Ne, nego ti očekuješ Mesiju.
Đoković je zbog svojih uverenja završio u zatvoru. Tačnije, zatvorili su ga zbog njegovog mišljenja.
Jedini uporediv sa njim u istoriji sporta je Ali.
E sad, on treba da rizikuje da mu neko zatvori oca zbog čega, koga? Tebe?
Šta si ti to uradio da bi se neko za tebe žrtvovao?
Izvoli navedi na forumu tvoju žrtvu za društvo. Dostavi odluku o pritvoru, kaznu, snimke batinaša ispred tvoje kuće, pretnje na telefon, bilo šta što bi ti dozvolilo da kenjaš po liku koji je uradio 10000000 puta više za ovo društvo nego ti.
Ovo je najveći problem u našem društvu, da li zaostavština komunizma, turaka, mentaliteta ili čega već, jbm li ga. To konstantno očekivanje da neko drugi nešto uradi za nas. Od EU koja će da nam sredi državu, Rusije koja će da oslobodi Kosovo, kladionice koja će da obezbedi život bez rada, pa sve Đokovića koji će da sruši vlast.
Đoković može da uradi šta god hoće, može da podrži Vučića, može da ćuti, može da podrži studente kao što je podržao, može da izvadi pimpek na Andrićevom Vencu i da kaže sad je moj red, i u svakom slučaju je Car i uradio je za ovo društvo više nego bilo ko na ovom forumu i za to od mene ima samo zahvalnost. Oni koji od njega očekuju više su samo energetski/materijalni vampiri koji od drugih očekuju da im sređuju život.
Đoković i da nije uradio ništa u svom životu pozitivno za Srbiju, i dalje nije problem u ovoj državi jer makar nije uradio ništa negativno.
Ovako on deluje kao bogati rođak koji deli šakom i kapom, a vi delujete kao grozomorna rodbina koja mumlja sebi u bradu vidi ga kakav je i kako bi vi drugačije da ste na njegovom mestu.
Mesija je covek koji se javno pobuni protiv ubijanja i ugnjetavanja svog naroda? Onda ocekujem Mesiju.
Djokovic NIJE zavrsio u zatvoru zbog svojih ubedjenja, nego zato sto je svesno krsio zakon jedne ozbiljne pravne drzave. Kakav-takav, i istorija ce i tu pokazati ko je bio pravu, vec je. A taj "zatvor" je bolji od bolnickih soba u maticnoj mu drzavi. Probao je na foru i na slavu da prodje, nije uspeo, ok.
Muhamed Ali je za razliku od njega zaglavio ozbiljan problem i upropascena mu je karijera. Djokovic je postao miljenik 1/2 planete tim potezom.
Treba da rizikuje. Prvo i prvo, jer je to ispravna stvar. Neko ti ubija sugradjane, unistava im sadasnjost i buducnost, ti kao javna licnost istupis i kazes da si protiv toga i za proteste. Nije nuklearna fizika. Drugo, jer covek koji je covek, ne gnjida, postupa ispravno cak iako ga to kosta. Najstereotipicnija prica u istoriji covecanstva. Cuo si za Bibliju, mozda. Koliko je tragikomicno da ti ne samo mislis sta mislis, nego da i javno kazes? Prosto mi neprijatno da objasnjavam zasto se svetinja poput prava na zivot i prava na misljenje brani bez obzira na posledice, valjda, iako ne smemo to da radimo, svi to smatramo idealom? Ocigledno ne. Sebicluk do kranje granice je nova norma.
Meni dozvoljava cinjenica da sam slobodan covek da "kenjam" po njemu, ne treba mi tvoje strucno odobrenje nakon analize prilozene dokumentacije, iz koje si ti KGB bajke ispao?
Ako vec ne razumes koncept razmene misljenja(i to na platformi koja sluzi iskljucivo i samo razmeni misljenja), i ako je jedini nivo poimanja koji imas licni napad, nije problem. Ja vs Nolo.
Za razliku od tvog miljenika, moje firme placaju porez u Srbiji, ne u Monaku. Ja placam porez u Srbiji kao fiziko lice, ne u Monaku. Izmedju mog tela i pendreka stoji skijaska jakna i dukserica, ne 1000 km i 10 clanova obezbedjenja. Ja zivim u svojoj drzavi, radio sam i za nju i za druge, sve pare trosim u svojoj drzavi, doprinosim svakog dana svojoj drzavi. On ne. On igra tenis za ATP tour i uziva obozavanje kompleksasa koji svojataju njegov uspeh kao svoj jer ima srpski pasos.
Da, on moze da uradi sta god hoce. A zauzvrat, svako moze o njemu da kaze sta god hoce, dobrodosao konceptu slobodnog misljenja i govora.
Ne, ocekivati "vise", u ovom slucaju, gde se narod njegove maticne, bivse, drzave, bori za goli opstanak, nije "energetski i materijalni vampirizam", sta god to uopste znacilo, vec najosnovnije ocekivanje bilo koga kome igla moralnog kompasa nije zaglavljena na S(ns).
Djokovic JESTE problem jer latentno podrzava najgoru vlast u Evropi, jedinog pravog autokratu u Evropi, vec deceniju i kusur. A gnjida je jer ni to ne sme da radi posteno i otvoreno, nego se savija kako vetar duva i sedi na dve stolice.
I ta prica vise, da je neki sportista "puno uradio za drzavu". Sta je uradio? Ko se vise pali na tu praznu pricu? Covek igra za sebe i svoju karijeru, zgrce lovu, ne da da ga peljesi nijedna pokvarena drzava, i to je jos i ok. Da se predstavlja kao hiper patriota-ok, hajde da ispitamo to. I nakon 3 sekunde, taj ispit je pao.
Ali da on nesto RADI za nas? Sta radi? Ambasador? Gde je odluka americkog kongresa gde Srbija dobija neku povlasticu zbog ambasadorskog rada nekog sportiste? Bombardovali nas najsilnije od(i posle) drugog svetskog rata, izaslo tih par igraca, drzali neko platno, i aj svi kucama. Ako je igranje kolceta sa psiho Elen Degenerate rad za nas, moze slobodno da okaci opanke o klin.
Menjao bih sutra svih njegovih 25 titula za jedan zivot u Novom Sadu. Za 1% vise plate u javnom sektoru. Za jedan pomak u slobodi medija. Za jednog doktora eksperta koji je otisao u inostranstvo. Za jednog vrhunskog profesora koga su sklonili u zapecak.
Ali vama je to skandal od izjave. Pa dobro. Nek onaj odozgo i istorija procene cija je filozofija ispravna.