Igor Milošević slobodno šeta gradom, a "stručnjaci" su ga procenili kao uračunljivog
Doneta je oslobađajuća presuda zbog nedostatka dokaza. Tokom postupka su odrađena su dva psihijatrijska vestačenja, a komisije veštaka su utvrdile da je uračunljiv i da nije neophodna mera lečenja.
Saznajemo zbog čega je serijski silovatelj Igor Milošević pušten na slobodu
www.telegraf.rs
Reći da će mali od 13 god ostati doživotno lišen slobode je potpuno nerealno...
O svakom obaveznom psihijatrijskom lečenju na kraju odlučuje sud jer predstavlja meru lišenja slobode, o kojoj uvek krajnju reč ima sud... Na 6 meseci se procenjuju razlozi njegovog daljeg zadržavanja u psihijatrijskoj ustanovi. Ako nezavisni veštaci, psihijatar i psiholog procene da K.K. sa nekih 28 godina na primer više nije opasnost po okolinu i da je terapija dala rezultate i da može uz razne neke mere (mogu o merama više u odvojenom postu) da se resocijalizuje, on ide napolje... Lišenje slobode je krajnja mera i sve se u tom postupku tumači i primenjuje u smislu može li se cilj postići drugom, manje invazivnom merom, ne iz aspekta šta je pre recimo 10 godina ucinio, jer on i nije kažnjen, nego se ceni iz aspekta njegovog trenutnog zdravstvenog stanja. Nije dovoljno da institucija kaže da nešto želi već sud objektivno proceni, ne vodeći se time da li možda i sam sudija želi da ga vidi lišenog slobode do kraja života, nego šta kaže zakon. Njegovo zdravstveno stanje se mora objektivno ceniti na svakih 6 meseci i u odnosu na to sud odlučuje..
Naravno da su sada strasti velike i da ne može sve da se objektivno sagleda, ali za 10, 20, 30 g. (plašim se da će biti i mnogo ranije) klinac može bez problema biti na slobodi...
Iskreno ja i ne vidim da je rešenje samo što jača moguća kazna...
I pitao bih još jer nigde nisam našao da li ubica iz mladenovačkog masakra ima navršenu 21. ili tek treba da je navrši...
Princip zakonitosti je svim stručnjacima iz krivičnog prava svetinja i princip broj jedan. I znaju se razlozi zašto je to tako. Proizvoljna primena zakona, kršenje zakona pogotovo u matriji kao što je krivično pravo bila bi izuzetna pretnja po društvo u celeni i prevashodno po većinu građana koji su savesni i dobri. Praviti takve izuzetke bezakonja je izuzetno opasno. Pogotvo dopustiti izvršnoj vlasti da ih pravi u katastrofalnom stanju u koje nam pravosuđe već jeste.
Ako on nema navršenu 21, a dobije doživotnu robiju ta nezakonitost je opasnija od Savamale 1000 puta.
Zato sam pitao, ne daj bože da nema, voleo bih da ima navršenu 21, ali ako nema a bude osuđen doživotno to je da se raščlani i rashoduje Pravni fakultet sa sve profesorima i osobljem ako na to budu ćutali.
Zakazalo je društvo, jer nije prepoznalo, preveniralo i jer je stvorilo je ambijent u kome je nasilje kao dobar dan... Bitno je i da bude manje legalnog oružja i nulta tolerancija prema ilegalnom oružju, a tu je svašta u sprezi, zašto je to teško izvodljivo... Kazna je samo jedan segment cele priče i ni jedna mera i ni jedna kazna ne može garantovati da neko ko želi neće naći način da svoj zločin ostvari... Ipak
@mariks automatsko oružje zločin čini izglednijim od otrovnih kolača.
,,Zlikovac više svetlost belog dana neće videti".
Kako to predsednik odlucuje o tome?
Kada narod na ovu recenicu prestane da vice ,,bravo" i zapita se koja on to ima ovlascenja da odlucuje o ovakvim stvarima, onda ce ga i taj isti narod srusiti.
To tada: ,,bravo Vucicu, nek si im rek'o!".
Bio sam te iskritikovao pre neki dan, ali sad mogu da kažem da sam ponosan kao pravnik kad vidim ovakav post jer je to suština svega.
Onaj ko ne vidi da se time što si rekao štite savesni i dobri ljudi a ne ubice i zločinci je u najmanju ruku kratkovid, a za jednog stručnjaka je to i poražavajuće.