Ja primećujem mnogo toga kad vidim naše klince i klinke.
- mnogi ga vejpuju sad, duvan i klasičan kašalj više nisu in, sad su in vejp , elektronske cigare i elektronski kašalj
- rokaju energetska pića ko vodu
- tamane pekare i brzu hranu
- IDJ, Trap i slična Autotune s.anja su im ko Oče naš
- kladionice od malih nogu, posle se ide na online poker i kazina, i šta ti ja znam, sve sami "high rolleri" , mož' misliti (a glupi da sračunaju godišnje uloženo - dobijeno)
- pljuju svuda non stop, ostalo kao modni detalj iz vremena duvana i gorkog ukusa u ustima
- kod klinki kandže kao u orla
- kod klinaca one odvratne brokoli frizure
- loženje na društvene mreže i instant popularnost, i rano navikavanje da se sve uradi i snimi zarad lajkova i pregleda
- i dalje opstaje "kultura" huliganizma i ultraškog loženja na fudbal odnosno kriminal iza njega
- i jedni i drugi bacaju brdo para i vremena sređujući se da jedni drugima deluju negovano i skupo, pa makar to bila odrpana odeća, al samo da je firmirana
- težak materijalizam i opsednutost statusom i statusnim simbolima
- brdo njih ide na neke borilačke veštine a ne na sportove, zato između ostalog škole sve više doživljavaju kao arene i ringove
- mozgovi im brzo rade, dobri su (bolji nego moja generacija) u uočavanju nekih stvari i "provaljivanju sistema" ali...
- zato imaju raspon pažnje, pamet i istrajnost kao zlatna ribica
- ne umeju da sroče rečenicu ako nisu u familijarnom okruženju i situaciji (ako se ne obraćaju ukućanima ili vršnjacima)
- potpuna apatija i k....bolja za sve oko sebe
Dosta toga je bilo prisutno kod srednjoškolaca i studenata i u moje vreme, pre 20 godina. Ja sam se gadio mnogih svojih vršnjaka kad sam bio u srednjoj i na faksu (pogotovu kad bi se majmunisali i huliganisali pred odraslima, i na ekslurzijama) tako da taj aspekt društva je bio zapušten i klošarski još tada, nije to ništa novo. Ali mi se čini da su neke stavke bile manje prisutne ranije. Mi ipak nismo bili toliko procentualno opterećeni materijalnim (bilo je takvih retarda, ali mnogo manje) i nije bio baš ovakav nivo apsolutne k....bolje za sve i svakoga. Bilo je više "stida" usađenood ranije.
E jedino ne znam kakvi su po pitanju alkoholisanja, da li su gori ili bolji nego mi pre. Ali sve u svemu, od kad znam za sebe, omladina u periodu između kraja osnovne i faksa/više je uvek bila oličenje klošarstva i zapuštenosti. Naravno, ne svi. Ali generalno da.
Ne očekujem da se tu ikada nešto promeni na bolje, pogotovu pod ovom vlašću i sistemima vrednosti koje nameće, i političkim prioritetima koje juri. I u nekim boljim zemljama politiku zabole za obrazovanje i omladinu, a tek ovde...