Што се тиче овог из Младеновца
Hvala!
Sad ispada da držanje K.K. doživotno ne bi bilo ni pravično, s obzrom da će jučerašnji ubica izaći na slobodu u najkasnije 40toj.
Ispada da se izvrtanjem pravila o obaveznom psihijatrijskom lečenju svako moze držati lišen slobode neograničeno tj. do srmti.
Šta će nam krivično pravo onda? Sve ubice na psihijatriju.
Dakle manijak od juče izlazi sa nakasnije 40, ako ga ne ubiju u zatvoru pre toga, al to su špekulacije...
KK verovatno i pre toga.
Smatras da neko ko sa 13 godina hladnokrvo ubije 9 dece nije psihicki bolestan?
Pa sve ubice bi onda išle na psihijatriju a ne u zatvore. Psihopata uopšte nije indikacija za obavezno psihijatrijsko lečenje nego neuračunljiva osoba koja ne moze da vlada svojim postupcima. I onaj gore navedeni Jakupek čim nije išao u zatvor znači da je proglašen neuračunljivim. Akt izvršen u stanju neuračunljivosti takođe povlači
krivičnu neodgovornost, bez obzira što imaju više od 14g. Krivični postupak se ne vodi, tj. obustavlja se. Ovaj KK ako nije neuračunljiv a mnogo više deluje da je vrlo, vrlo vladao svojim postpucima, onda je psihopata i ćao zdravo psihijatrijskoj ustanovi jednog dana kad bude stariji je dosta izgledno, sem ako budu svesno kršili zakon... E onda kad ponovi delo mogu da ga strpaju doživotno, u zatvor. On ima sve preduslove za novu šansu i plaši me da neće proći baš puno, puno vremena do toga, jer se radi o detetu...
A to što si me pitao za Jugoslaviju, stvarno nemam podatke o tome...
Dakle ako za KK pokažu u tipa 28oj da on ne može da vlada svojim postupcima, neka ga zadrže, ali plašim se da će se on tada prikazati drugačijim, formiranim čovekom, psihofizički stabilnog i uz iskazano najiskrenije kajanje, emocionalno će sazreti, onda će da ga puste i onda ako ne znam šta ponovi može doživotna. Pustiće ga Strazbur na kraju krajeva (mi možemo da ne poštujemo to, naše preuzete obaveze da sprovodimo presude evropskog suda za ljudska prava, kao što možemo da ne poštujemo i zakon) ali zakon ide više njemu u prilog, to je realnost, a želje su nešto drugo...