.

Poslednja izmena:
Slucajno okrenem studio B i cujem kaze Hulja koji je uzgred izgledao kao da nije spavao i da je plakao celu noc da ima rezerve ljudi za koje mi ne znamo koji nisu mogli da dodju na skup ali su hteli i da ako bi organizovali opet skup sledece nedelje da bi bilo vise ljudi a da je nas skup bio jedan veliki skup 15. marta i da nikad ne mozemo toliko da opet skupimo samo manje 😂
ovo je maltene bukvalno preneto sta je rekao

Da, podrska na drustvenim mrezama primorava studente da budu u blokadi... A plenum je otvoren zaa sve studente, nije tajna organizacija koja se sastaje na novom groblju kad je pun mesec, zasto vi koji ste za kraj ne odete i ne izglasate kraj, zasto je potrebna anketa?
Plenumi inače mogu da zabrane ulazak studentima na fakultet, pa bi svakako neko za glas bio uskraćen.
Zašto bi anketa bila nepotrebna? Pa organizovao bi ju fakultet ne SNS, a glasali bi svi studenti, bez obzira da li su van Srbije ili ne, da li su u dalje od grada gde im se faks nalazi, da li im je trenutno dozvoljen ulazak u zgradu fakulteta ili ne...

Gebelsov metod 60:40 je propagandna tehnika koju je koristio nacistički ministar propagande Jozef Gebels (Joseph Goebbels), poznat po svom sistematskom i manipulativnom pristupu u oblikovanju javnog mnjenja. Ova tehnika se zasniva na ideji da je propaganda najuverljivija kada nije očigledno jednostrana.

Metod 60:40 podrazumeva da se u propagandnoj poruci koristi otprilike 60% istine i 40% laži, odnosno izmišljotina, manipulacija ili preuveličavanja. Ova kombinacija čini poruku uverljivijom, jer se istiniti delovi koriste da bi se stvorilo poverenje kod publike, dok se neistiniti elementi uvode u tom kontekstu kako bi se lakše prihvatili.

Cilj ove metode jeste da se:

- Stvori osećaj autentičnosti – jer deluje kao uravnotežena i realna poruka.
- Onemogući lako razotkrivanje manipulacije – pošto su neistine „maskirane“ istinitim informacijama.
- Efikasnije oblikuje javno mnjenje – tako što publika ne postaje odmah sumnjičava kao kod ekstremno jednostranih poruka.

Ova tehnika je korišćena u nacističkoj propagandi kako bi se, na primer, opravdala diskriminacija Jevreja prikazivanjem stvarnih ekonomskih teškoća, a zatim povezivanjem tih problema sa izmišljenim tvrdnjama o jevrejskoj „zaveri“. Takođe je korišćena u ratnim izveštajima gde su stvarni uspesi nemačke vojske bili kombinovani sa preuveličanim ili izmišljenim informacijama o neprijateljskim gubicima.

Metod 60:40 danas se proučava u okviru studija propagande, komunikacije i političke manipulacije. Smatra se veoma opasnim jer deluje sofisticirano i teško ga je odmah prepoznati. Njegova efikasnost pokazuje kako delimična istina može biti moćno oružje u službi obmane.

Vrh