Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Moj utisak je razocaranje ne samo sto su bili nefer prema boljem takmicaru, vec sto sam primetio da obojica imaju akcente koji nisu ni blizu Beograda, do sada je vazila prica da su ljudi sa sela cestiti, posteni i vredni, a da su veliki gradovi kao Beograd "leglo nemorala" i da su ovde ljudi otudjeni i iskvareni. Eto ovi srpski domacini vole malo da varaju, lazu i nije ih sramota, nije ni selo kao sto je nekad bilo izgleda ;)Provincija uopste.

Treba poslušati i priču Vesne Pećanac na kraju epizode.. Srbija danas..

Адвокат Јован Рајић оценио је у Новом дану да је градоначелник Београда Александар Шапић, након што је у јавност процурео снимак на ком се чује његов шеф кабинета нуди намештање тендера компанији „Кенткарт“, остављен на ветрометини, и да се сада вага ко ће бити пуштен низ воду. „Какава буде та политичка одлука, таква ће нажалост бити и правна одлука“, сматра Рајић.
Рајић је, гостујући у јутарњем програму ТВ Н1 подсетио да је прошло десетак дана од када је објављен снимак на ком се чује како Шапићев шеф кабинета Ненад Милановић представницима „Кенткарта“ нуди намештање тендера.
„То је једна невероватна ситуација, имате уживо кривично дело за које је предвиђена вишегодишња казна затвора, и ви десет дана откад је то постало познато јавности, немате практично никакву реакцију“, подсетио је Рајић.
Додао је и како би волео да зна шта значи саопштење Вишег јавног тужилаштва да је о том случају формирало предмет.
„Да ли је неко позван на информативни разговор? Да ли се спроводи истрага? Да ли тужилаштво и полиција ишта раде“, навео је Рајић.

Moj utisak je razocaranje ne samo sto su bili nefer prema boljem takmicaru, vec sto sam primetio da obojica imaju akcente koji nisu ni blizu Beograda, do sada je vazila prica da su ljudi sa sela cestiti, posteni i vredni, a da su veliki gradovi kao Beograd "leglo nemorala" i da su ovde ljudi otudjeni i iskvareni. Eto ovi srpski domacini vole malo da varaju, lazu i nije ih sramota, nije ni selo kao sto je nekad bilo izgleda ;)Provincija uopste.
Da. Provincija je sada na zalost tuzna kopija Beograda, Cela Srbija je "beogradizovana". Pipci RTS-a i Pinka ulaze u sve mozgove, svuda.

Адвокат Јован Рајић оценио је у Новом дану да је градоначелник Београда Александар Шапић, након што је у јавност процурео снимак на ком се чује његов шеф кабинета нуди намештање тендера компанији „Кенткарт“, остављен на ветрометини, и да се сада вага ко ће бити пуштен низ воду. „Какава буде та политичка одлука, таква ће нажалост бити и правна одлука“, сматра Рајић.
Рајић је, гостујући у јутарњем програму ТВ Н1 подсетио да је прошло десетак дана од када је објављен снимак на ком се чује како Шапићев шеф кабинета Ненад Милановић представницима „Кенткарта“ нуди намештање тендера.
„То је једна невероватна ситуација, имате уживо кривично дело за које је предвиђена вишегодишња казна затвора, и ви десет дана откад је то постало познато јавности, немате практично никакву реакцију“, подсетио је Рајић.
Додао је и како би волео да зна шта значи саопштење Вишег јавног тужилаштва да је о том случају формирало предмет.
„Да ли је неко позван на информативни разговор? Да ли се спроводи истрага? Да ли тужилаштво и полиција ишта раде“, навео је Рајић.
Ova Sapiceva ekipa nije u stanju ni da shvati da to sto radi nije po zakonu, cini mi se da je to izvan njihovih mogucnosti. To je sve sistem "evo ruke, ajd da zalijemo sada" iz kafane.

Ova Sapiceva ekipa nije u stanju ni da shvati da to sto radi nije po zakonu, cini mi se da je to izvan njihovih mogucnosti. To je sve sistem "evo ruke, ajd da zalijemo sada" iz kafane.

Sapic ce biti odstanjen samo ako Hulja to pozeli.
Mnogo je veca verovatnoca da ce ga uprkos krivicnom delu ostaviti.
Tako ce biti poslusnijim a mi bogatiji za jos jedan primer bezakonja.

AKo ćemo pošteno, da se ovakva poslovna praksa krivično goni, Srbija bi ostala bez kompletne privrede, a i ne samo Srbija.

Уводе нам оне еВизе од новембра, а ми ово урадили да нам не би скинули безвизни режим, морам да кажем да ми је 0% јасно.
Лепа Кубанко која радиш на киоску видимо се никада :с.

Nije bolje.
Cujs obe strane medalje pa izvlacis zakljucak.
Juga Tintor moze ovo da potvrdi...

Ne treba da ćuti, normalno je da se opravda za medijske natpise u kojima je stajalo da se smejao...

Kaže da se nije smejao, da bi bio izbačen iz sudnice da jeste, što je negde i logično... Možda je svojom facijalnim ekspresijom izrazio nevericu na trenutak, koja je delovala kao kiseli osmeh, kao kad si zaprepašćen dokle neko ide... On ima puno pravo da bude podrška jednoj stani ako to želi ili vidi neki interes u tome... Za njega me baš briga 🙂 nije mi spimatičan nikad bio, kao ni Aleksić, a ni te mlade glumice mi nisu nešto naročito intrigantne... Tako da sam potpuno rasterećen i objektivan u celoj priči, iako nemam sva saznanja iz postupka sem medijskih navoda.

Ono što jedini moj interes u celoj priči je da Aleksić bude osuđen ako ima dokaza barem za jedno delo i jednu oštećenu... Ne deluje uverljivo da su se sve dogovorile i urotile protiv njega samo da mu smeste iz pakosti, ali to posle ovoliko vremena treba i dokazati...

Pouka cele priče, pogotovo u završenim slučajevima kao što je Lečić je da se jača svest o preventivi i pravovremenom prepoznavanju i delovanju, kad i kako treba da se prijavi delo silovanja, kako na vreme da se primeti da neko ko ima autoritet što u praksi, što na papiru, to zloupotrebljava i kako se odupreti tome.

Jedno je da neko ostvari psihološku potporu i tzv. closure u tom pogledu, a drugo da u sudskom postupku dokaže svoje navode. NGO bi trebalo više da im pruže podršku u ovo prvo umesto što im održavaju nerealna očekivanja u uspeh u sudskom postupku... Sudija mora biti van razumne sumnje u pogledu istinitosti navoda iz svedočenja koja je odslušao, da ona odgovaraju istini, a bez materijalnih dokaza i bioloških tragova posle toliko godina, to nije lako... Ako postoji i malena sumnja da se silovanje dogodilo on je dužan da donese oslobađajuću presudu. Broj oštećenih i svedočenja svakako oštečenima ide u prilog, ali samo to...

Sećam se sa predavanja iz kriminalistike da žrtva ne treba ni da se istušira nego odmah ode u policiju i sad postoje razrađene procedure kako dalje, oni zovu lekara sudske medicine, da pribave sve dokaze, tragove, uzmu njen iskaz...

A ne posle 7 godina skupila sam hrabrost. Pa super je što jesi i psiholog može da ti pomogne da kreneš dalje ako već nisi... Stavljam po strani one koje su se borile i batrgale s silovateljem prestane, ili im je nožem pod vratom pripretio da ćute, pa su bile u strahu, paralisane, gurale su pod tepih, a život ide dalje, a pravo prati život, pa sve i da ima dovoljno dokaza, sve zastareva sem ratnih zločina... Posle ne znam 8 godina izjaviš, parafraziram: verovala sam mu, bila sam paralisana, nisam mogla da kažem ne... Kao film da gledam...

Nego kad slušaju sve te neke NGO i advokate odbrane koji jedva čekaju da se uhvate ovakve medijske poslastice... Treba slušati onu advokatkinju Zoru Dobričanin, ona je u jednoj emisiji realno predočila šta mogu da očekuju i kako i kada treba reagovati...

Razumem da je teško da se suoče sa tim i sa organima države i prođu kroz čitav taj proces... Taj deo razumem i nadam se da će one koje jesu silovane, pa i posle toliko godina, dokazati da ih je silovao... ali deluje mi da je par devojaka dodato kao privezak celoj priči, možeš sve, nisi sama, i ja sam osetila nešto nelagodno al ne znam šta tačno, možda je i mene ipak zlostavljao...

On je namazanko, manipulator i gadna pojava, ne znam kako su izdražale pored njega takvog, mene bi samo lep muskarac mogao da izmanipuliše 😉 kako nisu videle neki red flag ranije...

Advokati odbrane će naravno gomilati razloge za sumnju, pa ćemo videti dokle će to ići... Dakle sudija mora biti van razumne sumnje da se silovanje ili seksualno napastvovanje dogodilo. Svašta ljudi pod zakletvom govore i svako to na svoj način vidi... Ima više oštećenih, nisu sve pretrpele isti nivo terora, šta će se od toga dokazati videćemo...

@centarfor nadam se da si zadoovlja što sam odvojio ovoliko vreme da ti dam odgovor 🙂

Medalja ovog bolesnika, zlostavljača i silovatelja je toliko crna i mračna, dovoljno smo već čuli.. a i ovi Savići, Terzići, Džajići i ostale moralne veličine bolje neka ćute.

Tek o Tintoru ne treba trošiti reči.

I u redu je da bude osuđen za sve što bude dokazano da je uradio... ovde sumnjam da će postojati politički pritisci na sud da donese pravu odluku... A Savić mi stvarno nije simpatičan, ali ako se smejao, bio bi izbačen sa suđenja...

Momci, pristrasni ste.
Duleta ne volite jer je nacionalista, a pritom i sportista, seta Z majicu po gradu. Da je sedeo u sudnici recimo Svetislav Bule Goncic, ili Borko Stefanovic, tek ne biste nista komentarisali :)
Za mene je Dule sjajna osoba, kao i supruga mu.

Ne zaboravite pravni postulat pretpostavke da je svako nevin dok se ne dokaze suprotno.
Ja verujem da ce doci do presude da je zloupotrebio poverenje zrtve, tarifirao svoje usluge, ucenjivao, plus dokazivanje perioda kad je doslo do snosaja. Ako je zrtva imala 16 ili 17 godina, bice sasvim solidna kazna.
Ako je bila punoletna, mozda dobije samo nanogicu, ili ga puste.

Ja baš mislim da nisam pristrasan i da me kod ovog slučaja ne vode emocije nego želja da se dokaže istina... Nije lako dokazati tvrdnje kad imaš navode optužbe i svedočenja žrtava i samo na tome da se bazira presuda...

Verujem da će nešto dokazati ali ne mogu da uđem u pojedinosti oko verodostojnosti iskaza jer nisam sve ispratio...

@centarfor

Šta znači tarifirao usluge?

Mada i ovo "dokazivanje perioda kad je došlo do snošaja" nije najjasnije...

Ne mozemo unapred osudjivati, ali da se ne lazemo, danasnje klinke se kresu i sa 14 ili 15 godina, sto je realno katastrofa.
Sa 16 ili 17 godina klinke su vec zrele i iskusne (ja se jos secam kakve su mi poruke slale maloletnice koje su htele biti sa mnom)
A ja bio malo staromodan...

Pa recimo frizerka koja me sisa mi rece kako se njenom sinu u sestom/sedmom razredu sagnula drugarica iz odeljenja. U prvi mah nije jasno o cemu se radi, posle skontasmo da je pao oral. Znaci period kad imaju nepunih 13 godina. Kad se skonta da alatka ne sluzi vise samo za malu nuzdu.

Ovo nije vreme kao pre 20 ili 25 godina kad se znalo sta smes a sta ne.

Danasnje klinke su mnogo drugacije nego one nase klinke.

Ne bih nikom verovao previse. Neka tuzilastvo radi svoj posao, da utvrdi kad je uopste doslo do snosaja, jako tesko dokazivo. Mislim da ce ovo svaki dobar advokat da obori bez problema.

Cutis i smrdis godinama i onda odjednom bam? Ne ide. To se odmah prijavi.

@centarfor

Šta znači tarifirao usluge?

Mada i ovo "dokazivanje perioda kad je došlo do snošaja" nije najjasnije...
Prvi primer, "prepusti mi se i podaj, obecavam ti uspesnu karijeru, filmove kod Gage Antonijevica ili Dragana Bjelogrlica" ucenjivanje i uslovljavanje. Ili "imaces etiketu da si najbolja glumica u klasi". Izmanipulises i ucenis, ona jadna skine se.

Drugi primer, kako ce tuzilastvo da zna kad je pao seks? Kog datuma i jel ima svedoka? Jel to pre 18. rodjendana zrtve?

Dobro razumem sad to, a vezano za tvoj prethodni post, moramo da imamo i razumevanja za unutrašnje procese i psihičke probleme kroz koje one prolaze... Lako je reći da treba odmah da se prijavi al nije lako odmah se suočiti sa svim tim... Ali baš zato kažem treba raditi na jačanju svesti i na preventivi da se određene situacije prepoznaju na vreme i reaguje na vreme... Barem je zbog uspeha u sudskom postupku to važno. Kako doskočiti manipulatorima i ljigavcima koji imaju neke zadnje namere od onih kakvim se svima predstavljaju... To je u životu često, teško na prvu prepoznati... Svi su verovali da je taj Aleksić divota od čoveka i rado mu prepuštali svoju decu, potpuno uvereni da su u dobrim rukama...

To su bre bila deca, 15-18 godina..u njemu videle očinsku figuru, autoritet.. baš su mogle da otrče odmah u policiju.. Još nezrele, nesvesne prave prirode tog matorog bolesnika.

Centarfor treba malo da pročita svedočenja tih devojaka. Aleksiću na licu vidiš da je psihopata, bilo dokaza, ili ne, za mene je tu uglavnom sve jasno.

Ja se slazem da treba biti kaznjen, i da treba da robija, da to bude lekcija svima. Ali kazem da je tesko dokazivo. Tako da cu s punom paznjom pratiti slucaj.

Evo recimo jedan primer. Kad sam bio na prvoj godini faxa, vežbe nam je držao asistent koji je par godina posle postao bitna figura na političkoj sceni. Ja uradio sva tri kolokvijuma bez greške i on mi ponudi da ispit polažem u predroku. Ja sam rekao da ću razmisliti. Pošto mi je to bio prvi ispit, rešim da ne trčim pred rudu i da ne odgovaram u predroku, nego u redovnom terminu ispita. Nisam ni znao kad je predrok. Kad sam došao kod tog asistenta po potpis sa vežbi, on me napao pred punim amfiteatrom-zašto nisam došao da odgovaram u predroku, da on sad sumnja u moje znanje, da sam ja možda prepisao sve kolokvijume, ma napao me samo tako... I šta sam ja mogao da uradim? Da odem kod dekana da se žalim, klinac na prvoj godini faxa? A to je ništa, praktično glupost naspram onoga što su prošle devojke kod ovog psihopate.. Šta su mogle, da dođu kući i ispričaju roditeljima, ko bi im verovao, da idu u policiju.. bože moj, učitelj glume, ličnost od ugleda, svi ga obožavaju.. Pa klinke nezrele, ne znaju da on to radi i drugima... a maštaju da budu glumice, godinama pohađaju tu školu, sigurno nije bilo jeftino, uložile toliki trud... a znaju da mu je žena profesorka na FDU.. pa šta ako "dospeju na crnu listu" i ne budu mogle da se upišu na fax... Drugo, da tako mlade budu obeležene kao žrtve silovanja i zlostavljanja.. Porodica, drugari...

Ma to je pakao za mlade ljude. Ovog bolesnog jarca u bukagije i u neku pećinu..

Vrh