Moje neko mišljenje o svemu tome u što kraćim crtama:
Pozitivno:
- iako nema veze sa Srbijom, ipak je to neka vrsta kulturološko/dokumentarno/putopisnog programa koja opisuje običaje i kulturu jedne uspešn(ij)e zemlje
- bolje prikazivati i to nego Žikine Šarenice, ili neke još gore abominacije sa drugih televizija
- predmet prenosa jeste britanska kraljevska porodica i britanski narod ali se na njihovom primeru može naučiti kako se vole i cene svoja zemlja i institucije
Negativno:
- pravljenje događaja decenije od takvih stvari
Triput stavljam istu stavku pod negativno jer imam kritiku na celu tu zamisao sa tri različita aspekta.
Prvo, s jedne strane valja jačati nacionalni ponos ali praviti od takvih događaja spektakle čije će pripreme da traju nekoliko, i izvršenje ceo jedan dan, je preterivanje. Pa nije to sletanje na Mesec nego obično venčanje. Drugo, poštovanje kraljevske porodice i institucija jeste pozitivna stvar, ali se u ovakvim izvedbama graniči sa pravljenjem idola i faraona. Ako su članovi kraljevske porodice, nisu božanstva. I treće, u modernom svetu u kome sve pojede komercijalizam, i ovo venčanje se na kraju svelo na jednu veliku reklamu i mlaćenje para. Ko će sve biti, ko je šta nosio, ko plati koju poziciju za što bolju fotografiju, šta je reko ovaj, šta je reko onaj... sve polako postaje jedan veliki vašar.
Tako da sve u svemu meni najviše smeta što su smorili s time za sve pare.
A što se tiče RTSa, pa činjenica je da oni zapravo i nemaju mnogo čime da popune svoj program na tri kanala. Imaju pet normalnih i petnaest izanđalih serija koje vrte, imaju arhivske emisije, moderne emisije (među kojima ima i nekih baš dobrih) i... i to je to. Nemaju oni čime drugim da popune svo to vreme.