@MC_ slažem se sa 90% napisanog...
Kad govoriš o pravu najmanji je problem fakultet. Ne znam kako je danas, pre 15-20 godina bilo je nameštanja i protekcije na PF BU ali to nije bilo ni približno onome što gledamo kako nam država funkcioniše danas... Takva nameštanja, polaganje preko veze u tom periodu posle 5.okt promena nisu bila planska, nego izuzetak... Ja recimo nisam imao nikakvog kontakta i neposrednih saznanja o tome... Na fakultetu sam dobio dobru osnovu da razmišljam ispravno, društvene vrednosti, raščlanjenje, objašnjenje i postavljene na svoje mesto... Ono što crkva nikako nije mogla, pravna nauka i uopšte nauka i školovanje su uspeli da postave na svoje mesto i daju smisao mom životu... Čak i oni režimski nastrojeni profesori su pomogli u tome...
Verujem da je slično stanje i na medicini kao faksu... Nešto se tu jako loše dešava posle, posle diplome, barem osnovnih i master studija... Nešto jako škripi u nastavku priče i zato smo tu gde jesmo...
Istraživao sam nedavno slučaj momka Ognjena Petkovića (18god) koji je bio optužen da je udarcem u glavu usmrtio Aleksu Stojmenovića tokom tuče u jednoj kafani... Ono je haos i sramota profesije kako je ta istraga rađena, od nivoa policije do tužilaštva, obavljenog uviđaja, zanemarenih dokaza, nepozivanja svedoka, (izuzev apelacionog suda, ali tu si na dužem čekanju, u celom lancu ništa ne valja) Najogoljenija moguća protekcija stvarnog izvršioca i svesno, namerno optuženje momka koji nije kriv, pritisci, ispiranje mozga u pritvoru, prinudno odvođenje na psihijatrijsko veštačenje, gde nastavljaju da ga ubeđuju da prizna delo... Njima je trebalo samo njegovo potpuno priznanje jer 1 dokaz nisu imali i svesno ne da su zloupotrebljavali svoj položaj inspektora i zamenika tužioca, nego vrše najgoljeniji otvoreni kriminal prema dečku koji je još tinejdžer i niko, kako to obično biva, niko još nije odgovarao za pozadinu cele priče, tj. umrežene lokalne moćnike koji pravog izvršioca time štite...
I koliko ima takvih lokalnih priča a da nisu stigle do javnosti, u medicini ili pravu? Bezbroj...