Ne treba da ćuti, normalno je da se opravda za medijske natpise u kojima je stajalo da se smejao...
Kaže da se nije smejao, da bi bio izbačen iz sudnice da jeste, što je negde i logično... Možda je svojom facijalnim ekspresijom izrazio nevericu na trenutak, koja je delovala kao kiseli osmeh, kao kad si zaprepašćen dokle neko ide... On ima puno pravo da bude podrška jednoj stani ako to želi ili vidi neki interes u tome... Za njega me baš briga
nije mi spimatičan nikad bio, kao ni Aleksić, a ni te mlade glumice mi nisu nešto naročito intrigantne... Tako da sam potpuno rasterećen i objektivan u celoj priči, iako nemam sva saznanja iz postupka sem medijskih navoda.
Ono što jedini moj interes u celoj priči je da Aleksić bude osuđen ako ima dokaza barem za jedno delo i jednu oštećenu... Ne deluje uverljivo da su se sve dogovorile i urotile protiv njega samo da mu smeste iz pakosti, ali to posle ovoliko vremena treba i dokazati...
Pouka cele priče, pogotovo u završenim slučajevima kao što je Lečić je da se
jača svest o preventivi i pravovremenom prepoznavanju i delovanju, kad i kako treba da se prijavi delo silovanja, kako na vreme da se primeti da neko ko ima autoritet što u praksi, što na papiru, to zloupotrebljava i kako se odupreti tome.
Jedno je da neko ostvari psihološku potporu i tzv. closure u tom pogledu, a drugo da u sudskom postupku dokaže svoje navode. NGO bi trebalo više da im pruže podršku u ovo prvo umesto što im održavaju nerealna očekivanja u uspeh u sudskom postupku... Sudija mora biti
van razumne sumnje u pogledu istinitosti navoda iz svedočenja koja je odslušao, da ona odgovaraju istini, a bez materijalnih dokaza i bioloških tragova posle toliko godina, to nije lako... Ako postoji i malena sumnja da se silovanje dogodilo on je dužan da donese oslobađajuću presudu. Broj oštećenih i svedočenja svakako oštečenima ide u prilog, ali samo to...
Sećam se sa predavanja iz kriminalistike da žrtva ne treba ni da se istušira nego odmah ode u policiju i sad postoje razrađene procedure kako dalje, oni zovu lekara sudske medicine, da pribave sve dokaze, tragove, uzmu njen iskaz...
A ne posle 7 godina skupila sam hrabrost. Pa super je što jesi i psiholog može da ti pomogne da kreneš dalje ako već nisi... Stavljam po strani one koje su se borile i batrgale s silovateljem prestane, ili im je nožem pod vratom pripretio da ćute, pa su bile u strahu, paralisane, gurale su pod tepih, a život ide dalje, a pravo prati život, pa sve i da ima dovoljno dokaza, sve zastareva sem ratnih zločina... Posle ne znam 8 godina izjaviš, parafraziram: verovala sam mu, bila sam paralisana, nisam mogla da kažem ne... Kao film da gledam...
Nego kad slušaju sve te neke NGO i advokate odbrane koji jedva čekaju da se uhvate ovakve medijske poslastice... Treba slušati onu advokatkinju Zoru Dobričanin, ona je u jednoj emisiji realno predočila šta mogu da očekuju i kako i kada treba reagovati...
Razumem da je teško da se suoče sa tim i sa organima države i prođu kroz čitav taj proces... Taj deo razumem i nadam se da će one koje jesu silovane, pa i posle toliko godina, dokazati da ih je silovao... ali deluje mi da je par devojaka dodato kao privezak celoj priči, možeš sve, nisi sama, i ja sam osetila nešto nelagodno al ne znam šta tačno, možda je i mene ipak zlostavljao...
On je namazanko, manipulator i gadna pojava, ne znam kako su izdražale pored njega takvog, mene bi samo lep muskarac mogao da izmanipuliše
kako nisu videle neki red flag ranije...
Advokati odbrane će naravno
gomilati razloge za sumnju, pa ćemo videti dokle će to ići... Dakle sudija mora biti van razumne sumnje da se silovanje ili seksualno napastvovanje dogodilo. Svašta ljudi pod zakletvom govore i svako to na svoj način vidi... Ima više oštećenih, nisu sve pretrpele isti nivo terora, šta će se od toga dokazati videćemo...
@centarfor nadam se da si zadoovlja što sam odvojio ovoliko vreme da ti dam odgovor