Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Igor wrote:
Videh u novinama juce ili prekjuce ovaj oglas i pomislih koja je sramota tako formulisati oglas.

Tačno.... treba da stoji - kupi Megatrend i pali :laugh: :lool: :laugh:
 
stf":275t1jph je napisao(la):
Виц је виц.

Испричати виц о Рому и истући Рома само зато што је Ром није исто. Ја никада не бих истукао некога, јер је Ром, али сам толико пута испричао виц о њима, вез икакве зле намере. И опет ћу. Ако је виц добар.
Izgleda da se ponovo dize nepotrebna prasina. Prema tvrdnjama advokata mladica koji su optuzeni za napad uopste se ne radi o napadu koji ima rasnu pozadinu. I ako je istina to sto govore, jako je lako dokazati. E sad ostaje pitanje ko i iz kog razloga obmanjuje javnost i dize medijsku prasinu, i zasto bas to pitanje rasne netolerancije.
Evo je i cela vest:

Rom pretučen zbog uvredljivih poruka

Advokat Zoran Rafailović, jedan od branilaca trojice mladića nedavno uhapšenih zbog sumnje da su pretukli Roma Aliju Omerovića (18), tvrdi da Omerović nije pretučen na nacionalnoj osnovi. Rafailović kaže da je Omerović prebijen zato što je preko Fejsbuka slao uvredljive poruke sestri jednog od napadača


Aleksandar Milutinović (21), Marko Brundi (21) i Dušan Nikolić (20), svi iz Beograda, osumnjičeni su da su u četvrtak oko 13.50 časova na uglu ulica Cetinjske i Šafarikove u centru Beograda presreli Omerovića kada je krenuo na nastavu u Trgovačkoj školi. Oni se terete da su ga tukli i vređali samo zato što je Rom.

Međutim, advokat Zoran Rafailović kaže da je do tuče došlo zbog poruka seksualne sadržine koje je Omerović slao J. M., sestri jednog od osumnjičenih.

- Njen brat je video Omerovićevu poruku i fotografiju na Fejsbuku. Otišao je u Trgovačku školu, koju pohađa Omerović, kako bi saznao zašto je slao uvredljive poruke njegovoj sestri. Ovaj incident nema veze sa nacionalnom pripadnošću. U društvu sa Omerovićem bili su i momci srpske nacionalnosti - tvrdi Rafailović.

Branilac objašnjava da su osumnjičeni uhapšeni u četvrtak uveče i posle razgovora u policiji pušteni kući, ali da su u petak opet pozvani u policiju, gde je protiv njih podneta krivična prijava zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje.

- Do toga je došlo upravo posle pojedinih izjava u medijima da je reč o incidentu na nacionalnoj osnovi. Motiv je sasvim drugačiji - rekao je Rafailović.

Izvor: Press
 
Jok, advikat ce reci da su ovi klinci rasisti, mislim daj - jako providan pokusaj odbrane. Zaista pateticno.
 
Može tako još malo da ide, osobina nezadovoljstva je kumulativnost.
Onog momenta kad eksplodira , uvek nastradaju ni krivi i ni dužni. Polarizacija se vrši na ,,mi ,, i ,,oni, , bez obzira sa koje strane .
Vracanje ,, dugova,, je bezumno i vodi samo ka geometriskoj progresiji ali opet samo do određene tačke, do zbrisanja (čist genocid)

Najvrednije dostiguce građanskog društva je veština kako sačuvati fitilj daleko od takvih varnica
Beograd je oduvek bio građansko društvo koje je znalo pravilno da postupi sa takvi potpaljivačima,

Danas postoji veliki strah kod mnogih zbog opšte teške situacije i čestih neshvatljivih postupaka.Strah je stvaran dal Beograd može da pravilno postupi.
Iz tog razloga svaki pojedinačni slučaj kao i ovaj je jako važan i nedopustiva je advokatska igra za ,,šaku srebrnjaka,,
 
Адвокатима не треба веровати, али почеће у свим сличним ситуацијама да се дешава иста прича.

Кад год особа Ромске националности буде жртва туче, без обзира на прави разлог, позиваће се на расизам, а починиоц на све остале разлоге.

Ти клинци треба да одговарају за наношење телесних повреда, а за расизам, уколико се докаже. Ништа се не решава физичким насиљем, и треба их натерати да то схвате (уколико уопште њихов мозак то може).
 
Ne znam kako neko moze da "odgovara za rasizam" u ovom slucaju. Ako si nekoga pretukao, a nije iz samoodbrane, treba da odgovaras za to da si nekoga pretukao u odnosu na to da li je to bilo sa predumisljajem (ciljano isao nekoga da tuces) ili ne (bila svadja pa izbila tuca) i u odnosu na to kakve su bile telesne povrede.

Ne znam zasto bi neko ko pretuce nekoga zato sto ga mrzi na rasnom osnovu trebalo da dobije vise zatvora od nekoga ko nekog pretuce jer ga mrzi sto mu je ovaj "oteo" devojku, ili tako nesto.

Drugo je suditi nekome za rasnu diskriminaciju, govor mrznje, raspirivanje medjurasne mrznje itd. A ako nekog pretuces, valjda je nebitna osnova, vec se odgovara za to sto si nekog ni krivog ni duznog pretukao.
 
Sada, to je malo duža i komplikovanija prča da li treba ili ne. Poenta je da se "zločini iz mržnje" (hate crimes) kažnjavaju teže nego drugi "obični" zločini (u Americi su oni u nadležnosti FBI), jer gernerišu mnogo veće probleme od "običnih" zločina, tj. ako Pera zakolje sekirom ženu jer je on mislio da ga je ona varala, to ima mnogo manji uticaj na društvo, nego ako Pera zakolje sekirom Žiku jer je Žika Rom - pošto u drugom slučaju klanja ne samo da se Žika kažnjava što je Rom (a za slučaj da nesrećnik preživi psihološke posledice su mnogo veće nego kod preživele Perine žene), nego se targetira i ugrožavaju čitava romska populacija, ali i druge ranjive grupe u tom društvu, a samim tim to predstavlja mnogo jači udarac na čitavo društvo. Pošto je takav zločin opasniji po napadnutog pojedinca, određene grupe ali i čitavo društvo - sledi on se kažnjava drugačije. Kao što imaš razliku između ubistva iz nehata i ubistva s predumišljajem, tako imaš i ubistvo iz mržnje - bar ja to tako vidim i jedino tako mogu da razumem postojanje logike za takvo kažnjavanje - e sad, kakve su posledice takve politike to je drugo.

Ono što znam je, da sam Jevrejin ili da neko misli da sam Jevrejin i da me prebije, mislim da bi mi mnogo draže bilo da po osnovu toga što je to zločin iz mržnje toga nekoga pošalju na nedelju dana u Aušvic i muzej holokausta u Berlinu, nego što bi mu prepisali neku novčanu kaznu ili neko vreme u zatvoru.
 
Преузимање америчких закона је сигуран пут ка демократији и поштовању либералних вредности напредне, еУропске и светске Србије.
 
RockerSVK":5dno36tk je napisao(la):
Преузимање америчких закона је сигуран пут ка демократији и поштовању либералних вредности напредне, еУропске и светске Србије.
Ne slazem se. Americki zakoni su najblaze receno, paranoicni, a takvi su zbog specificne proslosti njihovog drustva. Takvu proslost nase drustvo nije imalo, pa se i zakoni trebaju prilagoditi a ne slepo prepisivati.
 
Па наравно :) Ја сам само заборавио дописати у тај пост реч иронија. Разумемо се ;)
 
Kad smo kod rasizma i mrznje...

Diplomatski demarš
Protest afričkih država zbog izjave Čedomira Jovanovića
Beta | 29. 03. 2011.

Zbog izjave lidera LDP-a Čedomira Jovanovića u kojoj je afričke narode nazvao kanibalima, ambasador Alžira u Srbiji i predstavnik Afričke grupe Abdelkader Mesdoua uručio je šefu diplomatije Vuku Jeremiću oštar demarš u ime afričkih i arapskih država.

"Jeremić se izvinio za ovu neprijatnost i u ime Vlade Srbije preneo uveravanje da ova izjava ne predstavlja zvaničan stav države", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

"Jeremić je, takođe, naglasio da će sa sadržajem ovog demarša upoznati rukovodstvo nadležnih institucija", dodaje se u saopštenju.

U demaršu se navodi da je Jovanović povodom dešavanja u Libiji izneo "izuzetno ozbiljne izjave o afričkim narodima i državama, nazvavši ih 'kanibalima'", a da na to nisu reagovali predsedništvo, vlada i političke stranke, "pa čak ni organizacija ili komisija koje se bore protiv rasne diskriminacije".

"Izjave lidera ove stranke, koji je pri tome član parlamenta, ozbiljne su, rasističke i vređaju države i narode koji su, uprkos jakim pritiscima, svesrdno podržali Srbiju u odbrani njenog teritorijalnog integriteta i odlučili da održavaju odnose prožete prijateljstvom i solidarnošću", navodi se u demaršu koji je preneo ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

U demaršu se dodaje da Afrička grupa snažno protestuje zbog ovakve vrste verbalnog izgreda i želi da Vlada, parlament i druge nadležne institucije reaguju i osude te izjave koje ugrožavaju napore za konsolidaciju odnosa koji se strpljivo neguju poslednjih godina.

"Afrička grupa ima pravo da od autora ovih izjava traži da ih povuče i da se na isti način izvini u parlamentu", navodi se u demaršu.

Šef poslaničke grupe LDP-a Čedomir Jovanović je prošle nedelje, kritikujući na sednici Skupštine stav Vlade Srbije o intervenciji u Libiji, rekao da ministar Vuk Jeremić, "umesto što odlazi kanibalima u Africi, treba da reaguje na stradanja civila u Libiji“.
 
е њега стварно треба стрпати у неки кавез, по могућству са канибалима
 
Изгледа да се превише нашмрцао чим је ово изјавио. За ово ће морати код његовог газде у Вашингтону да објашњава два сата саслушавањем унакрс. Није живот само о примању новца из Америке и дизању тегова у Скај Велнесу. Или је ова изјава можда била намера не би ли тај крш од човека привукао још више медијске пажње за њега и његову џабалебарошку компанију?
 
Reče čovek da nije mislio na narode nego na diktatore, a Jeremić jedva dočekao da se izvini. Ovo je već direktno pokazivanje pretenzije na Tadićevo radno mesto :)
 
"Sta radi nas ministar spoljnih poslova osim sto ima tako puno razumevanja za susrete sa kanibalima po africi"

Prilicno je jasno da se ne radi o narodima koji obitavaju u Africi vec o diktatorima sa kojima se nas ministar druzi. A kojima i predsednik ide na noge. Nisam cuo da se do sada Jeremic u nekoj africkoj zemlji susreo sa ikim drugim osim zvanicnicima tamosnjih rezima, sto automatski iskljucuje sve ostale gradjane iz ove price. A posto u Africi nema nesto mnogo demokratskih drustava (Juzna Afrika, Gana i jos mozda po neka zemlja) nego su mahom kleptokratske oligarhije komentar je sasvim na mestu.

A to sto ministar nije sposoban da predstavnicima takvih rezima predoci da je narodni poslanik obrazovan covek koji ume da iskoristi metaforu u prozivci koja se odnosi na njihove gazde nego brze bolje trci da im se izvinjava ispod svake je casti.

Normalno je da se predstavnici diktatorskih rezima osecaju prozvanim, nije normalno da im ministar jedne demokratske drzave udovoljava umesto da brani gradjane sopstvene drzave, u ovom slucaju narodnog poslanika. Cist izdajnik roda svog :)

Ali dobro, od Sundjer Boba se ne moze bolje ni ocekivati, on je odavno izgubljen u prevodu.
 
Obrni-okreni, "kanibal" je neumesan termin i ima rasisticki obrise... Takvo etiketiranje se ni po cemu ne razlikuje od ostalih sovinistickih stereotipa poput "narkomani u Holandiji", "debili u Americi", "alkosi u Rusiji" itd.
 
zidar":vqnlq6f7 je napisao(la):
"Sta radi nas ministar spoljnih poslova osim sto ima tako puno razumevanja za susrete sa kanibalima po africi"

Prilicno je jasno da se ne radi o narodima koji obitavaju u Africi vec o diktatorima sa kojima se nas ministar druzi. A kojima i predsednik ide na noge. Nisam cuo da se do sada Jeremic u nekoj africkoj zemlji susreo sa ikim drugim osim zvanicnicima tamosnjih rezima, sto automatski iskljucuje sve ostale gradjane iz ove price. A posto u Africi nema nesto mnogo demokratskih drustava (Juzna Afrika, Gana i jos mozda po neka zemlja) nego su mahom kleptokratske oligarhije komentar je sasvim na mestu.
A mi smo neka velika demokratija koja je vec sebi dala za pravo da drugima deli lekcije kako da zive svoje zivote? Daj molim te. Uostalom, ja kao glasac nisam dao mandat svom ministru da ocenjuje druge zemlje, vec da obavlja diplomatske duznosti i da odrzava kontakt sa zemljama koje zele da saradjuju. Mislim da nas posao nije da se mesamo u unutrasnje stvari drugih zemalja. Pogotovo sto smo mi prvoklasna kleptokratska oligarhija sa primesama diktature i izgledamo smesno, kad od kompleksa nize vrednosti krenemo da "glumimo zapad". Isti onaj koji bombama donosi demokratiju, a na drugoj strani finansira i pomaze najzloglasnije rezime na svetu.

A Cedomir Jovanovic nek ide nekom drugom da glumi savest, a jezik koji je iskoristio ne da nije diplomatski nego me je sramota ljudi koji mu daju glas.
 
zidar":o1kdlldl je napisao(la):
"Sta radi nas ministar spoljnih poslova osim sto ima tako puno razumevanja za susrete sa kanibalima po africi"

Prilicno je jasno da se ne radi o narodima koji obitavaju u Africi vec o diktatorima sa kojima se nas ministar druzi. A kojima i predsednik ide na noge. Nisam cuo da se do sada Jeremic u nekoj africkoj zemlji susreo sa ikim drugim osim zvanicnicima tamosnjih rezima, sto automatski iskljucuje sve ostale gradjane iz ove price. A posto u Africi nema nesto mnogo demokratskih drustava (Juzna Afrika, Gana i jos mozda po neka zemlja) nego su mahom kleptokratske oligarhije komentar je sasvim na mestu.
A jel neki od tih diktatora dokazano "kanibal"? Nije rekao da Jeremic ide na noge ubicama, diktatorima, i autokratama nego "kanibalima po Africi". Hteo je da ispadne mozda i vickast, kao, kanibali, Afrika, ha ha ha. "Kanibal" je prilicno teska optuzba, i u slucaju Afrike nosi stereotipne pa i rasisticke konotacije.

Moze Ceda da se vadi kolko oce, al iz njega je (namerno, nenamerno) progovorio kompleks koji mrzi ili nipodastava sve sto nije Zapad i Evropa, kompleks koji je vrlo cest medju ekipom kojoj Ceda pripada.
 
zidar":32p6veqa je napisao(la):
"Sta radi nas ministar spoljnih poslova osim sto ima tako puno razumevanja za susrete sa kanibalima po africi"

Prilicno je jasno da se ne radi o narodima koji obitavaju u Africi vec o diktatorima sa kojima se nas ministar druzi. A kojima i predsednik ide na noge. Nisam cuo da se do sada Jeremic u nekoj africkoj zemlji susreo sa ikim drugim osim zvanicnicima tamosnjih rezima, sto automatski iskljucuje sve ostale gradjane iz ove price. A posto u Africi nema nesto mnogo demokratskih drustava (Juzna Afrika, Gana i jos mozda po neka zemlja) nego su mahom kleptokratske oligarhije komentar je sasvim na mestu.

A to sto ministar nije sposoban da predstavnicima takvih rezima predoci da je narodni poslanik obrazovan covek koji ume da iskoristi metaforu u prozivci koja se odnosi na njihove gazde nego brze bolje trci da im se izvinjava ispod svake je casti.

Normalno je da se predstavnici diktatorskih rezima osecaju prozvanim, nije normalno da im ministar jedne demokratske drzave udovoljava umesto da brani gradjane sopstvene drzave, u ovom slucaju narodnog poslanika. Cist izdajnik roda svog :)

Ali dobro, od Sundjer Boba se ne moze bolje ni ocekivati, on je odavno izgubljen u prevodu.
Samo da prevedemo ovo na Cedin diplomatski jezik.
Ceda Jovanovic. Vrlo verovatno jedan od najgorih politickih akrepa, sa brigadom najgoreg srpskog sljama nije nista drugo da jedna najobicnija Pink televizija moderne srpske politike. On ce u svoja usta uzeti sve i svakoga samo da bi dospeo na naslovnu stranu nekih novina ili drugih medija. Njegovo politicko obrazovanje je ravo politickom obrazovanju Patrika Zvezde i kao takav, da ne bi blatio i skrnavio kako politicare tako i narod koj gine za neka ubedjenja, njemu bi trebalo zabraniti da govori uopste. Ustvari trebalo bi mu zasiti usta. Jer sem nosa i dupeta njemu sustinski na telu ne treba ni jedan drugi otvor, a narocito ne za komunikaciju. Jer se cesto dogodi da pametnije prdne nego sto progovori!
Da bi shvatio strahotu Cedine izjave i pozitivnosti Vukovog izvinjenja. Morao bi malo da proceprkas po istoriji i povezanosti tih zemalja sa nekadasnjom Jugoslavijom. Da se prisetis da su i naoruzane bande kosovskih teroristickih grupa uz pomoc tog istog Natoa bespravno preotele deo jedne sustinski ( iako se danas i posle neki 500000 srpskih izbeglica, u svetskim politickim i medijskim krugovima, smatra da nas narod nije ni zasluzio bolje do potpunog istrebljenja ) neokupatorske i ( kroz vekove miroljubive ) drzave.
E sad ja shvatam da neki ljudi obozavaju Cedu i LDP , kao sto neki ljudi obozavaju i Pink ili velikog brata, farmu, itd. Ali to nazalost nije nikakav kriterijum po kome se meri kvalitet.

Diogen od mene plus.
 
Ја или сањам или шта, како неко може да после толико година брани Прашка? Па тај човек се шеткао на демонстрацијама 96/7 са иконом св. Саве а данас прича кобајаги либерално о диктаторима. Ма како да не, силне метафоре, баш веилики интелектуалац, одма се види. Џаба му је то његово славно образовање кад тај човек нема нити један дан радног стажа а сваки дан диже тегове у Скај Велнесу. Он је типична црна страна српске медаље. Тај човек нема нити образ, нити карактер, ради само по директивама из Јуесеј и последњи може да прича о диктаторима, јер управо он подржава диктаторски режим у Србији, али наравно, скривено. Неће ваљда певати љубавне песме у медијима, он зна на себе да скрене пажњу у њима и без тога. Има добру ПР службу, није спорно. А овом изјавом је само хтео (пошто је ето председник једне назови партије у Србији) изазвати бес у тим афричким земљама, не би ли оне хитно признале Косово, проста и једноставна рачуница. Ова изјава јесте глупа и расистичка, али није случајна, будите сигурни.
 
Poslanik Jovanovic nije trebao da kaze "kanibal" vec "ljudozder" kada vec postoji srpska rec. Prozivka srpskoj diplomatiji je bila na mestu, moze se razgovarati o suptilnosti metafore o kanibalima, vodjama koje prozdiru svoj narod, mozda je zbog africkog konteksta trebalo odabrati drugu rec i sliku.

Ostaje glavni problem ove price a to je podanicko ponasanje nase diplomatije, umesto da brani integritet sopstvenog parlamenta od inostranih mesanja i slobodu govora poslanika, ministar se izvinjava ambasadoru vojne hunte koja bahanalise novcem od nafte i gasa a svom narodu baci po neku mrvicu . Dokle ce vise nasa spoljna politika biti zasnovana na besramnom ulizistvu, verovatno je i nesvrstanim zemljama koje pamte mocnu Jugoslaviju to postalo odvratno. Jedini nacin da se Kosovo koje je de facto izgubljeno povrati unutar Republike Srbije je da ubedimo Albance sa Kosova da ponovo zive sa nama. To naravno automatski znaci i da albanski postaje drugi zvanicni jezik a da je petina poslanika u skupstini albanske nacionalnosti. Nece nam belosvetski diktatori povratiti Kosovo, a ako hocemo da pridobijemo njegovo stanovnistvo treba mu ponuditi pravdu i blagostanje a ne druzenje sa krvnicima i lopovima.
Ovaj nazovi diplomatski skupstinski incident ilustracija je sumanute i ljigave podanicke spoljne politike nase drzave.
 
RockerSVK":vz4x1b9x je napisao(la):
Ја или сањам или шта, како неко може да после толико година брани Прашка? Па тај човек се шеткао на демонстрацијама 96/7 са иконом св. Саве а данас прича кобајаги либерално о диктаторима. Ма како да не, силне метафоре, баш веилики интелектуалац, одма се види. Џаба му је то његово славно образовање кад тај човек нема нити један дан радног стажа а сваки дан диже тегове у Скај Велнесу. Он је типична црна страна српске медаље. Тај човек нема нити образ, нити карактер, ради само по директивама из Јуесеј и последњи може да прича о диктаторима, јер управо он подржава диктаторски режим у Србији, али наравно, скривено. Неће ваљда певати љубавне песме у медијима, он зна на себе да скрене пажњу у њима и без тога. Има добру ПР службу, није спорно. А овом изјавом је само хтео (пошто је ето председник једне назови партије у Србији) изазвати бес у тим афричким земљама, не би ли оне хитно признале Косово, проста и једноставна рачуница. Ова изјава јесте глупа и расистичка, али није случајна, будите сигурни.
+1
Рокер, то је управо и суштина што си рекао тј. написао, а и изјава "Чеде канибалца" (тако га одсад зову) је намерна због услуга запада према његовој црвеној партији, што га "гурају" на власт ! Министар Јеремић је дао онакву мало неспретну изјаву, јер је знао шта ће бити после тога. Уосталом колики је поданик "Чеда канибалац" је и изјава саме Весне Пешић, која је осудила ту изјаву свог партијског шефа.
 
Vrh