Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Germanizacija Vojvodine.
Isto kao sto je posle 1945. Tito organizovao desrbizaciju Hrvatske i srbizaciju Vojvodine i degermanizaciju Vojvodine.
Drzave to rade. Samo postojanje nacionalne drzave znaci nasilje.
To je jednostavno istorijska dinamika.

Hrvati smatraju da su mnogo dobili etnickim ciscenjem Srba, dok ja mislim da nisu.

Svi narodi imaju takve ideje.
Прво питаш шта је значило исељавање Немаца, а етничко чишћење Срба је је једноставно историјска динамика.. Дегерманизацију да, али не и демађаризацију и поред масовног одазива у Хонвед и злочина над Србима, као и Немци када је у питању НСДАП и СС Принц Еуген..
Како је национална држава сама по себи насилна, када је Хабзбуршка монархија била мултинационална, а извршила је страшне злочине у Првом светском рату, формирала конц. логоре..?
Османско царство је такође било мултинационално, али је вршило геноицид над Хришћанима..

Poslednja izmena:
Прво питаш шта је значило исељавање Немаца, а етничко чишћење Срба је је једноставно историјска динамика.. Дегерманизацију да, али не и демађаризацију и поред масовног одазива у Хонвед и злочина над Србима, као и Немци када је у питању СС Принц Еуген..
Како је национална држава сама по себи насилна, када је Хабзбуршка монархија била мултинационална, а извршила је страшне злочине у Првом светском рату, формирала конц. логоре..?
Османско царство је такође било мултинационално, али је вршило геноицид над Хришћанима..
Sva ta etnicka ciscenja su za mene istorijska dinamika, svima padaju na pamet.
U Hazburskoj monarhiji vladali su Nemci i Madjari, kao da su bile naiconalne drzave..

И где су ти ту злочини у делу текста политичког говора из оквира тадашње дневне политике? И нико није "полудео" него ти је аргументима скренута пажња да не лупеташ о нечему о чему немаш благе везе.
Procitaj ratni dnevnik Koste Novakovica.

Sem toga posmatraj stvari statisticki: svi ti narodi ma balk. poluostrvu.....
Najveca verovatnoca da su jako slicni.
U pogledu zlocina i svega ostaloga.

Uvek sam se pitao kako Hrvati polude kad im se pomenu njihovi zlocini (nad Srbima).
A evo, i Srbi polude kad im se pomenu njihovi.
Malo ko je dovoljno stalozen da moze da podnese pricu o zlocinima sopstvenog naroda, bez da poludi.

Dimitrije Tucović podseća da "Srbija nije ušla u Arbaniju kao brat nego kao osvajač" i da je rđavom politikom koja nije računala sa ljudima izgubila svaki dodir sa predstavnicima albanskog naroda i odgurnula ga u mržnju prema svemu srpskom. On ocenjuje da je srpska buržoazija proklamujući osvajačku politiku prema Albaniji "prvi put sa lica srpskog naroda skinula veo jedne poštene nacije koja se bori za svoje oslobođenje". Tucović podseća da je Srbija htela izlazak na more i jednu svoju koloniju, ali je ostala bez izlaska na more a od zamišljene kolonije stvorila je krvnoga neprijatelja.
I Ti poludiš kada neko pomene Srbiju u pozitivnom kontekstu :) tako da nisi baš objektivan.

I Ti poludiš kada neko pomene Srbiju u pozitivnom kontekstu :) tako da nisi baš objektivan.
Postoji pozitivan kontekst u Srbiji.
Daleko veca relaksiranost od srednjoevropskih nacionalizama (Hrvatska, Slovenija...)
Recimo, nema napada na ljude sto imaju hrvatske tablice automobila itd, dok u obrnutom slucaju ima.
To mi je prvo palo na pamet.

Ne vidim zasto je strasna prica o srpskim zlocinima pre 150 godina.
Niko od nas u njima sigurno nije ucestvovao.

I njih vredi pomenuti jer je ideja o "bezgresnom nebeskom Srbinu", od 1987. pa nadalje, nas i dovela u ovaj pakao u kome zivimo.

Niko nije ni rekao da smo bezgrešni, 500god tlačenja svašta uradi sa narodom. Imaš Balkanske ratove - prvi zvani oslobodilački i drugi zvani osvajački(iako mi to ne priznajemo). Svaki narod piše svoju istoriju, tako je i u Hrvatskoj Jasenovac bio program za reedukaciju. Istorija je čudna rabota, većinom je pišu pobednici zato je po meni potpuno nebitna i neke stvari se ne trebaju učiti jer samo pospešuje mržnju prema drugom narodu. Eto tebi su zapali za oko naši zločini od pre 150god totalno ignorisući zločine nad nama koji su tome usledili.

Procitaj ratni dnevnik Koste Novakovica.

Sem toga posmatraj stvari statisticki: svi ti narodi ma balk. poluostrvu.....
Najveca verovatnoca da su jako slicni.
U pogledu zlocina i svega ostaloga.

Прочитао сам својевремено дневник, а не чланак из Е-новина где је из контекста извучено писање политичара исте партије којој припада и Туцовић (а која му је после пресудила у чистки) у којој критикује српску Владу због положаја у којој се нашла војска у Албанији и чарки са албанским племенима, у којима је било појединачних злочина. И као што већ написах, ти злочини су за осуду, који део ти није јасан?

Слични јесу, али исти нису.

Sva ta etnicka ciscenja su za mene istorijska dinamika, svima padaju na pamet.
U Hazburskoj monarhiji vladali su Nemci i Madjari, kao da su bile naiconalne drzave..

Етничка карта Аустроугарске..

1280px-Austria_Hungary_ethnic.svg.png

I njih vredi pomenuti jer je ideja o "bezgresnom nebeskom Srbinu", od 1987. pa nadalje, nas i dovela u ovaj pakao u kome zivimo.

Довело нас је то што смо у суштини бранили социјалистичку идеологију и поредак, какви небески Срби, то је прича за малу децу.

Довело нас је то што смо у суштини бранили социјалистичку идеологију и поредак, какви небески Срби, то је прича за малу децу.

Na šta tačno misliš kad kažeš da smo branili socijalističku ideologiju?

Бранио се положај самоуправљачке касте руководећих органа. СПС је основан као партија директора и управника, као што је и то био и Комунистички савез како на савезном нивоу, тако и на нивоу свих република. ЈУЛ је настао касније трансформацијом армијске партијске организације.
Бранило се постојање друштвених предузећа, како би се одбраниле фотеље. А Мирјана је просипала своју идеологију са Вулином као десном руком. Служба је за контра тег активирала кумове Шешеља и Драшковића.

Mislim da je u to vreme socijalistička ideologija već bila mrtva, a poredak se branio tek toliko da odnosi moći ostanu netaknuti u procesu propadanja sistema.

Austrougarska se nije slucajno zvala Austro-Ugarska, a ne Austro-Ugarska-Hrvatska-Bosna itd.

Postojala je dominacija Austrijanaca (nemaca) i Madjara.

У сваком случају у тренутку када се догађа апсолутни тријумф САД и осталих западноевропских и НАТО држава и идеологије, ЈНА и СР Србија су остале да бране идеологију и систем који су поражени и да фурају самосталност у томе, када се очекује максимална покорност победнику. Не судим да ли је то било исправно или погрешно, али мислим да је у суштини управо то разлог притисака, подршке противницима а на крају и директне војне акције.

Austrougarska se nije slucajno zvala Austro-Ugarska, a ne Austro-Ugarska-Hrvatska-Bosna itd.

Postojala je dominacija Austrijanaca (nemaca) i Madjara.

Које јединице и ког су састава биле јединице Аустроугарске војске које су починиле злочине у Мачви?

У сваком случају у тренутку када се догађа апсолутни тријумф САД и осталих западноевропских и НАТО држава и идеологије, ЈНА и СР Србија су остале да бране идеологију и систем који су поражени и да фурају самосталност у томе, када се очекује максимална покорност победнику. Не судим да ли је то било исправно или погрешно, али мислим да је у суштини управо то разлог притисака, подршке противницима а на крају и директне војне акције.

Ali koliko su JNA i Srbija zaista branile ideologiju i sistem, kad je Milošević pravio planove o podeli BiH sa Tuđmanom? Mislim da je tvoje tumačenje nerealno, Srbija je bila itekako svesna da se država i poredak raspadaju, vojni sukobi su posledica želje da se tadašnje federalne jedinice teritorijalno podele po etničkom kriterijumu i da se iz tog raspada izvuče najviše moguće.

Уосталом за њега је ослобађање Косова империјално освајање, говорио је да Косово припада Албанцима и залагао се за припајање Косова Албанији што је било у складу са политиком те земље.
Na kraju
Што се тиче злочина на Косову и Метохији и његове хронологије, треба узети у обзир и књигу "Писма српских конзула из Приштине (1890-1900)". Ту је детаљно кроз званичну коресподенцију представљено шта су турци и албанци радили Србима на тим просторима. Ја сам направио пар фотки књиге, али за детаље је неопходно прочитати целу књигу.Pogledajte prilog 220357Pogledajte prilog 220358Pogledajte prilog 220359Pogledajte prilog 220360
Ja sa potpuno slazem da je postojao zulum albanaca nad Srbima na Kosovu.

Ali ovi zlocni desavaju se u Albaniji.

Arbanaska sela, iz kojih su muški blagovremeno izbegli, behu pretvorena u zgarišta. To behu u isto vreme varvarski krematorijumi u kojima je sagorelo stotinama živih žena i dece.
Dimitrije Tucović

Ne znam, jel lagao taj Tucovic, jesu li ga Siptari placali.

Mozda ima neki Albanac da je pisao ili pricao o zlocinima Uchk. To je neki njihov Dimitrije Tucovic.

Desava se da ljudi pisu o zlocinima svog naroda.
Recimo, Ante Zemljar, Hrvat je posvetio citav svoj zivot razotkrivanju delovanja ustasa u logoru na Pagu.
To nije bio neki placenik kao Sonja Biserko i slicni. Ne verujem da je to bio i D. Tucovic.

Ali koliko su JNA i Srbija zaista branile ideologiju i sistem, kad je Milošević pravio planove o podeli BiH sa Tuđmanom? Mislim da je tvoje tumačenje nerealno, Srbija je bila itekako svesna da se država i poredak raspadaju, vojni sukobi su posledica želje da se tadašnje federalne jedinice teritorijalno podele po etničkom kriterijumu i da se iz tog raspada izvuče najviše moguće.
Kao i danas, kaoi uveku Srbiji, JNA i SRbija branile su vlast jednog coveka.
Srbe u Krajini MIlosevic je izdao, kao i danasnji vladar Srbe na Kosovu.

Међунационални сукоби су овде послужили као оружје за промену комунистичког система, последице у виду ратова су колатерална штета. Југославија и јесте разбијена, почев од Словеније управо због немогућности да се реформише на начин на који се споља желело подршком сепаратистичким руководствима западних република које су испуниле критеријуме, уосталом, помињао сам већ да је Бжежински неколико деценија раније писао да се комунистички систем у источноевропским вишенационалним државама треба разбити игром на национализам, дакле небитно је ко је ту у праву ко у криву, већ је битно да се разбије тај систем.
Боли западњаке уво за наше територијалне спорове, да су на власти биле елите послушне њима, ресурси, тржиште и ум народа би били у њиховим рукама и никаквих сукоба не би ни било, Југославија би можда и опстала као целовита или би се мирно раздружила.

Браниле су, још како - у последњим годинама и без икаквог резона, зато ти се и чини чудним (колико сам схватио, поприлично си млад, па се вероватно не сећаш ин виво). Последњи састанци Савеза комуниста при ЈНА (апсолутно анахроном, једином окорелом комунистичком чиниоцу СФРЈ крајем осамдесетих и почетком деведесетих - и то, етнички, 80% српском чиниоцу), завршавали су се колективним певањем песме "Друже Тито ми ти се кунемо". Сећам се да је мој ћале искључио ТВ и бацио даљински од муке. И Милошевићева власт је невероватно касно гурала идеје о "беспартијском плурализму у оквиру ССРН (Социјалистички савез радног народа - шира организација од СК)". Једва су преломили да су за вишепартијски систем, као да је било другог избора тад. Било је пендречења опозиције у Француској колико на лето 1990. А и читавих деведесетих су наше новине извештавале како Чешка, Мађарска, Пољска... услед транзиције начисто пропадоше.

Наравно, међунационална (и међуверска) трвења су одиграла пресудну улогу да се зарати, али је сатанизација само једне стране у сукобу поприлично (не у потпуности, али добрим делом) условљена бизарним одуженим чувањем идеолошког курса из прошлости.

Poslednja izmena:
Na kraju

Ja sa potpuno slazem da je postojao zulum albanaca nad Srbima na Kosovu.

Ali ovi zlocni desavaju se u Albaniji.

Arbanaska sela, iz kojih su muški blagovremeno izbegli, behu pretvorena u zgarišta. To behu u isto vreme varvarski krematorijumi u kojima je sagorelo stotinama živih žena i dece.
Dimitrije Tucović

Ne znam, jel lagao taj Tucovic, jesu li ga Siptari placali.

Mozda ima neki Albanac da je pisao ili pricao o zlocinima Uchk. To je neki njihov Dimitrije Tucovic.

Desava se da ljudi pisu o zlocinima svog naroda.
Recimo, Ante Zemljar, Hrvat je posvetio citav svoj zivot razotkrivanju delovanja ustasa u logoru na Pagu.
To nije bio neki placenik kao Sonja Biserko i slicni. Ne verujem da je to bio i D. Tucovic.

Друже, нико не негира да је било појединачних злочина у Албанији од стране српске војске и ја сам их два пута осудио, гранатирана су албанска села из којих је дејствовано на војску, то се зове прекомерна и неселективна употреба силе и то је злочин, о томе је извештавано и неки људи су осуђивани због тога, а ти цитираш памфлете једног политичара, запамти то, не неког независног интелектуалца, или било каквог поштеног човека генерално, већ политичара чија је партија под утицајем друге државе са којом је Србија у том тренутку у сукобу. То је врло незгодна категорија. Његова је партија такође имала против тога да се Срби у Аустроугарској ослободе и припоје Србији, а истовремено за то да Косово припадне Албанији..

Наравно да постоје и добро је што је тако.

Nisam znao da je Tucovic bio pod uticajem Austrougarske.
Uvek sam mislio da je bio pod uticajem ruskih socijalista.

Српска социјалдемократија је била под утицајем Аустроугарске социјалдемократске партије, а ова под контролом Аустроугарске државе.

Mozda gresim, mozda, bas mozda, ali mislim da se u ovom trenutku desavaju stvari koje su za ovu temu i na kojima treba da je fokus, m?

Vrh