@Bender Rodriguez
Rekao sam već da gnev razumem ali bolje usmeren, pravo kanalisan bi imao i nekog efekta.
Ja upravo i govorim da država i tužilaštvo beže od odgovornosti dok roditelji sede optuženi, jedan u pritvoru, imovina blokirana i sad ne znam šta još treba dodatno njima da se desi da bi se vi smirili. Opisali ste ih kako ste ih opisali, psihopate, jasno je iz slika o čemu se radi, iz očiju im sekire vire, u redu.
Neki su tako i čitave nacije opsivali na osnovi spoljašnjeg izgleda.
E sad kad smirimo strasti.
Ja sam naveo i ponovio da i oca vidim odogovornog u delu oko bezbednog čuvanja oružja (svakako) i same obuke KK (ako je time prekršen zakon.) Ako nije, zakon pod obavezno treba da se menja. Nisam ga čitao i ne znam zaista je l' KK pucao iz pištolja u streljani... Ako jeste i ako je pristup maloletnim licima a pogotovo licima ispod 14 zabranjen tu postoji i odogvornost roditelja i adekvatna kazna im sledi. Kao onima koji drže tu streljanu, ali bi trebalo preispitati rad svih streljana, pojačati inspekcijski nadzor, a inspektora nema dovoljno itd. Vrtimo se u krug u tom delu propusta države.
E sad ide pravni deo oko roditelja.
Vladimir Kecmanović nije znao i nije hteo da mu dete pobije školske drugare. Mozemo li se barem složiti oko toga? Nije ostavio pištolj na stolu i pristao da mu dete pobije školske drugare. Mali je došao do sifre i uzeo iz tog kofera jer je ovaj olako držao da do šifre neće doći.
Dakle na terenu smo
svesnog nehata gde je olako držao da svojim radnjama (odvodio dete u streljanu, obučavao ga da koristi vatreno oružje) i propustima (oko bezbednog odlaganja i čuvanja tog oružja) zanemarivanjem psihičkog stanja deteta (ako se ikako dokaže)
Dakle svim tim radnjama i propustima je olako držao da do štetne posledice (masovnog ubistva) neće doći.
I to ne od strane njega kao izvršioca, nego njegovog deteta.
Kod svesnog nehata i kad je neko neposredni izvršilac maksimalna kazna je 5 godina. Izvlacim neku
analogiju pravde, ako tako mogu da nazovem. Nije fer da kod svesnog nehata i neposrednog izvrsioca bude maksimum 5 godina a kod svesnog nehata i posredno izvršenje, putem sina, bude više.
Prosto nije fer.
Tako da ako bih ja licitirao sa visinom. Maksimum 5 godina za njega. Oko KK mora da se rade evaluacije psihickog stanja s vremena na vreme...
Znaš šta Benderu, onda najbolje da izađemo i Saveta Evrope, onda stvarno imaš osnov da mimo zakona ili retroaktivnom primenom usled naknadnog menjanja, drziš nekog od 13g nadalje, doveka, a da nikom ne odgovaraš za to.
Eto možda je to rešenje da znamo gde smo. A ne kao na politici, pogovoto Sodarac sve ispravno al na terenu krivice bi sve po svom!
Kako sprski inat i sve najgore osobine Srba lako isplivaju, a ovamo sam maksimalno trezven i građanski orijentisan.
Zakon treba da bude jednak za sve. Budi dosledan, ili si taj liberalni i građanski tip ili si kako vetar dune. Ne moze da im se vidi u faci da su zli i da im se odvali 20 godina. Nego nek im se dokaže odgovornost ako je ima za već propisana dela.
Krivična odgovornost na dole, ispod 14, na 12 godina, objasnio sam tebi lično već, ne dovodi do zatvorske kazne, ako neko sa 12 ili 13 izvrši težak zločin.
Pobogu,
da je KK imao 14 bio bi krivično odgovoran ali ne bi išao u zatvor. Jer za to nema osnova.
A ja sam još pre više nedelja dao rešenje kako to prevazići. Ali niko sem Voxa na to nije obratio pažnju, a možda me od međusobne galame niste čuli.
Dakle
treba spustiti granicu od kad se može izreći kazna maloletnickog zatvora sa 16 g, na 14, a ne granicu krivične odogovrnosti, zatim sticanje krivične odgovornost uvesti
kao pretpostavku koju je moguće oboriti. Tipa stiče se sa 14. Sledeća odredba.
Izuzetno, ukoliko se psihijatrijskim veštačenjem utvrdi da je dete u vreme izvršenja teškog dela protiv života i tela većeg broja ljudi (koje je za posedicu imalo smrt ili ranjavanje većeg broja ljudi, možemo se složiti da bude i jednina) bilo psihofizički i emocionalno zrelo da shvati značaj svog dela i to htelo ili na posledice pristalo,
smatra se da je krivično odgovrno i da može da mu se krivično sudi i nakon navršene 12te godine života.
Sve sam ja to nedavno pisao da jedan Zion na mene arlauče, kako bi ja da niko ne odgovara itd.
Ovo svakako nije celokupni i najvažniji teren kako ovakve zločine prevenirati ali evo ponovio sam,jedno od rešenja koje bi i vas negde umirilo, zadovoljilo a zvuči razumno, prihvatljivo...