Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Zašto misliš da je nemoguće da je rešenje stiglo dva sata nakon urušavanja istog?

Zato što bi to bila prevelika slučajnost, u koju, u ovom slučaju, ne verujem.

Zašto? Zato što u ovoj zemlji ništa ne funkcioniše i sve se muti. A najmanje funkcioniše odgovornost za bilo šta, pogotovu državnih institucija.

Ovde su smislili da baš niko ne snosi odgovornost, osim možda, poštara što je spor.. Inspektor je navodno 5. oktobra zabranio korišćenje mosta (znači nije njegova odgovornost), a Javno preduzeće koje je trebalo da sprovede to rešenje nije bilo obavešteno do nesreće, već indikativno-tek dva sata posle.. Znači, ni oni nisu krivi.

I šta imamo, ništa, pojeo vuk magarca. Niko nije kriv, niko više ništa i ne pominje, dve žene nema i ko ih šiša..

U istom gradu od institucije do institucije pošta putuje 8 dana? Mislim, da ne radim to što radim možda bih i poverovao da je to moguće, ali pošto znam koliko se muva i u sudu, sa datumima raznih podnesaka ili slučajnim zaturanjem u fioke na više meseci-ne verujem im ni najmanje.

Evo primera iz Pančeva o kojem govorim-sudska pisarnica je kao slučajno zagubila prvostepenu presudu kojom je ugledni hirurg oglašen krivim, tako da je tužiocu prošao rok da se žali..
A što je najžalosnije, majka te preminule devojke je posle celog tog procesa takođe završila u pa bolnici zbog slepog creva, kao i njena preminula ćerka, i isto su je vratili kući sa obrazloženjem da joj nije ništa... da nesrećna žena, poučena crnim iskustvom nije odmah otišla u privatnu bolnicu gde su je hitno operisali, prošla bi kao i njeno dete.

Pouka priče-u ovoj zemlji nema odgovornosti ni za šta..

Zato što bi to bila prevelika slučajnost, u koju, u ovom slučaju, ne verujem.

Zašto? Zato što u ovoj zemlji ništa ne funkcioniše i sve se muti. A najmanje funkcioniše odgovornost za bilo šta, pogotovu državnih institucija.

Ovde su smislili da baš niko ne snosi odgovornost, osim možda, poštara što je spor.. Inspektor je navodno 5. oktobra zabranio korišćenje mosta (znači nije njegova odgovornost), a Javno preduzeće koje je trebalo da sprovede to rešenje nije bilo obavešteno do nesreće, već indikativno-tek dva sata posle.. Znači, ni oni nisu krivi.

I šta imamo, ništa, pojeo vuk magarca. Niko nije kriv, niko više ništa i ne pominje, dve žene nema i ko ih šiša..

U istom gradu od institucije do institucije pošta putuje 8 dana? Mislim, da ne radim to što radim možda bih i poverovao da je to moguće, ali pošto znam koliko se muva i u sudu, sa datumima raznih podnesaka ili slučajnim zaturanjem u fioke na više meseci-ne verujem im ni najmanje.
Ovime si u stvari potvrdio da ipak veruješ da je rešenje zaista stiglo dva sata nakon nesreće. A o razlozima zašto je to tako, ne treba produbljivati priču, jasno je zašto je sve napravljeno tako kako je napravljeno (mislim na rešenje problema).

Pa valjda je jasno da su lažirali i izmislili sve to da bi se opravdali... ja ne verujem da je inspektor zaista 5.oktobra poslao rešenje tom Javnom preduzeću i da je ono zaista putovalo 8 dana, da bi kao stiglo baš 2 sata posle nesreće.. to je sve nameštaljka i izmišljotina da bi se izbegla bilo kakva odgovornost, kao u nebrojeno slučajeva do sada..

iskreno, toliko ljudi preko visećeg mosta... izgleda da ljudi ne znaju šta je viseći most. Najveću odgovornost ima onaj ko je pustio tolike ljude preko mosta u isto vreme.

Gde to ima u svetu da neko stoji pored visećeg mosta i kontroliše koliko ljudi u datom sme da ide preko istog?

Ne znam, treba da ima neki znak ako već ljudi ne znaju šta je viseći most. A ako već nema znak, pošto je turističko mesto, onda neki "čuvar" mosta bi bio koristan. A ovde je verovatno izostajalo oba tako da najveću odgovornost ima opština tj "ona" ih je pustila. Znam samo da sam se smejao nalepnicama "utičnica,voltaža 220v, ne gurati prste..." i slično u vojsci, a polako kroz život vidim da su te nalepnice nedovoljne.

Ne znam, treba da ima neki znak ako već ljudi ne znaju šta je viseći most. A ako već nema znak, pošto je turističko mesto, onda neki "čuvar" mosta bi bio koristan. A ovde je verovatno izostajalo oba tako da najveću odgovornost ima opština tj "ona" ih je pustila.
Kao što sam i pretpostavio da će da bude odgovor vezano za čuvare. Slažem se da treba da bude obaveštenje pod obavezno, gomilu njih sam viđao u raznoraznim emisijama o prirodi. Tamo gde je to u sklopu turističkog kompleksa, tamo zna da bude osoblje koje je uglavnom vodič - čuvar (2 u 1).

Znam samo da sam se smejao nalepnicama "utičnica,voltaža 220v, ne gurati prste..." i slično u vojsci, a polako kroz život vidim da su te nalepnice nedovoljne.
Tačno tako. Nažalost, susretao sam se sa slučajevima gde ni te nalepnice nisu dovoljne.

Што се тиче Рио Тинта сигурно је да ће бити рудника,
то је огромна рударска компанија и она ради на дуге стазе,
њима се не жури, то је процес,
они могу да почну са првим ископима и тек за неколико деценија, до тада полако улазе у универзитете,
политику, медије и лобују натенане,
сигурно неће да пропусте прилику у овако дивљој земљи која се налази у сред Европе.

Narod je zestoko za Rio Tinto jer je za Vucica.
Stp se tice gamadi sa univerziteta, oni se prodaju i za mnogo manje.

Primorace gradjane da sve rutinske dijagnosticke preglede obavljaju kod privatnika. Profesor kardiologije i interventni kardiolog ima manju platu od megatrend pendreka koji uz to ima i beneficaran radni staz i mogucnost kupovine novog stana za 500 evra.

Sta ocekivati kada i ovo malo preostalog strucnog kadra zavrsi u penziji ili Nemackoj...

Ne samo to.
Neznanje nasih lekaara je frapantno, sto nije cudno jer se medju studentima medicina price da se ispiti masovno prodaju putem tzv "privatnih casova".

Ne znam da li primecujete, ali nasa propast se ubrzava.
Dali smo vlast olosui cudimo se sta je postalo od Srbije.

Srbija je ionako po kvalitetu zdrvstvene zastite iz Albanije, ali nas nije sramota.
Niceg nas nije sramota.

Zamislimo da je XY, profesor sa rudarskog, koji radi projekte za Rio Tinto i da je jednog dana bio na televiziji i pricao pozitivno o Rio Tinto.
Sledeceg dana pozeleo da se sisa.
Ali kad je usao u frizersku radnju, frizer mu je rekao:

"Mars napolje gnjido, radis za Rio Tinto!"

Pa je otisao u sledecu fizersku radnju, i u sledecu, i svuda su mu rekli:

"Mars napolje gnjido, radis za Rio Tinto!"

Izbezumljen, potrcao je kuci, ali na vratima je pisalo:

"XY je izdajnik i zlocinac jer radi za Rio Tinto!"

Kad bi to bilo, otisao bi Rio Tinto iz Srbije.

Ali u Srbiji ne postoje ni minimalne opste moralne vrednosti koje se postoje u bilo kakvim ljudskim zajednicama.
Ne postoji moralna osuda lopova i neprijatelja. Dive im se na snalazljivosti.

Prema teoriji D. Orlova (https://www.amazon.com/Five-Stages-Collapse-Survivors-Toolkit/dp/0865717362)
mi smo raspanuto drustvo.

Ne samo to.
Neznanje nasih lekaara je frapantno, sto nije cudno jer se medju studentima medicina price da se ispiti masovno prodaju putem tzv "privatnih casova".

Najbolji srednjoskolci sada upisuju tehnicke fakultete, niko nece da studira 6 godina + 3-6 godina specijalizacije da bi na kraju radio stresan i odgovoran posao za 1k evra. Prekvalifikacija pomocnog bolnickog osoblja u medicinske sestre je vec masovna pojava, cuo sam par horor prica za koje su isti bili zasluzni.

U osnovi da, mada, viđeniji lekari - namerno ne napisah 'bolji' - zarađuju znatno više od tih 1.000 €. Dobrim delom je to u Srbiji porodično zanimanje, Medicinski u Beogradu zovu i Fakultet za majku i dete, što odgovara stanju stvari. Unutar tih dinastija posebno, lepo se zarađuje. A i van njih. Već 'običan' kardiolog u npr. Euromediku, lepo živi.

Ali to što preostane za bolnice u Ćupriji... i slične po manjim mestima... moglo bi da posluži kao šlagvort za buduću himnu: 'Bože, spasi pacijente...'

To je rizicna procedura, pogresno se prdstavlja kao rutinska i bezazlena u medijima ali kolonoskopija to uopste nije, jeste znacajna za prevenciju raka, mada je i to osporeno najnovijim istrazivanjima, sto je glavni razlog za njenu popularizaciju zbog niske cene, ne moze svako da priusti MR ili moderne skenere. Skoro je preminuo clan familije cija cela porodica radi u Klinickom, takodje od posledica rupture zida creva tokom kolonoskopije. Ne mora da znaci da je doslo do lekarske greske, nesrece se desavaju ponekad.

A i greške se dešavaju svima, a doktori kad pogreše mogu nekoga da unesreće. Jbg, takav je posao. U principu zbog toga ne treba pokretati lov na veštice niti tražiti krv. Ali treba poraditi na moralnoj strani državnog zdravstva, koja je ipak u rđavom stanju - moguće da bi se i broj grešaka smanjio.

Poslednja izmena:
Veliki procenat takvih lekarskih svinjarija se dešava iz tri razloga. Prvo, nestručnost i sve gori kadrovi koji dolaze. Drugo, tendencija mnogih lekara, i u državnom i privatnom zdravstvu, da pacijenta gledaju kao neki objekat mašinu, a ne kao ljudsko biće i univerzum za sebe, u kome sve ima veze sa svačim. I treće, što ih mnoge voza sujeta i kompleks Boga, pa tako ne reaguju na vreme kada im se ukaže na neki propust ili iskrsli problem nego teraju po svome jer su ubeđeni da su sveznajući Bogovi. Pa kada njesra ode predaleko i neko nastrada, bude ''u jbt ko je mogao ovo da predvidi?'' Mnogi od njih su toliko sujetni, uobraženi, puni sebe i sigurni u sve što (ne) znaju da često neće da slušaju ni svoje kolege kada se oni nađu u bolničkoj postelji. To se videlo i na primeru one nesrećne žene, lekarke, koja je u Boru umrla od sepse u najgorim bolovima, jer nije mogla sujetnim debilima da utuvi u glavu da nisu faking hemoroidi ili iritabilni kolon.

U slučaju nekih lekara, tek kada i sami dospeju u bolničku postelju, spuste se na zemlju i počnu da shvataju, redom: 1) koliko je sve krhko 2) koliko zapravo ne znaju 3) da pacijent ipak NIJE objekat i da mu je, pored bolova i muka, najveća agonija kada ga neko tretira sa distance, i ne sluša ga i ne razume ga 4) koliko je sve povezano sa svačim, te šablonska lečenja i Excel tabele k**cu ne vrede ako nisi sposoban da razmišljaš i povezuješ stvari. To je ujedno i jedan od razloga što se ja gnušam i prezirem ovo novo njesra koje zovu Telemedicina. Jer je ta Telemedicina ništa drugo do dehumnizacija medicine i pretvaranje iste u jednu veliku mašineriju za mlaćenje para i filtriranje ljudi po principu ''ovaj će da preživi, ovaj se eliminiše iz sistema''. Kada čovek doživi da leži u bolničkoj postelji i da ne zna kakav će izaći iz nje, to ga promeni za ceo život. Počne malo da razmišlja na drugi način o svemu. I da uviđa stupidarije i debile kojima je okružen. (mislim generalno, ne na lekare)

Elem, da se vratim na temu - situacija je posebno loša po malim bolnicama u Srbiji, jer se tamo prima sve i svašta, a neretko uz sujetu i kompleks Boga, tamošnji lekari imaju i jako primitivne poglede i zabole ih za sve. Tako da ko završi sa teškom bolešću u bolnici u malim mestima, neka mu je Bog u pomoći. Ja nisam besan na lekara koji napravi grešku koju nije mogao da predvidi. Besan sam na onoga koji svemu pristupa kao da radi u fabrici na traci, i koji neće DA JBNO RAZMIŠLJA, da upotrebi tu moždanu masu i sve te godine učenja i da nekada sam poveže nešto, nego sve svrstava u 3 ista šablona i zabole ga da odstupa od toga. A to je delom i zato što ima bedu od plate, pa u svojoj glavi, on se ''sveti'' državi tako što ne ferma pacijente. Čuveno ''ne mogu oni mene toliko malo da plate koliko ja mogu malo (ili u nekim slučajevima - aljkavo) da radim''.

Ali sve je to irelevantno zato što mi živimo u zemlji gde su najviši funkcioneri i stručnjaci odlučili da je bitnije dati 600 miliona evra za prenos fudbala nego za zdravstvo, ili saobraćaj, ili energetiku. Znam da neki članovi možda misle da sam u nekom krstaškom ratu protiv praćenja sporta jer stalno to ponavljam. Ali nisam. Nisam protiv praćenja sporta. Ako neko voli da gleda nameštene utakmice i trčanje za loptom, umesto da lično igra tu igru, to je u redu. Njegov izbor i njegovo pravo. Ali ono protiv čega jesam u krstaškom ratu je kada takvi debili i debilane utiču da se u mom društvu dragocena sredstva bacaju na idiotarije, umesto da se rešavaju gorući problemi.

Zbog takvih debila i debilana koje slobodno vreme provode u kockarnicama, na utakmicama i na Terazijama razmenjujući sličice kao da su deca u predškolskom, sutra kada se pojavi prva iskra bunta i revolta protiv ove debilane od vlasti i države, ili protiv globalnog kapitalističkog i korporacijskog hohštapleraja i robovlasništva, svi će ispušiti. Zato što će previše debila biti zauzeto praćenjem lopte iz kauča ili menjanjem sličica, i biće srećni ko svinje u blatu, jer im je Vođa kupio još prenosa i dao još paketa. Nema veze što će posle da nariču i jauču u nekoj bolnici strave. Ne. Narodu je najbitnije leba i igara. E zato nas leče neuki debili, zato se dešavaju incidenti, zato je zdravstvo takvo kakvo je. I biće još gore, kako se predatorski kapitalizam bude uguravao još više u njega. Jer će ove u državnim ustanovama boleti paja da leče ljude (biće ono ''dođite za 2 godine'') a ovi u privatnim će ih tek posmatrati kao krave muzare i vreće para koje treba iscediti do poslednje kapi krvi.

Ali dobro. Mnogobrojne gluperde na ovom svetu vole to tako. Pa neka bude tako. Meni samo žao mene i ljudi poput mene koji nismo deo te mase pa moramo da živimo sa spoznajom koje njesra nas sve kolektivno čeka, i koliko ljudi ne bi trebalo uopšte da postoje u društvu koliko su glupi i primitivni. I žao mi ovih nedužnih ljudi koji postanu žrtve takvih gluperdi.

Poslednja izmena:
Već 'običan' kardiolog u npr. Euromediku, lepo živi.
Ali to što preostane za bolnice u Ćupriji... i slične po manjim mestima... moglo bi da posluži kao šlagvort za buduću himnu: 'Bože, spasi pacijente...'
Drago mi je da to cujem. Prosle nedelje sam obavio pregled u jednoj privatnoj ustanovi kod divnog coveka i lekara i za isti platio simbolicnu cenu, cak mi je bilo i neprijatno zbog tako malog iznosa.

To je rizicna procedura, pogresno se prdstavlja kao rutinska i bezazlena u medijima ali kolonoskopija to uopste nije.
Moguce da nije rutinska procedura, ali probuseno tanko i debelo crevo, ostecen jednjak i plucno krilo mi ipak zvuci malo previse.
Takodje mora da postoji i jasno definisan plan i procedure sta raditi u slucaju da se tako nesto desi i da je ustanova osposobljena da resi nastalu komplikaciju i spasi covekov zivot.

Ovo je samo potvrda napisanog od strane Pantografa za stanje i kvalitet bolnickog kadra u manjim mestima. Jadni mestani tih gradova, za svaki rutinski pregled ili ne daj Boze operaciju ako ih izvode treba da se oprastaju sa najmilijima i prave testamente.

Ali ipak.
Kakva je to prica?
Kakva sebicnost?
"Mi u Beogradu imamo dobre lekare, ostali neka crknu"
To je ono tipicno "Srbija umire, Beograd se smeje".

Mala digresija:

1917. u doba Austrijske okupacije Beograda, beogradjani, a posebno Beogradjanke rado su se druzili sa austrougarskim oficirima. Bilo je tu zabava, proslava rodjendana visokih austrijskih plemica. Mnoge su urbane Beogrdjanke bile jako nesrecne, ako bi im se muz vratio ziv, na kraju rata.
Bora Stankovic opisuje ovo stanje, ovu sustinu Beogradskog duha u delu "Pod okupacijom". Dok su austrougarske vlast nase seljake cesto internirale u razne logore, sto je za njihovu porodicu znacilo smrt od gladi, Beogradjani su se zezali. Bora opisuje narocito jednu scenu nad kojom je proplakao, kada Beogardjani prolaze na nekoj crkvenoj proslavi i prave se d ane vide kolonu srpskih seljaka koju austrougari odvode u logore.

Poslednja izmena:
To je rizicna procedura, pogresno se prdstavlja kao rutinska i bezazlena u medijima ali kolonoskopija to uopste nije, jeste znacajna za prevenciju raka, mada je i to osporeno najnovijim istrazivanjima, sto je glavni razlog za njenu popularizaciju zbog niske cene, ne moze svako da priusti MR ili moderne skenere. Skoro je preminuo clan familije cija cela porodica radi u Klinickom, takodje od posledica rupture zida creva tokom kolonoskopije. Ne mora da znaci da je doslo do lekarske greske, nesrece se desavaju ponekad.
Pa sta ako mu porodica radi u Klinickom? Da li je to znak neceg posebnog?

Inace evo sad saznah od Kesica da je Aleksandar Martinovic (da, onaj ogavni goblin) profesor u nekoj medicinskoj skoli bas u Cupriji, gde su ubili ovog nesrecnika.

To su ti napredni kadrovi i jos napredniji deo naroda koji im daje moc.

I da, treba biti bas talenat da se sondom pocepa onoliko organa i da se posle intubacijom podere pola grudnog kosa. Ono... treba biti bas syeban u glavu. U normalnoj drzavi bi takvi ostali bez licence i otisli na robiju od minimum 20 godina. Ali u redu je, ovo je napredna zemlja pa ce umesto toga verovatno biti predsednici opstina za par godina... I deo naroda ce opet biti presrecan i prezahvalan.

Poslednja izmena:
Vrh