Jer eto i ti sad tu opravdavas, kao umoran, trte mrte.
Ne opravdavam, samo ti objašnjavam kako se to gleda...
Pa zavisi od slučaja, nije sve u kazni... može i neka mera, od trajnog oduzimanja dozvole do koječega još... sam si lepo rekao, zavisi od slučaja...
Jednostavno izjednaciti da je ako sednes mrtav pijan u auto i jurcas jednako tome da uzmes kalas i rokas ljude po Knezu. Jer jeste isto. Da, mozda i sa kalasom nikoga ne pogodis.
Postoji tu razlika u nameri. Ne može da se izjednači jer nije isto. Moramo da cenimo i nameru, a ne samo (potencijalne) posledice. Teško je uopšteno govoriti ali moguće je i autom izvršiti ubistvo direktnim umišljajem. Recimo vidiš nekog nesretnika na ulici, beskućnika a sav si si haj u glavi od neke droge i hoćeš ekipi da pokažeš svu moć koji poseduješ da možeš sve u tom trenutku pa i da ubiješ nekog ako ti se prohte i namerno daš gas i pravo u beskućnika i onda pobegnes sa lica mesta...
I to sad veštačenjem treba da se dokaže da li je on to hteo ili bio samo nesmotren i pijan. A to može da se dokaže...
U svakom slučaju ozbiljna kazna treba da im sledi al ne mogu doživotne obojici. Jedno je ubistvo a drugo vozim pijan i provodu sam pa mi je smanjena pažnja i to mora da se rangira. Mada sam za stroge kazne svakako pogotovo za izubljeni život mladih ili deteta.
Zaboravio sam da ti napišem da je zabranjen prinudni rad u zatvoru. Samo ako osuđenik želi da radi može da radi. Pisao si i o tome ranije tokom meseca.
Pojavice se 100 mitrovica sa nekom svojom pricom
On je rukom birana greška, kao ona najfinija zrna vrhunske kafe i toga će uvek biti. To ne možeš rešiti strožim zakonom, poseban tretman za "elitu" u mafijaškoj drzavi postoji mimo svakog zakona i nađe rupu u svakom zakonu. Tu je u selektivnosti primene problem a ne u preblagim kaznama.
Na kraju i da povisiš sve raspone kazne, biće da nema dokaza, volšebno nestaju snimci, traljave istrage, iznuđeni iskazi koji su neupotrebljivi kao dokaz na sudu... Na kraju ako ne može radi reda da nešto malo odsluži, neći služiti kaznu uopšte. To je sudbina sinova uticajnih tata koji su neki k.... u ovoj državi. Puno mi imamo još problema sem pooštriti kazne i gledati da se neko "ne provuče". Zvuči kao da imaš vere u ispravno postavljen sistem, a ima li ljudi koji mogu da ga uspostave? I one dve tužiteljke su se tek glasno usprotivile i izašle u javnost kad je krenulo loše po njih, kad su premeštene, a do tada su trpele pritiske, sad ih prisluškuju, prate, dodatno vrše pritisak, gde su nam ostali tužioci i šta rade? Da li si ti svestan da bi onaj ko krene da daje pravične kazne tim sinovima, da bi posle prvog slučaja bio premešten na trećerazredne postpuke a u apelaciji bi namestili veće kakvo im odgovara... Društvo je odavno zrelo za debeli reset, koji nema ko da obavi.
Gledaj onu seriju Deca zla. Da je tako lako, oštrija kazna i (što neko kažu možda ne i ti) dozivotna svima. Odavno bi rešili sve probleme.
Ostalo se slažem. Govoriš o uzrocima i daješ novi presek stanja ali i dalje bez rešenja.