Veliki procenat takvih lekarskih svinjarija se dešava iz tri razloga. Prvo, nestručnost i sve gori kadrovi koji dolaze. Drugo, tendencija mnogih lekara, i u državnom i privatnom zdravstvu, da pacijenta gledaju kao neki objekat mašinu, a ne kao ljudsko biće i univerzum za sebe, u kome sve ima veze sa svačim. I treće, što ih mnoge voza sujeta i kompleks Boga, pa tako ne reaguju na vreme kada im se ukaže na neki propust ili iskrsli problem nego teraju po svome jer su ubeđeni da su sveznajući Bogovi. Pa kada njesra ode predaleko i neko nastrada, bude ''u jbt ko je mogao ovo da predvidi?'' Mnogi od njih su toliko sujetni, uobraženi, puni sebe i sigurni u sve što (ne) znaju da često neće da slušaju ni svoje kolege kada se oni nađu u bolničkoj postelji. To se videlo i na primeru one nesrećne žene, lekarke, koja je u Boru umrla od sepse u najgorim bolovima, jer nije mogla sujetnim debilima da utuvi u glavu da nisu faking hemoroidi ili iritabilni kolon.
Kurir
www.kurir.rs
U slučaju nekih lekara, tek kada i sami dospeju u bolničku postelju, spuste se na zemlju i počnu da shvataju, redom: 1) koliko je sve krhko 2) koliko zapravo ne znaju 3) da pacijent ipak NIJE objekat i da mu je, pored bolova i muka, najveća agonija kada ga neko tretira sa distance, i ne sluša ga i ne razume ga 4) koliko je sve povezano sa svačim, te šablonska lečenja i Excel tabele k**cu ne vrede ako nisi sposoban da razmišljaš i povezuješ stvari. To je ujedno i jedan od razloga što se ja gnušam i prezirem ovo novo njesra koje zovu Telemedicina. Jer je ta Telemedicina ništa drugo do dehumnizacija medicine i pretvaranje iste u jednu veliku mašineriju za mlaćenje para i filtriranje ljudi po principu ''ovaj će da preživi, ovaj se eliminiše iz sistema''. Kada čovek doživi da leži u bolničkoj postelji i da ne zna kakav će izaći iz nje, to ga promeni za ceo život. Počne malo da razmišlja na drugi način o svemu. I da uviđa stupidarije i debile kojima je okružen. (mislim generalno, ne na lekare)
Elem, da se vratim na temu - situacija je posebno loša po malim bolnicama u Srbiji, jer se tamo prima sve i svašta, a neretko uz sujetu i kompleks Boga, tamošnji lekari imaju i jako primitivne poglede i zabole ih za sve. Tako da ko završi sa teškom bolešću u bolnici u malim mestima, neka mu je Bog u pomoći. Ja nisam besan na lekara koji napravi grešku koju nije mogao da predvidi. Besan sam na onoga koji svemu pristupa kao da radi u fabrici na traci, i koji neće DA JBNO RAZMIŠLJA, da upotrebi tu moždanu masu i sve te godine učenja i da nekada sam poveže nešto, nego sve svrstava u 3 ista šablona i zabole ga da odstupa od toga. A to je delom i zato što ima bedu od plate, pa u svojoj glavi, on se ''sveti'' državi tako što ne ferma pacijente. Čuveno ''ne mogu oni mene toliko malo da plate koliko ja mogu malo (ili u nekim slučajevima - aljkavo) da radim''.
Ali sve je to irelevantno zato što mi živimo u zemlji gde su najviši funkcioneri i stručnjaci odlučili da je bitnije dati 600 miliona evra za prenos fudbala nego za zdravstvo, ili saobraćaj, ili energetiku. Znam da neki članovi možda misle da sam u nekom krstaškom ratu protiv praćenja sporta jer stalno to ponavljam. Ali nisam. Nisam protiv praćenja sporta. Ako neko voli da gleda nameštene utakmice i trčanje za loptom, umesto da lično igra tu igru, to je u redu. Njegov izbor i njegovo pravo. Ali ono protiv čega jesam u krstaškom ratu je kada takvi debili i debilane utiču da se u mom društvu dragocena sredstva bacaju na idiotarije, umesto da se rešavaju gorući problemi.
Zbog takvih debila i debilana koje slobodno vreme provode u kockarnicama, na utakmicama i na Terazijama razmenjujući sličice kao da su deca u predškolskom, sutra kada se pojavi prva iskra bunta i revolta protiv ove debilane od vlasti i države, ili protiv globalnog kapitalističkog i korporacijskog hohštapleraja i robovlasništva, svi će ispušiti. Zato što će previše debila biti zauzeto praćenjem lopte iz kauča ili menjanjem sličica, i biće srećni ko svinje u blatu, jer im je Vođa kupio još prenosa i dao još paketa. Nema veze što će posle da nariču i jauču u nekoj bolnici strave. Ne. Narodu je najbitnije leba i igara. E zato nas leče neuki debili, zato se dešavaju incidenti, zato je zdravstvo takvo kakvo je. I biće još gore, kako se predatorski kapitalizam bude uguravao još više u njega. Jer će ove u državnim ustanovama boleti paja da leče ljude (biće ono ''dođite za 2 godine'') a ovi u privatnim će ih tek posmatrati kao krave muzare i vreće para koje treba iscediti do poslednje kapi krvi.
Ali dobro. Mnogobrojne gluperde na ovom svetu vole to tako. Pa neka bude tako. Meni samo žao mene i ljudi poput mene koji nismo deo te mase pa moramo da živimo sa spoznajom koje njesra nas sve kolektivno čeka, i koliko ljudi ne bi trebalo uopšte da postoje u društvu koliko su glupi i primitivni. I žao mi ovih nedužnih ljudi koji postanu žrtve takvih gluperdi.