Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Ne znam da li je zbog ove sive rolke (što mu poklonio Siniša), ali baš je ubledeo..ko trudnica

1996. slicna situacija je resena pritiskom od strane EU (Felipe Gonzales)
13 gradova u Srbiji, i 9 BG opština su krajem decembra, OEBS i Felipe proglasili opozicionim.
I bejaše Beograd opozicioni...
Godinu dana, dok Đinđića nije zamenio Milan Božić-SPO; pre toga Milan Božić-DS; Milan Božić-SLS Nikole Miloševića; a već duže vreme, Milan Božić-SNS.

Šta hoću da kažem: Milan Božić je paradigma srpske politike već 35 godina. 😁

За разлику од 1996. опизиција данас има изузетно слабу локалну инфраструктуру.

Za razliku od opozicije tih godina, današnja je skup hobista.
Nisu ni tada bili od bogznakakvog štofa - videće se kristalno nakon 5. oktobra - ali su barem imali ideje, strast i žar, naspram gromopucatelnoj impotenciji ovih sada.😉

1000016757.jpg

13 gradova u Srbiji, i 9 BG opština su krajem decembra, OEBS i Felipe proglasili opozicionim.
I bejaše Beograd opozicioni...
Godinu dana, dok Đinđića nije zamenio Milan Božić-SPO; pre toga Milan Božić-DS; Milan Božić-SLS Nikole Miloševića; a već duže vreme, Milan Božić-SNS.

Šta hoću da kažem: Milan Božić je paradigma srpske politike već 35 godina. 😁
Da. Dok su jos trajali protesti Djibdjic i Vuk su tajno krenuli u pregovore sa MIlosevicem.
Osnovni razlog njihovog ucesca u politici bila je zelja da prihoduju nesto.

A studenti su bili iskorisceni.

Danas je obrnuto. Studenti su glavna politicka snaga, a opozicija nema skoro nikakvo poverenje gradjana.
(Ne mogu da ne smatarm sebe za idiota sto sam 96/97. isao na skoro svake demonstracije i gubio vreme)
Ono sto je dobro u poslednje vreme je da prvaci opozicije ucestvuju u blokadama opstina, idu na kordon itd.
Sto i treba da bude njihov posao. Gradjani ne treba da se zrtvuju za njih nego oni za gradjane.

Izgleda da je drzavni aparat odlucio da pokaze koliko je monolitan. Odvratne su zalopojke opozicije. Za to su placeni, to im je posao.

Najopasnija je sada mogucnost da deo opozicije odluci da upadne u klopku i krene na izbore.
Izjava Save Manojlovica portiv izbora je verovatno znak da neko u opoziciji vec razmislja kako da pomogne vlasti.

Poslednja izmena:
Da li su barem delimično ispunjeni zahtevi, ne znam, ali ono što je sigurno, jesu nadolazeći praznici, hladnoća, ispitni rok...

Bumo videli kako će se sve odvijati... 🤷

Da li su barem delimično ispunjeni zahtevi, ne znam, ali ono što je sigurno, jesu nadolazeći praznici, hladnoća, ispitni rok...

Bumo videli kako će se sve odvijati... 🤷
Kako ce sada da se odlucuje o nivou ispunjenosti zahteva?
Vrlo kritican trenutak je sada.

Taktika vlasti je oduvek bila da odugovlači sa odlukama, razvodnjava proteste u nadi da će se spontano ugasiti i uglavnom im uspeva.

Iskreno, mislim da je međunarodno posredovanje jedini izlaz iz krize. Mora se uspostaviti dijalog opozicije i vlasti.

Ono što nam ne ide na ruku jeste da je EU zauzeta Ukrajinom i donekle Gruzijom, tako da im Srbija nije visoko na listi prioriteta.

Institucije ne rade a vlast nastavlja da primenjuje silu.

Procesuiranje odgovornih policijaca mora biti jedan od zahteva.

Iskreno, mislim da je međunarodno posredovanje jedini izlaz iz krize. Mora se uspostaviti dijalog opozicije i vlasti.
Ono što nam ne ide na ruku jeste da je EU zauzeta Ukrajinom i donekle Gruzijom, tako da im Srbija nije visoko na listi prioriteta.
Zasto bi se iko bavio Srbijom?
Drzave se bave jedne drugima ISKLJUCIVO zbog nekog interesa.
Promena vlasti u Srbiji nije nikome u interesu jer Nepomenik odlicno obavlja poslove za sve strance.
Sta mogu gradani da ponude strancima? Da se kopa vise litijuma?

Nema izgovora. Nema carobnog resenja. Nema "dobrih" stranaca koji ce nam pomoci.
Ili smo sposobni da ga svojerucno smenimo, ili on ostaje.

Stvar je u tome da SNS ne želi da se odmota klupko i uradiće sve da bi se održao status kvo.

Pokazali su da se neće ustručavati da upotrebe silu.

uzas.
Zlocinackoj vlasti se ne ne sme dati da predahnu.
Наравно да не сме, јер ако се сад стане, потписали смо себи смртну пресуду. Не смемо да дозволимо да се обестини Тарабићево пророчанство, у противном смо готови.

• Sviđa mi se
Reagovanja: Ar4
Stvar je u tome da SNS ne želi da se odmota klupko i uradiće sve da bi se održao status kvo.

Pokazali su da se neće ustručavati da upotrebe silu.
Mislim da je greska u zahtevima studenata: "Da vidimo dokumentciju",
I on pokaze dokumentaciju. I sta sada?
Dokumentacija moze da bude javna, moze da se vidi da je njegova porodicna firma maznula milione i da su krivi za ubistvo 15 ljudi. I sta dalje?
Tuzilastvo se nece pokrenuti.
Dokumentacija sama po sebi ne znaci nista jer nema nikoga da postupi po njoj. Sem toga iz dokumentacije je vec izbaceno ono glavno.

Zahtev je trebalo da bude kao i kod opozicije. "Ostavka Vucicevica".

Studentski protesti mogu da posluze za razmrdavanje javnosti, ali oni ne mogu da zamene proteste gradjana, a gradjani ne mogu da protestuju jer nisu organizovani jer nemaju poverenja u opoziciju. I to je zacarani krug.

Jedina nada je da studenti toliko iznerviraju Nepomenika da on napravi neki pogresan potez.

• Sviđa mi se
Reagovanja: Ar4
Realno raspad SNSa nije nemoguć scenario, ali svakako nisam protiv toga da se formira neka nova stranka opozicije koja će imati nove ljude.

Jer građani svakako moraju da izaberu nekog ko će doći umesto SNSa na vlast.

Mora se izvršiti pritisak na institucije da rade svoj posao, svako ko je počinio krivično delo mora biti zatvoren.

Uroš Blažić proglašen krivim: Osuđen je na 20 godina zatvora zbog masakra u Duboni i Malom Orašju​

Pustiće ga verovatno ranije. Mislim da su išli na tu taktiku umesto na neuračuljivost.

Da je ubio manje ljudi verovatno bi išli na neuračuljivost odmah.

Preveliki je pritisak javnosti zbog broja ubijenih pa su se odlučili na zatvor.

Ovako će možda u toku izdržavanja kazne da 'oboli' psihički ili fizički pa će na konto toga da ga puste iz zatvora.

Ko i kako ce da se utvrdjuje ispunjenost zahteva studenata?

Pa i da ga ne puste ranije, eto ga napolju sa 40 godina, u punoj snazi. Verovatno jos ludji i nabildovaniji i zaje*******aniji.

je*******o nase zakone i one koji su ih pisali i donosili.

Vrh