bg259":6ld5g6pi je napisao(la):
cisto da bude jasno, ja zivim u EU zemlji od 1991, tako da znam dobro sta znaci EU vise verovatno nego sto ti znas
Mislim da ti je pomerena percepcija upravo zbog toga sto zivis u zemlji EU sve vreme, pa to iskustvo projektujes na Srbiju u kojoj ne zivis. Na stranu sto izgleda nisi primetio da se zemlje EU potpuno drugacije ponasaju od onoga sto pricaju nama kao kandidatima. Pametan covek jednom rece - ne radi ono sto ti na zapadu kazu da uradis, vec radi kako oni rade.
bg259":6ld5g6pi je napisao(la):
@kole jao bre kako mozes ozbiljno da kazes da je srbija trebala da udje u EU kad i slovenia, pa covece jesi li ti svestan da biti clan EU znaci REFORME znaci zakoni moraju da se MENJAJU citave procedure i procesi u pravosudju, drzavi, lokalnoj smaoupravi, zakoni o bankama, hartije od vrednosti itd itd, Srbija nije spremna jos za EU. Kad sam govorio o standardima govorio sam o kontroli kvaliteta, i nivoji usluga a ne BDP ili plate........
Da bi se desili te reforme trebalo je glasati za zakone u pralamentu, i tu su svi ljuti na DS a zaboravljaju cinjenicu da ako hoces da prodje zakon treba ti 50% glasova a ne samo koalicija na papiru.... a oni su stalno delili klupu sa kostunicom, pa sa veljom i ostalim laznim demokratama.....
Ja nisam clan nijedne partije niti sam tu da pravdam nekoga ali moraju da se pogledaju cinjenice...
Cekaj, jel to ispada da DS nije kriv nego mangupi koji su ga sprecili da "reformise" drzavu? Sad ja tebi mogu da kazem da zivim u Srbiji sve vreme za koje si ti ziveo u zemlji EU, i da znam sta znaci DS i uopste nasa politicka scena vise nego sto ti verovatno znas. Po mom iskustvu, vlade u kojima je DS imao dominantnu ulogu (2000.-2003. Djindjiceva i Zivkoviceva vlada, i ova sada od 2008. Tadiceva) su najgore vlade koje smo imali od petooktobarskih "promena". A ovo dolazi od coveka koji je u dva navrata glasao za njih i gorko zazalio, na kraju i naucio nesto.
Homer Jay":6ld5g6pi je napisao(la):
Mislim da smo svi mozda i previse preosetljivi pa svako suprostavljeno misljenje shvatamo kao licni napad. Svaki post ima po neku zanimljivu crtu i poentu i ne treba nicije misljenje u startu odbacivati, mada ima dosta banalizacija i, moram reci, za nas mentalitet tipicnih "ja sve znam i u sve se razumem" momenata.
Ipak, za zemlju koja se raspala kao kula od karata u samo 20 godina, koja je prosla ratove, hiperinflaciju, apsolutnu korupciju svake pore drustva, totalnu ekonomsku devastaciju, koja je tehnoloski zatucana, sa izrazito poremecenim sistemom vrednosti - malo je licimerno da kaze kako je EU sistem koji ne funkcionise.
Naravno, nije savrsen, J***s ga, ima tu dosta mana. Eto, npr. Rocker SVK moze dosta losih iskustava da prenese iz prve ruke. Ali verujem da kada bi proveo malo duze vremena ovde da bi uvedeo koliko mi zaostajemo i za tom Slovackom. Znaci ne kada dodjes kod rodjaka, pa te svi vole jer te nisu videli 100 godina, pa se raspali rostilj, pa se opale zavicajne pesme, pa te vode na Avalu, pa ti nabacuju zgodnu komsinicu i vode te na splavove.... Vec kada treba da izvadis obicnu licnu kartu, kada cekas autobus, kada trazis posao, ili ides kod lekara, kad polazes ispite na faksu itd. Ovde je tragicno na koliko nivoa nista ne funkcionise ili pak funkcionise na apsolutno pogresnim osnovama.
Naravno, ostaje pitanje zasto EU? Pa ukratko, zato sto funkcionise bolje od Srbije kakva je danas. Znaci, vidimo neki izlaz u copy/pasteu tog modela... Sad mozemo da idemo u sitna crevca i pokazujemo to na svakom primeru pojedinacno (tipa - jer treba Brisel da ti kaze da ukines blanko ostavke ili vratis nacionalizovanu imovinuili pak da ne bacas smece u Juznu Moravu?)... Ono sto pojacava opredeljenje i dalje natpolovicnog broja stanovnika za EU jeste to sto oni koji se protive ne nude realne alternative. Sve se svodi na emotivne komponente - velicanje nacionalnog identiteta, tradicije, slavne istorije, religije, veza sa "bratskim narodima" bez daljeg objasnjenja kako sve te stvari mogu da se konkretizuju na primerima iz svakodnevnog zivota - npr. pomenuto vadjenje licne karte, cekanje autobusa ili odlazak lekaru....
Bilo bi licimerno da mi odavde kritikujemo EU a da pricamo o ovom nasem aktuelnog uredjenju kao necem fantasticnom. Ali ja ne znam nikog ko kombinuje ta dva stava. Plus mislim da je u najmanju ruku deplasirano pominjati licimernost u nasem odnosu prema EU, ako se pogleda odnos EU prema svemu i svakome.
A nije EU jedina koja ima sredjeniji sistem i drustvo od naseg. Ima ga i Svajcarska recimo, pa se ne ugledamo na nju. Zasto? I ja se ne slazem sa tom postavkom "pa jel treba Brisel da nam kaze?". U principu stvari bih se slozio, ali u praksi vidim da Brisel svasta nesto govori nama sto nije nikome, a uz svo prethodno iskustvo u odnosima Brisela prema nama, ja sam sumnjicav (da ne kazem skeptican
prema njihovim motivima. Ne mislim da treba nekriticki da prihvatimo sve sto Brisel preporuci ili nalozi, naprotiv. I mislim da ti koji mislis da mi ne treba tu mnogo da se pitamo, zato sto oni koji nas savetuju sljaste u zlatu a mi smo jadnici u blatu, gresis jer vrlo povrsno rezonujes.
I naravno, nikako se ne slazem da natpolovican broj gradjana Srbije i dalje podrzava ulazak u EU. Poslednje istrazivanje Stratedzik marketinga (koji nikako nije evroskepticna agencija, da se izrazim blago) kaze da je broj prvi put pao ispod 50 procenata, i da je sada negde na 44%, sa 29,9% koji su deklarisano protiv ulaska. Podrska ulasku u EU strmoglavo pada, ja bih rekao zato sto se ljudi sve vise bude iz "Matriksa" pa se polako stvara taj momentum evrorealista i evroskeptika.
Sto se tice realnih alternativa EU, tu su bitna dva momenta. Prvi, dzaba nuditi alternativu nekome ko misli da nema alternativu, to jest, da je svaka alternativa koja mu se nudi opasna. Treba dakle vremena jos da prodje pre nego sto ce javnost biti spremna da poslusa alternativne predloge, rekao bih ne preterano dug period vremena. I drugi, oni koji sada zastupaju ideju o alternativi su u javnoj sferi (koju mahom kreiraju mediji, jelte) prokazani i prikazani kao strasila. Ne uklapaju se u citavu postojecu paradigmu o putu sa kog ne smemo skrenuti. A pricamo o vrlo jakoj i detaljno razradjenoj paradigmi, koju svakodnevno odrzavaju i prosiruju mediji, NVO sektor, razni analiticari, i naravno politicari kojima opstanak te paradigme znaci i njihov opstanak na zauzetim pozicijama.
Arnorian":6ld5g6pi je napisao(la):
Морате да знате да велики удео у проблемима Грчке, Ирске и Португала имају америчке банке, посебно Голдман-Сакс, које се баве шпекулисањем на тржишту дугова. Те банке се активно кладе против тих земаља, и тиме им још више отежавају, јер им рејтинг пада, а камате расту. А те земље би биле у оваквом проблему и да нису у ЕУ. У ствари, било би им још горе, јер не би имале на кога да се ослоне. Проблем се и јесте појавио јер се Европска Централана Банка није довољно мешала у фискалну политику, већ само у монетарну, а једно без другог не иде. Сада су закрпили те рупе. Немачки поличари су се бунили што морају да помогну Грчку, а на крају се испоставило да је Немачка изгубила далеко веће паре због пада берзе, него што је требало да се да Грцима.
Да ЕУ стварно није добра, земље западне Европе се не би учлањивале. Једине две су Норвешка (која има огромен количине нафте) и Швајцарска (у којој се већ говори о учлањењу). А обе у ствари нису чланови из идеолошких разлога, прва због мешања у риболов и китолов, а друга због неутралности. Исланд се опекао па је почео придруживање, док Британци стално кукају како их ЕУ гуши, а не пада им на памет да се исчлане.
Kakve veze Goldman Saks ima sa cinjenicom da su pomenute zemlje uopste usle u duznicki problem? Cija je to banka, kom finansijskom kartelu pripada? Sa kojim argumentom tvrdis da bi te zemlje bile u ovakvom problemu i da nisu u EU? Bilo bi im jos gore? Pa Brazil Portugalu nudi masnu i vrlo povoljnu kreditnu liniju sa kojom bi stabilizovali svoj dug prema evropskim bankarskim institucijama i naravno prema MMF-u, a portugal ne sme da prihvati ponudu zato sto je ucenjen od strane Brisela i MMF-a. Kakvu bi poruku poslao drugim zemljama duznicima kada bi zatrazio alternativu sa strane? Brisel sada preko ledja duznika, za koje ih naravno boli uvo, projektuje svoju moc i ucvrscuje centralne finansijske institucije. Preko ledja sopstvenih clanica duznika i njihovih gradjana, da ponovim.
To sto pricas o mesanju ECB-a u fiskalnu politiku samo pokazuje koliko nekriticki uzimas sve sto se plasira iz Brisela. Prvo, prepustanje suvereniteta nad fiskalnom politikom znaci prepustanje jednog od glavnih temelja suvereniteta koje drzave imaju, nekoj centralnoj naddrzavnoj instituciji u cijem radu ne ucestvuju i koju ne mogu da kontrolisu. Ratovi su izbijali u proslosti zbog zelje da se potlaceni izbore za pravo da sami uredjuju i upravljaju svojim fiskalom. Americki rat za nezavisnost je prvi koji mi pada na pamet. Dakle nije fiskalna odgovornost slucajno jedna od osnovnih temelja suvereniteta svake drzave i nije slucajno sto drzave taj svoj suverenitet brane.
Dalje, sve i da predjemo preko pitanja suvereniteta i svega sto odatle proistice, kako da predjemo preko cinjenice da nisu sve drzave na istom nivou razvitka, nisu sve u istim okolnostima, i ne pasu svima ista resenja? Ne moze fiskalna politika Nemacke da odgovara Bugarskoj recimo.
Ta prica o potrebi da sav fiskal dodje pod kontrolu ECB-a da bi ECB "sredio stanje" je obicna manipulacija sa ciljem da se ojacaju centralne naddrzavne i nadnacionalne institucije i mehanizmi, da se ojaca Unija. Ovde ne treba brkati Uniju sa obicnim gradjaninom iste. Mogu institucije Unije da bude mega jake, a da ekonomija propada i standard gradjana pada.
Sto se tice ovoga da "cim su zapadne drzave u EU, onda EU mora da je dobra", opet se ne slazem. Rekoh ranije da mogu da razumem zasto recimo jedna Nemacka ima interes da bude u EU kada poseduje najveci parce evra i kada je time dobila ogromno trziste za svoju vrlo efikasnu privredu. Ali jedna Srbija nikad nece stici tu Nemacku ako bude pokusavala da je juri kroz lavirint briselske administracije, ako bude ogranicavala svoju proizvodnju kvotama koje joj stizu iz EU, i ako se bude odricala svake saradnje sa drzavama van EU kada ta saradnje ne odgovara visoj instanci unutar Unije.
vrachar":6ld5g6pi je napisao(la):
Grcka bi bez EU i Evro zone bila manje vise na nivou SR Juge iz 1992-1993, ako ne i gore. Nema lenjskije drzave i gotovanskijeg naroda na ovom svetu od Grka.
Hm, znaci Grcka je u EU vec dvadeset godina i nista im to nije pomoglo da budu manje lenji? A standard su digli sa kreditima? Koliki im je bese spoljni javni dug, preko 300 milijardi evra? I kako im je pomoglo to sto su u EU tacno, fejlujem da vidim?
JohnnyLee":6ld5g6pi je napisao(la):
да смо знали да ћутимо када смо требали, то нам не би радили, а пошто нисмо, онда им се може да нас ј***цкају тако као што на ј***цкају
моје коначно мишљење: једноставно, не можемо против ЕУ, а као што каже наш народ, ако не можеш да их победиш, онда им се придружи
Mislim da to mi sami sebi govorimo da mora da smo nekako zasluzili sve sto nas je snaslo. To je vec nas koktel kompleksa i frustracija zbog ponizenosti i niza poraza. Sve je to razumnjivo, ali tako se ne stize nigde. Pritom ne mislim na EU ili nekakvu alternativu. Mozemo mi fizicki i na papiru da budemo i na Marsu, ali sa takvim stanjem svesti nam nece biti bolje. To je svest roba koji mrzi sebe, a koji se u isto vreme nada da ce gospodar bolje da brine o njemu od njega samog.
I news flash, nas narod ne kaze to. Ali nas narod ume da kaze da je tvrd orah vocka cudnovata, ne slomi ga al zube polomi. ;]
Uf, ogroman post, razumecete nadam se.