Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Fair enough.

Nemačka i Austrija svakako. Pod uslovom da ne dođe do političke krize i daljeg sabotiranja iznutra.

Poljska i Češka mogu da imaju perspektivnu budućnost, što rekosmo i ranije. I Slovenija isto.

Španija i Italija su već previše zagađene i okupirane. Opiru se oni, ali ne daju se ni okupatori.

Sve u svemu, ima još zemalja gde čovek može da ode a da se ne pokaje ali ih je drastično manje nego pre 10-15 godina. Reko bih - na prste dve ruke. A u svetu inače ima 200 zemalja. Pa vi vidite koja je to planetarna kriza kad od 200 jedva možeš da nađeš 10.

A šta su po nacionalnosti ovi ostali što žive tamo?

Ah, zli, nazadni prokleti socijalizam... 😁

Kako ono reče Tačerka... Ne postoji društvo (society), postoje samo individualne žene i muškarci.

Zlo jbno...
Ima svega.

Evropljani uglavnom (Prednjače Italijani), ima i Indusa (ali ne kao u UK) Ima i Rusa i Belorusa ali manje. Opet nije to ni približno kao sa ostalim zemljama Zapadne Evrope (UK, Ireland, France, Germany, Netherlands) gde je imigracija uzela maha, ali daleko od toga da su zatvoreni.

Ovaj moj kolega, kad je dobio ponudu za posao, viza mu je izdata za manje od mesec dana (ako se dobro sećam, reče mi da je za 3 do 4 nedelje ceo proces bio završen). To je doduše bilo 2021. Ne znam kako je sada.

Ne znam, po pisanjima ovde, na redditu, na portalima, pa čak i po komentarima u emisijama i na samim protestima, zvuči kao da kolovođe studenata očekuju sve idealno i savršeno da bi uopšte stali iza neke političke opcije ili izašli na izbore da glasaju.

A očekuju da, pošto se implementira takva nemoguća vlada, da Srbija bude suverena i istinski nezavisna zemlja bez bilo čijeg uticaja i da živi samo od onoga što je čisto, lepo i što se sviđa svim građanima. A to će teško ići.

Ne zameram im zanesenost ali im zameram kada su sami svi daleko od idealnog i savršenog, žive sa nama ostalima u Mordoru, a onda za finalni korak očekuju da se pojavi 500 anđela-genija i da se sve završi ko u nekoj bajci. Tebra, Miša faking Tumbas (da, znam da je umro) ili Piksi leprikon iz Knez Mihailove da se kandiduju protiv SNSa, dao bih im glas i podršku. Samo da više vidim leđa ovim skotovima.
Očekuje se pobeda. Zna se ko ne može da pobedi. Ni ovi nisu mogli da pobede dok nisu promenili taktiku i prestali da budu SRS.

Bukvalno nikad ne bih pomislio da će Poljaci da puste Induse migrante odnosno sezonske radnike. o.O

Površno guglanje mi kaže da ih ima između 15 i 30 hiljada. Čoveče. Nikad ne bih pomislio da ih i tamo ima.
ali daleko od toga da su zatvoreni.
Moguće je da je napravljen takav utisak zbog levačkih medija i zapadnoevropljana koji smatraju zatvorenom i ksenofobnom zemljom svakoga ko ne otvori rampu i ne dodeli stan, školu, socijalnu pomoć i bolnički krevet svakom tuđinu koji im se pojavi na granici.

Bukvalno nikad ne bih pomislio da će Poljaci da puste Induse migrante odnosno sezonske radnike. o.O

Površno guglanje mi kaže da ih ima između 15 i 30 hiljada. Čoveče. Nikad ne bih pomislio da ih i tamo ima.
Ima ih svugde. Ne zaboravi, velika je to nacija. 😀 Ali ajde sezonski radnici, uvoze oni i inženjere (kvantitativce), u manjoj meri, ali ih ima, svake godine sve više i više.

Fair enough.

Nemačka i Austrija svakako. Pod uslovom da ne dođe do političke krize i daljeg sabotiranja iznutra.

Poljska i Češka mogu da imaju perspektivnu budućnost, što rekosmo i ranije. I Slovenija isto.

Španija i Italija su već previše zagađene i okupirane. Opiru se oni, ali ne daju se ni okupatori.

Sve u svemu, ima još zemalja gde čovek može da ode a da se ne pokaje ali ih je drastično manje nego pre 10-15 godina. Reko bih - na prste dve ruke. A u svetu inače ima 200 zemalja. Pa vi vidite koja je to planetarna kriza kad od 200 jedva možeš da nađeš 10.
Tacno tako. Cela afrika-otpada, razvijene zemlje Azije-prevelik kulturni sok za nas a i tesko se uce njihovi jezici, bliski istok-kulturni sok a i prevruce, juzna i centralna amerika-lol, karibi-da masiram bogate babe na plazi jedino😂, australija/kanada/usa-tesko je dobiti vizu osim ako nisi vrhunski strucnjak/izuzetan talenat ili deficitarno zanimanje.......

Poslednja izmena:
Očekuje se pobeda. Zna se ko ne može da pobedi. Ni ovi nisu mogli da pobede dok nisu promenili taktiku i prestali da budu SRS.
Očekuje se vlada anđela i idealnog, da se ne zayebavamo više.
Ima ih svugde. Ne zaboravi, velika je to nacija. 😀 Ali ajde sezonski radnici, uvoze oni i inženjere (kvantitativce), u manjoj meri, ali ih ima, svake godine sve više i više.
Uh... nije to dobro. 😐

Ovde u Srbiji ih isto uvoze sve više. Idea ih masovno zapošljava od nedavno. Neće da plate našeg radnika XY dinara, nego hoće 10% manje pa makar ga dovlačili iz Bangalora i prolazili kroz birokratiju.

Sledeće godine će biti izdato 100.000 radnih viza (sve skupa, sve nacionalnosti).

Poslednja izmena:
Ovde u Srbiji ih isto uvoze sve više. Idea ih masovno zapošljava od nedavno. Neće da plate našeg radnika XY dinara, nego hoće 10% manje pa makar ga dovlačili iz Bangalora i prolazili kroz birokratiju.

Sledeće godine će biti izdato 100.000 radnih viza (sve skupa, sve nacionalnosti).
Koliko sam načuo, našima se isplati da ih uvoze jer dobiju od države neko oslobođenje od plaćanja poreza i doprinosa na bruto iznos, nešto slično kao 30% ruling u Holandiji prvih 5 godina. Haos 😀

mark-whalberg.webp

Fair enough.

Evo ti moje iskustvo.
Zemlje PIGS-a nikako - izuzetno siromasne a sa druge strane levicarske i pune obesnih africkih migranata koji ubijaju narod po ulicama (uvek istaknem primer Kaboboa i njegovog pijuka). Osim Spanije gradovi neuredjeni i prljaviji od srpskih. Znanje lokalnih jezika obavezno. Danas, osim vrhunskih fudbalera, ne poznajem ljude koji odlaze u Italiju ili Spaniju za boljim zivotom - pa bolji je zivot u BG.
Nemacka i Austrija - mislim da je Austrija bolja. U Nemackoj sam bio samo poslovno (Ruhr/Sahr) i bilo mi je odvratno. U Duisburgu npr osim sex shopova i padavicarskih barova ne postoji nista drugo. Ne znam za koju lovu bih morao da pristanem da zivim tamo. Dizeldorf malo bolje.
Centralna Evropa za Srbe mislim da je super: Poljska, Ceska, Slovacka - uredjene zemlje, relativno bogate (bogatije od PIGS-a bez obzira na lazirane BDP podatke juznoevropskih zemalja) i u principu nas gotive. Moja dva bratanca zive u Brnu i Bratislavi i zadovoljni su, ne pada im na pamet da idu dalje na zapad.
Bivse sovjetske republike su po meni takodje super ukoliko radis za neku multinacionalnu kompaniju kao expat: osim Rusije i Belorusije, takodje Kavkaz je top (Gruzija, Azerbejdzan) gde nas smatraju bracom. Kazahstan je takodje super ali je klima npr. teska za nas. Po meni je osim novca i nekih opstih stvari u smislu razvijenosti drzave i klime bitno i kako nas domicilno stanovnistvo dozivljava. Na Kavkazu se osecas kao kod kuce, pogotovu ako znas ruski jezik. Meni je super.

Danas, osim vrhunskih fudbalera, ne poznajem ljude koji odlaze u Italiju ili Spaniju za boljim zivotom - pa bolji je zivot u BG.

ja mogu ti navedem 10-tak ljudi iz mog okruzenja. svi dobrostojeci i odlicnostojeci
doduse svi su u barseloni

kada bi njima rekao da je bolji zivot u bgu, bash bi ti se lepo nasmejali

Očekuje se vlada anđela i idealnog, da se ne zayebavamo više.

Uh... nije to dobro. 😐

Realno, više ti smaraš da ljudi očekuju idealne nego što ljudi smaraju pišući da očekuju idealne.

Sve sa studentskim protestima dokazuje suprotno, kao da je sad sve idealno, samo se hoće zdrava priča. I hejt prema opoziciji je opao, dok se ponašaju normalno, tu su, bore se...

Ko stvarno hoće da pobedi, taj je idealan.

Ne bih preporucio emigraciju ljudima koji su stariji od 30 godina, osim u nuzdi.
Takodje ljudima koji su jako drustveni,, imaju veliku ekipu ovde i vole da se druze.

I da tacno je, izbor perspektivnih zemalja se jako suzio u poslednjih 25 godina.
Prakticno citava EU vise nema nikakvu perspektivu.

Mozda se sada vise isplati boriti se ovde. Studenti to znaju. Nesto starije generacije od njih 25- 45 uglavnom su zapalasene jadne, okrenute iskljucivo potrosackim radostima. Jos starije generacije su uglavnom otvoreni neprijatelji mladosti i zivota.

Realno, više ti smaraš da ljudi očekuju idealne nego što ljudi smaraju pišući da očekuju idealne.

Sve sa studentskim protestima dokazuje suprotno, kao da je sad sve idealno, samo se hoće zdrava priča. I hejt prema opoziciji je opao, dok se ponašaju normalno, tu su, bore se...

Ko stvarno hoće da pobedi, taj je idealan.
Ma jok, samo reagujem na nerealna očekivanja i vrtenje u krug.

Централна Европа и Северна Европа су супер за најгори српски менталитет марве а такве махом и привлачи. Не мораш ништа да радиш или преузимаш икакву иницијативу, само ћути, ради, слушај шта ти се каже и добићеш релативно благостање заузврат. То нису земље које подстичу да имигранти успеју, обогате се, постану део моћника и доносилаца одлука већ земље стриктне хијерархије где (углавном германи) на врху користе своју позицију да искористе јефтину радну снагу сиротиње из иностранства у замену за обор и помије. Као таква је и била магнет за бивше социјалистичке републике које су тај кметовски менталитет и гајиле. Друштвене тензије који они имају са имигрантима углавном долазе од мушкараца имиграната из култура (превасходно исламске) које себе више вреднују и одбијају да их третирају као кметове јер су превише арогантни за тако нешто (оправдано или не)

Шпанија има проблем са незапосленошћу али је култура према странцима много здравија и увек је стога боље интегрисала имигранте. Под претпоставком да успеш да се запослиш или покренеш свој бизнис одлично је место за живот и бићеш третиран далеко боље него у централној Европи. Поготово ако ти задовољство животом не чине само предмети које поседујеш.

Италија и Грчка су помешане и зависи од места у коме си али јужна Италија и Грчка нису довољно уређене да се носе са хаосом константног прилива имиграната нити имају економску моћ да то изнесу тако да су шансе за висок квалитет живота имигрантима свакако прилично слабе

ima raznih misljenja. evo, ova gospodja (izgleda da je jako obrazovana) na samom pocetku videa (ne znam da li ima neke veze sa pesnikinjom Mirom Aleckovic), kaze da je sada za nasu dijasporu trenutak za povratak u Srbiju.
Odlicna analiza kriminalnog delovanja SPC i stvaranja novog klerikalnog staleza u Srbiji.

Dosta govori i o kolektivnoj patologiji u Srbiji.
To je ono sto ljudi iz dijaspore mnogo bolje vide od ljudi koji su ceo zivot ziveli u Srbiji.

Govori o zadovoljnoj masi koja trpi zlo i kaze da su oni gori od samih zlocinaca.

Poslednja izmena:
Policija trenutno upada na DIF u NS.
To ce uskoro biti model za njihove akcije i na ostalim fakultetima.

Ljudima mora da bude jasno da je policja apsolutno na strani Hulje i da su spremni da ubijaju za Hulju.

Ne bih preporucio emigraciju ljudima koji su stariji od 30 godina, osim u nuzdi.
Takodje ljudima koji su jako drustveni,, imaju veliku ekipu ovde i vole da se druze.

I da tacno je, izbor perspektivnih zemalja se jako suzio u poslednjih 25 godina.
Prakticno citava EU vise nema nikakvu perspektivu.

Mozda se sada vise isplati boriti se ovde. Studenti to znaju. Nesto starije generacije od njih 25- 45 uglavnom su zapalasene jadne, okrenute iskljucivo potrosackim radostima. Jos starije generacije su uglavnom otvoreni neprijatelji mladosti i zivota.
Ja bih preporucio svima od 10-60 da emigriraju ako mogu. Nikad nije kasno. Bolje i malo proziveti pristojno nego ni malo

Vrh