Да то сам и ја чуо да ће бити у истом маниру као и до сада. На то и рачунам.
Само предвиђам да ће наредни потези режима, након тог највећег протеста испровоцирати нешто више.
Иначе, већ ово са смањењем или неуплаћивањем плата учитељима би у свесном друштву представљало црвену линију. Али ето, што каже Ломпар, ово су и даље све почетни облици солидарности.
Како вам звучи реченица: "Председник Србије је наредио да се смање плате српским учитељима зато што му се не свиђа њихов став о његовој власти"?
Размислите мало о томе. Какву реакцију од народа заслужује такав један потез, иначе узурпатора, власти? За мене, то је крај. То је крај гори и страшнији него било која окупација у историји. Томе се мора стати на пут свом расположивом силом.
U pravu si. Potpuno u pravu.
U normalnom drustvu sve to bi izazvalo reakciju. Medjutim Srbija to nije. Srbija je odljudjenja, siroke kategorije stanovnistva ispod su svega ljudskog. Mi posmatramoi studente, ali ja posmatram i svoje komsije.
Paradoksalno, jedino sto moze da svrgne vlast su suludi potezi i strah same vlasti. Samo njihovo neprimereno reagovanje na provokacije ili uvodjenje vanrednog stanja moze da izazove lancanu reakciju.
Ipak, ako Hulji ne popuste zivci, najverovatnije da ce 15.03. biti "tresla se gora, rodio se mis". Odnosno Hulja ostaje da vl;ada jos godinama.
Jer vlast je jasno purucila: izborima i mirnim protestima ne mozete da nas smenite, a studenti i gradjani nisu skloni nasilju.
Nemojte da me pogresno razumete. Moja porodica je duboko ukljucena uove proteste, svaki put mi idu suze na oci kad gledam kako docekuju studente.
Ipak, racionalno, ne vidim mogucnost pobede, sad smo se priblizili 15.03. Greska studenata je sto nemaju plan za 16.03.
Stvorena je ideja o danu D. posle kog ce se sve resiti.
(ALi nekada recionalno predvidnjanje zakaze, nekada do resenja dodje metodom Crnog Labuda)
Razgovarao sam sa jednim prominentnim advokatom ukljucneim u proteste.
On mi je rekao da ce se sve zavrsti u nasilju, da je svaki drugi ishod nemoguc.
Ali, da sto protest duze traje, to ce nasilje na kraju biti nizeg intenziteta.
On smatra da ce posle odredjenog vremena kriminalci iz Sluzbe, institucija i sa stadiona, pokusati da naprave deal sa studentima, cak i da predju na stranu studenata.
Zato treba razmisljati o nastavku protesta posle 15.03 . Bojkot TC Galerija, Batinih restorana i kafica i svih objekata u i oko Bgd na vodi dao bi daleko bolje rezultate. Ali Srbi ne mogu i nisu u stanju da bojkotuju objekte statusa.