Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Ako mogu parcijalno da sruse ceo hol - to ima smisla.
U slucaju da je ucionica izdvojena poprilicno, i predstavlja deo visoke celine - ona se ne moze rusiti, vec trajno zakljucati pod nazivom: "Ukleta ucionica".
A ovo sto pises za 2 meseca, pa mi smo narod koji razvlaci i radi sve laganica natenane, nismo mi Japanci, niti je Beograd - Tokio.
Razvukli bi to na 6-8 meseci a deca bi ispastala...
Pogledaj na satelitskom snimku, škola ima oblik ćiriličnog slova п, i taj deo do ulice može nezavisno da se ukloni i izgradi novi.. niti su to neke velike pare, niti ima šta da se razvlači, mi svi to dugujemo toj jadnoj deci i to mora po hitnom postupku da se uradi tokom leta..

A inače, mogu da probaju da skrate časove i održe to što se mora u narednih mesec dana u delu zgrade do S. Markovića, od 15.juna do 1.septembra izvrše rekonstrukciju tog dela gde se tragedija desila, naprave novi ulaz, drugačiji hol i raspored, kako niko više ne bi imao ružne asocijacije na taj prostor.

Pa, deca su kao mala podlozna sektama, kao ovaj lik dole sto je dao ispovest:

Mozda je neki vrhovni vodja - guru, procenio da je ovaj mali KK odlican za zlikovacki naum, a i povodljiv veoma, zna da barata oruzjem, pogotovo vatrenim, s hladnim je mnogo teze da izvrsi masovnu egzekuciju...
Sve u svemu, djavo sisao medju ljude, tj. medju decu... otkud ta demonska snaga...

S obzirom da sam vernik, jednom sam pricao s drugarom koji je duboko u ovome, tj. iskreni vernik, pravoslavac, svaki post ispostuje i drzi se svih zapovesti, sa svestenikom pricao i rekao u poverenju... jednom su u Crkvu doveli dete koje nema vise od 8 godina, i radili egzorcizam (isterivanje djavola), to dete je imalo neku nadljudsku, demonsku snagu, da su cetvorica jakih morali da ga drze... svega ima u narodu, treba se drzati podalje od losih i zlih ljudi... ovo su stvari u koje sam verovao do pre neku godinu da postoje samo u americkim filmovima, ali eto, razuverio sam se... dobar deo naroda nije religiozan, veruje samo u materijalne i opipljive stvari, zato i ne cudi sto neke stvari jednostavno ne razumemo, kao i mindset ovog malog monstruma

Drugi su bili ranjeni, video sam krv na sve strane, cak i golu kost drugara gde je saka potpuno odsecena, i eto, jesam bio istraumiran nekoliko dana pa smo se presabrali i ubrzo nastavili dalje.
Srecom niko nije poginuo, ali dvojica su bas tesko ranjena bila.

A u kojoj se ovo školi dogodilo, ja se uopšte toga ne sećam a oko istog smo godišta?

Naravno ja nisam slina da relativizujem tvoje negativno iskustvo, pa da napišem, ma šta istraumiran, dobio si lakše povrede, svi ste živi, da znaš ne bih ti stao u zaštitu, sad si me mnogo razočarao jer nije bilo onako kako sam ja zamislio...

Nisam slina od čoveka da tako nešto napišem.

Žao mi je što si prošao kroz takvo iskustvo samo se ne sećam te srednje ekonomske u kojoj je to bilo. Ti si išao u ekonomsku ako se dobro sećam?

Ne znam da li je fejk

ifgBCDm.jpg

8gvzsgB.jpg

Nije fejk. Dao je ostavku.

A u kojoj se ovo školi dogodilo, ja se uopšte toga ne sećam a oko istog smo godišta?

Naravno ja nisam slina da relativizujem tvoje negativno iskustvo, pa da napišem, ma šta istraumiran, dobio si lakše povrede, svi ste živi, da znaš ne bih ti stao u zaštitu, sad si me mnogo razočarao jer nije bilo onako kako sam ja zamislio...

Nisam slina od čoveka da tako nešto napišem.

Žao mi je što si prošao kroz takvo iskustvo samo se ne sećam te srednje ekonomske u kojoj je to bilo. Ti si išao u ekonomsku ako se dobro sećam?
II ekonomska skola u gospodara Vucica
Jesam bio istraumiran jer pored mene prolaze drugari koji nemaju na sebi delove tela, ili su rasporeni da im se vide kosti.
Ovaj mi je dobar drug (cujemo se i dalje), sedeo je sa mnom u klupi, ali taj cas je sedeo u zadnjoj klupi... bio je vrhunski golman, igrao prvu ligu, smesila mu se karijera u omladinskoj reprezentaciji...
cim je ostao bez sake rekao je: "Nikad vise necu biti golman, niti stati na gol..."
Kad se slike pomesaju sa recima, tesko mi pada, jer sam emotivac

@centarfor Znam teško je proći kroz traumatizaciju da ti neki ne-nebitan deo tela može biti otkinut.

Razumem da je nekima i bio, ali srećom tebi nije. Drago mi je da si ti prošao relativno dobro.

Neverovatno je da sam zaboravio na to skroz, imam dobru drugaricu koja je tu išla i danas se čujemo... Njoj je iz engleskog bila razredna... Dolazio sam vam par puta u školu i jednom ostao na času engleskog, tad je bilo opušteno vreme, ulazio je ko je gde hteo, čak i na ekonomski faks sam išao da slušam predavanja par puta, bez problema... Drugo vreme je bilo 🙂

Jeste, bas je tako bilo... zlatna vremena.
Ja sam u sestoj gimnaziji u prvom ili drugom razredu usao na cas, kod najboljeg drugara... pita me nastavnica ko sam, ja kazem ja sam novi ucenik, i spremim samo svesku. :)
A ovi pored mene, drugari iz osnovne, samo potvrde cinjenicu. :) I vozi majstore... tako jedno jos 2 puta.

Problem sa školama je što su u Beogradu one uglavnom pune do vrha. Tako da sve i da dođe Vlada i kaže ''eo vam sve pare i sredstva koje želite, samo prebacite klince u druge škole do daljnjeg'', mislim da ne bi imali gde da ih smeste.

Jedan od scenarija koji su mi pali na pamet je da se odmah krene sa rekonstrukcijom i preuređenjem Ribnikara, da se nastava odloži dok to traje, pa da se onda posle nadoknađuju te nedelje kada se završi sa radovima. Znam da to nikada ovde nije rađeno, ali isto tako ni ovakav događaj se nikada ovde nije desio. Tako da ono, bm li ga, Vlada ili Ministarstvo donesu specijalnu odluku i predlog, da se roditeljima ili savetu roditelja da kažu da li se slažu, i ako se slažu onda se tako uradi. Dakle odmah u renoviranje i preuređenje škole, deca i nastavnici do daljnjeg na raspustu, a posle kad se završi, vraćaju se svi u klupe i nadoknađuju. Ako treba, nastavnicima da ti ekstra plate za taj period, ili tako nešto.

Svaki finansijski i materijalni trošak će biti bolji i manje bolan nego gubitak ako par stotina dece narednih nedelja bude razvilo traume i mentalne probleme tamo.
Štaviše, što više razmišljam i što više slušam snimak Utiska nedelje to više i sam mislim da nije trebalo da ih sutra vraćaju u Ribnikar.
Ribnikar ima najveci procenat dece koja idu u tu skolu a teritorijalno pripadaju drugim skolama.

• Sviđa mi se
Reagovanja: MC_
Škola Ribnikar je zrela za rekonstrukciju, ali učenici treba i da završe ovu godinu nekako... Naravno konkretna učionica ostaje zatvorena, a traumatizivana deca koja su prisustvovala događaju, njima bi trebalo da bude sve dozvoljeno... u skladu sa svojim osećanjima, šta mogu ili žele, da rade, ne rade, crtaju, pišu, idu na izlet u prirodu, pričaju o čemu žele i sl. Ocene se zaključe sa onim što imaju do sada, već je maj i onako, a oni su 7. razred, ne polažu neki prijemni... Ostali treba da krenu u školu postepeno od srede. Ništa neće biti kao što je bilo. I to ne treba da bude nametanje redovnosti, usiljeno i bez praćenja osećaja deteta. Ali ima dece koja žele da nastave lagano dalje i zato mislim da škola ne treba da bude automatski zatvorena do daljnjeg, tj do te neke rekonstrukcije...

@centarfor
Jel znas mozda sta je bilo sa ucenicima koji su doneli i aktivirali kasikaru?
Ovaj sto je doneo kasikaru, dobio je kaznu da ide vanredno u skolu. Mislim da je zavrsio.
Niko nije u kontaktu s njim. U sustini, svi ga izbegavaju. Niko ga nikad nije video posle... mozda ja jesam negde na moru, slucajno, ali kad sam imao 18 ili 19...

Svi ostali, pa i ovaj nas kome je slucajno ispao osigurac iz kasikare, nastavili smo da idemo u skolu, kao da se nista nije desilo. Zovu nas najgorim odeljenjem ikada u skoli. Bili smo najbolji razred u fudbalu, ucenje bas lose, plus ovo s bombom.

Ovaj sto je doneo kasikaru, dobio je kaznu da ide vanredno u skolu. Mislim da je zavrsio.
Niko nije u kontaktu s njim. U sustini, svi ga izbegavaju. Niko ga nikad nije video posle... mozda ja jesam negde na moru, slucajno, ali kad sam imao 18 ili 19...

Svi ostali, pa i ovaj nas kome je slucajno ispao osigurac iz kasikare, nastavili smo da idemo u skolu, kao da se nista nije desilo. Zovu nas najgorim odeljenjem ikada u skoli. Bili smo najbolji razred u fudbalu, ucenje bas lose, plus ovo s bombom.
Fakticki nije ni kaznjen. Iz ovog ugla neverovatno vreme. Ja sam par godina stariji od tebe, secam se nekoliko klinaca koji su nosili kasikare (ne u skoli), a pistolji su bili ko dobar dan.

Ja sam isao u skolu na NBG, svakom drugom uceniku deda vojno lice, donesu pistolj na cas pa se igraju, uz ovog ugla uopse mi nije jasno da niko nije reagovao na to, bukvalno kao da je doneo vokmen, poptuno smo svi bili ravnodusni na to.

To što je uradio je verovatno bilo izazivanje opšte opasnosti sa težim posledicama. Verovatno svesni nehat. Znao je da donošenjem kašikare može da dovede u opasnost živote i zdravlje većeg broja ljudi, ali je olako držao da se to neće dogoditi. A čim je nastavio školovanje jasno je da kazne u krivičnopravnom smislu nije ni bilo. Jer je kazna barem upućivanje u vaspitno popravni dom i njegovo praćenje sa pojačanim nadzorom, ako ništa drugo...

Ocaj drugi kome je ispao okidač, slična priča, uzeo je bombu u ruke i olako držao da okidač neće izvući, i on je debelo odgovoran, da nastavi dalje u istu školu da ide jako loša poruka se šalje, celom društvu...

Da ne otvaram sad zakon, pričam iz glave, u zakonu je dosta bolje segmentirano oko vaspitno popravnog doma, kako i zašto se upućuje i kakav se nadzor vrši, jel to poluotvoreno, zatovreno itd.

I kod nas u gimn. Sv Sava je jedan mamlaz donosio pištolj i mlatarao al niko nije smeo da ga prijavi...

Taj debil je posle pokušao da upiše prava al je bio ispod svih crta i za budžet i samofinansiranje... pisalo je kod nekih 30tak, među kojima je bio i on - bez prava na upis.

Srećom pa je već tu sistem pokazao da ga u nekom obliku barem malo ima, da ga ni ako plati, ne žele kao studenta.

Zato što je bio gluperda i lenčuga pored toga što je bio mamlaz.

A dvoje nekih učenika iz drugog odeljenja se u to vreme ubilo, ali nisam mogao da saznam detalje, vrlo su krili od nas, pretpostavljalo se neka sekta da je bila...

A Nikola Kovačević koga je neko pominjao pre neki dan je malo kasnije stradao, kad sam već bio upisao faks, neki mamlaz ga je udario, ovaj nezgodno pao i nažalost umro...

I kod nas u gimn. Sv Sava je jedan mamlaz donosio pištolj i mlatarao al niko nije smeo da ga prijavi...

Taj debil je posle pokušao da upiše prava al je bio ispod svih crta i za budžet i samofinansiranje... pisalo je kod nekih 30tak, među kojima je bio i on - bez prava na upis.

Srećom pa je već tu sistem pokazao da ga u nekom obliku barem malo ima, da ga ni ako plati, ne žele kao studenta.

Zato što je bio gluperda i lenčuga pored toga što je bio mamlaz.

A dvoje nekih učenika iz drugog odeljenja se u to vreme ubilo, ali nisam mogao da saznam detalje, vrlo su krili od nas, pretpostavljalo se neka sekta da je bila...

A Nikola Kovačević koga je neko pominjao pre neki dan je malo kasnije stradao, kad sam već bio upisao faks, neki mamlaz ga je udario, ovaj nezgodno pao i nažalost umro...
Sta i da ga prijavis, ne bi bilo nista, pistolj je dedin, a deda pukovnik u penziji. Bilo je slucajeva i da su pucali neki klinci jedni na druge (ne u skoli), al ako niko nije bio ranjen, nikom nista, mozda su bili privedeni, ali neke sankcije nisu dobili.

@NedeljkovicOliver

nije bitno čiji je pištolj, nego da ga kao maloletnik neovlašćeno nosi i mlatara po učionici...

Ali da ga je neko prijavio taj bi nagrabusio sutra posle škole...

MC preteruje, ali za jednog dramaturga bi bio odličan...

Već vidim početak filma, elitna škola, na glasu, mlade i talentovane učenike dovoze u džipovima, kompeticija i zavist, bolesne ambicije njihovih roditelja...

Nemamo svi iste mozgove... MC ima višak mašte, dodaje, projektuje i nažalost je sve u jako pesimističnom tonu dok to radi...

E sad ne znamo ni 5% oko pravih motiva i šta je sve dovelo, tako da nisam za previše nagađanja...

Moja dobra pančevačka Gimnazija... bila je raj u odnosu na te vaše škole. Mir, kultura, odlični profesori, zdrava atmosfera, nikakvih ekscesa, dobra deca, skromnost, nije bilo nikakvog besnila i nekih značajnih razlika među nama, redovni odlasci u bg pozorišta, ma sve najlepše.. Kad se osvrnem na to vreme, mirne duše mogu da zaključim da su me te 4 godine formirale kao ličnost, mnogo, mnogo više nego fax i bilo šta što je kasnije usledilo. Tako da su moje asocijacije na taj period života najpozitivnije moguće.

Ja sam se sada setio iz istorije kada je Punisa Racic pucao u Radica, Pernara i Grandju u Skupstini.
Ne znam da li su Hrvati trazili da se rusi Skupstina? I da su trazili, neko od nasih bi ih poslao u tri lepe.
Tesko da su zidovi problem, ljudi su.

Jel moze neko da mi da neki primer iz istorije da je nesto ruseno zbog nemilih dogadjaja koji su se desili?
Ne mislim na Silerovu koja krije gomilu tajni, i koju je Vlast direktno naredila da se srusi.

^^I ta idila koju opisuješ ima neki potencijalni zlokoban dramaturški feel...

A ova mala Pančevka što se radovala grobovima ubijene dece i uzdizala malog monstruma... Gde ste nju pokupili? 😉

ja ne preuvelicavam, dovoze ih dzipovima npr iz Mirijeva, neke dovoze telohranitelji
Istovi u skoli Jovan Miodragovic na Vracaru

@Vox91 Imao si srece da ne odrasrtas u paklu beograda

^^^ Ma ovde su deca, teža je trauma a škola im i onako ni na šta ne liči spolja... za prvi korak zatvoriti odeljenje, a rekonstrukcija u toku leta...

Vrh