Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

sto se tice krvne osvete, to je sistem koji funkcionise ako ne postoji organizovana drzava.
u srbiji ona ne postoji, pa su osvete moguce
Ja se ne bih iznenadio da ovog oca neko rokne, ili pregazi autom.
Sta mislis kako se osecaju roditelji sto su izgubili dete, kako da ga vrate?
Ako ne krive dete, vec debila od oca, onda ocu preti daleko veca opasnost po zivot.
U zatvoru moze lako da izazove gnev zatvorenika, pa da prodje kao Edvard Norton u Fatalnom Kursu X.

Od 0.45m, pa nadalje...

Podseti me @Dzigi Bau oko vršnjačkog nasilja.
Ko nije pročitao, najiskrenije savetujem roman Vilijama Goldinga Gospodar muva.
Čovek je nobelovac, ima razloga zbog čega, verujte. Ili barem pogledajte film, ima ih nekoliko snimljeno po tom delu, naravno preferiram Pitera Bruka, 1963.

Добар је и овај из 1990.

Takvi ne idu u klasičan zatvor jer bi ga zatvorenici dovršili. Slično prolaze i silovatelji. Obično ih zatvore u posebne delove zatvora gde nemaju dodir sa drugim zatvorenicima.

Voleo bih da si u pravu, ali lako moze da se desi da stigne politicko naredjenje odozgo, "neka pati", u smislu da ima jednak tretman kao i ostali zatvorenici, pa nek se izbori kako zna i ume za svoj status.

Danas sam opet bio u drustvu u kome se ovoga puta nasao jedan solidno popularan psiholog. Da pitate sto ljudi ko je najludji u tom drustvu i kome biste poslednjem dali da vas leci od svih koji sede za stolom, sto ljudi bi garantovano pokazalo na doticnu psiholoskinju.

Ovo je ogroman problem, cesto se to navodi kao resenje, idi leci se, idi popricaj... a jako, jako retki su psiholozi, psihoterapeuti i psihijatri koji su strucni i znaju svoj posao. Mozda 3 posto, a od tih 3 posto, 90 posto njih kosta stotinjak evra po seansi.

Што се тиче овог из Младеновца

Hvala!

Sad ispada da držanje K.K. doživotno ne bi bilo ni pravično, s obzrom da će jučerašnji ubica izaći na slobodu u najkasnije 40toj.

Ispada da se izvrtanjem pravila o obaveznom psihijatrijskom lečenju svako moze držati lišen slobode neograničeno tj. do srmti.

Šta će nam krivično pravo onda? Sve ubice na psihijatriju.

Dakle manijak od juče izlazi sa nakasnije 40, ako ga ne ubiju u zatvoru pre toga, al to su špekulacije...

KK verovatno i pre toga.

Smatras da neko ko sa 13 godina hladnokrvo ubije 9 dece nije psihicki bolestan?

Pa sve ubice bi onda išle na psihijatriju a ne u zatvore. Psihopata uopšte nije indikacija za obavezno psihijatrijsko lečenje nego neuračunljiva osoba koja ne moze da vlada svojim postupcima. I onaj gore navedeni Jakupek čim nije išao u zatvor znači da je proglašen neuračunljivim. Akt izvršen u stanju neuračunljivosti takođe povlači krivičnu neodgovornost, bez obzira što imaju više od 14g. Krivični postupak se ne vodi, tj. obustavlja se. Ovaj KK ako nije neuračunljiv a mnogo više deluje da je vrlo, vrlo vladao svojim postpucima, onda je psihopata i ćao zdravo psihijatrijskoj ustanovi jednog dana kad bude stariji je dosta izgledno, sem ako budu svesno kršili zakon... E onda kad ponovi delo mogu da ga strpaju doživotno, u zatvor. On ima sve preduslove za novu šansu i plaši me da neće proći baš puno, puno vremena do toga, jer se radi o detetu...

A to što si me pitao za Jugoslaviju, stvarno nemam podatke o tome...

Dakle ako za KK pokažu u tipa 28oj da on ne može da vlada svojim postupcima, neka ga zadrže, ali plašim se da će se on tada prikazati drugačijim, formiranim čovekom, psihofizički stabilnog i uz iskazano najiskrenije kajanje, emocionalno će sazreti, onda će da ga puste i onda ako ne znam šta ponovi može doživotna. Pustiće ga Strazbur na kraju krajeva (mi možemo da ne poštujemo to, naše preuzete obaveze da sprovodimo presude evropskog suda za ljudska prava, kao što možemo da ne poštujemo i zakon) ali zakon ide više njemu u prilog, to je realnost, a želje su nešto drugo...

Poslednja izmena:
Da, zbog tih 3% od 90% je ovako stanje. Btw, ti si iz struke pa si kompetentan da ocenjuješ kolege?

Dakle ako za KK pokažu u tipa 28oj da on ne može da vlada svojim postupcima, neka ga zadrže, ali plašim se da će se on tada prikazati drugačijim, formiranim čovekom, stabilnog psihofizičkog držanja i uz iskazano najiskrenije kajanje, emocionalno će sazreti,
100%

Ne znam šta hoćeš da kažeš, izmanipulisaće možda a možda i neće, nema osnova da ga drže doživotno...

Ne umete da odvojite želje od realnosti, ja govorim kakva je sudbina izglednija za 13togodišnjeg dečaka pravno, a psihološki je Džigi Bau dosta lepo sažeo... Veće su šanse da izađe, neuporedivo veće...

Kako nema osnova da ga drže doživotno? Mislim nije ukrao sladoled pa da manipuliše

Pa pretraži malo kakvi ljudi se drže na obaveznom psihijatrijskom lečenju, dakle koje nije dobrovoljno i po kojim sve osnovama i kakave se evaluacije prave i da sud donosi odluku o lišenju slobode, tj o trajanju tih mera vodeći racuna da budu ultima ratio...

I sve sam to već ispričao, al misli šta hoćeš stvarno mi je svejedno...

Ja ne znam kako neko ne može da shvati da neće ni isti senzibilitet u društvu biti recimo 2043. iako to nije ni najmanje presudno.

Nepravično je i prema onom od juče, koji je isto uračunjljiv kao i KK i ići će samo u zatvor. Onda možemo sve tako protivpravno da zadržimo na psihijatriji posle odslužene kazne, preventive radi... Mislim dajte više... Ako AV bude odlučivao sve može, naravno... Ceo pravni sistem možemo da suspendujemo...

Držanje ovog momstruma u bolnici do kraja života nikako ne može da bude presedan. Ne znam na koji načina može da uruši pravni sistem ako postoji i ako je pravedan. Odnosi se i na onog od juče.

Vrlo cesto sam cuo ili procitao po komentarima floskulu Izvucice se na ludilo, a ne shvataju ljudi da je to jednosmerna ulica, za raliku od zatvora iz kojeg se ipak izlazi.

Evo jedna emisija o onima koji su se izvukli na ludilo, na 20:50 masovni ubica 9 ljudi.

39:00 pacijentu je bilo predvidjeno da nikad ne izadje ali se on veoma lepo stabilizovao, tako da nema mediciskih razloga da on bude ovde. Acovek se toliko stabilizovao da bezrazlozno place.

Ovaj primer na 20.50, halucinacije, sumanute ideje, to je za lečenje... Mera lečenja može i uz zatvorsku kaznu ako je bio uračunljiv ili bitno smanjeno uračunljiv tokom vršenja dela a sud proceni da meru treba preduzeti ili ako je sam sebe doveo u stanje neuračunljivosti, upotreba droge, alkohola, krivično će odgovarati.

A ako je postojalo potpuno odsustvo moći pravilnog odlučivanja i rasuđivanja tokom vršenja krivičnog dela uz prethodno ili naknadno postavljenu psihijatrijsku dijagnozu, recimo duševna bolest ili duševna zaostalost a nije sam sebe doveo u to stanje, to je neuračunljivost i tu se krivični postupak ne vodi...

Ovde je moguće da je bio bitno smanjeno uračunjljiv ili da neuračunljivost nije dokazana ali je uz zatvorsku kaznu dobio i meru lečenja.

Ako osoba predstavlja rizik po sigurnost drugih ljudi, ako je nasilna ili ima agresivno ponašanje prema sebi ili drugima, može biti smeštena u psihijatrijsku ustanovu kako bi se sprečile eventualne štete dok taj rizik traje.

Ovog su sigurno pustili na slobodu posle odslužene kazne ukoliko nije imao nove epizode neuračunljivosti koje je u emisiji opisao... Uz to prave procenu, gledaju ga, slušaju ga, ispituju ga, posmatraju kako se ponaša u tom kolektivu, da li je tu napravio i jedno delo...

Ne zanima ih šta je uradio pre 20 godina za to već služi kaznu... Oni svaki put daju novu procenu o njegovom zdravstvenom stanju na kojoj se bazira nova odluka suda. I to je ključno. Jednom duševno bolestan ne znači zauvek.

Držanje ovog momstruma u bolnici do kraja života nikako ne može da bude presedan. Ne znam na koji načina može da uruši pravni sistem ako postoji i ako je pravedan. Odnosi se i na onog od juče.

Nije vredno komentara.

Sta ako se nadje da je KK potpuno psihijatrijski normalan, da nije za psihijatriju, da mu se sudi opet ne moze, u popravni dom ne moze?

Ako se ostavi da ne bude niko kaznjen ni na kakav nacin, to ce dati uzasan primer. Oca moraju da puste vec sutra posle zadrzavanja od 48h.
Pitam se sta ce da uradi Onaj koji se o svemu pita. Sa jedne strane verujem da mu odgovara da ne kazni ni oc ani sina i tako jos jednom potvrdi svoj status, sa druge strane izgubio bi rejting. Mislim da ce se ici u nekaznjavanje, pravdajuci se zakonima koje su "uveli zuti".

Ima neki film o liku koji je bio godinama na psihijatriji, a onda je opet trovanjem poceo da ubija ljude

Ovaj film je zasnovan na istinitoj priči o britanskom tinejdžeru koji je navodno otrovao porodicu, prijatelje i saradnike. Grejem je veoma inteligentan, ali potpuno amoralan. Zainteresuje se za nauku, posebno hemiju, i počinje entuzijastično da čita. Nešto društveno neprilagođen, fasciniran je morbidnim temama kao što su otrovi i ubistva. Porodično okruženje mu je nepodnošljivo, a posebno ga muči maćeha. On odlučuje da otruje one koji ga nerviraju, prvo antimonom, a kasnije talijumom. Samozadovoljno misli da je pametniji od svih oko sebe, ali je ipak uhvaćen i osuđen na 'rehabilitaciju' u psihijatrijskoj ustanovi. Kada stigne, preuzima obavezu da će prevariti novog eminentnog psihijatra koji je tamo poslat da ga 'izleči', čime će obezbediti njegovo oslobađanje.

Poslednja izmena:
Ako se ostavi da ne bude niko kaznjen ni na kakav nacin, to ce dati uzasan primer. Oca moraju da puste vec sutra posle zadrzavanja od 48h.

Mislim da je sudija odredio pritvor od mesec dana... Prevashodno zbog uznemirenja javnosti i eventualnog uticaja na svedoke..

Pitam se sta ce da uradi Onaj koji se o svemu pita. Sa jedne strane verujem da mu odgovara da ne kazni ni oc ani sina i tako jos jednom potvrdi svoj status, sa druge strane izgubio bi rejting.

Njemu odgovara baš to što je rekao da niko ne vidi svetlost dana iz dva razloga. Svaljivanje odgovornosti isključivo na neposredne izvršioce, abolira druge, Ružić ostaje, u gradu sve ostaje, a građani hoće da neko odgovara. I drugi razlog je jačanje samovolje, apsolutne vlasti, merama za koje on naredi da će se dogoditi pa makar se svet prevrnuo naopačke. Novih 1500 policajca umesto isto toliko psihologa, pedagoga, socijalnih radnika i defektologa.

A razoružavanje, šta nama garantuje da tu neće biti korupcije, kome oružje da ostane?

Ako mislis na ovog na 20:50 iz prvog klipa, nije izasao.

Ako ti misliš da je primer od pre 40 godina sa odraslim čovekom koji je imao halucinacije prilikom izvršenja dela uporediv sa 13godišnjim dečkom, misli i dalje 🙂

Ali je primer svakako bio poučan i drago mi je da sam ga odgledao...

„Урош је уписао Војну академију, али је примљен у пешадију, што му се није допало. Зато је одлучио да се, с обзиром на то да су његови јако богати, поседују готово 100 хектара, њива, воћњака, повртњака, чак шест трактора и других прикључних машина, бави пољопривредом. Искрено, то му је и ишло од руке. Баш је био вредан и успешан и спреман и да помогне комшијама. Истина, како вели комшилук, као и сваки младић, волео је да буде ван куће, да се проведе, да буде с цуром.“
С друге стране, има и оних комшија који кажу да породица Блажић није баш толико за хвалу, а нарочито не Урош.
„Увек сам говорила да нису деца крива, него родитељи“, каже једна од комшиница.
Бојим се да је свему овоме допринео управо отац, заједно са супругом, који је стално тежио богатству, томе да, осим статуса који већ има у Војсци, има и што више земље, пара… Урош, као млађи син, имао је више привилегија од старијег брата и више му се праштало. Као мали, умео је да буде неваљао, да мучи комшијске керове, па и да буде груб према деци слабијој од њега. Не знам тачно, али чуо сам и да је чак имао и проблеме са законом, односно полицијом, али да је породица све то успела да „испегла“ и прикрије. Како би, уосталом, да је све то остало у његовом досијеу, успео да упише Војну академију“, рекла је она.

Izgleda da i u drugoim slucaju imamo slucaj preambicioznih roditelja, samo na drugi nacin.
Statusna anksizonost, sila koja nagoni ljude da trose i kupuju i zgrcu novac za to, zavila je Srbiju u crno.

Sve to stoji, ali ovde je manjinska odgovornost roditelja. Dečko je paljevina, ubijao kerove, problemi sa zakonom, oduzimano pa vraćano oružje... čisto zakazivanje institucija jer je otac mudo.

Evo sad čujem da je neki klinac ukrao auto i sleteo sa puta. Znači dok se god najmanja žvrljotina na klupi i papirić na travi budu tolerisali,ovakve mutacije ponašanja i evolucija bahatosti nažalost ne treba da budu čudne i neočekivane.

Licno ne volim vojna lica, osioni su i ponasaju se kao Bogom dani. Kompleks vise vrednosti.
Kod Vukovog spomenika, pored Zirafe ima jedan kafic, jedan lik od 22-23 godine,dosta pijan, vitlao pistoljem preda mnom, pa ga vrati u futrolu, i tako jos 2 puta u razmaku od 20 sekundi, a ja nervozan u pm jer je cev u pravcu mene.
Kafic je bio pun, negde oko ponoci.
Jedva sam se smirio nekako. Iako sam popio mozda 2 piva, a nisam bio pijan.
To je bilo pre 15 godina.

Ljudi su mnogo drugaciji kad imaju pistolj, dobiju muda.
Drugar je za novogodisnju proslavu isao na Zlatibor ili Kopaonik s ekipom u kafic/restoran.
Otisao je u Wc pisati, sacekao svoj red.
Cim je on krenuo pisati, iza njega lik kaze, pusti mene da pisam. Drugar kaze, necu, ja sam bio prvi.
Posle par sekundi lik vadi pistolj i pokazuje mu, nije uperio u pravcu tela, vec samo demonstrira silu.
Drugar video koja je dijabola, sta ce, sklonio se, pustio ovog prvog da pisa.

I u jednom i u drugom slucaju ego pocinioca bio je strasno napumpan.
U oba slucaj bogati roditelji kojima se okolina divi jer su bogati, bez da postoji iakkava druga vrednost kod tih ljudi.
U oba slucaja okolina koj se divi prostoj kolicini, prostoj sili.
U oba slucaja drustvo koje se divi goloj masi necega, primitivno drustvo na koje, izgleda hriscanstvo i druge humanisticke ideologije nije imalo nikakav uticaj u poslednjh 2 hiljade godina.

Sve u svemu, veoma slicno kao u SAD, gde se crnici bela sirotinja dive milionerima umesto da ih mrze.

Vrh