Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Muzika je raznolika i svako ima pravo da sluša šta hoće - sam bira. Meni nije jasna publika koja sluša današnje ,,popularne" pevače, ali što mora da bude? Kao što ja vidim smisao u narodnim pesmama, koje pevaju pevači, a ne zabavljači koji kažu da pevaju narodnu muziku...Tako neko vidi smisao u pesmama Jelene Karleuše ili Dare Bubamare...To što ja ne razumem kako neko može da uziva u njihovim pesmama je već moj problem.

Pevači su: Miroslav Ilić, Šaban Šaulić, Čeda Marković, Marinko Rokvić, Haris Džinović,...A Aca Lukas, Darko Lazić, Jelena Karleuša, Maja Berović, Dara Bubamara, Seka Aleksić...Onda razne Bube, Kije...Da se nazovu pevačima, ne mogu pa da su ne znam šta. Oni su možda cirkuzanti, zabavljači,...Ali ne mogu nikako da budu pevači. I nisu problem oni, nego ljudi koji su njihova publika.

Tragično je što svi ti cirkuzanti i zabavljači zarađuju više od doktora koji svaki dan spasavaju nečije živote. Još gora stvar je što su te ,,pevačice" uzor velikom broju mladih devojaka. I taj broj stalno raste.

Ne kažem. I pre 15 i 20 godina je postojalo smeće od muzike, ali sada ga ima, gušimo se.

исти ђаво је и у другим државама (Бијонсе, Минџа и сл.), тако да се тешим да нисмо најгори :) једноставно, интернет је довео до поплаве смећа

Jedna od stvari za koju sam siguran da ima veze sa muzičkim ukusom, tj, sa instant hitovima i publikom koja je sluša je ovaj primer.

Sećate li se kako smo nabavljali muziku 80-ih i 90-ih, tj, pre doba interneta? Morao si malo da se potrudiš tako što ćeš otići do SKC-a i kupiti kasetu ili CD ili presnimiti od drugara, pa tražiti drugara koji ima CD player sa kasetofonom, ili dvokasetaš, pa otići kod njega, potrošiti vremena onoliko koliko traje album. Ili imaš drugara koji ima starijeg brata ili oca koji voli muziku, pa ima gramofon, pa slušate ploče (zaista je tako bilo ako mlađi ne veruju)

Pa onda pravljenje miksova za žurke, ili za sebe, naravno na kasete. Pa ti se zgužva traka od kasete, pa lepiš selitejpom ili oho lepkom...

Sve u svemu, potrudiš se malo, pa samim tim ti i više ceniš tu muziku koju slušaš, a i autori se trude da to bude kvalitetno.

A sada se sve to odradi na par klikova (bukvalno par sekundi) i zaboraviš pesmu posle mesec dana, ništa te ne veže za nju.

Ja se sećam celih albuma nekih grupa ili pevača i znam napamet redosled pesama i tekstove, a danas?

Svestan sam ja jaza između generacija, ali uveren sam da je muzika pre bila kvalitetnija.

Ima tu i onoga da je jeftinije da angažuješ DJ-a ili neke kvazi repere koji koriste samo miksetu, nego grupu sa svim instrumentima.

Jeste, Dule, sve to je imalo svojih čari. :)

Naravno da je muzika ranije bila daleko kvalitetnija.

Danas je vreme suštinski ubrzano zbog enormnog ubrzanja protoka informacija, kao što je uvećana i količina informacija koje stižu do pojedinca, pa i informacije koje se prosleđuju u osnovi moraju da budu jednostavnije da bi bile prijemčive i prihvatljive. Ljudi koji stoje iza muzičke industrije to jako dobro znaju.

Muzika već dugo služi kao sredstvo propagande na globalnom nivou i putem muzike su se uvek slale različite poruke koje su imale različite ciljeve. Danas je, između ostalog, cilj globalnih struktura zatupljivanje stanovništva radi lakše i uspešnije kontrole, pa i muzika mora tome da služi na odgovarajući način.

Ovo uramiti i staviti u muzej, ali najozbiljnije. Srbija u ovoj deceniji u jednoj slici :sesir:

f4R3Fk9.png

I tako, naleteh na ovo umetničko delo, koje me je momentalno zakucalo. Beograd juče, danas, sutra...

Umetnost oslobađa! 8)

50396374_784441621906587_8406137913313591296_n.jpg

Saul Steinberg (1914-1999)

Božićno seoce ispred Hrama: Provod za praznike i buka za komšije

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=QeVEYII0mBI[/youtube]

Sad će Grad da odgovori zvaničnim saopštenjem i obrazloženjem: ''Ako im se ne sviđa, nek se isele''.

Inače sve više državnih institucija i preduzeća više ne slavi 13 i 14 januar, a o privatnicima da ne govorim. S druge strane, Grad Beograd daje odrešene ruke ugostiteljima (i ovakvim manifestacijama) da ta dva dana divljaju do mile volje sa bukom i sadržajem. Voleo bih da čujem obrazloženje nadležnih šta da radi neko ko mora u ponedeljak u 4 ujutru da sluša tu kakofoniju pod prozorom a za 3 sata ga čeka put na posao i odrađivanje radne smene...

Po vestima bi se reklo da je "luđe" bilo za doček "Srpske". Čini mi se da je bilo više incidenata nego za doček Nove godine.

I samo korišćenje Julijanskog kalendara je po meni za "Crnu strane medalje".

Licno nemam problem sa povremenim "izduvavanjima" na ulici i malim ekscesima ovog tipa. Neka se svako veseli gde i kako hoce, to je svetovno, to je milenijumima normalno, a i demokratski je. Cak mi ni kich ne smeta, tj. nije me bas briga.

Potrebno je samo da ima manje potrebe za nasiljem i pucanje iz vatrenog oruzja treba da se regulise.

Voja Antonić: Intervju

Prvi je na teritoriji Jugoslavije napravio kućni računar, čuvenu „Galaksiju“. Njegov je i „Arbitar“, preteča današnjih laptopova – koji je pravljen za potrebe Skijaškog saveza Srbije. Voja Antonić je mnogo toga napravio, mnogo je pisao, a onda je – u 65 godini života – otišao. U Ameriku. Jer ovde više za njega nema mesta.

"Deca nemaju pojma ko je on. Puštao je preko Radija Studio B zvučni snimak programa i igrica a mi smo to snimali na KASETOFONE i koristili za ZX Spektrum i Komodor!!! VOJA JE BIO INTERNET DECENIJU PRE POJAVE INTERNETA U SRBIJI. ZASLUŽIO JE NAJVIŠI DRŽAVNI ORDEN! ALI U OVOJ DRŽAVI SE NOVINARIMA NE DODELJUJE ORDENJE, OSIM POSTHUMNO!?!? U to vreme je bio samo jedan stručni magazin u Srbiji - Galaksija. Uz Zorana Modlija on je NAJVAŽNIJI čovek zbog kojeg su desetine hiljada tinejdžera zavoleli elektroniku i kompjutere!!!"

https://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=1493366#k29300865

Tužno tužno a baš smo na nekoj od tema nedavno pominjali i časopis Galaksiju.

Šta nije? Kad dodje, postaviće pandure, koji će da zatvore auto-put i sve ostalo kuda on prolazi, da tu ne bude nikoga. Ostalo nije važno, pa se za to i nisu postarali. Viđeno već mnogo puta.

Citam da deci skracuju casove, a neki su dobili slobodan dan na polsu - zbog dolaska Putina. Pa jel to normalno?

Свакако ће многе фирме размислити о раду од куће где је то могуће, одностно слободним данима. Када је долазио Бајден ситуација је била слична по питању гужве коју очекујем. ја сам тада путовао пуна 3 сата од Змај пумпе до центра.

Kada 15 godina jedan grad nema vodu za pice !!

Slučaj Zrenjanin: Bitka za ispravnu vodu
Do sada građani nisu učestvovali u rešavanju ovog ključnog komunalnog problema u našem gradu. Izgradnju ovog postrojenja prate brojne kontroverze. Više stručnjaka za oblast tehnologije vode izrazilo je skepsu u vezi sa tehničkim kvalitetom realizovanog projekta – navodi Miroslav Samardžić iz ZSF.

Ovo udruženje je zbog problema sa zrenjaninskom vodom do sada organizovalo mnoštvo tribina u pokušaju da građani saznaju sve okolnosti koje prate problematiku vodosnabdevanja. Tim povodom snimljen je i film “Zrenjaninski rašomon”. Podizanje pogona prečistača, kao u španskim sapunicama, prati stalni obrt. Od čestih najava da će investitor tužiti Ministarstvo zdravlja, pa zatim državu, pa grad Zrenjanin, do toga da na pitanje “Kad će voda ?” odgovaraju predsednik Srbije i premijerka.

https://www.danas.rs/drustvo/slucaj-zre ... avnu-vodu/

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=595532#p595532:8q675dao je napisao(la):
tzoran1 » 16 Jan 2019 12:23 pm[/url]":8q675dao]Kada 15 godina jedan grad nema vodu za pice !!
Па сад. Вода за пице, хмммм, можда је грешка у куцању. Некада је важило златно правило да је за пиВце потребна квалитетна вода, Кажу да то више није случај, јер се у технологији вода деминерализује и третира на сваки могући начин. И зрењанинска пивара је отишла на добош, тако да није грешка у куцању. А за пице јесте потребна вода, како би пица мајстор опрао руке пре припреме теста и састојака (због хигијене и санитарних инспекција), али и након тога да не би наносио остатке брашна и хране на мобилни телефон.

Шалу настрану. Кад сам посетио зрењанинске "Дане пива" пролетос, стекао сам утисак како је након пуштања воде ЊЦ штрокавији него ли пре. Сваки пут ме изненади.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=595508#p595508:333dcbwe je napisao(la):
paradox polje » 16 Jan 2019 09:56 am[/url]":333dcbwe]Свакако ће многе фирме размислити о раду од куће где је то могуће, одностно слободним данима. Када је долазио Бајден ситуација је била слична по питању гужве коју очекујем. ја сам тада путовао пуна 3 сата од Змај пумпе до центра.
Sada je u centru opao broj zaposlenih po kancelarijama a porastao broj zaposlenih u maloprodaji i ugostiteljstvu - to se ne može nikako raditi od kuće. Za Bajdena je bila slična organizacija ali naši nisu glumeli veće Amerikance od samih Amerikanaca. Ali ovi glume veće Ruse od Putina, pa od običnog naroda, radnika i studenata skrivaju plan putovanja Putina. Ako je neko namerio da ubije Putina njega sigurno neće omesti to što Direkcija za javni prevoz i Sekretarijat za saobraćaj ne izdaju upustvo za kretanje civila. Ali će se kasniti, firme će gubiti prihode, posebno uslužni biznisi, škole će skraćivati časove, fakulteti ispite...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=595535#p595535:39d66o4c je napisao(la):
GOJE » Sre Jan 16, 2019 12:49 pm[/url]":39d66o4c]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=595532#p595532:39d66o4c je napisao(la):
tzoran1 » 16 Jan 2019 12:23 pm[/url]":39d66o4c]Kada 15 godina jedan grad nema vodu za pice !!
Па сад. Вода за пице, хмммм, можда је грешка у куцању. Некада је важило златно правило да је за пиВце потребна квалитетна вода, Кажу да то више није случај, јер се у технологији вода деминерализује и третира на сваки могући начин. И зрењанинска пивара је отишла на добош, тако да није грешка у куцању. А за пице јесте потребна вода, како би пица мајстор опрао руке пре припреме теста и састојака (због хигијене и санитарних инспекција), али и након тога да не би наносио остатке брашна и хране на мобилни телефон.

Шалу настрану. Кад сам посетио зрењанинске "Дане пива" пролетос, стекао сам утисак како је након пуштања воде ЊЦ штрокавији него ли пре. Сваки пут ме изненади.
Morala sam citirati ceo post koji mi se naročito đasvi. :D :lol: :D

Što se vode tiče više nisam pametna. Iz vodovoda mi kažu da, ako u čaši voda sa česme odstoji tri sata, ona postaje bakteriološki neispravna. Lekari kažu da svi Beograđani računajući i decu imaju manje/više peska kao posledicu pijenja nekvalitetne vode. Treći tvrde da kupovna voda nije ništa drugo do voda iz česme uz dodatak hlora i moža još nečega, ne znam. Između tri tvrdnje treba da se odlučim. Kako da pijem vodu iz česme kada svaki put ako mi ponestane fabrikovane pa moram iz česme, zamislim da sa vodom progutam i šaku punoglavaca. Jednom sam se toliko zanela da sam u čaši videla malu žabicu. :roll: Odmah sam se prenula da ne preteram. Izgleda da je jedino rešenje da pređem na pivo koga inače ne volim. :mrgreen:

Nisam upućena, hoće li dečica Putinu mahati zastavicama?
4199578773.gif

Vrh