Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

U vezi Švedske... Nema veze sa migrantima. Položaj radnika je povoljan, kada mlad čovek ostane bez posla, prima naknadu koja ga destimuliše da se ponovo zaposli sve dok ta primanja traju. Neko ko nema porodicu obično je zadovoljan tim novcem, ima stalna, doduše nešto manja, primanja a ne mora da radi ništa, osim da fingira da aktivno traži novi posao.

Већина на овом форуму и ван њега је управо за такав систем, а систем у којем свако мора да се бори за себе критикује као неправедан и суров.

Ne kazete sledece:

- naknada kad se izgubi posao traje 9 meseci i dobija se 75% od plate (radnik placa 1/3 ovogosiguranja dok radi, 1/3 p oslodavac, 1/3 drzava)
- kada ovaj period prodje, covek dobija socijalnu pomoc, ali samo ako dokaze da nema imovinu i prihode. Ako ima kucu ili stan ili kola, mora to da proda
- posle nekoliko uzastopnih odbijanja ponudjenih poslova, ova pomoc moze da se izgubi
- pomoc omogucava da neko iznajmi sobu i ne umre od gladi, samo to
- pomoc je uslovljena javljanju birou svakog meseca gde primalac mora da dokaze da trazi posao

niko tamo ne zeli da zivi tako, osim parazita (njih je malo) i migranata. Cak i Istocnoevropljani uglavnom ne zele tako da zive, samo Arapi i Crnci.

Pa znači ima 9 meseci da ne radi ništa, plus na socijali dok ne smisli da se opet zaposli.

Što? Šta će mu auto kad može da životari dok mu opet nešto ne zatreba. Možda neće lokalci ali neki klinac kome status trenutno nije bitan, a migranti (svih nacionalnosti) pogotovo. Ima jedan vic i glasi ovako:

Ide turista po ulicama u Nemačkoj i sretne jednog prolaznika i pita ga odakle si, kaže on: iz Sirije, ide dalje sretne drugog prolaznika i pita ga odakle je, kaže on:Iz Bosne, ide dalje sretne još jednog prolaznika pita ga odakle je, kaže: Afganistan, sretne on dalje još jednog i kaže taj: Iz Afrike, ide dalje naidje na još jednog i ovaj mu kaže: Iz Srbije. Ovaj već začudjeno pita "pa dobro gde su Nemci u ovoj zemlji?". A prolaznik mu odgovara: "Pa verovatno rade.".

Osim ako bas nisi underclass ili migrant iz camca, zivot na EU socijali nije ugodan.

Ne kazete sledece:

- naknada kad se izgubi posao traje 9 meseci i dobija se 75% od plate (radnik placa 1/3 ovogosiguranja dok radi, 1/3 p oslodavac, 1/3 drzava)
- kada ovaj period prodje, covek dobija socijalnu pomoc, ali samo ako dokaze da nema imovinu i prihode. Ako ima kucu ili stan ili kola, mora to da proda
- posle nekoliko uzastopnih odbijanja ponudjenih poslova, ova pomoc moze da se izgubi
- pomoc je uslovljena javljanju birou svakog meseca gde primalac mora da dokaze da trazi posao

niko tamo ne zeli da zivi tako, osim parazita (njih je malo) i migranata. Cak i Istocnoevropljani uglavnom ne zele tako da zive, samo Arapi i Crnci.
U Nemackoj je drugacije. Ako si radio godinu dana, dobijas sest meseci 2/3 od plate koju si imao i ide ti staz, a ako si radio nekoliko godina, dobijas to isto godinu dana. Nakon toga, ako ne zelis da radis, dobijas 520 evra i placen stan i niko ne moze da te natera da radis, niti da ti oduzme pomoc. Ukoliko je porodica u pitanju, cifra je sasvim dovoljna za normalan zivot.

Ne kazete sledece:

Zašto misliš da Šveđanin žudi za socijalnom pomoći? Izgubi posao, ode malo na Tajland, malo po Evropi, zeza se nekoliko meseci i kad dođe vreme da mu obustave naknadu on se ponovo zaposli.

Što se trajanja naknade tiče, to zavisi od staža kao i da li si plaćao sindikatu neku vrstu dodatnog osiguranja. Ako jesi to je još nekoliko meseci pride.

Већина на овом форуму и ван њега је управо за такав систем, а систем у којем свако мора да се бори за себе критикује као неправедан и суров.

To je zato što smo lenji i bezobrazni. Sistem socijale u Srbiji je savršen. Brdo para te čeka ako parazitiraš.

I nevezano za tebe,

Ja nemam braću i sestre, a moji su radili pun radni vek. Nisam kriv što sam nasledio dovoljno a i uštedeo nešto dok sam radio.

Zato sad drugačije vrednujem slobodu. Nisam to planirao, niti želeo, život je tako namestio. Kao u Americi što nekima namesti da odu u prevremenu penziju sa 50g. raskinu privatni penzijski fond i odu u Meksiko da bleje i prave vlogove. Ili dođu kao ekspats u Srbiju.

Možda je i to prazitiranje, možda nije. Ali ja sam sa novim poslodavcima završio. Čekam da me vrate kod starog tu imam neka nezavršena posla... 🙂

Pa znači ima 9 meseci da ne radi ništa, plus na socijali dok ne smisli da se opet zaposli.

Zaposleni plaća osiguranje u slučaju nezaposlenosti za tih 3, 6 ili 12 meseci gde prima naknadu zarade, manju od njegove ranije zarade. Nije to socijala kao država transferiše novac. Nego aletorni ugovor gde se ne zna da li ćes ikad imati protivčinidbu urađenu u tvoju korist, dok ti svaki mesec odvajaš pa odvajaš, tj uplaćuje se iznos od tvoje bruto plate.

Ako daš otkaz ne dobijaš ništa. Samo ako dobiješ otkaz, kao sigurnost, za prvo vreme, da se snađeš.. To su bedne pare... Ja sam primao nekih 30000 mesečno, a ne kao u Nemačkoj što je objašnjeno 2 posta iznad da nakon toga dobijaš 520, čovek kaže neograničeno... A ja ne znam do tančina kako je kod njih, ali je svakako je veća socijalna sigurnost nego ovde... dok su im cene osnovnih živontih namirnica i hemije, dezodorans, shower gel itsl, slične ili niže...

Ako daš otkaz ne dobijaš ništa. Samo ako dobiješ otkaz, kao sigurnost, za prvo vreme, da se snađeš.. To su bedne pare... Ja sam primao nekih 30000 mesečno, a ne kao u Nemačkoj što je objašnjeno 2 posta iznad da nakon toga dobijaš 520, čovek kaže neograničeno... A ja ne znam do tančina kako je kod njih, ali je svakako je veća socijalna sigurnost nego ovde... dok su im cene osnovnih živontih namirnica i hemije, dezodorans, shower gel itsl, slične ili niže...
Bio si na socijali sa tvojim nekretninama i željom za neradom? Nije ni čudo što propadamo 😈

Пљачка државе се наставља по устаљеном рецепту. 419 милиона евра субвенција некој сумњивој фирми од 96 запослених менаџера и мање од 5 милиона долара годишњег прихода, а главни власници су Рио Тинто, Кинези и Индијци. Примера ради, Џенерал моторс је добио исти износ субвенција за 24 године у САД.

Пљачка државе се наставља по устаљеном рецепту. 419 милиона евра субвенција некој сумњивој фирми од 96 запослених менаџера и мање од 5 милиона долара годишњег прихода, а главни власници су Рио Тинто, Кинези и Индијци. Примера ради, Џенерал моторс је добио исти износ субвенција за 24 године у САД.

Sta bedni S. Manojlovic i Zelenovic koji su sabotirali proteste protiv kopanja litijuma imaju da kazu na ovo?
Kapital ocito zeli da nas potrosi i unisti.
Iz te perspektive nuklearni rat je za nas vrlo povoljna opcija.
Primetimo da reciklaza litijuma jos nije tehnoloski zaokruzena tehnologija.

Словачки стартап ИноБат одабрао је Ћуприју као локацију за своју гигафабрику за производњу и рециклажу батерија. Одлука долази после прелиминарних споразума потписаних у новембру 2022. године између ове фирме, у коју је инвестирао и Рио Тинто и Владе Србије.

I gde su ovde fotografije, samo neka ulica, nigde srusenog zida.
Klasican clickbait od je*enog Telgrafa, ebo ih Informer i Bljuc.
Sve bi ja to na drustveno koristan rad, da kopaju kanale.

5pz0RqJ.jpg

Svi bi danas da budu neke uticajne osobe, direktori, menadžeri, stručnjaci za marketing, da budu teoretičari (ne mislim na one teoretičare zavera)... , a da se kad treba da se zasuču rukavi i prihvati se stvarne realizacije, onda "svi junaci nikom ponikoše...".​

Vrh