Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Samo hocu da kazem da je jednima sloboda, drugima ropstvo.
То у овом случају не одговара истини. Србија тамо затиче у главнини Словене недефинисаног националног идентитета и иако смо тамо слали махом чиновнике најнижег нивоа склоне корупцији ниво слобода је свакако драстично повећан у односу на турску владавину.

Дакле да је наступила потпуна слобода за локално становништво - није, да је једно ропство замењено другим - апсолутно није.
Ако ништа друго, доласком српске власти заостали и практично феудални систем турске владавине је престао.

Proglasovci treba da se organizuju u stranku i da budu predvodnici borbe koja nam predstoji.

Koliko god da je politička i društvena situacija u ovom trenutku strašna, uopšte ne gubim uverenje da su ovoj vlasti dani odbrojani i da neće ovo zlo još predugo trajati.

Proglasovci treba da se organizuju u stranku i da budu predvodnici borbe koja nam predstoji.

Koliko god da je politička i društvena situacija u ovom trenutku strašna, uopšte ne gubim uverenje da su ovoj vlasti dani odbrojani i da neće ovo zlo još predugo trajati.

Nemam neka preterano velika očekivanja ni od njih ali s obzirom na trenutne alternative, nameću se kao jedina legitimna opcija u ovom sveopštem beznađu.

Ovo je prva vest eto tek tako, realno je najbitnija stvar za nas, nije povezano ni sa cim drugim... Preleteo sam preko CNN-a, nema nista o ovome, ali nama je ovo bas bitno...

1000014519.jpg

giphy.gif

У последње две и по године болнице у Србији склопиле су више од 40 говора са фирмом Medical Innovation Solutions, која је у власништву Саше Поздера, бизнисмена ухапшеног у Хрватској, због давања мита приликом набавке медицинске опреме. Наиме, здравствене установе у нашој земљи од 2022. потписивале су милионске уговоре управо са овом фирмом, чије је седиште у луксузном насељу Београд на води. Фирма је у почетку пословала са губитком, да би у последње две године дошло до наглог пораста профита.​

Ovo je prva vest eto tek tako, realno je najbitnija stvar za nas, nije povezano ni sa cim drugim... Preleteo sam preko CNN-a, nema nista o ovome, ali nama je ovo bas bitno...

Pogledajte prilog 220195

giphy.gif
У међувремену, у Новом Саду...

• Тепић је пренела да је било већих проблема на улазу у зграду из Радничке улице и да су тамо преусмеравани запослени који нису могли да уђу на главни улаз. Полиција је на том улазу, каже Тепић, доста грубо поступала, а колегиница Ивана Роквић јој је пренела да је полицајац тамо потегао и пиштољ.

Мало им петнаест жртава трагедије, хоће још.

Poslednja izmena:
Bice jos mnogo, mnogo zrtava. Takvi su zakoni ljudskog drustva i to necemo izbeci na zalost.
Бојим се да је време дошло да се угледамо на Румуне, Шпанце и Французе, као и на Стевана Синђелића, Гаврила Принципа, и наше Југословенске револуционаре. Ако то сад не урадимо, готови смо.

Razoružali su poslušnici narod sa dobrim razlogom. :)

Gotovi smo mi odavno, nema ova država nikakvu budućnost.
Оружје на црно увек може да се купи. ;)

Слажем се са тобом, и у праву си.

ПОГРЕБ ДВА РАБА — Бранислав Нушић

Та ту скоро, биће ових дана,
са’ранисмо једног Божјег раба.
Читали сте, вид’ли сте параду,
тај раб Божји беше једна баба.

Затутњаше сва четири звона,
поврвеше ките и мундири,
поврвеше перјанице бојне,
поврвеше безбројни шешири.

Сви мајори дебели и суви,
официри цела кита сјајна,
пуковници, с орлом и без орла,
и још неко, али то је тајна.

И право је, не тумач’те друкче,
и нашта би ту брбљива злоба,
и право је та последња почаст,
испратити покојну до гроба.

Још скорије, биће ових дана,
са’ранисмо још једног Божјег раба.
Ал’ на жалост свију баба наших,
тај раб Божји није био баба…

Не поврве кита и мундири,
а и ког би да до гроба прати,
и што пође и што хтеде поћи,
од пола се пута кући врати.

Потмуло су ударала звона,
ударала звона из буџака,
а и што би да се чини џева,
кад је пратња Српскога јунака.

Српска децо што мислити знате
из овога поуку имате:
У Србији прилике су так’е,
бабе славе, презиру јунаке,
зато и ви не муч’те се џабе,
Српска децо, постаните бабе.

Због песме “Погреб два раба” објављене у “Новом београдском дневнику” 1887. године осудили су Бранислава Нушића на две године строгог затвора. Песма је пресмешна, али истинита јер савршено описује данашњу Србију, и њену власт.

Nesumljivo je da svuda postoje i korupcija i javašluk, bat međutim, u Srbiji je to dovedeno do dijagnoze.

I to nije recentan problem dvanestogodišnjeg vlastodrštva SNS-a; ne, problem je hroničan.

Da li je narod možda odgovoran. 😉

Po meni je problem što se po korupciji spuštamo na nivo bivših zemalja SSSRa tipa Ukrajina, Moldavija, Rusija itd.

Do sad nismo imali slučajeve da se zbog korupcije uruši deo objekta na ljude.

Danas sam uživo prošao i video 30 godina matori zeleni Suziki ovog magarca zakucanog u beli kombi VS. Naježio sam se.

Nadležni samo neka nastave da prelaze preko brda propusta i neka nastave da produžavaju vozačke dozvole izlapelim starcima koji ne vide ništa i ne znaju ni da razlikuju levo od desnog...

То у овом случају не одговара истини. Србија тамо затиче у главнини Словене недефинисаног националног идентитета и иако смо тамо слали махом чиновнике најнижег нивоа склоне корупцији ниво слобода је свакако драстично повећан у односу на турску владавину.
Sa Albancima je islo malo teze.

Mi smo Arnautima ono što su nama bili Turci. Pitanje je vremena kada će se zaboraviti na naša dela: pitanje je naše državne politike da li će se moći ubrzati taj zaborav. Nama sada Turci nisu tako mrski kao prede, ali je prošlo 500 godina. Treba težiti da ne bude potrebno toliko vremena Arnautima da nas zaborave kao neprijatelje.[49]
Kosta Novaković
nisam imao pojma da smo i mi nekad cinili ovakve zlocine

Poslednja izmena:
Српска децо што мислити знате
из овога поуку имате:
У Србији прилике су так’е,
бабе славе, презиру јунаке,
зато и ви не муч’те се џабе,
Српска децо, постаните бабе.

O ovoj pesmi mi je otac govorio još odmalena (jedino što sam ja umislila da se zvala "Dva raba"), rekao mi je da je napisana inspirisana istinitim događajem.
Rekao bi čovek zbog kakvih bizarnih razloga su ljudi hapšeni i osuđivani, ali ipak neću jer se sećam da su dedinog dobrog prijatelja preventivno hapsili kada god bi kakav stranac dolazio u grad, državu, zato što je bio poliglota a čovek se nije bavio politikom niti je k'o moj deda neskriveno kritikovao vlast pa prolazio kako je prolazio.🙄 Po prolasku stranaca, bivao bi posle nekog vremena puštan na slobodu do neke iduće posete. Mada mislim da je u kasnijem periodu bilo još skromnijih povoda da nekoga privedu i osude na robiju nego što je to bila pesma.

O ovoj pesmi mi je otac govorio još odmalena (jedino što sam ja umislila da se zvala "Dva raba"), rekao mi je da je napisana inspirisana istinitim događajem.
Rekao bi čovek zbog kakvih bizarnih razloga su ljudi hapšeni i osuđivani, ali ipak neću jer se sećam da su dedinog dobrog prijatelja preventivno hapsili kada god bi kakav stranac dolazio u grad, državu, zato što je bio poliglota a čovek se nije bavio politikom niti je k'o moj deda neskriveno kritikovao vlast pa prolazio kako je prolazio.🙄 Po prolasku stranaca, bivao bi posle nekog vremena puštan na slobodu do neke iduće posete. Mada mislim da je u kasnijem periodu bilo još skromnijih povoda da nekoga privedu i osude na robiju nego što je to bila pesma.

pozadina ove pesme​

Inspiracija za ovu pesmu bile su dve sahrane – majke pukovnika Dragutina Franasovića i majora Mihaila Katanića. Dva pogreba, u razmaku od nekoliko dana, ustalasala su beogradsku čaršiju. Na prvom su bili kralj Milan i cela vlada, a na drugom ceo Beograd, ali bez kralja i vlade.
Mnogi su šapatom i glasno kritikovali kralja Milana i članove vlade, jer zasluge majora Katanića su bile dobro poznate celoj Srbiji.
Ovaj hrabri ratnik je u ratu od 1877. do 1878. dobio mnogo srpskih odlikovanja i ruski orden Svetog Stanislava trećeg reda. Njegovoj neustrašivosti i srčanosti divili su se čak i neprijatelji. Posle poraza na Neškovom visu, ranjen i nemoćan, pao je u ruke neprijatelja. Ali i oni su cenili heroja, te je u zarobljeništvu proizveden u čin pešadijskog majora! Majoru Kataniću su se mnogi divili i poštovali ga. Zato su svi bili ogorčeni nemarnim i omalovažavajućim ponašanjem kralja Milana i ministara.

Prvostepeni sud, pod predsedništvom sudije Hristića, osudio je mladog pisca na dva meseca zatvora. Kad je kralj Milan čuo za presudu, nezadovoljan i ljut, tražio je veću i rigorozniju kaznu. Sudstvo je svoju nezavisnost dokazalo povisivši kaznu na dve godine robije. Mladog pisca su uhapsili i poslali u požarevački zatvor.

pozadina ove pesme​

Inspiracija za ovu pesmu bile su dve sahrane – majke pukovnika Dragutina Franasovića i majora Mihaila Katanića. Dva pogreba, u razmaku od nekoliko dana, ustalasala su beogradsku čaršiju. Na prvom su bili kralj Milan i cela vlada, a na drugom ceo Beograd, ali bez kralja i vlade.
Mnogi su šapatom i glasno kritikovali kralja Milana i članove vlade, jer zasluge majora Katanića su bile dobro poznate celoj Srbiji.
Ovaj hrabri ratnik je u ratu od 1877. do 1878. dobio mnogo srpskih odlikovanja i ruski orden Svetog Stanislava trećeg reda. Njegovoj neustrašivosti i srčanosti divili su se čak i neprijatelji. Posle poraza na Neškovom visu, ranjen i nemoćan, pao je u ruke neprijatelja. Ali i oni su cenili heroja, te je u zarobljeništvu proizveden u čin pešadijskog majora! Majoru Kataniću su se mnogi divili i poštovali ga. Zato su svi bili ogorčeni nemarnim i omalovažavajućim ponašanjem kralja Milana i ministara.

Prvostepeni sud, pod predsedništvom sudije Hristića, osudio je mladog pisca na dva meseca zatvora. Kad je kralj Milan čuo za presudu, nezadovoljan i ljut, tražio je veću i rigorozniju kaznu. Sudstvo je svoju nezavisnost dokazalo povisivši kaznu na dve godine robije. Mladog pisca su uhapsili i poslali u požarevački zatvor.
Nista se nije promenilo 150 godina, a verovatno i duze.

Sa Albancima je islo malo teze.

nisam imao pojma da smo i mi nekad cinili ovakve zlocine
Ми смо Албанцима што Турци нама??

Ајде да ни не рачунамо Косово где је гро њихових вековних злочина над Србима начињено већ само северну Албанију. Е па само тамо су начинили 10х веће злочине над нама него ми њима на свим осталим просторима. А о томе данас Срби наравно не знају ништа, нити их занима. Читаће надуване исказе неколицине домаћих злонамерника или корисних бу****.

Игром случаја знам неке врло либералне, ни мало националистички настројене наше људе са Косова и у више наврата су ми говорили да са њима просто није могло, нити су они хтели у било ком тренутку било какав суживот. Уосталом, видели смо и видимо њихове цивилизацијске домете и однос према Србима.

Статистика и демографија кроз историју недвосмислено показују ко је био доле жртва а ко џелат.

Došli dovlji i isterali pitome
Istoriski materijalni dokazi vrlo jasno govore na vremenskoj skali ko je domacin a ko dodjoš

Blebedatanja ne pomažu ma koliko uverljiva bila čak i podmetanje nekih mladjih materijalnih dokaza im ne vredi.

Demografija, politika i umišljaj vrlo lako negiraju ne pobitne materijlne dokaze .

Статистика и демографија кроз историју недвосмислено показују ко је био доле жртва а ко џелат.

Nije ti dobar metod, jer ako bi se primenio na primer na Vojvodinu ne bismo dobili tacan rezultat

Ми смо Албанцима што Турци нама??

Ајде да ни не рачунамо Косово где је гро њихових вековних злочина над Србима начињено већ само северну Албанију. Е па само тамо су начинили 10х веће злочине над нама него ми њима на свим осталим просторима. А о томе данас Срби наравно не знају ништа, нити их занима. Читаће надуване исказе неколицине домаћих злонамерника или корисних бу****.

Игром случаја знам неке врло либералне, ни мало националистички настројене наше људе са Косова и у више наврата су ми говорили да са њима просто није могло, нити су они хтели у било ком тренутку било какав суживот. Уосталом, видели смо и видимо њихове цивилизацијске домете и однос према Србима.

Pa procitaj hladnokrvno onaj link. I ja sam ga procitao prvi put juce. Zapanjio sam se da su nasi vojnici cinili zlocine slicne ustaskim. I crnogorska vojska.
Prema tom clanku, knezevina/kraljevina Srbija je prilicno kriva za lose odnose sa Albancima.

Nema na Balkanu good guys. Svi smo bad guys.
Nemam ja nikakvih i luzija o Albancima. Znam ih iz vojske. Teski, nekulturni, skloni nasilju.

Na balkanu je uvek tako. Ko je trenutno jaci zuri da ubije, ponizi unisti i opljacka slabijeg.

Poslednja izmena:
Vrh