Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Delijo, nisu to "moji" podaci nego istorijske činjenice
73 Me-109E
48 Hoker Harikena Mk1, 24 stigla iz Britanije, ostatak napravljen u Zmaju, par poslednjih komada tokom samog rata (a ilo je par udesa, ne garantujem da je bilo baš 48)
6+1 IK-3 (još 5 povučeno iz eskadrila, na raznim popravkama)
i to su svi naši moderni lovci 6. aprila.
U upotrebi su bili i zastareli domaći visokokrilci IK-2, ukupno 8, kao i 30-tak dvokrilaca Hoker Fjuri. I to je bila naša lovačka avijacija. Nije mi niko rekao, to su činjenice. Ne Vikipedija, nego ozbiljna literatura n osnovu istraživanja i dokumenata.

Šta mene briga za Prvu proletersku, šta ja ima sa time i kakve ona veze ima sa bilo čime...?

Ловци да,цело РВ свакако не.Сад си јасно и недвосмислено написао ловачка авијација али у претходном посту би свако са мало површнијим читањем протумачио да је цело РВ имало око 100 авиона а имало их је неколико пута више.

Прву пролетерску сам поставио као надовезивање на тему и тај историјски период а све у светлу поново пробуђене дискусије о једнима и другима.А осталом,данас је тај датум.

Delija":1pwunxdr je napisao(la):
Ловци да,цело РВ свакако не.Сад си јасно и недвосмислено написао ловачка авијација али у претходном посту би свако са мало површнијим читањем протумачио да је цело РВ имало око 100 авиона а имало их је неколико пута више.
...

Ti si napisao
Па он је био годинама командант нижих јединица а највећи део посла је урађен пред априлски рат са планом резервних полетно-слетних писти,бомбародовањем војних циљева у суседним земљама итд.Од 6. прила све заслуге припадају храбрим пилотима.

То што је био увучен у политику говори више о стању државе и стратешко-политичком самоубиству краљевине.Навешћу само податак да да смо још мало сачекали из те исте Немачке стигло би нам 60 или 90 најмодернијих ловаца. О неким значајнијим стварима,догађајима и укупној безнадежној ситуацији да не причам.

Tako da bi neko površan od tebe dobio takvu pogrešnu informaciju, dok sam ti ja odmah opširno odgovorio

relja":1pwunxdr je napisao(la):
Ne znam odale ti ti pogrešni podaci o nabavkama. Bilo je ugovoreno 100 komada Meseršmita 109, verzije E3. Nemci su namerno odugovlačili sa isporukom, pa je do rata bilo isporučeno 73 komada, od kojih su u poslednjoj turi bili čak polovni, remontovani avion Luftvafea, pošto je u međuvremenu verzija E3 prestala da se proizvodi. Svi su bili bez topa u nosu, bez zapaljive municije i još ponešto. To su istorijske činjenice.
A i 100 lovaca je tada bilo jako, jako malo za zemlju kao što je Jugoslavija. Takođe, mi nismo imali dovoljno dobro obučene pilote, neka priča ko šta hoće. O tome govore letačke knjižice sa brojevima časova naleta na modernim avionima. U odnosu na Nemce oni su bili na nivou upoznavanja sa novim avionom. Hrabrost, bes, talenat...to nije dovoljno. A kako se došlo do toga - sve jel epo istraženo iobjavljeno.

Pa si ti odgovrio

Сумњам у твоје чињенице. Ове податке сам добио од официра,правника и колико ми је познато и историчара који је тренотно у служби у српском РВ.

Иначе,РВ КЈ је имало много много више ловаца од сто.
..........

Što je tvoje površno tumačenje mog posta. Ti si odvalio o nekim očekivanim isporukama, ja sam te demantovao sa tačnim podatkom i rekao da je ta cifra - ništa.

Potom si editovao svoj post, dva puta, nakon mog odgovora sa tačnim podacima o brojom stanju lovaca.
I, začudo, editovao si sa citatom iz knjige Velimira Terzića, prvoborca, partizana, generala JNA, zamenika komandanta V Proleterske, i nekog akoga je Draža Mihailović proglasio za - vojnog begunca zato što je bio - oficir Vojske Kraljevine Jugoslavije.

.....
Честитам свим жртвама комуњарске пропаганде дан армије.
ПС: Обратити пажњу на изглед самопрокламоване армије и то на свечаној смотри са све неуредним брадуринама.
http://2.bp.blogspot.com/_JQ1O3GsmG7A/T ... terska.jpg
Ево и теби Рељо препоручујем књигу "Слом Краљевине Југославије" Велимира Терзића
Део о РВ:
..............

Mani me se.

Ок,погубио си се.

Ево за све остале, да наставим са занимљивим фотографијама (слика је из архиве БИА-е,објављено им је на сајту)

011.jpg

Druže Mаrko, dobio sаm preko Ćide iz Zаgrebа obаvještenje slijedećeg sаdržаjа:
1) "Nаvodno neki njemаčki generаl Jorgа imа svogа аgentа u N.O.V. Dotični je Hrvаt, а po nаcionаlnosti je Srbin. Nаlаzi se u Bosni, negdje oko Bihаćа i nаčelnik je obаvještаjnog odjelа br. 4."
2) "Neki Ivšа (ili Ipšа), člаn H.S.S. oficir zа vezu sа engleskim oficirimа. Početno slovo njegovog imenа je S. Nаlаzi se kod štаbа N.O.V. On je Košutiljev čovjek i imа vezu sа Zgb. i Pukovnikom Bаbićem u Itаliji. Dotični je nаvodno sаdа u Zgb." Molim te dаj dа se to sve izvidi i jаvi mi štа je nа stvаri.
15.V-44
Zdrаvo Tito, s.r.
Pismo J. B. Titа upućeno, 15. mаjа 1944. godine, Aleksаndru Rаnkoviću o vezаmа nemаčke obаveštаjne službe sа NOV

Иначе,по свему судећи војни архив следеће године објављује документе који доказују да су и Партизани сарађивали са Немцима у циљу уништења равногорског покрета.

Ево од човека запосленог у РВ тј од скора ВиПВО

Operativno vazduhoplovstvo vojske (ekvivalent RV-a) 142 lovca (po formaciji trebalo je da ima 558), 147 bombardera (po formaciji trebalo 563), 131 izviđač (od toga samo 11 strategijskih, od propisanih 27). TrA 15 Aeroputovih aviona...

Armijsko vazduhoplovstvo (ekvivalent avijacije KoV) 120 aviona.

Pomorsko vazduhoplovstvo (ekvivalent mornaričke avijacije) 98 hidroaviona, od toga 68 aparata borbeno upotrebljivo.

Kada se tome dodaju školski i trenažni avioni, oružane snage Kraljevine raspolagale su sa ukupno oko 1.000 letelica, od toga 450 borbenih.

LA JKRV je izgledala ovako:
61 lovački avion Meseršmit Me-109E Emil (u toku bila isporuka)
8 lovačkih aviona Ikarus Ik-2
6 lovačkih aviona Ikarus Ik-3 (u toku bila proizvodnja)
35 lovačkih aviona Hoker Hariken
30 lovačkih aviona Hoker Fjuri
2 lovačka aviona BH-33

PVO je raspolagala sa ukupno 2.200 PA oruđa.

1. lovačka vbr je u aprilu 1941. raspolagala 85 aviona, od toga je 6.lap na aerodromima Zemun i Krušedol imao 37 Meseršmita i 6 IK-3.

Podaci navedeni prema: Z. Grujić, Avijacija Srbije i Jugoslavije 1901-1994, NIU "Vojska" - Vona knjiga, Beograd 1997

Ја само погрешно протумачио детаље око испоруке месершмита али ипак смо имали више ловаца од 100 а по плану требали смо да их имамо 558.

Prvo - zašto nastavljaš da diskutuješ kada da bi diskutovao moraš da konsultuješ nekoga sa strane?

Drugo - ne izvrći moje reči, jer nisam napisao da je lovačka avijacija imala 100 (okruglo) aviona.

Treće - knjiga koju tvoj "izvor informacija" spominje slovi za lako štivo prepuno grešaka i pogrešno prepisanih i protumačenih podataka.
Ovo je deo recenzije ove knjige iz naučnog časopisa "LET" br 1 iz 1998 godine, izdanje Muzeja vazduhoplovtsva, strana 281:

"..Jedino bi spomenuli da je autor navodeći komandante Vojnog Vazduhoplovstva, preskočio generala Milojka Jankovića. Znatno detaljnje je obrađen period pred sam Drugi svetski rat, ali zato tu ima mnogo više grešaka. Tako, na primer, pri navođenju broja nabavljenih aviona pred rat (str.97) autor potpuno pogrešno iznosi njihov broj (nije tačan ni jedan navedeni broj).....
Poznavanje tipologija aviona je za jednog vazduhoplovnog oficira na nedopustivo niskom nivou. Primera je mnogo i ne mogu se svi izneti, navećemo samo nepostojeći avion kao što je De Hevilend Foks Master (!?) ili reaktivni (!!??) avion sa pilotom u ležećem položaju B-5 (str. 139 i 142). U najvećem broju slučajeva nije naveden nijedan tačan naziv tipa aviona, a da ne govorimo o podverzijama. Sve što smo prethodno rekli važi i za deo knjige koji se odnosi na Aprilski rat...."

Što se tiče samih tipova aviona (podaci iz naučnih časopisa):
Me-109E isporučeno 73, u ratu učestvovalo 55 primeraka. Zabunu su jedno vreme unosile fotografije sa eskadrilskim brojevima preko 80 koji ne odgovaraju brojnom stanju...
izvor: Vesnik (vojnog muzeja), br 38 O.M Petrović Vojni aeroplani Kraljevine Jugoslavije (modernizacija - nemački tipovi)

Harikeni: 12 britanskih sa platnenim krilima (željno očekujemo novu Airfixovu maketu), 12 britanskih sa metalnim krilima, 24 domaćih iz fabrike Zmaj, od kojih su poslednji isporučeni u toku samog rata. Jedan je izgubljen u udesu pre rata, na dan napada je u jedninicama bilo 38 komada, kada se uračunaju isporučeni u toku rata i LVT-1 (domaća modifikacija ugradnje motora sa Me-109) ukupan broj je 47, sa uništenim 48
izvor: Vesnik (vojnog muzeja), br 35 O.M Petrović Vojni aeroplani Kraljevine Jugoslavije (modernizacija - engleski tipovi)

IK-3 u pitanju je preva (ili predserija) od 12 komada. Jeadn je uništen u u udesu pre rata (ne mešati sa protoipom koji se takođe srušio i pilot takođe poginuo). Zbog opravki i modifikacija, 6. aprila je u jedinicama bilo ukupno 6 komada, a još jedan je uključen u borbu direktno iz radionice (br. 7 koji je prepravljan u prototip druge serije). Druga serija od 25 primeraka je bila u izradi kod Rogožarskog.
izvor: LET br 3, 2004 O.M Petrović Vojni aeroplani Kraljevine Jugoslavije, (deo II 1931-1941)
zastarele tipove IK-2, Fjurije i AVIA BH-33 ovaj put preskačem.

Ti Delijo nisi adekvatan sagovornik za temu o jugoslovenskoj avijaciji.
Drži se projektovanja javnih prostora, bolji si u tome.
A preporučujem ti LET br 1 u kojem je opisano projektovanje i izgradnja zgrade Muzeja vazduhoplovstva, jer u člancima iz oblasti arhitekture se neke stvari ne objavljuju....

relja":tvdv19nh je napisao(la):
Prvo - zašto nastavljaš da diskutuješ kada da bi diskutovao moraš da konsultuješ nekoga sa strane?
Прво,не дискутујем са тобом.Друго те податке сам већ имао али их јелте не знам напамет па отуда и консултације.

relja":tvdv19nh je napisao(la):
Ti Delijo nisi adekvatan sagovornik za temu o jugoslovenskoj avijaciji.
А ти јеси? Идем сад да видим које друштво историчара или историјски архив се налази у ерпорт ситију пошто си ти засигурно неки историчар ако већ мени браниш да пишем о историји српског РВ јер сам архитекта. :roll:

Imate temu avijacija razno takodej i pm pa nemorste i ovu crnu temu mimo reda zasipati

Pa ne diskutuješ sam sa sobom? Koje podatke si imao? Pogrešne koje si naveo?

Za ovu temu sam za tebe i arhiv i društvo istoričara... ma koliko to detinjasto zvučalo :)

Ne branim ti, piši, ali piši makar proverene podatke a ne bajke i mitove.
Ne, naravno nisam istoričar, ali sam entuzijasta i skupljam pravu literaturu, oblast interesovanja: do skora slabo istražena istorija jugoslovenske i srpske avijacije.

Е овако.Већ скоро месец дана на Б92 сваки дан излази по један или више чланака о министру привреде Радуловићу и обавезно уз сваку вест иде његова слика. То ме је случајно заинтригирало када сам видео овај клип који доказује да је у питању амерички плаћеник,или ако вам је драже плаћеник једне америчке корпорације и то још од 90их:

http://www.youtube.com/watch?v=EA6WPx4CUko

Након што су интензивно изрекламирали овог Динкићевог клона и испрали мозак народу на ред је дошао и закључак:

Radulović ima podršku građana

Прва реченица малобројним писменим грађанима би све требало да објасни

Prema istraživanju koje je sproveo Međunarodni republikanski institut (IRI) reformske aktivnosti ministra privrede Saše Radulovića imaju podršku građana Srbije.

Дакле,све је ту,финансијска подршка,лажне анкете страних служби,интензивна гебелсова пропаганда,ретардирани полудебилни народ као плодно тло за манипулације...Школски пример реазарања једног друштва.

Ево бонус,поруке захвалних карика у ланцу креатора нашег посрнулог друштва:

http://www.youtube.com/watch?v=362DUt17MqQ

http://www.youtube.com/watch?v=sraJRgvEkBc

И сасвим случајно иза сва три примера који деле године стоји исти републикански институт.

Ispada da je "strani placenik" svako ko se skolovao ili nesto radio u inostranstvu ili zna dobro strani jezik.
To je demagogija ove ultra-desnicarske sekte sa cije si yt stranice postavio video linove. Oni ce razoriti drustvo bez da ijedan "strani placenik" umesa svoje prste.

Drakche

Дебело грешиш. Примера ради, Борис Малагурски је све, само не ултра-десничарска секта а његови документарци тврде исто. На крају тог ланца, глобални покрет Zaitgaist са својим документарцима тврде исто а они су потпуна супротност десници.

Десничарске организације се за разлику од горепоменутих баве само утицајима плаћеника на Србију и Србе, али ти плаћеници су реалност и глобална појава. Њиховим утицајем се стратешки упропаштавају друштва и државе и подређују корпорацијама зарад просте ствари - профита. Нема ту неке теорије завере само профит.

I potpuna kontrola stf, potpuna kontrola... Nije samo profit... Kada ti bude kontrolisao vlast, hranu, vodu, natalitet, lekove, vakcine, bolesti, okrenuces se i reci ces u al sam bio glup... Bice kasno...

Не верујем да постоји сфера у којој те контроле већ нема, бар код нас. Број оболелих од рака, на пример, који прогресивно расте, једним делом је последица већине ствари које си навео.

Да, ето данас сам чуо вест на телевизији да у Србији у просеку дневно оболе четири (4) жене од рака грлића материце. И то не због тога што нема услова, него из чисте немарности жена !!!!!!!!!!!!!!!!

Feanor

Управо тако. Планета је пренасељена, пребрзо троши ресурсе и решење је смањити број становника по хитном поступку. Прво кренути, наравно од "нижих раса", црнаца који су први на тапету били са фабрикованим АИДС-ом па на даље. Фабрикују се и измишљају сукоби терорске власти и невине опозиције где год је могуће да би потом "миротворци" реаговали и бацали отрове на те "зле" народе. После седе и гледају шта ће се десити.

Глобална влада одавно постоји, и даље исмевати то као "теорију завере" је постало смешно. Та глобална влада није ни влада САД нити Кине, нити Русије већ влада власника корпорација који су у шеми. Они добијају профит, "власт" добија контолу маса и "сви срећни". Уосталом, недавно је "најмоћнија" влада света, САД била у неколико афера где се сазнало да су доносили законе под директном наредбом Монсата. О чему онда ми овде причамо? Наша влада независна? Дајте, молим вас.

Гага,

Те жене су биле "немарне" и пре 20 година па није било обољевања 4 жене дневно. Затровани смо кроз храну и пиће, затровани су нам и модификовани извори воде и хране, па смо додатно затровани ратовима деведесетих и на крају "милосрдним анђелом" који је више био војни експеримент него било каква "подршка шиптарима". Да су хтели да их подрже, не би их интензивно гађали уранијумом.

Stf
U svemu se slazem sa tobom osim oko prenaseljenosti planete i nedovoljno resursa. Znas zasto?
Zato sto 90% resursa ove planete arci manje od 10% populacije.
Pricu o prenaseljenosti planete nam podmecu isti ti vladari iz senke. To je neka vrsta alibija koji ce im u jednom trenutku zatrebati radi drugih planova.
Populacija je u ovom stepenu industrijalizacije, umesto pokretaca postala teret vlasnicima krupnog kapitala koji vladaju iz senke. Ako nisi konzument - nisi ni bitan ni potreban, je parola kojom se vladari sveta vode, jer u osnovi svega je profit.
Nije to inace nista novo u istoriskom kontekstu gledano, a sticem utisak da je tako oduvek.
Samo sto je danas svet nikad veci, a nikada manji.
I Egipat, i Rimsko carstvo, Vizantija... Sve je to funkcionisalo na isti nacin.
Slicna matrica postoji i na mikro nivou, samo je tu zovemo spregom kapitala kriminala i drzave, a olicena je u ljudima poput Koleta, Miska, Beka, i slicnih.

Nazalost, resetovanju sistema obicno prethode velike strahote, prirodno izazvane, kao sto su erupcije, poplave, bolesti ili namerno izazvane kao sto je u novije vreme slucaj, a to su ekonomski i drustveni slomovi ili jos cesce ratovi.
Jos jednom na zalost, ali mi se sada nalazimo pri kraju jednog takvog ciklusa i lepo bi bilo da se 'resetujemo' svesno i racionalno, ali bojim se da do toga nece doci na taj nacin vec kako je u istoriji vec vidjeno.

Sent from my LG-E510 using Tapatalk 2

Vrlo mi je interesantna pojava koja se moze posmatrati u citavom zapadnom svetu.
Naime danasnja zapadna civilizacija obiluje kvalitetom zivota koj je za poslednjih 100 godina dostigao zacudjujuce visok nivo. Vidim da se dosta prica o kojekakvim bolestima koje vrebaju iz senke, ali se u potpunosti zanemaruje da je pre samo 50 godina, dakle generacija mojih roditelja, veliki broj dece umirao u prvim godinama zivota od bolesti koje su danas lecene bez ikakvih problema. Jos 50 godina pre toga i docicete do podatka da je vise dece umiralo nego sto je prezivljavalo. Da ne potezemo pricu o prosecnom zivotnom veku.
Isto tako se prica o razlicitim multinacionalnim kompanijama kao izvorom svog zla, ali se vrlo lako zaboravlja cinjenica da smo mi, pa ako tako hocete, u potpunosti postali robovi te industrije dobrovoljno. Odnosno mi smo u potpunosti zavisni od nje. Eto banalnog primera, a vi sami prosudite. Voda. Prosta pijaca voda iz cesme, se proizvodi u procesima koji su na nivou industrije. Struja takodje. O hrani, garderobi, ili ne daj boze tehnickim uredjaima ne treba ni pricati. Dakle cinjenica jeste da industrija vlada svetom, a to sto neke od bitnih fabrika za preradu vode pripadaju drzavi, ne menja cinjenicu da smo skoro svi robovi te industrije, ali opet dobrovoljno. Takodje je cinjenica da ce se danas retko ko odreci svih pogodnosti koje to robstvo nosi sa sobom i otici da zivi ko pre 300 godina. Cak su nam i zakoni prilagodjeni pa je to postalo skoro i neizvodljivo.
Ali zar nam nije bas ta industrija omogucila da imamo po nekoliko pari obuce, jakni, pantalona, da svaka kuca moze da ima toale i cistu vodu iz zida, struju, da ljudi imaju 32 zuba u 90 godina...?
Sta nas muci u stvari? Zasto se trampi objektivnost za iluziju o slobodi, kad bi mi bez tog nacina zivota pocrkali u velikom broju i kratkom periodu?
Istina postoje velike opasnosti koje ovaj nacin zivota nosi sa sobom. Industrijsko zagadjenje na globalnom nivou, smanjivanje stanista usled prenaseljenosti i arcenja resursa, takodje smanjenje diverziteta se u evoluciji pokazalo kao sistem za samounistenje. To je onoga cega se treba najvise cuvati kad su koorporacije u pitanju.
Medjutim posmatrajuci okolinu, ja sam dosao do zakljucka da je u modernom drustvu uvek najveca stetocina jedinka, individua. Od direktora firme, pa sve do prosjaka na ulici, uvek najvecu stetu cini sam covek pojedinacno. Kad ima viska, baci ce hranu, proizvesce bespotrebnog djubreta u kolicinama koje priroda nije u stanju da reciklira sledecih
1 000 000 godina, iako je toga u potpunosti svestan?!?
Retko ko se trudi da poradi na onome sto industrija ne moze da ponudi, a podjednako je bitno. Na primer; duhovna visina, vaspitanje, obrazovanje koje je svima postalo dostupno. Zasto? Zbog lenjosti?!

Na kraju da zakljucim u nadi da nisam previse udavio.
Smatram da skoro svako treba da stavi prst na celo, ali ne da se zamisli, nego da upre prstom u svoju glavu, pre nego sto upre prstom u bilo sta drugo i onda da se zamisli objektivno o ovoj temi. Mi mnogo volimo da lazemo sami sebe. Nekad cak i ratove vidimo kao spas, a ustvari su to najgore stvari koje je covek stanju da napravi. A narocito na zalost, kad su resenja mnogo jednostavnija i humanija...

Kole, a zasto je jedini izbor između vremena pre 300 godina i ovoga što imamo sada? Zamena teza...
Zasto moderna medicina ili nikakva medicina? Dokle ta podmetanja laznih dilema?

Laki, poentirao si... Resursa ima i arce ih oni koji bi da smanjuju populaciju da bi mogli jos vise da ih arce...

laki72

Слажем се. Ресурса је довољно али су погрешно распоређени. Зашто? Због профита. На крају тог узрочног ланца је капитализам као алфа и омега свега лошег што се у свету догађа.

kole

Заправо, савремена медицина уопште није смањила број смртних случајева новорођенчади нити фаталних исхода неких ранији болести или је у том самњењу учествовала симболично. За то смањење је заслужан напредак цивилизације и побољшање услова живота, пре свега - хигијене. Научна истраживања која су вршена шездесетих година и која су због резултата скрајнута и угушена резултат имају у дијаграмима који показују изузетан и константан пад броја смртних случајева и оболелих уопште од почетка вођења евиденције па до педесетих година када тај константан пад одједном бива готово у потпуности заустављен и одржава се до данас на мање више истом нивоу. Да прича буде далеко више "заверничка" тај напрасно заустављени пад броја оболелих се поклапа са временом када су вакцинације постале обавезне у већини држава.

Здрава популација, није профитабилна, то је чињеница. Још суровија чињеница је да би за здравље људи дали све. А чак и људи који оспоравају "теорије завере" се слажу да је фармацеутска мафија можда и најмоћнија на свету. Наспрам њих, нафтни лоби је скупина аматера.

Нећу улазити у још дубље "теорије завере" које указују на то да су ОБАВЕЗНЕ вакцине заправо високотоксични отрови који су конструисани тако да држе имуни систем активним све време и који услед тога губи функцију око четрдесетих година, када се и јављају разна обољења, канцери, срчке итд.... и баш у том добу људи почињу да користе најразличитије производе фармацеутске индустрије и то чине до краја својих живота, који се више готово никада не завршавају природном смрћу. Наравно, те тврдње нису кафанске, поткрепљене су научним истраживањима, а и сведочењима оних који су одбили вакцинације а који имају далеко отпорнија и здравија тела. Само треба отворити свест и за другу страну приче и одвојити се од префабрикованих системских лажи.

Наравно, систем је постављен тако да доста тога већ "мораш" али још увек нисмо прешли границу "без повратка" и треба да покушамо да се отргнемо од система колико год да је то могуће. Јер, за 20 година биће потпуно немогуће.

laki72":xj7fl91k je napisao(la):
Stf
U svemu se slazem sa tobom osim oko prenaseljenosti planete i nedovoljno resursa. Znas zasto?
Zato sto 90% resursa ove planete arci manje od 10% populacije.
Pricu o prenaseljenosti planete nam podmecu isti ti vladari iz senke. To je neka vrsta alibija koji ce im u jednom trenutku zatrebati radi drugih planova.
Populacija je u ovom stepenu industrijalizacije, umesto pokretaca postala teret vlasnicima krupnog kapitala koji vladaju iz senke. Ako nisi konzument - nisi ni bitan ni potreban, je parola kojom se vladari sveta vode, jer u osnovi svega je profit.
Nije to inace nista novo u istoriskom kontekstu gledano, a sticem utisak da je tako oduvek.
Samo sto je danas svet nikad veci, a nikada manji.
I Egipat, i Rimsko carstvo, Vizantija... Sve je to funkcionisalo na isti nacin.
Slicna matrica postoji i na mikro nivou, samo je tu zovemo spregom kapitala kriminala i drzave, a olicena je u ljudima poput Koleta, Miska, Beka, i slicnih.

Nazalost, resetovanju sistema obicno prethode velike strahote, prirodno izazvane, kao sto su erupcije, poplave, bolesti ili namerno izazvane kao sto je u novije vreme slucaj, a to su ekonomski i drustveni slomovi ili jos cesce ratovi.
Jos jednom na zalost, ali mi se sada nalazimo pri kraju jednog takvog ciklusa i lepo bi bilo da se 'resetujemo' svesno i racionalno, ali bojim se da do toga nece doci na taj nacin vec kako je u istoriji vec vidjeno.

Sent from my LG-E510 using Tapatalk 2

Jao laki. Jao, jao, jao. Cemu konspirologija? Prvo, ako kazes da uvek sve to "funkcionisalo na isti nacin", i jos spominjes, Egipat, Rim, i Vizantiju (!?!?) a mislis na profit, i kapitalizam, moj zakljucak je da ti nista o tim starim drustvima nisi procitao, a ako si procitao, nisi nista razumeo. Izvini sto sam ovako grub.

Drugo, kako je to populacija postala - teret vlasnicima kapitala? Pa ko kupuje njihove proizvode, ko ih obogacuje, ako ne - bas ta sama populacija? Sta je ono sto zeli svaki kapitalista? Da osvoji nova trzista! Da prosiri svoj biznis na Kinu, Afriku, Aziju...da dobije nove potrosace. Jer bez tih potrosaca, sav je taj kapital manje vredan.

Trece, pricu o prenaseljenosti i potrebi ogranicenja rasta stanovnistva propagiraju po svetu uglavnom - levicari. Oni sto su protiv vlasnika kapitala, uglavnom. Da je to glupost pricaju uglavnom (ekonomski) desnicari - oni sto su za vlasnike kapitala, uglavnom.

Cetvrto, prica o prenaseljenosti ima koren upravo u tome sto kazes - da 90% resursa trosi 10% populacije (ili tako vec neka razmera). Planeta nije "prenaseljena" sve dok je tako - sve dok ljudi na Zapadu trose resurse ko blesavi dok neki jadnik u Africi zivi od pola dolara dnevno. Medjutim, problem "prenaseljenosti" nastaje onda kada ostatak sveta dostigne nivo razvoja Zapada i razvijenih delova Azije. A to je ono sto je odavno pocelo da se desava u nerazvijenim delovima Azije, Juznoj Americi, istocnoj Evropi, i malim delovima Afrike, a desavace - nadajmo se - i u ostalim delovima sveta. Ne postoji dovoljna kolicina resursa, da sa savremenom tehnologijom, svih 6 milijardi ljudi na ovoj planeti ima zivotni standard prosecnog stanovnika Zapada. O tome je stvar kada se prica o "prenasaljenosti". A ono sto podize standard u trecem svetu je upravo taj "zli" kapitalizam.

Vrh