Da se razumemo, nisam ni rekao niti mislim da opravdava. Izolovati jednu manjinu od zakona takođe predstavlja užasmu manifestaciju rasizma. Pravila i zakoni moraju biti isti za sve i jednako se sprovoditi.
Relativizacija je kad kažeš - svi kradu i zato je u redu krasti. Ja kažem svi kradu i to je problem našeg društva (kleptologija kao društveni moto), a ne problem samo romske manjine.
Pravio sam pravljenje analogije sa ratovima iz 90tih zato što su u tim ratovima ljudi krali i uništavali gradsko nasleđe u Sarajevu, Dubrovniku, Vukovaru (nasleđe u čijoj su gradnji takođe učestvovali i Srbi), sve za neki mali profit ili eventualno rast položaja u vojno-paravojnim grupacijama čiji su bili članovi. Reakcija je bila na ovo:
stf":4eo7i1xg je napisao(la):
Bugari, Hrvati, Rumuni, Albanci, Srbi,..... nikada, ali nikada nece ukrasti ovako nesto. Svest o tvom postojanju na ovome svetu te cini civilizovanim covekom, a mnogi Romi (ne svi) nemaju tu svest.
Znači opet - problem je u sledećem:
1) kako se društvo odnosi prema kulturnim vrednostima (u kom su nam stanju kulturni objekti, koliko obraćamo pažnju na spomenike, itd itd)
2) koliko su druge etno-kulturalne grupe uključene u to društvo (tj. zašto bi recimo Muslimane u Srbiji bilo briga za spomenik Karađorđu ili Rome za spomenik dečaku Savi (koji inače nije ubijen kod Čukur česme, to je samo legenda, dečak je ranjen, a ubijeni su neki drugi ljudi u početku nereda i sukobima))
Naravno, problem je i u siromaštvu, ali ne toliki. Stvar je u tome da problem nema veze sa Romima kao manjinom - njihovom kulturom/civilizacijom i nedostatkom iste već u tome što u ovoj zemlji i Srbi i Cigani i pederi i navijači i seljaci i urbana elita ... svi brzo zaboravljamo prošlost. A ko zaboravlja prošlost je osuđen da je ponavlja. I tako stalno pravimo iste greške. Ali to je već neka druga priča.
Drago mi je što su statue našli i što će ta osoba biti kažnjena. Tužan sam zato što se priča o nacionalnoj pripadnosti vinovnika, a ne recimo o tome šta je radilo obezbeđenje na tvrđavi (privatna firma) dok su te statue ukradene, ko ih kupuje i zarađuje pare na njima, i kako razbiti kriminalni lanac koji omogućuje da postoji ekonomija krađe.