u medju vremeno njihovo detinjstvo ce proci
Nema veze brate, isplatiće se to jednog dana.
Par primera:
Master poljoprivrede 1 - radi kao freelancer za BRUTO platu od 600 evra, nisam ga pitao koliko mu je neto, pošto ima uredno registrovanu agenciju u APRu. Verovatno 350 evra.
Master poljoprivrede 2 - radi u kol centru za 65.000. Hoće već mesecima oči sebi da iskopa od toga koliko ga posao ubija a koliko ne može da nađe ništa drugo.
Master poljoprivrede 3 - bez posla dugo godina, od skora počela da radi nokte ženama
Master poljoprivrede - otišao u Nemačku da radi u mehaničarskoj radnji. Tek od nedavno sa 33 godine zapošljen kao ispitivač vode u Nemačkoj.
Diplomirani filolog - sad upisuje master na FONu da (proba da) se preorijentišena menadžment. Radila po buticima i štandovima
Diplomac privatnog programerskog fakulteta (privatni, ali ipak programerski smer) - radio u kuhinji Meka 8 godina, sada radi kao IT tehničar
Master ekonomista sa državnog EF - radi u osiguravajućoj kući za 600 evra
Diplomirani pravnik državnog - radi kao pripravnik za 700 evra ali zato svaki dan po 10 sati + je na kanapče i za vikende
Čovek koji je završio Teslu pa Višu elektro krajem 2000ih, smer elektronika - radi u Pošti kao IT tehničar za 1.3 minimalca
Diplomirani mašinac - radi u JAT tehnici, ne znam kakva je plata, ali znam da radi ko konj
Master mašinstva - predaje 3 predmeta u 2 osnovne škole, plata 600 evra ukupno.
Sve u svemu, ovajdiše se ovi pobrojani od svih mogućih škola i godina i svog vremena protraćenog u klupama i vannastavnim aktivnostima.
Svakako,znam i likove koji zarađuju preko 1.000 evra. Svi su programeri, i ima još jedan koji zarađuje toliko ali nije programer ali zato drži svoju radnju i uz nju radi još 3 part-time posla.
Nisam nabrajao ponaosob ali svi su ili išli u muzičke škole, ili na sportove, ili na oba, a neki i na takmičenja. Neki i na školovanja ili mastere u inostranstvu. I super im je sad od svega toga, sa 1 do 2 srpska minimalca...
Nema šta, škola se isplati. Što se više vremena provede u klupi, to je budućnost prosperitetnija. Granica je samo nebo, ili tu negde oko 1.000 evra plate. U vreme kada 500gr leba i 1 kg paradajza koštaju 1 i 3 evra.
Isto tako, ovi programeri što ih znam, zarađuju dobro, ali zato mladost i zdravlje ostave na poslu. A životi su im generalno haos, ili su svi na nečemu da ne bi prsli od stresa i haotičnog rasporeda.
Majku mu, život nikad bolji nije bio, a perspektive nikad veće...
A ovde mi pojedinci tandrču kako se u Beogradu u proseku zarađuje 150.000. Ma naravno. Osim programera i ovog sa radnjom, ne znam nikog da overava i 100.000. Ali nema veze, biće, biće. Za 20 godina, kad leb bude 1.000 din i kad svi ponovo budemo milioneri sa kupovnom moći Somalijaca.