Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Ja sam potpuno za orocenu, tehnicku vladu, ali za nju je nazalost potrebna podrska opozicije. Razumem da je opozicija prezrena i odbacena i od naroda i od studenata, ali je meni i dalje ponasanje dobrog dela opozicije potpuno neshvatljivo. Umesto da se trude da pridobiju poverenje naroda i da pokusaju da pokazu da ce biti njegovi pravi predstavnici, oni taj narod pa cak i studente vise gledaju kao strano telo i sa vise prezira nego sto njih narod gleda. Zive u nekom svom balonu i apsolutno mi ne ulivaju poverenje da nas nece izdati ako im se ukaze prilika. Bukvalno ne umeju ni da sakriju da smo im svi mi samo korisni id*** na cijim ramenima treba da se popnu na vlast. Zrace kompleksom vise vrednosti i smatraju da je njihova nepopularnost znak gluposti i nedostojnosti naroda, a ne njihove nesposobnosti. Sa druge strane, kad su mi se malo slegli utisci, ovaj vucicev skup je takav debakl i takva demonstracija jada i nemoci da je visestruko nadmasio cak i moje najoptimisticnije prognoze. Jos jedna stvar, u slucaju da vucic ocigledno izgubi izbore, ne ocekujte da ce mu murija i vojska biti toliko verne koliko su sad, a nisam siguran ni da bi mu nemci i francuzi drzali ledja u takvoj situaciji.

Рекао сам да то што се предлаже, одбијање да се оде до обарања власти (еуромајдан), "паралисање свих полуга" исте и сл. треба да се уради након покрадених избора. Јер су избори покрадени и тада је легитимно да се обори картел који нема народни мандат. Иначе је, без избора, сваки покушај преузимања власти обичан пуч што је посебно лоше када не постоји чак ни демократски подржана опција да тај пуч изведе. Што ће рећи да било ко дође да смени режим без да су људи за њих гласали на изборима и сам представља илегалну узурпацију власти без већинске народне подршке.

Студенти могу (и требају) да предложе сами техничку, аполитичну, орочену владу и да сви заједно са опозицијом изађу како би је подржали. А онда, ако власт покраде изборе, насилно скинути исту и судити им. Али без изласка на изборе ниједна опција нема мандат да преузме власт, па ни студенти који чине <5% популације. Не може се инсистирати на легализму и демократији нити направити корак ка њима без поштовања оба

U slucaju da HUlja pokrade izbore, a njegovi sudobvi presude da su izbori prosli u redu, opet dolazimo u istu situaciju kao danas.
U uslovima korumpirane sudske vlasti nije moguce govoriti o legalizmu. Danas samo jedan covek vlada on je i vrhovni sudija i sve ostalo.
Hulju nista ne sprecava da na dan izbora u 23h izadje i kaze da je pobedio. Apsolutno nista ga ne sprecava u tom, kao sto ga nista ne sprecava da kaze da je on dovezao one traktore i sam odlucio da udje u sobu sa bolesnicima. Citavo njegovo ponasanje govori o tome i ono se nece promeniti.

Ti znaci smatras da su studentski protesti euromajdan?

Inace. Musolini jje bio smenjen vojnim pucem. Nikome to nije smetalo.
Medjutim, srpski organi sile u potpunosti su poslusni i verni Hulji i tako nesto je ovde nezamislivo.

Poslednja izmena:
U slucaju da HUlja pokrade izbore, a njegovi sudobvi presude da su izbori prosli u redu, opet dolazimo u istu situaciju kao danas.
U uslovima korumpirane sudske vlasti nije moguce govoriti o legalizmu. Danas smaojedan covek vlad,a on je i vrhovni sudija i sve ostalo.

Ti znaci smatras da su studentski protesti euromajdan?

Inace. Musolini jje bio smenjen vojnim pucem. Nikome to nije smetalo.
Ti dobro primecujes da je drzavna struktura koju vucic kontrolise cvrsta, ali zakljucujes i da je duktilna kada pritisak dostigne kriticne vrednosti, a ja bas mislim da je krta, i kada unutrasnji, a posledicno i spoljni pritisak dovoljno poraste, raspasce se u paramparcad u sekundi.

Dosta ljudi se se brine da li će prestati blokade fakulteta i želi da blokade potraju, samo navijaju za blokade, ali da li ti ljudi planiraju da stupe u štrajk?

Nema perspektive da studenti i prosvetara jedini dovode u pitanje studije i mesečna primanja za život, a da ostali rade i da sasvim opravdano budu sigurni da primanja nisu ugrožena, što je i razumljivo, neće ljudi dovoditi egzistenciju u pitanje, jer su u firmama možda u manjini.

Zato su izbori rešenje, studenti i profesori koje svi vatreno podržavaju u blokadi ( dok većina ljudi nije u štrajku) bi samo pozvali ljude da glasaju za tu narodnu opciju na izborima, niko ne bi morao da stupi u štrajk i ostaje bez primanja i da stavi posao, i redovan život na kocku, samo bi trebao da glasa.
Ima perspektive.
Ja sa slazem da moja cerka izgubi godinu, cak iako to znaci da malogradjanska vecina ispija i dalje svoja kapucina u TC Galerija.
Od njih nista ne ocekujem.
Ako i puknu protesti, to iskustvo ce joj pomoci da lakse ode iz Srbije, ako se to desi i nama to da lakse prihvatimo.

Рекао сам да то што се предлаже, одбијање да се оде до обарања власти (еуромајдан), "паралисање свих полуга" исте и сл. треба да се уради након покрадених избора. Јер су избори покрадени и тада је легитимно да се обори картел који нема народни мандат. Иначе је, без избора, сваки покушај преузимања власти обичан пуч што је посебно лоше када не постоји чак ни демократски подржана опција да тај пуч изведе. Што ће рећи да било ко дође да смени режим без да су људи за њих гласали на изборима и сам представља илегалну узурпацију власти без већинске народне подршке.

Студенти могу (и требају) да предложе сами техничку, аполитичну, орочену владу и да сви заједно са опозицијом изађу како би је подржали. А онда, ако власт покраде изборе, насилно скинути исту и судити им. Али без изласка на изборе ниједна опција нема мандат да преузме власт, па ни студенти који чине <5% популације. Не може се инсистирати на легализму и демократији нити направити корак ка њима без поштовања оба
Sve je to u redu. Onda znači čekamo 2027/2028 godinu, pošto on izbore raspisati neće.

Da li treba onda studenti naredne 2-3 godine da se odreknu studija bez uključivanja ostalih segmenata društva u bojkot?

Opet, on će pokušati metodom kuvanja žabe da i ovo nezadovoljstvo uguši. Sa druge strane, opozicija se za ovih 5 meseci nije konsolidovala i izašla sa konkretnim akcionim planom za dalje delovanje.

Meni je ovo sad pat pozicija. Sa jedne strane, evidentan je pad njegovoj podršci, čemu svedoči njegov jučerašnji debakl od kontramitinga Sa druge strane, državni aparat ne otkazuje poslušnost. Ako oni nastave po istom principu, može lagano da vlada još 2 do 3 godine.

Meni je ovo sad pat pozicija. Sa jedne strane, evidentan je pad njegovoj podršci, čemu svedoči njegov jučerašnji debakl od kontramitinga Sa druge strane, državni aparat ne otkazuje poslušnost. Ako oni nastave po istom principu, može lagano da vlada još 2 do 3 godine.
Da. MIslim da vecina gradjana nesvesno pristaje na to. Oni ne zele da pokusaju bojkotom da dovedu do pucanja sistema.

Radnici EPS-a bi mogli sami da sruše ovu kulu od karata, ali mora postojati alternativa Hulji. Za sada je nema.

Ovako smo kolektivno zaglavljeni u zatvoreničkoj dilemi i samo studenti rade protiv sopstvenog interesa. Njima je u interesu na individualnom nivou da što pre završe studije i da pobegnu iz države, ili da postanu deo parazitskog sistema.

Radnici EPS-a bi mogli sami da sruše ovu kulu od karata, ali mora postojati alternativa Hulji. Za sada je nema.

Ovako smo kolektivno zaglavljeni u zatvoreničkoj dilemi i samo studenti rade protiv sopstvenog interesa. Njima je u interesu na individualnom nivou da što pre završe studije i da pobegnu iz države, ili da postanu deo parazitskog sistema.
Ta opcija ja autodestruktivna, ali logicna.
Organizam koji nema drugu opciju krenuce u opasnu igru sa parazitom.
Izgladnjivanje parazita.

Drzavni aparat koji je uglavnom sastavljen od kriminalaca mu je apsolutno veran, ali nece biti veran za dzabe.

Pa kako da bojkotujem i restorane i prodavnice, sta da jedem onda?
Možda ne bi bilo loše da se povežemo sa poljoprivrednicima i da direktno kupujemo od njih namirnice?

Bilo je takvih akcija prošle godine, Bojan iz Ekostraže je pokrenuo jednu mislim sa borovnicama, ako se ne varam. Da li je to dovoljno - ne znam.

Pa kupujes manje. Npr, ne kupujes pakovane ovsene pahuljice 400g = 320 din, nego rinfuzo 1 kg = 180 din. Ja sam uspeo prilicno da smanjim troskove u poslednje vreme na taj nacin.
Kupujes vise od svercera i na pijacama, manje u prodavnicama.
Kupujes samo neophodnosti.
Ne ides u restorane i kafice.

(Bojkot moze da uključi i štrajk državne uprave,neplaćanje poreza, bojkot Galerije, bojkot MTS-a, EPS-a, Infostana itd.)

(Naravno, Ako ne placate infostan mesecima doci ce izvrsitelji, i to ne bih preporucio, ali sinhronizovani udar od samo mesec dana neplacanja za njih je uzasan.)

To bi bilo lepo uraditi, ali to je projekat na duze staze, ne moze za 2 dana da se organizuje. A ovo za bojkot pisem jer mi se cini da kod cotre cesto zelja da se kazne malogradjani i lise njihovih zadovoljstava nadjaca zelju da se skine rezim sa vlasti pa mu se sve te zelje izmesaju 😂

Možda ne bi bilo loše da se povežemo sa poljoprivrednicima i da direktno kupujemo od njih namirnice?

Bilo je takvih akcija prošle godine, Bojan iz Ekostraže je pokrenuo jednu mislim sa borovnicama, ako se ne varam. Da li je to dovoljno - ne znam.
obicno ne mozes sve da pokrijes, ali je korak u dobrom smeru.

Postoje ljudi koji tacno znaju koliki prihod treba da imaju odredjene pordavnice da bi prezivele.

Ako ne možeš u potpunosti da bojkotuješ restorane i prodavnice, najbolje je strogo izbegavati baš one restorane i kafiće koje drže ćaci. Za markete ima opcija da i drugde uzmeš ono što ti je neophodno (Henry je dao najbolje rešenje kod lokalnog poljoprivrednika) i u manje prodavnice, a eventualno da se ide u te velike markete kada tražiš proizvod koji nemaju manje prodavnice, da ne kažem ekskluzive. Evo još traje bojkot maksija do kraja meseca i ima pomaka.

PS Jeste malo sporije kucam, ali npr ja bojkotujem te kafiće i restorane. Ne ulazim u tržne centre, preciznije u lokale koje ja znam da su sumnjivi.

Pa kupujes manje. Npr, ne kupujes pakovane ovsene pahuljice 400g = 320 din, nego rinfuzo 1 kg = 180 din. Ja sam uspeo prilicno da smanjim troskove u poslednje vreme na taj nacin.

(Bojkot moze da uključi i štrajk državne uprave,neplaćanje poreza, bojkot Galerije, bojkot MTS-a, EPS-a, Infostana itd.)

(Naravno, Ako ne placate infostan mesecima doci ce izvrsitelji, i to ne bih preporucio, ali sinhronizovani udar od samo mesec dana neplacanja za njih je uzasan.)
Sve ovo vecina ljudi vec praktikuje, izadji malo iz kruga dvojke, a jos bolje iz celog beograda

Ne može bojkot maksija da se organizuje kako treba, a ne infostana.

Vrh