Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Meni je neshvatljivo da silovanj emoze da se prijavi i procesuira posle 10 godina, kada za to vise nije moguce imati dokaze.
Svako moze da kaze: "Onaj me silovao pre 10 godina".

Takodje mislim, da normalan covek ne moze da izvrsi silovanje. Ne shvatam kako moze da ima erekciju dok se zrtva brani i vristi.
Silovatelji su umno poremecene osobe.

Eh... Bolje ne razmišljaj i ne pokušavaj da shvatiš. Možda gledaš previše filmova.
Bila sam silovana sa 11 godina. Ne da ne možeš da vrištiš i braniš se, nego toliko utrneš od straha (mada je to preblaga reč), da ne osećaš ni ruke, ni noge, ni glavu, bukvalno se pretvoriš u pihtiju, a glas nestane, nema ga. Nastupa potpuna paraliza od horora u kome si se našao.
Kada me je pustio i otišao, i krenula da uzmem telefon i pozovem majku (ne policiju, mala sam bila), tek onda sam primetila da mi ruke toliko drhte da bukvalno lete levo desno 30cm. Trebalo mi je jedno 15 min. da nabodem brojeve.

Takođe, zašto nije rekla 10 godina? Nije, nisi u njenoj situaciji bio, niti ćeš,

Silovanja su različita, napasnici su ovakvi ili onakvi, neki prete silom, neki perfidnom psiholškom manipulacijom. Takođe žrtve su različite, neke su fizički slabe, neke žrtve su deca (bukvalno), neke su psihološki "tretirane" unapred da i ne shvate šta ih je snašlo. Ne shvataš kako može da ima erekciju. Može jbg, ima teški oblik mentalnog poremećaja! Da nema, našao bi devojku i spavao sa njom, a ne bi išao po gradu i vrebao decu. Ne znaš zašto nije prijavila 10 godina? Meni je trebalo tačno 25 godina da imam "aha" momenat i odem na psihoterapiju i prvi put (osim policiji i roditeljima) naglas izgovorim šta mi je urađeno. A još par godina da kažem još nekome osim psihoterapeutu.

Moj savet ti je da, pre nego što onako izneseš svoje mišljenje, zastaneš za sekund, i upitaš sebe "Jel baš znam o ovome toliko?". Iskuliraj koji sekund, pa onda ako baš znaš o čemu pričaš, reci. Ako ne, probaj da se možda raspitaš, pročitaš, informišeš, pa donosi sud.

Moj savet ti je da, pre nego što onako izneseš svoje mišljenje, zastaneš za sekund, i upitaš sebe "Jel baš znam o ovome toliko?". Iskuliraj koji sekund, pa onda ako baš znaš o čemu pričaš, reci. Ako ne, probaj da se možda raspitaš, pročitaš, informišeš, pa donosi sud.

Verujem da se radi o uzasnoj traumi koju si prezivela.
Veoma mi je zao ako tye je moj post povredio.

Medjutim, pravno gledano, kako sud moze da poveruje necijoj reci bez materijalnih dokaza? To je otvaranje Pandorine kutije. Svako moze da bude optuzen za silovanje u proslosti bez materijalnih dokaza. Npr, iz politickih razloga. Slicno kao sto su namestili Asanzu. Njega je optuzila odrasla osoba (cak dve Svedjanke). Navodno ih je silovao na spavanju, bez kondoma, a one su bile toliko umorne da isprva nista nisu ni primetile. nema dokaza, jedna od Svedjanki je povukla optuzbu, ipak, on je vec godinama u zatvoru. I njegov zivot je unisten. Sud je iz politickih razloga prihvatio takve idotske optuzbe.

Ostajem pri tome da je onaj ko je sposoban da izvrsi silovanje, pogotovo maloletnika nenormalna osoba.

Eh... Bolje ne razmišljaj i ne pokušavaj da shvatiš. Možda gledaš previše filmova.
Bila sam silovana sa 11 godina. Ne da ne možeš da vrištiš i braniš se, nego toliko utrneš od straha (mada je to preblaga reč), da ne osećaš ni ruke, ni noge, ni glavu, bukvalno se pretvoriš u pihtiju, a glas nestane, nema ga. Nastupa potpuna paraliza od horora u kome si se našao.
Kada me je pustio i otišao, i krenula da uzmem telefon i pozovem majku (ne policiju, mala sam bila), tek onda sam primetila da mi ruke toliko drhte da bukvalno lete levo desno 30cm. Trebalo mi je jedno 15 min. da nabodem brojeve.

Takođe, zašto nije rekla 10 godina? Nije, nisi u njenoj situaciji bio, niti ćeš,

Silovanja su različita, napasnici su ovakvi ili onakvi, neki prete silom, neki perfidnom psiholškom manipulacijom. Takođe žrtve su različite, neke su fizički slabe, neke žrtve su deca (bukvalno), neke su psihološki "tretirane" unapred da i ne shvate šta ih je snašlo. Ne shvataš kako može da ima erekciju. Može jbg, ima teški oblik mentalnog poremećaja! Da nema, našao bi devojku i spavao sa njom, a ne bi išao po gradu i vrebao decu. Ne znaš zašto nije prijavila 10 godina? Meni je trebalo tačno 25 godina da imam "aha" momenat i odem na psihoterapiju i prvi put (osim policiji i roditeljima) naglas izgovorim šta mi je urađeno. A još par godina da kažem još nekome osim psihoterapeutu.

Poučan post.

Jedno pitanje samo - zašto nemali broj ljudi na Beobuildu ženskog roda ima muške nadimke, i obratno, zašto ima par muških članova sa ženskim nalozima?

Pitam pošto baš ume da iznenadi nekad, kao npr u ovakvim situacijama.

Poučan post.

Jedno pitanje samo - zašto nemali broj ljudi na Beobuildu ženskog roda ima muške nadimke, i obratno, zašto ima par muških članova sa ženskim nalozima?

Slobodna zemlja, slobodan forum, pa možeš da biraš nik kakav hoćeš.

Verujem da se radi o uzasnoj traumi koju si prezivela.
Veoma mi je zao ako tye je moj post povredio.

Medjutim, pravno gledano, kako sud moze da poveruje necijoj reci bez materijalnih dokaza? To je otvaranje Pandorine kutije. Svako moze da bude optuzen za silovanje u proslosti bez materijalnih dokaza. Npr, iz politickih razloga. Slicno kao sto su namestili Asanzu. Njega je optuzila odrasla osoba (cak dve Svedjanke). Navodno ih je silovao na spavanju, bez kondoma, a one su bile toliko umorne da isprva nista nisu ni primetile. nema dokaza, jedna od Svedjanki je povukla optuzbu, ipak, on je vec godinama u zatvoru. I njegov zivot je unisten. Sud je iz politickih razloga prihvatio takve idotske optuzbe.

Ostajem pri tome da je onaj ko je sposoban da izvrsi silovanje, pogotovo maloletnika nenormalna osoba.

I od svega na svetu, baš si primerom Asanža krenuo. Ma ne, njemu niko ne želi da napakuje, samo neke dokone Šveđanke....
Jeste, teško je dokazivo posle 10 godina, Ali sam za to da se priča o tome, koliko znam isplivalo je i drugih stvari, ohrabrilo druge devojke da istupe (zašto, ooo zašto bi se dogovarale da to simultano izmisle, stigma je prevelika da bi se išlo po policijskim saslušanjima, samo zbog pakosti).

Poučan post.

Volim Its always sunny in P. seriju i Dee mi je omiljeni lik tamo:D Takodje kao gejmer uvek je zanimljivo da imas zenski nick zbog nerd pacenika, dobijas poklone i vode te radije u raid nego likove:ROFLMAO:

@makarije

Tužno je i samo počitati da si prošla kroz jedno takvo iskustvo, tako mlada a kako je tebi bilo ne smem ni da zamislim... To mi je baš nepojmljivo kad neki zlotvor vidi u infantilnoj osobi koja još uvek nema ni nekakve sekundarne polne karateristike nešto patološki privlačno gde će mu impuls biti toliko jak da joj naudi po svaku cenu... Osobi koja ne može nikako da se odbrani ili sebi objasni šta se uopšte događa i najverovatnije se dešava upravo to, zatvaranje u sebe i stigma, dok spoznaja i hrabrost da se o tome progovori dolaze mnogo godina kasnije... Brojne su psihološke implikacije tako nečeg o čemu psihopate ni ne razmišljaju...

Tu je kod učinilaca verovatno dominantna neka patološka želja za dominacijom nad bićem koje nema šanse, u osnovi jedan krajnje kukavički čin...

Proces suočavanja/ psihološke podrške i sudski proces, su dva odvojena procesa koja mogu ali i ne moraju paralelno da se dogode... Silovanje deteta je i u našem pravu jedan od najtežih oblika silovanja uz onaj sa smrtnim ishodom i možda baš iz svih razloga koja si i sama navela ovakva dela i procesuiranje za ovakva dela ne bi trebalo ni da zastareva...

Svaka čast na hrabrosti da prevaziđeš strahove i ostaneš jaka osoba i da otvoreno pričaš o tome, podeliš iskustvo kao i da utičeš na druge (uzaludno ili ne) da iz tvog ugla i iz tvog iskustva nešto nauče...

Zato sada poznate ličnosti u Amerikama drže svoje ruke do tela da ne bi slučajno dodirnuli drugu osobu i bili optuženi za silovanje. Ima čak i film

čovek izgubio karijeru i proveo koliko godina u zatvori jer je lažno optužen za silovanje.

@mariks
Moj stric koji od 1993. radi u Kanadi, rekao mi je da tamo mora jako da se pazi kako se prica s zenama (posto je donzuanski orjentisan), jer jedan otvoreniji komentar prema koleginici npr. "Sjajno izgledas" moze kostati gubitka posla ili nemogucnosti napredovanja. Za tako benignu stvar oko udeljivanja komplimenta.
Zato se u tim zemljama prilicno cuti i pazi, na poslu pogotovo. On je svakako, izbegavao bilo kakvo koketiranje na poslu, a upoznavanja ostavio za grad i kafanu.

Na Balkanu su ljudi drugaciji, opusteniji i neposredni.

Poslednja izmena:
Slobodna zemlja, slobodan forum, pa možeš da biraš nik kakav hoćeš.
Naravno, samo što se onda dođe u situacije da, u nekim raspravama, ženska osoba iza nadimka dobije odgovor kao da je muško, pa posle bude ajao kakav je ovo način, kakvo je ovo ponašanje prema ženskom... A niko nije mogao da zna da je žensko iza tog imena.

A i malo je retardirano i neiskreno prema drugima da se neko svesno predstavlja kao drugi rod, a posle se čudi kada upadne u muške rasprave i prepucavanja na muški način na pretežno muškom forumu.

Volim Its always sunny in P. seriju i Dee mi je omiljeni lik tamo:D Takodje kao gejmer uvek je zanimljivo da imas zenski nick zbog nerd pacenika, dobijas poklone i vode te radije u raid nego likove:ROFLMAO:
I ja sam to pomislio, i znam da se to dešava na nekim forumima, a pogotovu na nekim drugim društvenim mrežama. Ali Beobuild nije takav i mislim da nema potrebe za time. A samo se otvara mogućnost da se, usled muških prepucavanja koja su normalna na BB, neko oseti nepoželjnim i onda bude ajao kakav je ovo način, kako ovako sa ženskim, a niko od sagovornika ne može da zna unapred da je bilo žensko.

E moj Bendere, dobro mi smo jos i sasvim solidni ako smo ograniceni na "on" i "ona". Neko voli crvenu Sonju iz akcionih filmova, a neka voli Patrika Svejzija ili Marlon Branda :)

Sta ce tek biti kad kao na Zapadu moramo nekom da se obratimo pod "oni" ili na (ne)binaran nacin? To vec komplikuje komunikaciju...

Naravno, to je tek posebna bolest i tema za sebe...

Samo kažem šta mislim i šta važi za ove naše ovdašnje uslove.

I od svega na svetu, baš si primerom Asanža krenuo. Ma ne, njemu niko ne želi da napakuje, samo neke dokone Šveđanke....
Jeste, teško je dokazivo posle 10 godina, Ali sam za to da se priča o tome, koliko znam isplivalo je i drugih stvari, ohrabrilo druge devojke da istupe (zašto, ooo zašto bi se dogovarale da to simultano izmisle, stigma je prevelika da bi se išlo po policijskim saslušanjima, samo zbog pakosti).

Uzeo sam primer Asanza jer je to najocigledniji primer lazne optuzbe za silovanje koja je nekome unistila zivot.

U USA, ljudi se ne usudjuju da budu ni minut sami u sobi sa skolskim drugom svog deteta d ane bi bili optuzeni za pedofiliju.
Ili da neko ne pookusa da im iznudjuje novac na tu temu.
To je takodje bolesno, kao i silovanje.

Mislim da covek ne sme nikada biti osudjen za silovanje bez materijalnih dokaza, kao ni za duga kriv. dela.
Ako niste optuzili nikog za silovanje 10 godina, onda on ima pravo da vas tuzi za klevetu. Silovanje nije moguce dokazati posle toliko vremena.
Ako je zrtva cutala toliko godina, sada moze da ima neku moralnu satisfakciju ali ne moze da ocekuej da neko bude krivicno gonjen jer dokaza nema.

Naravno, samo što se onda dođe u situacije da, u nekim raspravama, ženska osoba iza nadimka dobije odgovor kao da je muško, pa posle bude ajao kakav je ovo način, kakvo je ovo ponašanje prema ženskom... A niko nije mogao da zna da je žensko iza tog imena.

A i malo je retardirano i neiskreno prema drugima da se neko svesno predstavlja kao drugi rod, a posle se čudi kada upadne u muške rasprave i prepucavanja na muški način na pretežno muškom forumu.
U pravilima nije bilo ništa o tome.
Malo ti je jaka reč da je retardirano da se neko predstavlja kao drugi rod, u paz' sad, nadimku na forumu.
"Retardirano", ni manje ni više, nemaš neku bolju reč? Momak od stila (ili devojka od stila? svejedno), nema šta.
Član sam nekoliko foruma, imena su baš random, neko se potpiše svojim pravim imenom, neko strip junakom, neko imenom koje ne ukazuje baš ni na šta, a ovaj forum je pre svega o građevinarstvu, ne o muško ženskim odnosima pa da bude bitno.
Ako baš želiš, retardiranije je da neko upadne (svojom voljom) u mušku raspravu, sa ljudima koji ne mogu znati tvoj pol, pa se vređa posle.

Ne znam zaista, a mogu samo da nagadjam, valjda ti je svetac Makarije dao nadljudsku snagu da prebrodis sve nedace i okrenes novi list. Pa otuda taj izbor nadimka. Ja ne bih ni pitao, samo bih pretpostavljao, ako si vernik.

U pravilima nije bilo ništa o tome.
Malo ti je jaka reč da je retardirano da se neko predstavlja kao drugi rod, u paz' sad, nadimku na forumu.
"Retardirano", ni manje ni više, nemaš neku bolju reč? Momak od stila (ili devojka od stila? svejedno), nema šta.
Član sam nekoliko foruma, imena su baš random, neko se potpiše svojim pravim imenom, neko strip junakom, neko imenom koje ne ukazuje baš ni na šta, a ovaj forum je pre svega o građevinarstvu, ne o muško ženskim odnosima pa da bude bitno.
Ako baš želiš, retardiranije je da neko upadne (svojom voljom) u mušku raspravu, sa ljudima koji ne mogu znati tvoj pol, pa se vređa posle.
Odabir reči u mom postu je u skladu sa percipiranim stavom druge osobe. Pošto se osetila doza drčnosti, u fazonu "može mi se", kao odgovor na moje jednostavno neutralno pitanje. Pošteno, svako ima pravo na drčnost. I ja onda imam pravo da na to odgovorim adekvatno. U ovom slučaju, to sam uradio iskreno govoreći šta mislim o tim retardiranim obmanjujućim praksama.

A nisam ja momak od stila, ja sam fizikalac i socijalni slučaj koji kad nije na nekom honorarnom fizičkom poslu, visi ispred dragstora i tamani Svinjak.

Ne znam zašto misliš da je iko imao na umu da obmanjuje. Da li ti je možda prihvatljivo da kada sam smišljala nik stavila prvo što mi je palo na pamet? Nisam primetila ni na jednom drugom forumu da se insistira da nik prati pol, a još manje da se to percepira kao retardirano. Ionako postujem jednom u par meseci, ako i toliko. Jel ti zaista neki tamo makarije toliko smeta, da ne možeš normalno da koristiš ovaj forum za ono čemu je namenjen (građevinarstvu i arhitekturi)?

@Bender Rodriguez
+ imas mali fond reci kao osnovac iz petog razreda koji kaze za sve sto je lose, neadekvatno, glupo - sabijeno u uzrecici "retardirano". U razgovoru s nastavnikom iz osnovne skole, ova rec je fakticki uzrecica postala 🤭 Ruku na srce, danasnja omladina slabo cita knjige... jezivo.

Ta reč "retardirano" je možda potekla iz nekadašnjeg govora srednjoškolaca (ja i drugi smo tad i počeli da je koristimo) ali je nastavila da se koristi i posle, za potrebe kad neko ima potrebu da izrazi neslaganje i gađenje prema nečemu što smatra bemislenim, ili nečijom ekscentričnošću.

A generacija pre nas je koristila reč "kretenski".
Da li ti je možda prihvatljivo da kada sam smišljala nik stavila prvo što mi je palo na pamet?
Jeste.

Slazemo se po tom pitanju.
Nego ne znam sto si toliko zapeo za to kako se ona potpisuje, moze da se potpise kako hoce, a zovemo je u zenskom rodu. To je njeno pravo i ne mozes joj oduzeti.
Ja mogu sad da promenim nick u "Amazonke" pa da me svrstavate u rodu "one" i u tom slucaju kad mi repliciras, odgovoris slazem se sa vama/njima, ili slazem se sa Amazonkama 😂

Zato što se više puta dešavalo da ljudi ovde namerno i svesno kriju pol, pa posle bude svašta. A često se radilo o trolovima ili incidentnim ličnostima.

je*******i ga, druze, tako je to kod foruma. Imas i laznog predstavljanja, imas i laznog pisanja, 50% istina 30% izmisljotina i 20% boost pod uticajem alkohola, gudre i ostalih maligana. Nikad ne mozes znati ko se krije iza ekrana.

Vrh