Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Takodje. Obostrano je.

Tako je, više povezanih lica sa blokiranim računima i sumnjivim radnjama. Ali to je normalno. Evo Ja ću da otvorim firmu, da me blokiraju odmah, ne plaćam nikome ništa i radiću bez problema jer to je tako normalno i uopšte ne moraš biti neko da bi tako radio.

90% je malo jer su poslovali neregularno, čak i pod drugom šifrom poslovanja, dakle nisu trebali da postoje.

Ja vidim da ljudi pominju institucije i da može biti tačno, a i ne mora. Tačno je da su institucije zakazale. Naravno da je najviše kriv vlasnik firme koji nije vodio računa o svemu ali je takodje tačno i da su mutne radnje tu. Ja sam obavezan da PP aparate održavam tj da ih na svakih 6 meseci licencirano preduzeće pregleda i da dozvolu za korišćenje inače pogadjaš - kaznica, da ne pominjem bzr. Ajde u 20 marki da ovi nisu ni to radili. Dakle iako nisu direktno odgovorni za ovaj požar da je sve bilo kako treba ova firma ne bi ni radila ili bi bar poslovala po propisima i požar bi bio sprečen. Naravno sve je to sad šbbkbb domenu, šteta je već načinjena ali se ne može isključiti na odgovornost svih. Naravno vlast će tvrditi kao i za nadstrešnicu, nisu oni odgovorni. Kažem, da je sve bilo kako treba možda vlast niko ne bi ni spominjao sem politički ostrašćenih ljudi ali činjenica je da nije bilo kako treba, a koliko pitanje je da li ćemo saznati pošto naše institucije rade svoj posao.
Ne govorimo mi ovde o tome da se ‘ne moze iskljuciti odgovornost svih’ (sa time se i ja slazem), ovde smo odmah nakon objavljivanja vesti zakljucili ko je odgovoran. Ako iole preispitujes tu presudu, ti ‘branis rezim’, ko sto pise ovaj teletabis gore.

Nema mesta talasanju.

Daj, molim te, računi u blokadi, ne podnose finansijske izveštaje, kuća u nedođiji, put od blata, vlasnici doma ko zna koje su struke - divna preporuka da im se da dozvola za rad i da im poveriš stare roditelje na brigu i čuvanje..

Požar u domu za stare u Barajevu

Međutim, v. d. načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić izjavio je kako je ovaj dom 2013. godine dobio saglasnost za tehničku dokumentaciju, odnosno za projekat zaštite od požara. Prema Čaušićevim rečima, Sektor za vanredne situacije je 2018. je tokom inspekcijskog nadzora uočio da faktičko stanje na terenu ne odgovara onome što je prikazano u tehničkoj dokumentaciji.

"Naš inspektor je naložio niz mera, a 2019. godine je na osnovu tog postupka iz 2018. godine pokrenut prekršajni postupak", rekao je Čaušić.

Prema njenim rečima, dom za stare u Barajevu registrovan je 2014. godine za boravak 14. korisnika. Licenca je obnovljena 2021. godine koja odobrava boravak 29 korisnika u objektu. Prema saopštenju Ministarstva, u domu je u trenutku požara bilo smeštena 34 korisnika.

Daj, molim te, računi u blokadi, ne podnose finansijske izveštaje, kuća u nedođiji, put od blata, vlasnici doma ko zna koje su struke - divna preporuka da im se da dozvola za rad i da im poveriš stare roditelje na brigu i čuvanje..
Treba dodati da su svi odma postali i inspektori za licenciranje starackih domova, par minuta nakon objave vesti.

Požar u domu za stare u Barajevu

Međutim, v. d. načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić izjavio je kako je ovaj dom 2013. godine dobio saglasnost za tehničku dokumentaciju, odnosno za projekat zaštite od požara. Prema Čaušićevim rečima, Sektor za vanredne situacije je 2018. je tokom inspekcijskog nadzora uočio da faktičko stanje na terenu ne odgovara onome što je prikazano u tehničkoj dokumentaciji.

"Naš inspektor je naložio niz mera, a 2019. godine je na osnovu tog postupka iz 2018. godine pokrenut prekršajni postupak", rekao je Čaušić.

Prema njenim rečima, dom za stare u Barajevu registrovan je 2014. godine za boravak 14. korisnika. Licenca je obnovljena 2021. godine koja odobrava boravak 29 korisnika u objektu. Prema saopštenju Ministarstva, u domu je u trenutku požara bilo smeštena 34 korisnika.
Zaista preporucujem svima da procitaju ceo tekst.

Inace interesantno je da posle mog prvog posta koji glasi ovako:

Ne znam bas koliko je tacno, jer isto tako imamo deo javnosti koji dok se broje mrtvi odma vice da je vlast kriva.

U slucaju NS-a to je i imalo logike, jer su sami svecano otvarali stanicu pola godine pre nesrece, u slucaju starackog doma, vise je razmisljanje znamo ko je kriv, aj sad da nadjemo zasto. Jbg, vec neko vreme idemo ka tome da je svaka reakcija ili misljenje na neko desavanje prvenstveno pitanje lojalnosti nekom taboru, cinjenice i objektivnost su na suvozacevom sedistu.

Podeljenost je kulminirala i dok ova kriza ne dobije epilog, cak i da nadlezne institucije najprofesionalnije i najneutralnije obavljaju svoj posao, ne postoji odluka/presuda/izvestaj koji ce biti prihvacen sa obe strane. Jer su i jedni i drugi vec zakljucile sta je za njih istina.
Meni ceo dan ljudi sa ista tri argumenta (od kojih nijedan nije direktan uzrok pozara i koje ni sami nisu imali u trenutku kada su doneli svoju presudu) dokazuju kako su valjda samostalno i objektivno dosli do zakljucka do kog su dosli.

Nista ne razuveri coveka da je na snazi mentalitet krda i da ce svako ko talasa biti izgazen kao kada ti 10 ljudi objasnjava kako ne smes labave zakljucke da zoves labavim.

U novoj realnosti, dom se zapalio jer mu je bio blokiran racun i bilo je 5 ljudi vise nego sto je dozvoljeno (sto je nesto sto se od inspekcije ne moze sakriti). Vlasnik je naravno SNSovac jer je policajac. Kome to ne deluje bas ubedljivo taj brani rezim.

Poslednja izmena:
Defke ja ne znam da li si ti glup ili se pravis samo da jesi.

Da su institucije radile, ovaj dom bi davno bio zatvoren i ne bi mogao da posluje i samim time ne bi doslo do ove situacije.
Zatvorili bi ih zbog blokiranog racuna (sto verovatno ne bi bio neresiv problem, i nemamo sve detalje u vezi toga kako je do toga doslo). Jako labava povezanost sa pozarom, ali kao sto rekoh, idemo od zakljucka ka pocetku. Da nije blokiran racun, naslo bi se nesto vec, al ok, aj da se pravimo da postoji mogucnost da ovo na kraju ne bi nekako bilo povezano sa sa institucijama, odnosno vlascu.

Firma ima dug skoro 100 hiljada EUR godinama i u blokadi ali radi, sve regularno.

Ajde ti Defke lepo na jedan ignore, iskreno nema poente vise diskusije sa tobom oko ovih stvari.
Aj ponovi mi jos 5 puta da im je blokiran racun, izignorisi sve ostalo napisano, i stavi na ignore jer sad sam ja taj sa kojim ne moze da se diskutuje.

Mnogo ces lakse ‘diskutovati’ sa 15 ljudi koji misle isto kao i ti.

defke prica o tome sta je uzrok pozara
ostali 10 na jedan, ga drkaju logikom pozar ne bi bio jer to to to
pritom ga malo etikitirate sns forama

komunikacija svih minus 50

ja kao menadzer morao bih da vam odradim jednu retrospktivu

sutra kod westa

sutra kod westa
Uzrok požara je to što je psihički bolesna osoba bila bez nadzora, pušila i zapalila sobu.
Da je dom vodio računa o psihički bolesnoj osobi kako treba i kako je moralo-da se ne dozvoli da dođe u kontakt sa opasnom stvari-do tragičnog ishoda ne bi ni došlo.

Naravno da je odgovorna vlast. Kada nekome daješ licencu za otvaranje doma, a znaš da je nekome takvom račun u blokadi i da ne podnosi finansijske izveštaje-tebi se već pali crvena lampica.. A kada još vidiš gde je planiran taj dom, u preuređenoj kući u nedođiji sa blatnjavim putem-tebi se upale još dve crvene lampice.

I onda naravno, kada sve to imaš u vidu, normalno je da nekome takvom nećeš dati licencu da brine o ljudima.. Zato što taj neko ima repove iza sebe, koji osnovano ukazuju da to nisu pouzdane osobe koje poštuju propise i pravila.

A ako im i daš dozvolu, onda ćeš da ih drndaš i kontrolišeš dok ne bude sve kako treba.

Dakle, to što oni nisu imali radnika koji motri na psihički bolesnu osobu 24h dnevno, i što je taj pacijent došao u mogućnost da puši bez nadzora u kući u kojoj je još 30 starih i slabo pokretnih ljudi uglavnom-pokazuje nemar i krivicu doma, a koji nemar se mogao i očekivati obzirom na istorijat ranijeg poslovanja njegovog vlasnika.

Uzročno-posledično-koren problema je u državi koja olako daje dozvole za domove nepouzdanim licima.

Velika mudrost koju ne kapiraju samo oni koji se prave blesavi...

A vrhunac svega je što od momenta kad neko slučajno upali dušek, pa do momenta dok se požar toliko proširi da izgori pola kuće i 8 ljudi pogine-treba da prođe neko vreme.

Vreme za koje je dom, da je imao budne radnike i ispravne sisteme zaštite, mogao da spreči tako tragične gubitke.

Dakle, jedan opšti nemar i ku*cobolja u fazonu-ma nek zapali lik jednu, šta ima veze, neće grom u koprive, a i čuvar može malo da dremne, sve će biti ok..

Jel vi nista niste naucili posle Ribnikara, Mladenovca i Novog Sada?

Uzročno-posledično-koren problema je u državi koja olako daje dozvole za domove nepouzdanim licima.

Velika mudrost koju ne kapiraju samo oni koji se prave blesavi...
Pritom režim i njegove botine i nisu dobile toliko puno grdnje i optuživanja posle ove tragedije u Barajevu. Dakle nije bila situacija kao posle nadstrešnice, da svi odreda skoče na njih i traže ostavke, proteste, Zagorku Dolovac i šta ti ja znam. Reakcija je u javnosti bila blaža, baš zbog okolnosti i situacije. Nisam video toliko poziva za robijanje kao posle nadstrešnice.

Nego to ovdašnje sluge režima i dežurni relativizeri pokušavaju da predstave tako, jer im je cilj da odbrane režim po svaku cenu i da sve relativizuju i iskrive.

S druge strane, da su reakcije na Barajevo bile još blaže, iste te jedinke bi pričale u fazonu "aha, eto u Barajevu poginulo 8 ljudi a zbog toga niste podigli frku? E licemeri jedni..." Ako si previše oštar, što si oštar. Ako si previše blag, što si blag. Ako ne radiš ništa, što ne radiš. Ako radiš nešto, što se ložiš i cimaš toliko.

Kapirate, šta god da kažete i uradite, oni će naći neku manu i povod za raspravu. Oni (sad već množina, nije samo jedan Defke) su ovde po zadatku. Da relativizuju, potpaljuju, ismevaju, provociraju, klibere se, dobacuju... Nema poente traćiti vreme na njih. Stavite ih na ignore, povremeno ih napenalite u prolazu kao što i zaslužuju, i idite dalje. Ko ih šljivi, ne treba ništa imati s takvim "ljudima".

Poslednja izmena:
Ova i pre bila gadna.. ko ona matora Švabica koju Bob bari u kafani, dok Šurda čeka ručak..

sutra kod westa
Sto ti onda prijavljujes nepropisno parkirana vozila ispred tvoje zgrade :) nije tu vlast kriva jer ona to ne dozvoljava i nema sta ona da resava tvoje probleme niti je zaduzena za to, sledeci put se obracunaj sa vlasnikom vozila i nek ti on objasni kako je to normalno ;)

Sto ti onda prijavljujes nepropisno parkirana vozila ispred tvoje zgrade :) nije tu vlast kriva jer ona to ne dozvoljava i nema sta ona da resava tvoje probleme niti je zaduzena za to, sledeci put se obracunaj sa vlasnikom vozila i nek ti on objasni kako je to normalno ;)

mariks brate moj
niko ne govori da vlast nije kriva, samo ne treba skidati i odgovornost sa pojedinca

ne mogu ja sada da budem samo u fazonu jbt sto oi drzava ne kaznjava a ovaj sto parkira na terasi da budem u fazonu snasao se, legenda ljubi ga brat

je*** majku i vozacu i vlasti, nema izgovora

ali sta da kazem

SAMO BOG MOZE DA MI SUDI

i drugo svi ovi koji odma etikteriju da si snsovac i da podrzavaju ovu vlast nisu nista drugaciji od sendvicara koji druge nazivaju zutim

Vrh